Pensionat vänner

Bok av Helen Billinger
En natt drömmer Lena något som kommer att förändra hennes liv för alltid - hon drömmer att hon befinner sig i ett stort hus, ett pensionat. Kort därpå får hon syn på ett vackert gammalt hus som är som taget ur hennes dröm, om än i förfärligt skick. Bara några månader senare har drömmen besannats och vid 55 års ålder kan hon inviga Pensionat Vänner. 4 år senare är hon fullt upptagen med den händelserika vardagen som pensionatsägare. Gäster kommer och går, några för att stanna. Kärlek och vänskap växer fram i huset som känns som hemma. Men med stora personligheter kommer också många oväntade situationer och Lena måste prioritera det som är viktigast för henne ... "Pensionat vänner - en naken skåning" är en humoristisk feelgood-roman som skildrar det vackra i relationer och vänskaper. Helen Billinger (1960-) är en svensk författare bosatt i Stockholmsområdet. Hon debuterade år 2020 med boken "Pensionat vänner", och liknar sin bok vid en påse lösgodis; den har en varierad blandning av olika sorters humor, allvar och personligheter.
Lena drömmer om en förändring!

I hennes drömmar ser hon ett pensionat. Ett pensionat där gästerna ska känna sig som hemma. Ett pensionat där gästerna har sin utökade familj. Där de tillsammans lagar mat, sköter trädgård och har gemensamma aktiviteter!

I ”Pensionat vänner - En naken skåning” skriven av Helen Billinger får vi vara med när Lena 55 år förverkligar sin dröm. Handlingen utspelar sig både i nutid och dåtid.

Detta är en riktigt härlig feelgood som dessutom är författarens debutroman!
De olika karaktärerna är underbara! Helen Billinger beskriver dem med sådan värme att det känns som de alla är nära vänner!
Vänskapsband knyts och relationer uppstår!
Min absoluta favorit är den gamla damen Harriet, som med skinn på näsan, står för vad hon tycker och är inte rädd för att uttrycka sina åsikter på ett alldeles förtjusande sätt med mycket värme men även integritet!

Vi bjuds på mycket humor och vid ett flertal tillfällen skrattar jag gott år tokigheterna.
Pensionat vänner är definitivt ett ställe jag gärna skulle vilja besöka!
Recension 🌸 Pensionat vänner En naken skåning av Helen Billinger

En härlig feelgood som ger många härliga skratt. Men också eftertanke.
Hur är vi mot varandra? Hur mycket fördomar har vi?
Vi får följa karaktärer som jag gärna hade umgås med. Man får en mysig känsla av gänget. Gillar att läsa om relationerna över åldrarna.
Boken är skriven på ett lättsamt sätt.
Det är lite speciellt att det finns då och nu tid i boken som handlar om innan och efter Lena tagit över pensionatet. Men jag gillar det och Helen har lyckas med att det inte känns rörigt, utan flätas ihop bra. Blir ett bra driv i berättelsen framåt.
Jag vill gärna läsa mer om gänget på pensionatet.
Rekommenderar dig att läsa.
Som läsare får man följa Lena m vänner i ett nu och då perspektiv. I föredömligt korta kapitel får vi följa livet på Pensionat Vänner i nutid men också hur själva skapandet av pensionatet gick till. Det finns så många fina meddelanden att ta till sig och fundera kring. Jag känner den fina gemenskapen, ler åt smågnabbandet mellan personerna och sitter där med en kopp kaffe och bara myser i köket på pensionatet.

Tycker om de små föreläsningarna som arbetas in, de var lika intressanta att läsa som själva berättelsen.

Jag rekommenderar verkligen den här boken, speciellt om du gillar mysfaktor och att följa personers "vardagsliv" utan en himla massa drama.
Lena som är läkare, drömmer en natt om ett pensionat. När hon lite senare åker förbi ett hus som ser ut precis som i drömmen, kan hon inte släppa det. Hon bara måste få tag på ägaren och se om hon kan köpa det.

Ägaren är 90-åriga Harriet. Hon är en tuff dam som vet vad hon vill.

Mötet med Harriet förändrar livet för dem båda.

Några månader senare öppnas Pensionat vänner. Ett pensionat olikt alla andra.

En härlig feelgood med så mycket värme, kärlek och vänskap. Humor blandas med allvar på ett fint sätt.

Dåtid, när Lena söker upp Harriet och resan därifrån varvas med nutid, när pensionatet är öppet.

Här finns så många härliga karaktärer, speciellt Harriet som jag verkligen älskar. Man blir glad och mår så bra av att läsa om hur alla trivs tillsammans, och den värme de har.

Miljöbeskrivningarna är målande. Jag är där och renoverar, promenerar och umgås jag med.

Detta är författarens debutbok.
Boken handlar om Lena som är läkare men vill sadla om. En natt drömmer hon om något som gör att hennes liv ändras. Hon är ute och kör och hittar ett gammalt stort hus som stämmer in från hennes dröm. Hon har svårt att hutta ägaren som visar var 90 år. Dessa 2 gör att hennes dröm besannats och vid 55 års ålder kan hon inviga Pensionat Vänner. En Feelgood bok som skildrar det vackra i relationer och vänskap .
Allt startade med att Lena drömde om att få skapa en plats där alla känner sig hemma. Hon ser ett stort hus i drömmen. Under en promenad ser hon plötsligt huset
i verkligheten. Hon tar reda på vem som äger det och efter det sker saker väldigt snabbt och plötsligt är Lena både delägare i ett pensionat och god vän med en pigg 90-åring och hennes dröm blir verklighet.
Denna bok är genommysig och man blir varm i kroppen! Det är en skön feelgood känsla i hela boken med spännande personligheter.
Vi får följa Lena på denna spännande resa som kommer att förändra hennes liv på bara några månader. Hon möter flera nya bekantskaper varav flera återkommer till hennes ”hem” gång på gång.

Författaren skriver på ett fantastiskt naturligt sätt och vi får läsa om både nu och då omvartannat.. Dels hur drömmen växer och dels hur gästerna agerar och reagerar i nutid. Rekommenderas varmt!
Denna boken måste ni läsa 💕
Allt startade med en dröm, en dröm att få skapa en plats där alla känner dig hemma.
I sin dröm har hon allt klart...

En dag ser hon sin dröm... ett hus lika sagolikt som de hus hon sett i sina drömmar.

En ny vänskap tar vid & Lenas dröm kan bli verklighet.

Denna bok är helt underbar, man blir glad, nyfiken, stolt... en härlig feelgood genomsyrar hela boken och personligheterna växer fast i en.

Vi får följa Lena på denna spännande resa som kommer att förändra hennes liv på bara några månader.

Helena skriver på ett fantastiskt naturligt sätt och vi får läsa om både nu och då omvartannat..

📔📔📔📔📔+/av 5
Lena uppfyller sin dröm genom att inviga Pensionat Vänner. Hon har renoverat det med omsorg och hennes tanke med pensionatet är att alla är välkomna för att få uppleva vänskap och öppenhet. Många olika personlighet försöker att få en fin tillvaro tillsammans och det är både lätt och bitvis svårt.
——————————————————-
Det här är en annorlunda feelgood som utan att läsa särskilt ingående kan upplevas som ytlig och klyschig. Men om man, som jag, läser den med ett öppet sinne och med olika ögon, växer en tankeväckande och utmanande roman fram. En varm roman med både humor, speciella relationer, kärlek, allvar och aktuella ämnen som på ett underfundigt sätt får stötas och blötas av karaktärerna i boken. Författaren pendlar på ett genuint sätt mellan etiska dilemman och ämnen för karaktärerna att diskutera samtidigt som handlingen förs fram på ett härligt sätt.