Ett rent helvete

Bok av Anne Liljeroth
Danuta är firma Rent Hus mest uppskattade medarbetare. Hon älskar både städningen och sina kunder. Men saker undgår henne sällan och hon reagerar allt oftare på hur dåligt hennes kunder mår, fastän de har det så bra. Familjen Seger pratar inte med varandra och Caroline Seger håller på att få ett sammanbrott. Modegurun Ossian Schröder söker efter meningen med livet, men på fel ställen.
Jag brukar generellt ha svårt att koncentrera mig 100% när jag lyssnar på ljudböcker, men med denna hade jag fullt fokus. Jag tycker att boken är grymt bra! Att jag själv älskar att ha rent runtomkring mig och gärna städar kanske bidrar till min kärlek, men det är inte bara städningen. Det är allt med boken som jag gillar. Från att det handlar om att hitta sig själv till att hitta sig själv i förhållande till andra.
Jag rekommenderar starkt denna ljudbok.
En fyndig rolig bok om en städerskas liv som är välskriven och underhållande men ger inget bestående intryck. En rolig bok med lite dramatik och sorg. Feelgood bok som nog gillas bättre av tjejer än mig.
För några veckor sen gick det ganska trögt när jag påbörjade nya böcker. Jag testade tre olika böcker som jag läste en bit i men jag lyckades aldrig fastna. Sen tog jag upp Ett rent helvete och började läsa och jag blev helt fast i den. Det var inte väntat när det är en bok där mycket städning ingår, då städning inte direkt min favoritsyssla, utan snarare ett nödvändigt ont. Men i boken beskrivs det fängslande och jag blir engagerad och speciellt i den härliga karaktären Danuta. Det är omöjligt att inte tycka om henne och jag gillar hennes ärliga och genuina sätt. Jag blev berörd av den här berättelsen och läste den så fort jag fick tillfälle. När jag skulle åka bil och inte kunde läsa själv så letade jag upp den som ljudbok och lyssnade under tiden istället. För jag var bara tvungen att få veta hur det skulle gå för Danuta. Jag blev positivt överraskad av boken och den lämnar efter sig en varm och skön känsla. Häromdagen såg jag att det ska komma en fortsättning om Danuta i sommar, det ser jag verkligen fram emot!
Med noggrannhet och väldoft städar Danuta sig in i våra hjärtan.

Danuta arbetar på Firman Rent Hus och är en uppskattad medarbetare. Hon älskar att städa och finner stor glädje och stolthet i sitt arbete. Huvudkaraktärerna i boken är Familjen Seger, Ossian Schröder och den fantastiska grannen Maj. Det är härligt att få följa Danuta och dem som finns i hennes närhet och alla har de något gemensamt, de är ensamma och sökande. Men det är inte det enda som sammanlänkar dem... Danuta som karaktär är genuin. Hon är ärlig, omtänksam, reflekterande, uppmärksam och en god lyssnare. Jag vill säga att hon är unik, då hon inte kräver något tillbaks. En bok om att vara framgångsrik - men ändå sakna något. Tänkvärt och läsvärt.
En underhållande bok om en städerska och hur hon smyger runt i bakgrunden men fixar o trixar. Ställer till lite flr en del pga små lappar. Hon har ett hjärta av guld skulle vilja ha henne hemma hos mig!
En söt liten berättelse om Danuta som arbetar som städare på Stockholms lite finare adresser. Danuta får se bakom den fasad som hon själv genom sitt arbete hjälper till att upprätthålla. En fasad som döljer vilsenhet, olycka och trasiga relationer. Kan Danuta hjälpa sina kunder? Och kan hon hjälpa sig själv?

Lättläst och hjärtevärmande. Jag önskar jag hade en Danuta i mitt liv
Boken handlar om flera människor men den som håller i trådarna är städerskan Danuta. Danuta kommer från Polen och hon älskar sitt jobb som städerska och är den som alla kunder vill ha för hennes noggrannhet och skicklighet. Men Danuta har en förmåga att göra lite för mycket för sina kunder, hon försöker genom små lappar och broschyrer att få sina kunder att förstå vad de behöver i sitt liv. Ibland kan dessa små meddelanden leda till missförstånd och intriger men även insikter som leder till något bra i hennes kunders liv.

Den här romanen är välskriven med ett lätt språk som gör att läsningen flyter på bra. Boken har ett långsamt tempo och det är något jag inte brukar uppskatta men med denna bok är det annorlunda, på något sätt så trollbinds jag av storyn och kan inte sluta läsa den - skickligt skrivet av författarinnan. Boken är fylld av både humor och svärta och belyser ämne som sorg, kärlek, psykisk ohälsa, att uppskatta det man har - det är så lätt att komma in i vardagslunken och ta mycket för givet, precis som livet är i verkligheten. Bokens slut lämnar möjligtvis dörren lite på glänt för att kanske få läsa en fortsättning om Danuta något jag skulle gilla. En bra bok med eftertanke och som överraskade mig positivt.
Nu har även jag plöjt igenom denna fina och varma roman. Danuta är en fantastisk människa som gör ALLT för sina kunder, ibland kanske lite för mycket men det är i all välmening. Hon brinner verkligen för sitt jobb och har en yrkesstolthet som vi inte ser alltför ofta.
Anne, jag är verkligen helt ”blown away” av ditt sätt att beskriva dina personer i berättelsen, du har ett språk, en röst som ger liv till dom.
Sen kan man ju inte låta bli och undra hur du kommit över alla dessa fantastiska städtips. Är det bra research eller hade du de redan med dig när du började skriva?
Berättelsen har ett djup där kärlek, stolthet, sorg, ångest, missförstånd och värme får stor betydelse för en enda person.
Slutet är helt fantastiskt och jag längtar efter en eventuell uppföljare.
En bok som jag tyvärr tycker har sitt bokomslag emot sig. Det lockar inte. Hade jag inte sett denna bok titt som tätt i flödet så tror jag inte jag hade gett den en chans. Men är väldigt glad att jag gjorde det.
Ett rent helvete är en bok som tar upp flera jobbiga, men så viktiga ämnen som utmattningssyndrom, depression, ångest, sjukdom och att försöka hitta sig själv. Hitta vad man brinner för. Att uppskatta det man har. Berättelsen om städerskan Danuta som tar sig en roll i familjerna hon arbetar för. Hos Segers och hos Ossian. En roll de knappt vet om. Själv tror jag jag hade blivit galen av att någon tog sig sådana friheter som Danuta gör. Möblerar om. Slänger och fejjar. Det finns något beskäftigt över henne, men man gillar henne starkt. Hennes omtanke, hon gör det ju av kärlek. I ett försök att hjälpa till. Hennes yrkesstolthet är något man önskar alla fick känna.
Handlingen är fylld av missförstånd, ångest, sorg och omtanke. Och hela berättelsens uppbyggnad är välgjord
Det här är en roman om människors olika villkor och vad som är viktigt i livet. Danuta är en mycket duktig och uppskattad städerska. Hon städar hos välbärgade människor som har olika typer av problem. Danuta iakttar och kan inte låta bli att försöka hjälpa till. Det blir kanske inte alltid som hon tänkt..
Boken är lättläst med en varm och lågmäld ton som jag tycker mycket om. Danuta berör.
Vardagsrealism mellan fattiga och rika. Familjer där utbrändhet påverkar alla. Hur den som är längst ner på stegen trots allt är den lyckligaste och ser till allas bästa. En bok som alla borde läsa. Svåra ämnen skrivet på ett fångande sätt. Sträckläste hela boken på ett dygn. Skulle va spännande med en uppföljare eller film.
Danuta kom till Sverige från Polen för 10 år sedan. Tanken var att hon skulle jobba ett par år för att tjäna lite pengar, och sen åka hem till Polen igen.
Hon älskar att städa, och är en väldigt omtyckt städerska på företaget Rent hus.

Caroline Seger jobbar på en fin advokatbyrå, där hon har hand om personalen. Hemma har de slutat prata och glider ifrån varandra mer och mer. Till slut brister allt.

Ossian Schröder har nått sina drömmar, och känner sig tom. Han bedövar det med fester och kvinnor, medan han söker meningen med livet.

Danuta älskar sina kunder lika mycket som städningen, och när hon ser att de behöver en puff i rätt riktning, försöker hon med små gester hjälpa till. Men ibland blir det bara fel.

Detta är en härlig relationsroman/feelgood. Danuta är en karaktär som jag tycker om. Hon berör mig. Det är en varm historia med flera oväntade möten.
Jag hade önskat ett lite längre slut, då jag tyckte slutet blev för snabbt avklarat.
Streckläste boken och gillar den mycket.
Danuta är städerska i Sverige och kommer från Polen. Hon brevväxlar med sin syster som är kvar i Polen. Vi får lära känna familjerna som Danuta städar hos. Danuta har även en vän som bor där hon bor. Maj som är gammal och som von brukar dricka kaffe hos. Men boken handlar även om att inte sluta drömma och att vilja uppnå det man brinner för!