Familjereceptet

A Family Recipe
Bok av Veronica Henry
Laura Griffins hem håller på att förändras. Båda döttrarna har lämnat boet och tanken på huset på Lark Hill 11, utan allt spring, skratt och dofterna från AGA-spisen känns helt främmande för Laura. Men kanske kommer hon nu få tid för sig själv för en gångs skull, och även tid med maken Dom. Men när en hemlighet briserar i deras äktenskap rämnar Lauras värld. Förvirrad och nedslagen söker hon tröst i sitt viktigaste arv: sin mormors receptbox, skriven under andra världskriget. Genom recepten och dess historier börjar Laura bit för bit hitta tillbaka till sig själv. Och kanske har hon en plan för hur resten av livet ska levas. Veronica Henry är en brittisk författare vars varma feelgood-romaner varje år vinner nya läsare. Hennes karaktärer är lika trovärdiga som de är inspirerande, och 2019 ger Printz Publishing ut hela 3 fristående böcker av Henry en för varje säsong. Familjereceptet är given läsning för alla feelgood-älskare.
Oj vilken mysig bok!
Feelgood är i vanliga fall inte riktigt min genre, men denna tyckte jag var jättebra! Framförallt gillade jag att historien utspelar sig både i nutid samt dåtid, då det gav boken ett annat djup. Tror det hade blivit lite väl förutsägbart och platt annars.
Rekommenderar!
Boken handlar om en familj i Bath, bestående av mamma, pappa och två döttrar. På familjens tomt i ett pyttelitet hus bor också mormor Kanga, hos vilken mamman i familjen växte upp. Vi kommer in i familjens liv just när yngsta dottern ska flytta hemifrån för att börja plugga i York. Pappa Dom, familjens försörjare, arbetar otroligt mycket. Kvar blir mamma Laura som inte har arbetat sedan innan barnen föddes. Hon vet inte vad hon ska göra nu när ingen längre behöver hennes omsorger. När det dessutom uppstår en kris i hennes äktenskap tappar Laura fotfästet. Dock är hon otroligt händig i köket och finner tröst i att laga mat, baka och göra inläggningar. Recepten hittar hon i den box Lauras mormorsmor började på under 1900-talets början. Generationer av kvinnor har sedan förfinat och förbättrat recepten till fulländning.

Det är en riktigt mysig bok som är otroligt lättläst och jag känner sympati för bokens samtliga karaktärer. Jag kan dock bli lite provocerad av att huvudpersonen framstår som perfekt. Något som också lyfter boken är att den både utspelar sig i nutid och under andra världskrigets umbäranden så man får lära känna mormor Kanga som ung. Ett gott sällskap en regnig dag eller som kvällsläsning.
Under många år har Laura Griffin varit främst mamma, men nu behöver hon en sysselsättning. När det uppdagas att hennes man har gått bakom hennes rygg ställs situationen på sin spets, nu måste Laura hitta ett sätt att bli oberoende, vilket inte är så lätt när hon saknar högre utbildning samt arbetslivserfarenhet.
Hennes mormors receptbox skriven under andra världskriget blir en viktig del av Lauras framtid. Genom recepten och dess historier börjar Laura bit för bit hitta tillbaka till sig själv och utformar en plan för hur resten av hennes liv skall levas.

Familjerecepten blir nyckeln till framtiden, men också länken bakåt i tiden som knyter samman generationer och livsöden.

En roman som utspelar sig både i dåtid och nutid och som är en välskriven charmig feelgood bok att koppla av med en höstdag.
Berättelsen inleds i Bath 1942. Jilly och hennes väninna Ivy är på dans och Jilly träffar en trevlig ung man. Det ena leder till det andra och ett hett kärleksmöte uppstår. Så hett att det sjunger i öronen och marken skakar... Tyskarna bombar Bath och hela Jillys liv vänds upp och ner. Parallellt med 40-talsberättelsen rullar även nutidsversionen av boken. Där följer vi Laura och Dom i ingången av deras medelålder. Deras yngsta tjej ska börja på universitetet och Laura står nu där utan något att göra. De senaste 20 åren har hon varit mamma på heltid och nu känns huset tomt och ödsligt. Vad ska hon göra med sitt liv? Familjereceptet är en släktsaga från 40-tal till nutid. Storyn vävs på ett smakfullt och naturligt sätt ihop mellan dåtid och nutid. Den här kan jag verkligen rekommendera!!
Familjereceptet av Veronica Henry.
En feelgoodroman som utspelar sig i huset på Lark Hill i Bath. Boken innehåller två parallella historier en där Jilly är i fokus under andra världskriget och en där Laura är i fokus, nutid.

Det är en fin berättelse om livet.
Jag har inte läst Veronica Henrys böcker tidigare men efter att ha läst Familjereceptet vill jag gärna läsa de andra också. Det tog några kapitel för mig att komma in i boken men sedan flöt det på bra.

Boken utspelar sig i den vackra engelska staden Bath både i nutid och på 40-talet mitt under det brinnande kriget. Lauras värld rämnar efter att båda döttrarna flyttat hemifrån och hon får reda på att hennes make varit otrogen. Plötsligt är hon helt ensam i det stora huset på Lark Hill 11. Hon söker tröst i sin mormors gamla receptsamling. Samma receptsamling som Jilly söker tröst i när hon förlorar sina föräldrar i ett tyskt bombanfall.

Boken tar upp både starka vänskapsförhållanden, kärleksrelationer, glädje, omtanke, sorg, saknad, besvikelser, ekonomiska bekymmer, livskriser och mod att gå vidare när ens liv rasat. Jag gillar böcker med parallella tidslinjer där dåtid och nutid binds ihop på ett fint sätt. ❤️
Det här var en bok jag föll direkt för. I den följer vi två karaktärer i olika tidsperioder, Laura i nutid och hennes mormor under andra världskriget. Laura lever ett till synes stabilt familjeliv som hemmafru men när hennes yngsta dotter börjar på universitetet så kommer en hemlighet upp till ytan som gör att allt förändras. Hon får för en gångs skulle ta tag i sitt eget liv och göra det hon själv vill göra utan att först tänka på att alla andra har det bra. Laura är en person jag tror att många läsare kan identifiera sig med.

Hennes mormor däremot fick möta krigets mörkaste sidor efter att hon förlorar sina föräldrar i ett bombanfall och tar in en hemlös familj i sitt hem för att dämpa ensamheten. Även hos henne märker man att styrkan hon har inom sig är vad som tar henne igenom allt.

Att titeln har samma betydelse för de två karaktärerna tycker jag binder ihop berättelsen bra. För båda handlar det om att hitta styrkan i sig själv att fortsätta när allt är tufft och motgångar är allt en möter, och då Laura har lärt sig det från sin mormor så är det i sig ett familjerecept. Plus, att det är mycket mat som beskrivs i boken! Testa på att göra avgolemono som nämns en del i boken, det blir nog ett familjerecept jag kommer att föra vidare i alla fall!
Den här historien spänner över två tidsepokrar, nutid där Lauras båda döttrar flyttat hemifrån och hon ställs inför frågan vad hon ska göra med resten av sitt och makens liv, och dåtid (40-tal) när Bath, England bombas under andra världskriget och hela tillvaron ställs på sin spets för två väninnor.
Det är en bladvändare till relationsroman med en spännande tillbakablick över gripande människoöden.
Riktigt välskriven där författaren målar karaktärer och miljöer som en film för läsarens ögon och är både berörande och "feelgoodig" i sin helhet med en liten oväntad twist på slutet. En mycket älskvärd roman!
Underbar bok utspelar sig 1942 och nutid Historierna varvas och underbara berättelser om hur man tar sig igenom olika motgångar och hur man tar sig vidare! Rekommenderas varmt