Portionen under tian : bra mat för dig, din plånbok och planeten

Hanna Olvenmark
Portionen under tian är en kokbok som förespråkar billiga och klimatsmarta recept. Författaren Hanna Olvenmark är dietist och har drivit den omtyckta bloggen Portionen under tian sedan 2015. Detta är hennes första kokbok och den består av 50 lättlagade vegetariska recept. Portionerna kostar max 10 kronor. Kokboken är även fullmatad med smarta tips och inköpslistor.
9789177750567
Välj utgåva
Visa pris inkl. frakt Inkl. frakt
CDON
99 kr
Laddar in senaste priserna...
fri frakt
Ginza
99 kr
Laddar in senaste priserna...
+ 39 frakt
Adlibris
99 kr
Laddar in senaste priserna...
+ 19 frakt
Bokus
119 kr
Laddar in senaste priserna...
+ 19 frakt
CampusBokhandeln
189 kr
Laddar in senaste priserna...
+ 29 frakt
Barnens Bokklubb
229 kr + 39 frakt
Akademibokhandeln
249 kr
Laddar in senaste priserna...
+ 29 frakt
Book Outlet
271 kr fri frakt
Plusbok
59 kr
Laddar in senaste priserna...
+ 40 frakt
Bokextra
206 kr
Laddar in senaste priserna...
+ 49 frakt
Bokbörsen (begagnade böcker)
259 kr + 59 frakt
Elsa Larsson
Postad på Omnible
16 mars 2020
Betyg 5
Portionen under tian är ett välkommet inslag i kokboksvärlden. Författaren Hanna Olvenmark är dietist och brinner för billig och hälsosam mat. Hon vill slå hål på myten att det är svårt, tråkigt eller dyrt att äta gott och hälsosamt. Sedan 2015 driver hon den otroligt populära bloggen och Instagramkontot Portionen under tian med tusentals följare. Kokboken är en naturlig utveckling från populariteten på de sociala kanalerna. Hon kallar sig själv för snåljåp och bevisar varje vecka att det är bra både för plånboken och miljön att äta billigt och smart.

Kokboken består av hennes 50 populäraste recept. Samtliga recept är vegetariska och många är veganska. Det som gör denna kokbok unik är att samtliga recept kostar under 10 kronor per portion. Boken är väldigt praktisk och kommer med inköpslistor och tips. Bland annat sammanställs recepten i 300-kronorsveckor vilket gör det enkelt att storhandla. Tack vare dessa smarta veckoplaneringar garanteras det att du får i dig alla nödvändiga näringsämnen och vitaminer. Dessutom är boken fullmatad med så kallad stay cheap-tips som ger tips för fikat, jobblunchen och utemiddagen.

Denna kokbok är en riktig ögonöppnare och gör så att du kan spara tusentals kronor med smart planering. Hanna Olvenmark är även en hängiven förespråkare att kombinera matupplevelser med naturupplevelser. Därför passar många av recepten utmärkt att ta med sig på vandringen eller picknicken.

Recepten är miljösmarta, billiga, lättlagade och mycket goda. Läsaren får upp ögonen för hur rätter kan förvandlas med enkla knep, exempelvis vissa kryddor som gömmer sig längst in i kryddskåpet. Majoriteten av recepten utgörs av grytor, röror och värmande soppor, vilket passar utmärkt i vårt kalla land.

Det är en mycket inspirerande kokbok som kommer att förändra din matlåda och din plånbok. Den passar alla matlagningsnivåer, men framför allt nybörjare, studenter eller personer som vill få en bättre översikt över sin ekonomi.
Elsa Larsson
Postad på Omnible
12 mars 2020
Betyg 5
300-kronorsveckorna är en smart kokbok av dietisten Hanna Olvenmark. Författaren driver sedan år 2015 den mycket populära bloggen Portionen under tian som förespråkar billig, hälsosam och klimatsmart mat. Detta är hennes andra kokbok och fokus är att en hel familj kan handla näringsrik och god mat för endast 300 kronor per vecka.

Portionen under tian: 300-kronorsveckorna bjuder läsaren på 12 mumsiga veckomenyer. De består av vegetariska recept med säsongens råvaror. Därför är varje veckomeny associerad med en månad. Med andra ord möjliggör denna kokbok en hälsosam och billig veckomeny alla tider på året. Grundidén med boken är att underlätta familjers matinköp och hjälpa dem hålla nere matkostnaderna. 300 kronor för mat till en hel familj under en veckas tid låter nästan för bra för att vara sant, men Hanna Olvenmark bevisar att det är fullt möjligt. Dessutom är recepten näringsrika, goda, varierande och bra för miljön.

Grunden för recepten är storkok. Genom att laga mycket mat samtidigt kan man spara både tid och pengar. Det blir matlådor och restfester, men recepten lämpar sig väl för att värmas upp igen. Det går såklart även att kombinera sin egna inköpslista utifrån de 70 olika recepten som kokboken består av. Linssoppan är en stor favorit, men även grönkålscrêpesen och veganpizzan är riktigt goda. De är mycket enkla att tillaga och det krävs inga förkunskaper. Dessutom står det hur mycket utsläpp som varje recept tillför. Detta är riktigt smart och ligger helt rätt i tiden.

Författarens första bok sålde i över 30 000 exemplar och detta är den efterlängtade uppföljaren. I min mening är denna ännu bättre än den första boken eftersom den har fler recept. Den passar framför allt barnfamiljer, men även andra hushåll. Alla som vill äta hälsosamt, klimatsmart och billigt bör läsa denna inspirerande och fullmatade kokbok.