Blåmärken

Bok av Lina Arvidsson
Det är strax före millennieskiftet och Stella arbetar på ett äldreboende sedan fyra år tillbaka. Hon trivs på sitt jobb och med sina kollegor, men därhemma finns den kontrollerande pojkvännen Samuel som håller Stella i ett järngrepp. Till slut passerar Samuel en gräns som får Stella att inse att hon, för att rädda sitt eget liv, måste lämna honom. När Stella får veta att Maj, en av hennes gamla vårdtagare, har testamenterat sin stora våning på Söder till Stella ser hon sin chans att äntligen bli fri från Samuel. Men är det verkligen så enkelt? Den excentriska Lilly bor i lägenheten ovanför, men förnekar att hon kände Maj. Stella förstår dock snart att det inte är sant och får samtidigt klart för sig att Majs lägenhet härbärgerar en hemlighet. Vad är det Lilly döljer, och vad exakt var det som pågick i Majs våning? Blåmärken är en gastkramande roman om ett samhällsproblem som pågår i det fördolda. LINA ARVIDSSON är journalist och bor i Stockholm. Hon beskriver sig själv som en skrivande, fjällvandrande boknörd och roller derby-spelande tvåbarnsmamma. Blåmärken är hennes andra roman. Sagt om Ett hem att dö för: "Det var länge sedan jag läste en svensk thriller som jag diggade så skarpt som boken Ett hem av dö för av Lina Arvidsson." Christoffer Holst "Lina Arvidsson kan gestalta, och det är smått genialt att bygga en thriller mot fonden av en samtida tillvaro av permanent otrygghet och tilltagande fattigdom." Malin Krutmeijer, Aftonbladet
Älskar Lina Arvidssons böcker! Så galet spännande, läste ut hela boken på en dag för kunde inte sluta.
Jag fick en väldigt generös julklapp av min arbetsgivare förra året. Julklappen blev ett presentkort hos en bokhandel. Bland de första böckerna jag köpte för presentkortet var Lina Arvidssons båda böcker. Nu har jag läst ut både Ett hem att dö för och även den senaste av hennes böcker, Blåmärken.

Böckerna hänger inte alls ihop, men huvudpersonerna är unga kvinnor som jobbar inom hemtjänsten eller äldrevården. Huvudpersonen i Blåmärken heter Stella och lever tillsammans med Samuel. Samuel är arbetslös och mår allt annat än bra. Han mår så dåligt att han måste kontrollera allt Stella gör, var hon är med mera. Och så slår han. Eller han misshandlar. Väldigt insiktsfullt skildrar författaren just misshandeln och spelet mellan de två i paret. Som läsare får jag en rätt bra förståelse – för båda parter – men framför allt varför Stella stannar kvar. Till sist yppar sig dock en möjlighet för henne att komma loss ur det destruktiva förhållandet: Stella ärver en lägenhet. Hon flyttar in i Majs lägenhet och får ganska snart kontakt med grannen Lilly. Men vad är det för hemlighet som finns och som handlar om både Maj och Lilly?

Det här är riktigt bra! Jag blir så glad när jag ser en författare utvecklas – och det också på så kort tid: böckerna kom ut 2019 respektive 2020. Blåmärken är en otäck bok som närgånget skildrar hur en ung kvinna bryts ner, men också hur hon får en chans att resa sig. Genom skiftningen i Samuels ögon inser jag som läsare hur jäkla observant Stella måste vara hela tiden i hans närhet. Boken är spännande redan från första sidan och fortsätter författaren att skriva såna här bra böcker fortsätter jag att köpa och läsa dem.

Men… det som drar ner omdömet en stjärna och som borde ha noterats av en bra lektör/redaktör är att pizzerian mitt emot har slagit igen på sidan 68 och ersatts av en sushirestaurang. På sidan 176 går dock Stella till pizzerian mitt emot och köper två pizzor…

Mitt omdöme blir högt.
Jag gillade verkligen författarens första bok men denna var verkligen WOW, en riktigt bladvändare som man vill läsa vidare i men inte vill ska ta slut
❥ Recension

Alltså wow, vilken bok! Blåst av stolen? Javisst!

Jag tyckte jättemycket om Lina Arvidssons debutbok Ett hem att dö för så förväntningarna på den här var höga. Och jag kan till och med säga att denna är ännu bättre! Hatten av Arvidsson, snyggt!

Det är otroligt tufft att ta sig igenom den här berättelsen pga det tunga ämnet. Jag har själv varit i en relation med psykisk misshandel och många jobbiga minnen bubblade upp till ytan. Gränsförflyttningen och skuldbeläggandet är så klockrent beskrivna, likaså Stellas blandade känslor inför sin pojkvän. Även berättandet i sig är så detaljrikt och fängslande, Arvidsson har en förmåga att bjuda in sina läsare i miljöerna.

Karaktärsskildringarna är briljanta, det är en bok full av intressanta och mångbottnade människor och under Arvidssons hand blir de väldigt levande. Detta är en bok man förfasas över men den är också fylld av värme, humor, styrka och spänning. Jag har både gråtit, skrattat och hetsigt bläddrat bland sidorna för att få veta vad som händer och hur det ska sluta. Jag får känslan av att jag kommer bära med mig den här boken länge.

Ser MYCKET fram emot nästa bok!

Boken får ♀️♀️♀️♀️+ av 5.
Lina skriver på ett väldigt lättflytande, nästan poetiskt sätt men som är oerhört kraftfullt, innerligt och övertygande.
Jag känner mig rå och sönderriven inuti och jag som ytterst sällan tycker illa om folk, avskyr Samuel innerligt. Det här är en bok som är så viktig då detta är något som pågår för så många kvinnor runt om i världen.
En bok alla borde läsa!

Jag skulle vilja fortsätta följa Stella och vad som händer henne
Vi får följa Stella som jobbar på ett äldreboende och trivs med jobb och kollegor, men hemma har hon en pojkvän som håller henne i ett järngrepp och misshandlar henne både psykiskt och fysiskt. Räddningen blir att en av hennes gamla vårdtagare testamenterar sitt hem till henne där hon får ett andrum och samtidigt upptäcker en hemlighet. Mycket spännande..
Lina Arvidsson har gjort det igen!! Hon har skrivit ännu en ruggigt bra roman som belyser ett av vårt största samhällproblem, mäns våld mot kvinnor. Och Lina gör det så bra. Storyn griper tag i mig och engagerar mig från första stund. Jag hade höga förväntningar med tanke på hennes förra roman och trodde inte att denna bok kunde överträffa den läsupplevelsen. Men jag hade fel. Blåmärken får ☕☕☕☕☕. Läs vetja!
Lina Arvidsson - Blåmärken


”Det är strax före millennieskiftet och Stella arbetar på ett äldreboende sedan fyra år tillbaka. Hon trivs på sitt jobb och med sina kollegor, men därhemma finns den kontrollerande pojkvännen Samuel som håller Stella i ett järngrepp. Till slut passerar Samuel en gräns som får Stella att inse att hon, för att rädda sitt eget liv, måste lämna honom. När Stella får veta att Maj, en av hennes gamla vårdtagare, har testamenterat sin stora våning på Söder till Stella ser hon sin chans att äntligen bli fri från Samuel. Men är det verkligen så enkelt?”


Läste ut denna boken för ett tag sen. Jag är lite kluven om vad jag tyckte om den. Den är välskriven och lättläst. Handlingen är bra och det finns en del moment av spänning i den. Men boken gör mig också väldigt frustrerad, eller snarare huvudkaraktären i boken gör mig frustrerad. Jag kan inte relatera och det är väl det som gör det. Har man aldrig varit utsatt för sånt här så är det nog väldigt svårt att förstå varför man handlar som man gör. Men överlag var det en bra bok. Jag tycker författaren fått in en bra blandning av många olika historier i den och det gör boken intressant.


3/5 ⭐️
En gripande berättelse som belyser det som oftast sker under ytan: våld i nära relationer. När jag läser blir jag arg på Samuel för hans våld och hans manipulerande. Hon tar även på sig skulden för hans beteende vilket jag tror är vanligt för den typen av våld. När huvudpersonen bestämmer sig för att lämna honom och fylls av att han gjort henne till en helt annan person när hon läser ett brev från en gammal dam vars arv gått till Stella så beundrar jag hennes mod. När hon till sist bestämmer sig för att lämna honom efter att an för första gången slagit henne så blir jag lättad. Samuel tror att allt ska bli som vanligt igen, att dem ska bli ett par igen trots det han gjort. Han fattar inte vad han gjort! När Stella flyttar in i våningen finner hon en vän i en granne som förstår henne och har varit med om samma sak. Hon finner även ett kall i att hjälpa andra som varit med om våld i nära relationer, vilket jag tycker är fint. I svaga lägen är det lätt att gå tillbaka till sin partner trots att våldet finns där.
Jag har med fasa, förskräckelse och andan i halsen lyssnat på denna utomordentligt välskrivna bok. 
Den är så bra att jag inte riktigt vet hur jag på bästa sätt ska beskriva det. Jag är förfärad över hur vissa män behandlar kvinnor och manipulera de att tro att det är det rätta. Det är en fiktion men den är skriven så det känns som om varje mening, ord och stavelse har hänt på riktigt.
Lina, du besitter en konst i att förvandla ord till en berättelse som fångar dina läsare och håller oss med en nervkittlande känsla från början till slut.
Jag gillar också skarpt att när boken närmar sig sitt slut så har jag upplösningen, tror jag…. Det visar sig bli på ett helt annat sätt. Stort plus för det.

Min andra stora plus är inläsningen av fantastiska @anjalundqvist , du gör ljusboksvarianten till en levande berättelse och med fenomenala röstomställnigar är det som att se på film ❤️
Det här är bok nummer två av författaren och jag tycker att även den här är bra skriven. Den är riktigt obehaglig och tyvärr alltför sanningsenlig. Destruktiva förhållanden med kontrollerande män som ska veta allt. Är hotfulla, misshandlar, ska vara ensam med sin partner och ha dem i ett järngrepp. Sen ber de om förlåtelse och gråter och allt blir bra tills nästa gång det händer, för det händer...

Det liv som Stella lever till en början önskar man inte ens sin värsta ovän. Hon lever med en knut i magen, vågar aldrig säga emot då möts hon av svarta ögon och slagen kan komma blixtsnabbt.

När Stella får veta att Maj, en av hennes gamla vårdtagare, har testamenterat sin stora våning på Söder till Stella ser hon sin chans att äntligen bli fri från Samuel. Men är det verkligen så enkelt?

Stella träffar också på Lilly, Majs granne som bor i lgh ovanför. En speciell och hemlighetsfull kvinna. Dessutom förnekar hon att hon kände Maj. När Stella börjar gå igenom lägenheten förstår hon att Majs lägenhet härbärgerar en hemlighet. Nu måste Stella ta reda på vad som egentligen pågick där och vad är det egentligen Lilly döljer?

Som sagt, riktigt bra skriven!
Betyg: 4+/5
Vart riktigt tagen utav boken, så himla gripande berättelse. Boken är välskriven, rörande och spännande. Färgstarka och levande karaktärer. Vissa gånger ville jag bara hoppa in i boken och krama om Stella eller skaka om henne och fråga hur hon tänkte nu. Helt okej miljöbeskrivningar, skulle velat haft lite mera detaljer i beskrivningarna. Ämnen som tas upp i boken kan tyvärr många relatera till, vilket är hemskt då det tyvärr än idag förekommer i relationer. Bra att det skrivs om för det behövs lyftas upp och uppmärksammas.
Att hemmet är den farligaste platsen för kvinnor är något som det inte talas tillräckligt om, men ett problem som alltid funnits och dessvärre kommer att finnas kvar tills rättsväsendet tar kvinnors anmälningar på allvar.

Lina Arvidsson roman om Stella som blivit misshandlad av sin sambo i fyra år skildrar på ett gripande och smärtsamt sätt hur Stella sakta, metodiskt och utstuderat bryts ner av Samuel. Hans ständiga kontrollbehov och skiftande svängningar i humöret.

Som läsare blir man nästan ett med Stella och man får en insikt i hur svårt det är att bara lämna och gå. Hur grannar som hör inte gör någonting, familjemedlemmar som misstänker något inte vill lägga sig i. Men det behövs någon som ser den misshandlade för att den ska orka att ta steget.

Det är en roman, men den är väldigt stark, äkta och lämnar ingen oberörd. Man vill sträckläsa den, men ibland behövs en paus för att ta in, bearbeta och hämta kraft. En bok som alla borde läsa.

Det här är Linas andra roman och jag ska absolut läsa den första, Ett Hem Att Dö För.