Säbyholms Gröna Fingrar, #1

Bara ett litet mord

Säbyholms gröna fingrar
Bok av Carin Hjulström
I denna deckare i Agatha Christie-anda som utspelar sig i en slottsmiljö får vi följa skådespelaren Siri Ehrensvärd vars älskare har brutit med henne. Detta gör att hon åker till Stockholm och hälsar på den föräldralöse Anton som hon inte haft tid för innan. Ett mord sker i närheten och det dröjer inte länge för den lokala polisen Olle Magnusson att upptäcka Siris förmåga att lösa brott.
Mysdeckare där skådespelerskan Siri och hennes brorson försöker både starta upp en plantskola och samtidigt hjälpa polisen Olle utreda ett mord. Gamla val hos både Siri och brorsonen Anton gör sig påminda, och vissa ställer till lite mer problem än andra.
Siri flyr Stockholm och besöker sin brorson Anton som flyttat ut på landet. De vet inte hur man odlar men försöker få igång plantskolan de bor på. Boken innehåller även mord, jakt, kineser och små vaktelhöns. Jag ser fram emot nästa bok för att de hur det går för Siri och Anton.
Bara ett litet mord är första boken i en planerad serie som heter Säbyholms gröna fingrar.
Och jag ser verkligen fram att följa Siri och Anton i fler böcker.

Boken tillhör både genrerna deckare och feelgood och jag tror därför att den kan tilltala båda dessa läsare.

Handlingen utspelar sig i vacker landsbygdsmiljö vid Mälaren och kretsar kring ett slott och kringliggande by.

Om du tycker om Agatha Christie, Kristina Appelqvist och TV-serien Morden i Midsummer, så är det här boken för dig!
Jag fick ett generöst presentkort i julklapp från arbetsgivaren. Lite mer än halva det presentkortet la jag i slutet av januari på en hög härliga böcker. Bland dessa hamnade pocketutgåvan av Carin Hjulströms bok Bara ett litet mord. Det är en bok som jag har hört väldigt varierande omdömen om, nåt som förstås gjorde mig nyfiken utan att jag grottade ner mig för mycket i vad och varför andra tycker si eller så. Nu har jag slagit ihop pärmarna om denna, enligt omslaget, cosy crime-bok.

Bokens huvudpersoner är den lite till åren komna (typ 60) skådespelerskan Siri Ehrensvärd och hennes brorson Anton, 25. Anton, tidigt föräldralös, har varit ett dåligt samvete för Siri. Men nu passar det bra att besöka honom av två skäl: dels har Siri blivit dumpad av sin gifte älskare, tillika chef, dels har Anton blivit med plantskola. Siri reser till Säbyholm – bara för att tidigt upptäcka att en jakttillsyningsman hittas mördad. Det visar sig snart att Siri är lite av en miss Marple, faktiskt.

Jag får direkt Agatha Christie-vibbar, men även Marianne Cedervalls Anki Karlsson-serie poppar upp i skallen. Den här deckaren är lite småputtrig och genrebestämningen cosy crime stämmer. Händelserna utspelar sig i slottsmiljö. Miljöskildringarna finns där, men personskildringarna är snäppet vassare. Genom några överhörda repliker och några enkla drag med författarpenseln får jag som läsare bra bilder av karaktärerna.

Den här boken är bara lite spännande och mest mysig med en touch av humor. Boken är första delen i en planerad serie, Säbyholms gröna fingrar. Jag tror nog att jag ska läsa även kommande böcker. För även om detta inte är Nobelprislitteratur är det aldrig fel med en stunds mys och flykt från den egna verkligheten i pandemitider. Och så finns det några lösa trådar, förutom en cliffhanger, i slutet som jag gärna vill se knutna…

Mitt omdöme blir högt.
Rekommenderas för den som gillar deckare
Boken handlar om Siri Ehrensvärd som är en känd skådespelerska. Siri har ett förhållande med sin gifta chef som sedan går i kras. Då flyr hon till sin brorson på landet som precis har vunnit en plantskola på poker. Siri och Anton bestämmer sig för att starta upp plantskolan när det plötsligt begås ett mord...
Detta var en trevlig bekantskap! Skönt med lite lugnare tempo i en deckare och jag tycker författarinnan har lyckats att få samma känsla som t ex Morden i Midsommer. Jag blev glatt överraskad när jag fick reda på att det kommer en fortsättning, för jag vill gärna veta hur det kommer att gå för Siri och dom andra!
Härligt lättlyssnad mysdeckare utan överdrivna skräck-inslag och blodisande detaljer är något jag verkligen har saknat på marknaden, så döm om min lycka när Carin Hjulström levererar just en sådan! Jag älskar de omaka, och skönt knepiga huvudpersonerna med alla deras fel och mänskliga sidor. Extra mycket gillar jag att Siri inte är 35 år gammal och perfekt, eller att allt i hennes liv är enkelt och självklart.
Jag njuter av miljöbeskrivningar och persongalleri. Jag älskar att Carin tar upp båda sidorna av organiserad jakt, och hur det finns en nyanserad bild av verklighetens bekymmer mitt i allt morduppklarande. En underbar liten pärla till bok, som gör mig ivrig inför del två!
En spännande bok där vi lär känna flera intressanta karaktärer. Stort plus för att man inte kan lista ut mördaren innan slutet - riktigt underhållande, gripande, och bitvis väldigt intensiv historia. Ser fram emot att få stifta närmare bekantskap med bokens karaktärer i nästa bok i serien, eftersom jag sträckläste denna.
Det här tycker jag var en riktigt bra cozy crime-bok.
Siri har dåligt samvete för brorsonen Anton. Hon har prioriterat teatern och kärleken till Dramatens gifte chef. När älskaren bryter relationen flyr Siri till Anton som just vunnit en plantskola i Säbyholm på poker.

Det är lätt att "se" omgivningarna i boken och personerna i berättelsen. Spänningen håller i genom hela boken och jag är redan nyfiken på uppföljaren.
Bara ett litet mord är en lättsam bok där läsaren lätt kunde relatera till karaktärerna. En mysig bok som är perfekt att läsa en regnig dag. När boken var utläst var det några lösa trådar kvar, dock tänker jag att det är författarens menig då det ska komma en uppföljning. Carin Hjulström har lyckats att hitta en bra balans för att boken ska känna mysig och inbjudande, men behåller läsarens intresse under hela bokens gång.
Bara ett litet mord av Carin Hjulström är min första deckare om man får kalla den för det. Det är en så kallad ”cosy crime” eller ”feelgood deckare”. Tänkte att det var lagom mycket brott för mig att börja med