Tolv hjärtan till jul

The Twelve Dates of Christmas
Bok av Jenny Bayliss
Kate flyttar hem till Blexford för att ta hand om sin sjuka pappa. Tanken är att hon inte ska stanna länge men fyra år senare bor hon kvar. Kate trivs bra som singeltjej och är lycklig. Hon tackar ändå ja när en vän anmäler henne till ett dejtingprogram som pågår fram till jul. Kärleken når nog Kate trots att hon från prova på det bästa och sämsta med män.
Engelsk julroman som har en härlig miljö med liten personlig by-känsla, charmigt kafé och folk som bryr sig om varandra. Och en massa snö och julaktiviteter ovanpå det.
Huvudpersonen ska gå på 12 arrangerade dejter i december, där hon kopplas ihop med utvalda män och de gör juliga saker ihop. De går mer eller mindre bra och alla är olika karaktärer. Tyvärr är det lite för lättsamt och utgången är tydlig redan från första början, men det är ändå trevligt läs-sällskap.
Roligt upplägg, men en del onödiga ner laddningar mitt i bilkörningen. Annars perfekt feelgood roman att lyssna på i bilen eller på tåget. Kul och intressant affärsidé, undrar om den finns i verkliga livet. Kate flyttar hem till sin sjuka pappa och blir kvar där, skapar sig ett eget liv men utan pojkvän. När goda vännen så föreslår att hon ska pröva en dejtingtjänst med konceptet tolv dejter innan jul, tack hon ja och det är det storyn handlar om. En bok/kapitel om varje dejt, helt olika män och olika tankar kring just dejtandet. Blir underhållande och även om man kan gissa sig till slutet så är det en givande läsning dit. Bra julklapp.
Kate bor i byn Blexford där alla känner alla och vet allt om alla. Hon flyttade hem dit igen efter att hennes mamma lämnat hennes pappa för en ny älskare. Kate trivs bra med livet. Hon har ett bra jobb som hon kan sköta mestadels hemifrån, sina två bästa vänner på nära håll och hon som älskar att baka hjälper den ena bästisen Matt på hans café. Det enda som saknas är den stora kärleken. Kates bästa vän Laura övertalar henne att gå med i ett dejtingprogram - tolv dejter innan jul. December fylls nu av tolv olika män, nog ska väl Kate kunna hitta kärleken bland dem?

Åh december är nu här och vilken mysig julroman. Precis vad jag känner för att läsa just nu. Otroligt lättläst och absolut inte någon okomplicerad handling, men feelgood handlar ju som vi vet om lyckliga slut, vilket vi så klart får till slut. Kate är en jättehärlig karaktär att få följa genom boken på hennes jakt efter kärlek och relationer med vänner och familj. Stort plus för ett fint omslag. En varm bok som jag varmt rekommenderar när det lackar mot jul.
Smårolig bok och kul koncept men författaren ger uttryck för vissa föråldrade myter som bland annat har med kvinnans sexualitet att göra. Detta drar ner betyget betydligt för det blir bara tröttsamt.