Se mig falla

Palma 1
Bok av Mons Kallentoft
Tim Blanck söker desperat efter sin sextonåriga dotter som varit försvunnen i tre år. Han har svurit att han aldrig ska ge upp, trots att sökandet har kostat honom hans äktenskap. Han bor numera i Palma på Mallorca, där dottern försvann. Här arbetar han som privatdetektiv och dras snart in i en härva av lögner och girighet.
Bästa boken om polistjejen från Linköping som utspelar sig i Thailand och hennes kamp med sig själv och alkohol samt ett mord. Välskriven spännande och svår att lägga ifrån sig jag läste den på 2 lediga dagar.
”Se mig falla” av Mons Kallentoft är som en hetsig feberdröm blandad med klassisk hårdkokt noir av ett slag som vi förknippar mer med amerikanska storstäder på 40-talet än med samtida charterparadis. Det är dock en allt annat än paradisisk sida av Mallorca vi får se när vi följer den ”frivilligt” uppsagde polisen Tim Blanck - numera privatdetektiv med djupa inblickar i societetens mer pikanta kärleksaffärer - under hans desperata jakt efter en sedan tre år försvunnen tonårsflicka. Han söker efter henne dag och natt med den outtröttliga frenesi som bara en förälder förblindad av skräck, sorg och hat mäktar med. Det är också därför han har valt sitt nya yrke. Det ger honom möjlighet att söka efter dottern precis på den plats där hon försvann spårlöst. Han blir dock snart varse att den mordutredning han blir inblandad i genom en rik klient förmodligen också har något med dotterns försvinnande att göra - och med den omfattande korruption som håller Mallorca i ett hårt grepp under den polerade ytan.

Genom hela boken flyter dåtid och nutid ihop, liksom drömmar och verklighet, på ett ganska unikt och mycket poetiskt sätt. Det är en stil som är svår att komma in i, men när den väl har fått sjunka in i medvetandet är den en ren njutning - men absolut inte en stillsam avkoppling. Tempot är högt och dramatiken stor, vilket mycket väl illustrerar det kaos och den desperation som har Tim Blancks svårt plågade själ i sitt grepp. Det finns för övrigt väldigt mycket i berättelsen som för tankarna till Polanskis mästerverk ”Chinatown” från 1974. Det är förmodligen något som författaren är fullt medveten om eftersom han låter den berömda postern från den filmen figurera i en av de många fängslande scenerna i boken.
Tims dotter Emme försvinner och tre år senare letar han fortfarande efter henne, har inte gett upp hoppet om att hon lever. Tim är numera privatdetektiv och bor på Mallorca.
Gillade inte den här boken särskilt mycket. Rörigt och försöket till att få till ett poetiskt språk faller platt.
När man väl hade kommit in i handlingen så är se mig falla omöjlig att lägga ifrån sig. Beskrivningarna av denna för många välkända ö är trollbindande men även när dess chockerande & råa skuggsidor visar sig vill man bara veta mer. Kommer privatdetektiv Tim att hålla sitt löfte? Jag gillar att man även får se glimtar av de andra personerna som böckerna kretsar kring. På något sätt drar detta ner tempot så att man som läsare hinner andas innan man stressar vidare i Tims höga actionfyllda hastighet. Även hans sorg och frustration smittar av sig och påverkar mig att vilja hitta svaren på frågorna snabbt.

När man väl avslutat ”se mig falla” är man redo att kasta sig in i ”hör mig viska” (För någonting verkar skumt)
Rekommenderas för den som gillar spänning
Mycket spännande historia! Skriven på ett annorlunda sätt! Ser fram emot nästa del .känns som man måste läsa första delen först.
Den här boken överraskade mig. Jag var inte beredd. Jag såg framför mig en spänningsroman med en drabbande story, en rapp dialog, en början, ett slut. Den här boken är så mycket mer.

Huvudpersonen Tim och hans fru Rebecca låter efter stor tveksamhet sin 16-åriga dotter åka iväg på en semesterresa till Mallorca med sina kompisar. Dottern Emme kommer inte tillbaka, och har när boken tar sin början varit borta i tre år. Livet slås i spillror, äktenskapet påverkas och Tim har bestämt sig för att flytta till Palma för att infria sitt löfte till dottern - att aldrig sluta leta.

Jag är djupt imponerad och glatt överraskad. Det märks att Kallentoft bemästrar språket i minsta detalj, det är så genomtänkt, så stilistiskt snyggt och så fängslande och känslosamt. Det som överraskade mig är framför allt detta språkbruk för denna genre, men det är å andra sidan den första, men inte sista, boken jag läser av författaren. Jag fullkomlig älskade hur huvudpersonens känslor fick sånt utrymme och hur de så beskrevs så innerligt och naket. Allt detta i en spänningsberättelse som samtidigt beskriver råhet och en hänsynslöshet med mörka händelser så långt från empati du kan komma. Det är så skickligt att samtidigt som drivet hela tiden finns i storyn, hela tiden fokusera på den avgrundslösa sorg som huvudkaraktären känner. Som en underton som egentligen är acceleratorn i historien.

Kallentoft är en konstnär med språket som verktyg, texten har ett flöde och ett djupt som berör mig oerhört. Han har ett sätt att berätta som rycker med mig och får mig att stanna upp och fundera.

Jag är imponerad av hur Kallentoft sätt att skriva funkar så bra med de intriger som utspelas, kanske är det för att det för mig var så oväntat och olikt andra spänningsromaner jag läst. Att uppföljaren Hör mig viska ligger orörd i bokhyllan och väntar känns lyxigt. Jag rekommenderar den här boken varmt och kommer läsa fler Kallentoft framöver. En berättarkonst helt i min smak!
Detta är första boken i en ny serie av Mons Kallentoft, en serie han kallar Palma-serien.
Boken utspelar sig på Mallorca och huvudpersonen i boken heter Tim Blanck. För 3 år sedan övertalade Emme som då var 16 år sina föräldrar Tim och Rebecka att få åka med ett par tjejkompisar till Mallis på semester. Emme försvinner på Mallorca och kommer inte hem igen.
Tim blir besatt av att leta efter sin dotter så besatt att hans äktenskap kraschar och han flyttar ner till Palma för att leta på plats.
Här får man bekanta sig med ett annat Mallorca än man är van vid från turistbroschyrerna, en mörk baksida med sexhandel, våld, korruption, makt och pengar.
Min favoritkaraktär hos Kallentoft är Malin Fors och nu återstår att se om Tim Blanck också kan bli en favorit. Hur som helst blir jag i alla fall nyfiken på att fortsätta följa honom och kommer absolut även läsa nästa bok i serien.
Del ett i Palmasviten. Emme 16 år försvinner efter en kompisresa till Mallorca. Pappa Tim, fd polis, ger sig inte utan letar maniskt efter henne. Det är skitigt, drickande och sex. Undre världen dominerar

Gillar Kallentofts språk men men jag tappar tråden allt för ofta.
En tonårsdotter som åker till Mallorca med sina kompisar och försvinner spårlöst. En pappa som aldrig ger upp sökandet och som därmed slår sönder förhållandet med mamman. En korrupt spansk härva med sexhandel, olagliga affärer och ett brutalt sätt att hantera dem. Det låter som bra ingredienser i en bok, men det vill aldrig riktigt lyfta. Jag fick jobba mig igenom den och blev inte alls fängslad på det sätt jag brukar bli av Kallentofts böcker.
Asså jag gillar Mons Kallentofts böcker! Och det handlar inte om att vi båda har våra rötter i Östergyllenmyllan utan att han skriver väldigt bra. Mons Kallentoft skriver poesi samtidigt som han skildrar mycket råa händelser. Ja, det låter motsägelsefullt, men jag upplever det så. Jag har följt såväl Malin Fors som Zack Herry. Nu har jag stiftat bekantskap med Tim Blanck i författarens alldeles nyutkomna bok Se mig falla.

I Se mig falla får läsaren följa med till Mallorca, där författaren själv numera bor. Men det är Tim Blanck jag följer, mannen vars sextonåriga dotter försvann spårlöst just på Mallis för tre år sen. Tims äktenskap med Emmes mamma Rebecka har spruckit. Medan hon vill glömma och gå vidare, kan han inte göra annat än att leta – det har han också lovat dottern. Men även Tims letande börjar avta. Det finns inga spår och han söker nästan som på autopilot. Under tiden jobbar han som privatdetektiv. I ett av uppdragen ser han plötsligt en rosa jacka som kan ha tillhört dottern…

Korta, snabba kapitel och meningar gör att handlingen fullkomligt rusar fram. Som vanligt är det brutala och råa saker som skildras. Våld och blod och samtidigt… en förälders desperation och sökande efter sanningen, visshet. Ska jag påpeka nån svaghet ligger den i karaktärsskildringarna som inte riktigt når upp till toppen. Men ändå. Mons Kallentoft har återigen skrivit en bok som tilltalar mig mycket. Jag vill inte sluta läsa, den är en sann bladvändare och många kapitel avslutas med cliffhangers.

Mitt omdöme blir det högsta.
Vi följer i denna sorgliga historia en desperat förälder som till alla pris vill hitta sin försvunna dotter. Läsaren kastas in i en smutsig verklighet i Palma och får följa med till charterparadisets baksida. I takt med att tiden går följer läsaren en allt mer uppriven och olycklig man. Jag kommer på mig själv med att ivrigt sluka varje sida för att så snabbt som möjligt få reda på vad som händer här näst!

Stundtals förkommer grova skildringar av sexuell karaktär i boken, den känsliga läsaren bör kanske se sig om efter en annan titel.
Den här boken kommer inte tilltala alla läsare då den innehåller en hel del våld och sex. Språket är väldigt vågat på sina ställen, men tycker man att det är okej så har man hittat en riktigt bra bok som faktiskt kan vara Kallentofts bästa hittills. Det är å ena sidan en vacker historia om en kärlek utan gränser, och å andra sidan en otäck beskrivning av ett samhälle som är på väg att spåra ur. Boken är betydligt djupare än författarens tidigare verk, och även om den blir rörig emellanåt så är den läsvärd som en studie i mänsklig ondska.
I se mig falla får vi följa Tim Blanck som letar efter sin tonårsdotter som försvann under en festresa till Mallorca. Han har lovat att han aldrig ska sluta leta. Tim bor numera i Palma och jobbar som privatdetektiv för att kunna försörja sig samtidigt som han letar efter sin älskade dotter.
Jag bara ÄLSKAR Mons Kallentofts sätt att skriva, han skriver på ett så målande sätt. Gillar att språket känns enkelt och modernt. Jag känner verkligen att jag är där, med karaktärerna och boken är svår att lägga ifrån sig. Önskar mig verkligen en uppföljare.
I den här boken får man följa en far. Han är desperat. Hans dotter har försvunnit. Hela historien utspelar sig på Palma, Mallorca. I kontrasten mellan det vackra och den svarta baksidan finns det som ger den här berättelsen. Föräldrarna släpper iväg sin älskade dotter Emme som bara vill åka och festa med sina vänner på Mallorca. Festar gör de, men så en kväll, mitt i ruset, försvinner Emme och ingen vet var hon tagit vägen. Föräldrarna, Tim och Rebecka står där, handfallna och vet inte vad de ska göra. Deras liv slås i bitar och tre år senare vandrar Tim fortfarande runt i Palma på jakt efter sin försvunna dotter.

Tim har lovat dottern och sig själv att aldrig sluta leta. Han ger upp allt, sitt jobb, sitt hem, och till och med sitt äktenskap för att kunna leta efter sin älskade dotter. Tim försörjer sig som privatdetektiv i Palma och vid sidan av sökandet efter sin dotter får han också i uppdrag att lösa en otrohetsaffär. Han får då möta den girighet och korruption som finns i samhället och plötsligt anar han skuggan av sin dotter. Han riskerar sitt eget liv för att kanske kunna rädda hennes innan allt är för sent.

Vad jag tycker om boken
Den här boken är ett konstverk, inte bara sett till berättarteknik. Pappan, Tims, röst är den som hörs mest i boken men ibland kommer andra in i berättelsen. Växlingarna sker ofta mellan olika kapitel och det ger hela historien lite mer dynamik.

Såväl miljöer som karaktärer är extremt levande och här nämns allt från det rika överklassamhället till livet i slummen. Författaren tar hjälp av egna erfarenheter och binder samman det till en story som verkligen fungerar. Som läsare är det omöjligt att ana sig till det slut som till slut uppkommer.