Engelsforstrilogin, #1

Cirkeln

The Circle
Bok av Mats Strandberg och Sara Bergmark Elfgren
I den risiga staden Engelsfors hittas en skolelev död på en toalett. De flesta gissar att offret tagit livet av sig, men det finns några som känner till den otäcka sanningen. I samma veva får sex gymnasietjejer reda på att de är häxor och utvalda enligt en gammal profetia. Tjerna är minst sagt olika varandra men måste nu lära sig att samarbeta.
Lättläst, spännande och svår att lägga undan. Temat för boken brukar inte vara min cup of tea, men här lyckas de ändå leverera.
En väldigt välskriven fantasy för ungdomar men som passar lika bra för vuxna. Väldigt spännande och mörk, svår att lägga ifrån sig. Har läst den tidigare och älskade den redan då. Läste om den nyligen och tyckte nog den var ännu bättre nu.
Riktigt bra svensk urban fantasy. Älskade boken och älskade att den inte följer typiska mönster och inget är som man förväntar sig.
Fantastisk förstabok i Cirkeln-trilogin. De sju utvalda gymnasieungdomarna i Engelsfors upptäcker sina övernaturliga krafter och får till uppgift att stoppa apokalypsen. En riktig bladvändare - precis som del 2 - Elden - och del 3 - Nyckeln. En spännande fantasyserie för högstadie-/gymnasieåldern.
Ungdomsbokserie där detta är första boken. Spännande när helt olika ungdomar från helt olika förhållanden knyts samman av en stor sak MAGI. Dom får problem med det som först verkar vara en gåva när mörka krafter vänder sig mot dem. Krypande spänning med mycket relationer och drama innan ett explosivt slut och lösa trådar inför fortsättningen.
Även om detta är en ungdomsserie så var det svårt att lägga ifrån sig denna bok som vuxen. Den är väldigt spännande men många lösa trådar som 7 ungdomar som går på samma gymnasium ska lösa.
Det finns magi i våran värld men den är hemlig. 7 ungdomar är de utvalda, utvalda för att rädda världen från en akolyps. Från den blodröda månens natt får de utvalda försöka lära känna varandra trots att en del hatar varandra. Lära sig hantera sin magi och lära sig om den magiska dolda världen. Det är en mycket spännande bok.
Den lilla staden Engelfors döljer mörka hemligheter. Det är hit ondskan från högre makter har kommit. För att kämpa mot ondskan så blir 6 personer utsedd som de utvalda. Egentligen var de 7 men en dog innan det ens hann samlas. En natt väcks de utvalda ur sin sömn och leds till samma plats av något som styr dem. Där får de veta att de är de utvalda och besitter krafter för att kunna utrota ondskan. Nu måste de träna upp sina krafter för att kunna styra de när dagen väl är här. Det svåra blir att de nu ska kämpa ihop. Att de tillsammans ska övervinna ondskan när de är så olika och inte ens vänner på skolan. Boken griper tag i en direkt och det är svårt att lägga ifrån sig den.
Den fiktiva staden Engelsfors ligger fint belägen med mycket djupa skogar. Det har faktiskt hänt att människor som vandrat i skogarna gått vilse och sedan försvunnit för att aldrig hittas igen. Det är något som inte stämmer i staden. Det känns som om det finns starka onda krafter som rår där.

Läsaren får i denna välskrivna fantasyroman lära känna sex tonårsflickor som precis börjat på gymnasiet. Alla besitter de på olika krafter men de har inte upptäckt dessa än och kan därmed inte bemästra dem.

En dag påträffas Elias, en skolkamrat, död på en skoltoalett. Han hade precis varit uppkallad till rektorn. Har det något samband? Något senare hittas en annan elev, Rebecka, död på skolgården. Hon hade fallit från taket, eller hade hon blivit knuffad? Det märkliga är att även hon precis varit uppkallad till rektorn.

En natt ser de sex flickorna hur månen helt plötsligt lyser skapt rött. Det verkar som om det bara är de som ser det. På något mystiskt sätt känner de sig kallade och beger sig till den gamla, nedstängda folkparken. Där får de veta att de är häxor och utvalda efter en gammal spådom, att de nu tillsammans ska försöka vinna den strid som råder mellan det och det onda.

Det är något som inte bli alldeles lätt eftersom flickorna aldrig riktigt varit goda vänner. De bär ju också på olika krafter som de nu måste använda för att kunna samarbeta. Kommer flickorna lyckas att lägga alla pusselbitarna på plats utan att de blir osams? Det lär bli en stor prövning för allihop och för att de ska överleva.

När dessa två författare jobbar ihop kan allt hända, och nu har de lyckats skriva denna fantasyroman som även innehåller vardagliga saker. Den handlar om sex tillsynes vanliga tonårsflickor. De bor i en ganska vanlig stad, de går i en vanlig skolan och blir kära precis som alla andra. Men vad de inte vet om är att de egentligen är häxor och att det är just de som är utvalda.

Jag tyckte att det var en spännande bok och även om den var på mer än 500 sidor var den lätt att läsa. Det hände alltid någonting som förde storyn framåt och spänningen stegrade sig som den bör ända till slutet. Karaktärerna och miljöerna var mycket väl gestaltade, något som är väldigt viktigt för mig som läsare.