Boken som inte ville bli läst

Bok av David Sundin
Vad ska man göra med en bok som inte vill bli läst? Öppna den, så klart! Komikern och tv-profilen David Sundins "Boken som inte ville bli läst" är en humoristisk bilderbok för alla barn som behöver hjälp av vuxna eller andra läskunniga för att läsa sina böcker. Eftersom den här boken absolut inte vill bli läst så kommer den att krångla och krumbukta sig till barnens stora glädje: bokstäverna försvinner, boken försöker stänga sig, brännas och utsätta den som läser högt för allt möjligt bus för att förmå den att lägga ifrån sig boken. "Boken som inte ville bli läst" är en hyllning till gemenskapen som uppstår vid den där stunden, kanske vanligtvis vid läggdags, när en läskunnig läser högt för en eller flera personer som fortfarande fascineras över hur krumelurerna mellan pärmarna kan innehålla alla de där sagorna och figurerna. Eftersom boken uppmanar till samspel och samhörighet mellan uppläsare och lyssnare kommer den inte att finnas som e-bok eller ljudbok, för att det i dessa media inte går att förmedla samma upplevelse - och för att boken helt enkelt inte vill! När barnet väljer att få "Boken som inte ville bli läst" uppläst för sig, tvingas också den vuxna att kanske tassa en liten bit utanför sin komfort-zon och bli kreativ, lekfull och säga sånt som kanske annars glöms bort. Som till exempel "Jag älskar dig".
Sexåringen tycker: Han var lite skeptisk till en början, men när jag började göra allting som boken ville att jag skulle göra, skrattade han högt nästan på varje sida och det gick att se hur mycket han verkligen såg fram emot att vi skulle vända sida så att något nytt och tokigt skulle hända.

Mamman tycker: ”Åh, herre gud, vad har jag tagit på mig att läsa egentligen?” var min första tanke när jag skulle börja köra runt med boken samtidigt som jag försökte läsa. Måste vara ärlig och säga att tanken verkligen höll boken igenom samtidigt som jag skrattade om och om igen för att det var så himla roligt.

En riktigt utmanande högläsningsbok som fick både mig, sexåringen, och fyraåringarna som inte var med på läsningen men var i samma rum (och uppenbarligen funderade på varför deras mamma hade blivit skvatt galen) att skratta högt och glatt. Jag uppskattade verkligen Alexis Holmqvist illustrationer (när jag fick ha boken nog stilla för att faktiskt se dem). Ett tips från coachen, och något jag i efterhand önskade att jag gjort, är att läsa igenom boken själv först så att du vet vad som förväntas av dig att göra.
Det är sällan som en bok bjuder på en sådan utmaning... Bara att läsa boken är ett ”tufft” jobb. Titeln är verkligen slående!

Vi får följa med en förälder som ska läsa en bok för sitt barn innan läggdags. Barnet har valt en bok som INTE vill bli läst; vilket visar sig göra Allt sju resor värre. Man kan lugnt påstå att man får jobba ovanligt hårt för att läsa en bok som INTE vill bli läst...

En kul bok som bjuder på en rejäl utmaning...
Om jag ska vara ärlig så köpte jag denna bok mest för att jag själv ville läsa den. Men så hade jag en tjej som fyllde 9år igår så då passade jag på att ge den till henne. Jag sa att hon kanske inte skulle gilla den då den är riktad mot mindre barn. Men hon ville ändå ge den en chans. Så jag satte igång att läsa och gestikulera. Hon blev såld. När vi hade läst klart så ville hon läsa den själv för lillasyster på 8 månader, och sen ville hon att vi skulle läsa den för storasyster. Hon sa till och med att hon ville ta med den till skolan för att fråga sin lärare om de kunde läsa den högt i klassen. Detta är så härligt med böcker. En kan tro att en bok inte ska passa men så blir det succé, och viceversa så klart. Jag tror dock att hon blev extra glad när hon såg att det var "tackar, tackar" - Bäst i test - David Sundin som skrivit den. Vi kan starkt rekommendera denna bok, även till de som är lite äldre än 6 år.
Med stor entusiasm öppnar jag boken. Jag och barnen på förskolan är spända på innehållet. Barnens läsresa, och min startar.... Det är roligt, tokigt och ibland läskigt. Som vuxen läser jag med inlevelse och följer med i bokens alla svängar. Illustrationerna erbjuder barnen att vara aktiva och delaktiga, vi bläddrar igenom sida efter sida utifrån uppmaningar i boken. (Eller trotsar vi den) Barnen skrattar och pratar, de utbrister i hejarop när jag läser. En fantastisk läsupplevelse. Rekommenderas.
Denna bok ser först lite tråkig ut. Men det är verkligen en bok som man kan läsa med att använda kroppsliga rörelser. Jag har läst den för massa klasser och alla barn blir som förtrollade. Den blir bara roligare för varje gång.
För mig var detta en toppen bok!
Sonen tyckte att vi skulle gömma den. Men när vi löste den andra gången så var han med och skulle flaxa med boken han med 😀
Man får som vuxen vara aktiv när man läser boken. Helt annorlunda en vanlig bok & sååå kul!
Denna bok är underbar, massa skojigheter som boken ställer till med för att man inte ska kunna läsa den och barn och förälder kan tillsammans hjälpas åt att komma förbi dessa.
Detta är en riktigt rolig och annorlunda läsupplevelse som inte bara kräver att du högläser med inlevelse. Nej, här behöver du även ta fram din inre skådespelare!
Denna bok vill nämligen INTE bli läst och tar till alla knep för att komma undan. Boken försöker förvandla sig till en ratt som vill köra iväg, den skaffar sig vingar för att försöka flyga iväg (här gäller det att som vuxen hålla hårt i boken så den inte lyckas!). Texten varierar i storlek och lyssnar inte ens när man säger åt den på skarpen. På liknande sätt fortsätter det boken igenom och det blir en riktig kamp för att kunna läsa till sista sidan. Sista sidan som också vänder och blir mysigaste sidan att högläsa med sitt barn.

Detta är helt klart en bok som alla barnfamiljer måste högläsa. Jag kan tycka att det är lite förargligt att det flera gånger skrivs in detaljer om att boken blir läst när barnet som snart ska somna. För på sätt och vis begränsar det läsupplevelsen och stör lite när jag läser den för barn dagtid. För detta är ingen bok som jag kommer läsa innan nattning. Dels för jag inte vill råka ramla ut ur sängen och skada mig, men framförallt för att jag inte vill lägga på en extra halvtimme på nattningen. Visst ska man kunna läsa roliga böcker vid nattning, men denna är för rolig och för actionfylld för mina barn precis innan nattning. Men barn är olika såklart!
Personligen tror jag att jag ska försöka gå igenom boken och försöka läsa omkring sov-bitarna när jag exempelvis högläser boken dagtid på jobbet som förskollärare. Även det mysigaste slutet får då omformuleras med fokus på att barnet kan bli vad den bli osv.

Men det är fint att boken inte benämner den högläsande vuxna som förälder/mamma/pappa utan som just en vuxen. För alla familjer ser olika ut men oavsett hur familjen ser ut så har barn (absoluta majoriteten iallafall) en vuxen som älskar dem i sin närhet. Inkluderande och bra utformning av Sundin!

Extra roligt blir det också av att författaren David Sundin hade en framträdande roll i årets sommarlovsprogram och han visade sig vara årets Sommarskuggan. Därför passar det väldigt bra att använda denna bok för att diskutera med barnen kring vad en författare gör då Sundin är ett välbekant ansikte för många barn. Även Sundins bild finns både på baksidan och första omslaget, så för de barn som glömt namnet sen i somras kan fortfarande minnas genom bilden.

Däremot blir jag lite paff över att enbart David Sundins namn står på bokens framsida och bokens första uppslag. För bokens illustrationer är verkligen snygga och grafiskt tilltalande. Då tycker jag att det är udda att snudd på osynliggöra Alexis Holmqvist som gjort ett väldigt fint jobb med boken. Speciellt när David Sundin-namnet OCH bilder på honom finns överallt. Då kunde ju iallafall Holmqvists namn finnas med mer framträdande på bokens framsida och/eller första uppslaget? Min åsikt men inget som påverkar läsupplevelsen med barnet.
För detta är en väldigt härlig och rolig läsupplevelse. Även stort plus för världens mysigaste slut ❤️ En bok som alla måste läsa under sin livstid.
En oerhört rolig, smart och superinteraktiv bilderbok! Det gäller för den som läser att haka på och spela med, för den här boken vill INTE bli läst.
Så kreativ och himla rolig att läsa, för stor och liten. Mycket skratt blir det.

Den vänder sig till ALLA som läser högt för barn egentligen, oavsett ålder. Den har underbar humor och kreativa inslag. Lite Nalle Puh-ig med bokstäver som ”rör sig” i boken. ⭐️

Sundin är en mästare. Hoppas att han ger ut flera barnböcker.
description

Rolig bok som jag den vuxna måste vara med och spela i när man läser. Något som ditt barn absolut kommer att minnas att du har läst.
Genial bok som uppmuntrar (läs tvingar) till interaktion och läslek. Toppbetyg av både mig och min treåring!
Läser för min 3- och 5-åring. De tycker den är superrolig (och mamman också). Verkligen en annorlunda bok som ger en härlig lässtund tillsammans!
En fantastiskt fin barnbok som ger både barn och vuxna en läsupplevelse utöver det vanliga. Den kräver ett aktivt läsande och agerande av den vuxne som tillsammans med barnet får ett lustfyllt äventyr.
Att läsa är verkligen att resa.