Hör mig viska

Bok av Mons Kallentoft
Den fristående uppföljaren till Mons Kallentofts succéroman "Se mig falla". Tim Blanck är tillbaka i Palma, där hans sextonåriga dotter försvann en het augustinatt under en festresa. Han trodde att han äntligen fått visshet, att han fått reda på vad som hänt henne. Men spåren hade lett honom fel och allt börjar nu om igen. Kanske är hon vid liv, men vem är hon i så fall nu? När fallet uppmärksammas på femårsdagen av försvinnandet får han nya ledtrådar i sitt sökande. De för honom från Mallorca till fastlandet, in i en hänsynslös värld av handel med människoliv. Han dras allt djupare ner i sitt eget mörker, och trots att han anar att han blivit en bricka i ett mycket större spel är han beredd att offra allt för att hitta sin dotter.
5 utgåvor
Välj utgåva
Hör mig viskaSvenska - Inbunden
ISBN: 9789137153421
Hör mig viskaSvenska - Ljudbok
ISBN: 9789137156927
Hör mig viskaSvenska - Ljudbok
ISBN: 9789137156378
Hör mig viskaSvenska - E-bok
ISBN: 9789137153469
Hör mig viskaSvenska - Okänt
ISBN: 9789137158433
I Mons Kallentofts stora produktion finns många bra böcker och bara få som jag anser är lite mindre bra. Bäst av allt gillar jag när Mons Kallentoft skriver böcker på egen hand. Serien om polisen Malin Fors i Linköping gillar jag mycket. I den nyaste serien, Palma-serien, kom del två, Hör mig viska, ut i slutet av april 2020.

Tim Blanck fortsätter att leta efter sin äldsta dotter Emme. Emme var 16 år när hon försvann under en resa till Palma med några tjejkompisar. I förra boken trodde Tim att hans letande var slut. Nu har det gått fem år sen Emme försvann och nya ledtrådar har dykt upp – bland annat ett rep. Frun Rebecka och yngsta dottern Maia är kvar i Stockholm. Tim missar mycket av sin yngsta dotters utveckling och givetvis också av sin fru. Dessvärre är han besatt av att få veta sanningen om Emmes försvinnande – om det så än handlar om att hon är borta för alltid. Han rör sig som vanligt i högst tvivelaktiga kretsar.

Att följa Tim Blanck är lite som att hänga med ner i underjorden. Jag inser ju att han är besatt och att han försummar de nära och kära som han faktiskt vet är vid liv. Ändå kan jag inte låta bli att ryckas med, genom de korta kapitlen, in i berättelsen om en fars sökande efter sin försvunna dotter. (Det är bland annat sånt här som gör att jag inte ångrar att jag inte själv skaffade barn.)

Välskrivet, spännande och ett rasande tempo. Och slutet… Jag höll på att smälla av när jag närmade mig slutet. Det är min sammanfattning av den andra delen i Palma-serien.

Mitt omdöme blir det högsta.
I början är boken lite seg. Men efter några kapitel tar det fart. Det är så välskrivet, mörkt, sorgligt och spännande. En förälder som aldrig ger upp hoppet att hitta sin försvunna dotter. Som gör vad som helst för att få veta vad som hänt/hände den där dagen för fem år sedan. Även den här boken tar upp denna vidriga människohandel.

Boken utspelar sig delvis på min favoritö Mallorca, inte det Mallis jag sett, men kan trots allt det hemska jag läst, drömma mig tillbaka till vissa platser som är omskrivna i boken.

Ett tips läs första delen före denna, så får du ännu mer utbyte av böckerna...
Det här är andra boken om Tim Blanck som letar efter sin dotter. När hon var 16 år försvann hon under en resa till Mallorca med sina kompisar. Nu har det gått fem år men Tim har inte gett upp utan letar fortfarande. Jag har gillat Mons Kallentofts tidigare böcker, men den här faller mig inte i smaken. Språket är ryckigt och flyktigt och det är svårt att få sammanhang i berättelsen.
Mons Kallentofts ”Hör mig viska ” är uppföljare till Se mig falla. Jag tror det är en fördel att ha läst del ett innan för att hänga med alla personer och platser men den kan också läsas separat.
Boken handlar om Tom Blanck en f.d polis som efter fem år fortfarande letar efter sin dotter Emme som försvann efter en kompisresa på Mallorca.

Efter tidigare misslyckanden får Tim upp ett nytt spår och lämnar hustru och nyfödd dotter i Stockholm för att intensifiera sitt letande i Palma. Sökandet leder till samarbete med såväl kriminella grupper som korrumperad polis och allmänt skumma individer. Det blir en hel del våld och man får följa Tim i allt mörkare sinnesstämning.
Jag tycker mycket om författarens speciella stil att skriva men har svårare med handlingen. Har svårt att förstå Tims nästan maniska besatthet i sitt sökande, att han lämnar sin lilla familj för att helt gå upp i sina spår. Kanske ska man förstå att Tim är så säker på att lyckas och att han upplever sig få meddelanden från Emme med att han blir sjuk av sorg och oro?

Kanske har jag som läsare svårt att ta till mig handlingen just nu under rådande samhällssituation?

Tre stjärnor av fem för språket och dispositionen i boken.