Sweet Home Dalarna

Bok av Karin Janson
I en liten by i Dalarna lever Madde Johansson sitt lugna och högst förutsägbara liv. Här har hon vuxit upp och känner varenda liten del av byn. Men när Niklas från Stockholm gör entré i hennes liv rubbar det allt som hon tidigare känt till. Ska hon våga kasta sig in i ett nytt äventyr?.
Denna var inte för mig, kunde inte läsa ut den. Tycker den var väldigt tråkig, man fastnade inte för karaktärerna och kunde inte alls relatera till det trista småstadslivet.
Vi får följa hovslagarlärlingen Madde , som trivs med sitt trygga liv i den lilla byn i Dalarna där hon vuxit upp.....
Tills Stockholmaren Niklas dyker upp....

En humoristisk feelgoodroman som även är lite djup - ”hur vet man var man hör hemma” och ”behöver man ändra på sig själv för att passa andra”.
En ärlig och härlig bok, med vardagsrealism och träffsäkra beskrivningar av både miljöer, personer och företeelser. Jag älskar hur Karin Jansson tecknar bilden av  lantiskulturen utan att vare sig förlöjliga eller försköna. Kulturkrockarna mellan storstad och landet är så roliga och jobbiga på samma gång, bitvis skrattar jag av både skam och igenkänning. Madde är en fantastisk huvudperson som jag både äcklas över, skäms för och tycker så mycket om. Det faktum att hon är långt ifrån perfekt gör henne intressant och verklig.
Sweet home Dalarna av Karin Janson.
Madde Johansson jobbar som hovslagarlärling hos den frispråkiga, buttra och arbetssamma Kent. Hon bor inneboende i en stuga på sin ex pojkväns föräldrars gård, ex pojkvännen, Jonte, kommer förbi ibland för att få sig ett ligg eller lämna sin son hos henne 😆 Bästisen Klara vill bara på hotellet och ragga på helgerna, bästa utekvällen är den som är gratis och Klara slipper gå hem själv.
Men är det här vad Madde vill? Soffan är skönare än Jonte och chipsen godare än gratisdrinken.
Jobbet som hovslagare känns som Maddes kall i livet, något hon är duktig på. Men räcker det?
I lugnet i byn Dalarna kommer plötsligt en snygg kille från Stockholm som rubbar all balans. Madde och Niklas börjar träffas och plötsligt spirar känslor hon aldrig upplevt! Som alla andra somrar tar även denna slut och Niklas ska åka tillbaka till Stockholm för att fortsätta studera, ska Madde följa med till stan?
En bok som vänder ut och in på alla fördomar med glimten i orden. Skrattade till när ett visst glittrigt föremål återfanns på fel plats 🤣 Tokigt med ett bråddjup, precis som en bra bok ska vara 👍
Utgiven 2020
Jag har väldigt blandade känslor av den här boken. Jag gillade verkligen att alla karaktärer är väldigt operfekta. Det är verklighetstroget både för både karaktärerna och händelseförloppet. Ett annat plus är de charmiga miljöbeskrivningarna. Det jag hade mest problem med var faktiskt huvudkaraktärerna, särskilt Madde. Stundvis tyckte jag att hon var kanske lite för naiv, osäker och pinsam. Madde var bäst de få gångerna hon faktiskt stod upp för sig själv och för det hon ville. Mot slutet av boken i upplösningen blev boken jättebra! Ärligt talat tyckte jag faktiskt att de flesta av karaktärerna var stundvis jobbiga men det hjälpte bara att cementera Maddes ensamhet. De bästa karaktärerna i boken var Kent och Semhar. De hade väldigt intressanta bakgrunder och personligheter, jag hade velat läsa mer om dem. En annan grej jag tyckte var lite tråkig med boken är att den var väldigt långsam. Jag förstår att vi skulle få chansen att känna Maddes ensamhet och att hennes liv stod still men delar av boken tyckte jag var lite väl seg och långsam. Men som sagt mot slutet av boken började det äntligen hända lite.
När Janson äntligen gick ifrån all osäkerhet och pinsamheter och Madde började inse mer vad hon behövde i i sitt liv så blev boken väldigt bra.
Detta är en riktigt rolig bok och författaren en trevlig bekantskap. Jag har inte läst något av henne förut, mest för att jag inte har Storytel där hennes tidigare böcker har släppts. Som uppvuxen i ett litet samhälle på den småländska landsbygden, kan jag känna igen en del av mentaliteten i den lilla byn i Dalarna som skildras i boken. En bok som passar för den som vill ha en rolig feelgoodroman med en huvudperson av sällan skådat slag.

Madde Johansson är hovslagarlärling och trivs med tryggheten och sitt liv i den lilla by i Dalarna där hon vuxit upp. Hon hyr en liten stuga på en större gård, värmer färdigmat i mikron, drar sig för att städa och tvätta, äter chips på kvällarna och ibland drar bästa kompisen Klara med henne till hotellet för att dricka öl.

Ett helt ok liv tycker Madde ända till den dag då den sommarjobbande stockholmaren Niklas sveper in i hennes liv och allt förändras. För första gången blir hon förälskad på riktigt. När sommaren börjar ta slut frågar han om hon vill följa med honom hem till Stockholm. Hur ska hon göra? Ska hon våga lämna tryggheten i Dalarna för storstaden?
Karin Jansons nya bok Sweet Home Dalarna är en dröm för alla som gillar att läsa om livet på landet, kärlek och hästar. Det är en bok som passade mig perfekt! Jag blev helt indragen i Maddes liv där hon jobbar som hovslagarlärling hos Kent. Jag tycket det är roligt att Madde jobbar som hovslagare, då det är ett jobb som sällan syns någonstans. Författaren lyckas fånga jargongen i stallen och snacken med den något buttre men varmhjärtade Kent otroligt bra. Kent påminner mig om en hovslagare jag hade tidigare och man kan nästan tro att författaren träffat honom med. Jag hade gärna sett ännu mer av stallmiljöerna och jobbet tillsammans med Kent, hästnörd som jag är. Jag tycker författaren skriver fint och med respekt om hur det är att bo och leva på landet, ofta i böcker fördummas människorna som vill leva på landet men inte här. De ska också alltid ha en längtan efter storstaden men här tillåts huvudkaraktären trivas på landet och det gillar jag som är tvättäkta lantis själv. Författaren lyckas få med flera klockrena fördomar om både stadsmänniskor och lantisar som får mig att dra på smilbanden. Den här boken är som en varm och mysig filt man kurar om sig och inte vill släppa. Den var perfekt läsning att drömma sig iväg med nu när förkylningen kopplat sitt grepp om mig. Home sweet Dalarna är en feelgood som gör gott för själen, det är en riktigt härlig bladvändare! Jag hoppas att vi får läsa många fler böcker av författaren framöver!
Sweet home Dalarna av Karin Janson. Madde jobbar hovslagarlärling i Dalarna. Hon har en tryggt liv med få överraskningar, iallafall tills Niklas från Stockholm sveper in som en frisk vind. Men det ställer om hela Maddes liv, ska det bara bli en sommarflört eller ska hon våga satsa på kärleken??
Det här är en mysig romantisk komedi med hög igenkänningsfaktor.  Man blir glad och full av skratt när man läser den här boken och man vill veta hur det går för Madde och Niklas, jag hoppas boken får en uppföljare
Madde Johansson har det inte riktigt så lätt alla gånger. Hon bor på samma gård som sitt sunkiga ex, hon har i princip bara en kompis som ständigt vill ha med henne ut på krogen, och hennes pappa har gått in i väggen.
Men så träffar hon brevbäraren Niklas som bara är i Dalarna över sommaren. Niklas tycker om Madde precis så som hon är, men när Niklas mot sommarens slut ska flytta tillbaka till Stockholm uppstår diverse problem.

Den här boken tyckte jag riktigt mycket om. Jag trivdes bland sidorna, och tyckte den hade det mesta, mysiga miljöer, värme, kärlek, en del sorg och en stor portion awkwardness.
Jag gillade huvudkaraktären Madde väldigt mycket, hon är ärlig, äkta, mysig, modig och ganska klantig. Jag skulle gärna jämföra henne med Dalarnas svar på Bridget Jones.
Mycket läsvärd, lättsmält feelgood-roman.
Helt okej, men inte mer än så! Kunde aldrig riktigt bestämma mig för vad jag tyckte om Niklas och relationen mellan han och Madde gick det inte att få grepp om. Men gillade delarna som endast handlade om Madde!
Charmig emellanåt men också full av stereotyper. Det var lite för mycket chicklit i den här boken för att jag skulle tycka att den var bra.

Jag är trött på karaktärer som lever i en soptipp, aldrig har rena kläder för att de aldrig orkar tvätta och som verkar leva på chips. Nä, väx upp och ta ansvar för dina handlingar istället för att bara vara ett offer. Inte attraktivt.

Jag kände aldrig heller någon kemi mellan Maddie och Niklas. Trist för jag hade höga förväntningar.
Ville verkligen älska den här boken eftersom både titeln och omslaget passar mig perfekt men blev lite besviken. Känsla hade för höga förväntningar men saknade spänning och passion mellan huvudkaraktärerna. Deras kärlek kändes enbart krystat. Blir ändå en trea i betyg för trots bristen på kemi så var den lättläst och fina miljöer.
En härlig bok om Madde som jobbar som hovslagare. Hon blir nedsprutad av Coca Cola, det doftar landet och finns några killar med i historien. En feel good bok som jag rekommenderar!