Makttrilogin, #3

Egenmakt

Bok av Erika Rockborn
Martin Lindahl har äntligen fått den stora familj han alltid drömt om. Efter sitt kraschade äktenskap har han funnit lyckan igen och börjat vänja sig vid varannan-vecka-läget. Men jobbet som distriktsläkare tar mer och mer tid och sliter på relationen. När Martins sambo får ett erbjudande som hon inte kan tacka nej till, samtidigt som barnen tampas med allt från funktionshinder till tonårsproblem, skakas tillvaron om ordentligt. Kontrollen glider Martin sakta men säkert ur händerna. Nu måste han börja prioritera för att inte förlora alltsammans. Vad är egentligen viktigast och hur ska han kunna ta tillbaka makten över sitt eget liv? Egenmakt är den fristående uppföljaren till Livmodermakt och Modermakt. Boken är ett relationsdrama med reflektioner över vad som verkligen betyder något i livet. ERIKA ROCKBORN föddes 1963 i Linköping. Hon är bosatt i Norrköping och arbetar i Söderköping som distriktsläkare. Somrarna tillbringar hon gärna på Östgötaslätten, eller utanför Vadstena. Hon är specialist i Allmänmedicin och har verkat som läkare i drygt 30 år. De senaste åren har hon även undervisat i patientbemötande på läkarprogrammet vid Linköpings universitet. För ett antal år sedan drabbades Erika av en stroke. På vägen tillbaka till full funktion antecknade hon i sin mobiltelefon, främst för minnets skull. En dag dök karaktären Martin Lindahl upp när hon satt och skrev. I mobilen har de tre romanerna, Livmodermakt, Modermakt och Egenmakt, tagit form.
Jag tyckte första boken var helt fantastisk och sedan kom andra boken som var toppenbra. Men att lyckas en tredje gång går det? Jo, Erika lyckas faktiskt igen.
Böckerna har ett enormt driv som gör att du bara måste läsa till slutet och alla tre böckerna är lika bra. Har du inte läst dem är mitt tips att göra detta snarast.
Detta är alltså en fristående uppföljare till böckerna Livmodermakt och Modermakt. Jag håller verkligen med om att man inte behöver ha läst de förgående böckerna för att uppskatta denna.
Texten flyter fram på ett lättsamt sätt och handlingen drivs på i ett bra tempo.
Boken tar upp vardagliga situationer och om hur livet kan vara med sina toppar och dalar. Det låter kanske inte så roligt att läsa om men om sanningen ska fram så har det varit otroligt spännande. Jag har haft svårt att lägga ifrån mig den. Boken känns väldigt levande och jag känner att jag nu måste införskaffa de två första böckerna i trilogin. Otroligt bra bok!
Egenmakt av Erika Rockborn är den tredje och avslutande delen i serien om Martin.

Huvudpersonen är Martin, men de andra karaktärerna i boken följer med i hela serien de med. Det uppskattar jag, eftersom det finns så många fina karaktärer som stannar i mitt hjärta.

Det som gör den här serien så bra enligt mig, är igenkänningen i det vardagliga och vanliga. Genom Erikas sätt att beskriva vardagliga händelser och väva ihop det med Martins känslor och erfarenheter, blir det så verkligt och bra! Språket är lättläst, men för den skull inte enkelt. Karaktärerna och händelserna känns rakt igenom äkta. När en som jag har läst de två första delarna och tyckt mycket om dem, är Egenmakt lite tudelad. När jag började läsa den var jag så himla ivrig, men tvingade mig själv att pausa så jag skulle kunna njuta längre ❤️ Nu saknar jag Martin och resten av gänget!
Det här är den tredje och fristående delen i makttriologin. Jag har tidigare läst både Livmodermakt och Modermakt och fullkomligt älskat dessa böcker. I denna bok får man fortsätta att läsa om Martin Lindahls liv allt från hans arbete som läkare på vårdcentralen till vardagslivet hemma med barn, kärlek, exfru och vänner. Han har nu äntligen fått det han så länge drömt om en stor familj, men blir det som Martin har drömt om?

Jag säger bara WOW! En stor eloge till författaren Erika som lyckats skriva tre böcker i denna serie och som enligt mig alla är ruskigt bra och toppbetyg på alla. Jag vet inte vad det är men när jag läser dessa böcker så kan jag inte sluta läsa - riktiga bladvändare. Erika skriver om vardagsproblematiken och livspusslet och det känns så äkta och realistiskt det är nog en stor anledning till att böckerna är så gripande. Boken är välskriven med bra flyt och driv framåt. Det är bra miljöbeskrivningar och karaktärsbeskrivningar, man kommer verkligen in och känner både in miljön och personerna blir som vänner/familj.
Jag rekommenderar verkligen att läsa alla tre böcker man får läsa om kärlek, vänskap, glädje, sorg, passion, komplicerade relationer och hur vardagen kan se ut och hur man försöker få ihop livspusslet med allt vad det innebär. Det var med vemod jag la ifrån mig denna bok då det var den sista i serien men jag hoppas att Erika skriver fler böcker även om jag kanske inte får läsa mer om Martin.
Martin som alltid önskat sig en stor härlig familj, lever nu det livet med Lisette. Jobbet som omtyckt läkare tar mer tid än Lisette accepterar, och när en kollega blir sjuk, tar han på sig ännu mer jobb. Relationen hemma slits mer och mer.

Så får Lisette ett erbjudande hon inte vill tacka nej till, känner att hon måste passa på nu innan hon blir för gammal. Barnen kämpar med funktionshinder och tuffa tonårsproblem. Martin känner hur allt i hans liv rasar.

Vad ska han ta sig till? Hur länge kommer han orka?

Wow, Erika gör det igen. Höga förväntningar ännu en gång, och hon fixar det en tredje gång. Älskar denna trilogi om Martin.

Vi får fortsätta följa vardagsproblem, ett livspussel som många gånger är svårt att få ihop, som man själv kan känna igen sig i.

Jag gillar att trioligin har en manlig karaktär som huvudperson. Att vi får se det från Martins perspektiv, hur en man också kan känna sig hjälplös, ensam och ledsen.
Med ett stänk av vemod och med en tår i ögat inser jag nu att jag läst klart den här helt underbara trilogin Modermakt

Jag kan inte annat än att säga, hon gjorde det igen och ta mig tusan... den här tredje och avslutande delen är ännu ett strå vassare än de tidtagare. Och betänk då, de två första var superbra!

Det här är en relationstrilogi men som helt klart även platsar under epitetet feelgood. Fast då självklart inte söt och tillrättalagd, men som ändå har det där härliga som ska finnas när vi pratar feelgood.
Du bjuds på kärlek, passion, problem och glädje men även de där mysiga beskrivningarna om relationer med glimten i ögat. Dessutom finns såklart även vardaglig realism.

Sist men inte minst så skriver Erika med ett härligt och beskrivande språk som ger mig som läsare möjlighet att verkligen känna som om jag är med i berättelsen. Jag är en i Martins vänkrets och det gillar jag.

De olika karaktärerna i berättelsen är verkligen individer som är karismatiska och intressanta och personbeskrivningarna är klockrena och helt underbara.

Ja, vad mer kan man säga om denna helt underbara serie?
Om jag skulle sammanfatta den så får det bli:

En underbar och annorlunda feelgood trilogi med värme, humor och vardagsrealism. Allt i en härlig mix som gör mig glad.

LÄS! och njut!