Styr din plog över de dödas ben

Drive Your Plow Over the Bones of the Dead
Bok av Olga Tokarczuk
Från författaren som fick Nobelpriset i litteratur 2018 kommer denna spännande thriller. Huvudpersonen Janina arbetar som översättare och dras märkligt nog in i en rad mordgåtor som hon försöker lösa på den polska landsbygden. Det blir en spännande historia där gränsen mellan förnuft och vansinne långsamt men säkert suddas ut.
Janine lever ensam i en stuga på den polska landsbygden. Hon föredrar djur framför människor i de flesta lägen och när det plötsligt börjar dö människor i hennes närhet tycker hon att polisen gör alldeles för litet och börjar försöka klura ut svaren på egen hand.

Olga Tokarczuk vann Nobelpriset i litteratur 2018 och den här boken är på samma gång en klurig mordhistoria, huvudkaraktären Janinas försök att förklara hur allt hänger ihop med hjälp av astrologi och en inblick i livet på landet bland bergen i Polen.

Det är en bok med ett rikt målande och berättande språk (även om jag ibland tycker att det blir väl utdraget) och den är helt klart läsvard. Underbara karaktärer som får mig att tänka på litet på karaktärerna i Paasilinnas böcker.
Ytterst märklig bok, skriven på ett omständligt och målande språk. Slutet var inte väntat, men borde kanske varit det? Jag tror inte jag kommer läsa mer av författaren, men rekommenderar likväl boken.
Så himla smart bok! Trots att jag är dragen vid näsan måste jag erkänna att detta är en de bästa böcker som jag har läst. Vilket språk och vilken berättelse!
Sällan har en boktitel diskuterats så livligt hemma hos oss. Både 11-åringen och 9-åringen har funderat över vad som egentligen menas med den och frågat gång på gång vad som händer i boken.

Det är en både skruvad (får man skriva så om Nobelpristagare?) och fantastisk deckare. Fru Janina är en säregen person med komplicerad personlighet. För att få livet/jorden/världen att förstås ställer hon horoskop som förklaring till de mord som begås.

Boken är en besynnerlig labyrint och det, för mig, oväntade slutet var ett riktigt plus!

Rekommenderar den varmt!
Styr din plog över de dödas ben är en ganska fantastisk boktitel som gav vissa förväntningar. Förväntningar som Olga Tokarczuk verkligen lever upp till. Det jag gillade allra mest var hur hon porträtterar människor. Karaktärerna känns mänskliga, verkliga, levande. Huvudpersonen är så komplex och så trovärdig. Hon är ett riktigt original med fler lager än läsaren först väntar sig. Boken har en speciell stämning och handlingen är både långsam och spännande, två egenskaper som inte alltid går hand i hand. Läsaren får allt berättat för sig ur huvudpersonens perspektiv, men det är även tydligt att hennes uppfattning ofta skiljer sig från omgivningens. Det här med opålitliga berättarröster finner jag oerhört intressant eftersom det genast skapar tolkningsmöjligheter. Att följa allt från mord till astrologiska beräkningar till ensliga promenader i naturen från en mycket egensinnig dams perspektiv var onekligen intressant. Hon är dessutom långt ifrån den enda udda figuren i den här romanen. Jag har hört boken kallas för thriller och det är den ju, men det känns ändå inte riktigt rättvisande eftersom den är så mycket mer. Teman som djurens rättigheter, vegetarianism, rättvisa och förnuft kontra vansinne avhandlas. Relationen mellan människa och natur undersöks liksom människans egensinne och ensamhet. Bitvis rolig, bitvis tragisk och alltid full av insikt för Tokarczuk läsaren genom berättelsen. En sådan sak som inledande versal mitt i meningen (något jag sällan uppskattar) har här en relevant funktion eftersom det styr vad läsaren uppfattar som tyngdpunkten i meningen. Det här var en skickligt skriven, intressant läsupplevelse som gav mersmak.
Denna underbara bok från författaren som fick Nobelpriset i litteratur 2018, ger läsaren en riktig läsupplevelse. Janina Duszejkov är huvudpersonen i berättelsen som utspelar sig på den polska landsbygden. Hon arbetar som översättare och ger sig i kast med William Blakes verk samtidigt som hon rör sig kring de rika Warszawabornas lantställen. Olika märkliga händelser avlöser varandra i Janinas liv och kulminerar när grannen hittas död. Det blir fler mordoffer och Janina dras in i uppdraget att försöka lösa mordgåtorna. Det här en är mörk thriller med ett mystiskt sken över sig. Ett stort tema i boken är människans förhållningssätt gentemot naturen.
I den här boken berättar nobelpristagaren Olga Tokarczuk om förhållandet mellan naturen och människan. Boken är en sorts thriller med inslag av fantasy och tar upp ämnen som ödestro, rättsskipning, förnuft och galenskap.

I handlingens centrum befinner sig Janina Duszejko, en före detta lärarinna som bor någonstans i den ödsliga polska landsbygden nära gränsen till Tjeckien. Hon tillbringar dagarna med att studera astrologi, översätta poesi samt ta hand om sommarställen tillhörande förmögna Warszawabor. I andras ögon är hon en ensling som har lättare att umgås med djur än med människor. Plötsligt en natt hittas Janinas granne död, och snart äger fler dödsfall rum. Polisen famlar i blindo och Janina kommer således fram till slutsatsen att hon är den enda som kan reda ut fallet. Hennes initiala teori är att det är skogens rådjur som beslutat sig för att hämnas på bygdens många jägare.

En minst sagt udda huvudperson
En av bokens styrkor är Janina Duszejko själv. Som läsare känner jag genast en stark sympati för hennes förmåga att alltid gå sin egen väg och strunta i samhällets konventioner. Hennes omsorg om skogens alla djur gör henne till en osedvanligt trevlig huvudkaraktär, och föraktet hon möts av från samhällets representanter får mig att beundra henne ännu mer. Janinas galna sidor är oerhört charmerande och Tokarczuk beskriver henne med både humor och respekt.

Sagolik stämning och miljöbeskrivning
Styr din plog över de dödas ben består inte bara av fantastiska personporträtt utan den är också full av ingående landsbygdsskildringar. Tokarczuk målar upp spöklika bilder av ett samhälle där vare sig telefonförbindelser eller vägar fungerar som de ska, men hon gör det på ett så pass humoristiskt vis att man som läsare knappt kan låta bli att besöka den polska landsbygden. Hon lyckas också förmedla en stämning som gör den här boken till ett av de mest originella verk jag någonsin läst.