Lärarinnan

Bok av Danny Wattin

Elin Mild har jobbat som lärare i flera år utomlands. När hon kommer hem är hittar hon inget jobb och tvingas flytta in hos sina föräldrar igen. När hon äntligen får jobb inom det svenska skolväsendet visar det sig vara betydligt jobbigare än hon föreställt sig. Hon tvingas hantera självgoda föräldrar, maktgalna politiker och en rektor utan drivkraft. Elin vill på sitt egensinniga sätt göra det bästa för eleverna.

2 utgåvor
Välj utgåva
LärarinnanSvenska - Inbunden
ISBN: 9789164206770
LärarinnanSvenska - Ljudbok
ISBN: 9789164234308
Elin har de senaste åren arbetat som lärare utomlands men återvänder nu hem till Sverige och i brist på jobb och bostad så flyttar hon in hos sina föräldrar. Under en familjemiddag får hennes storebror henne att slå vad med honom om att klara av att jobba som lärare i sex månader. Jobbet som lärare blir betydligt mer utmanande än hon kunde tro och någon försöker även sätta käppar i hjulen för att hon ska lyckas med sitt jobb och vadet med hennes bror.

Wow vilken underhållande bok. Den är lättläst, välskriven, rapp och har ett bra driv och tempo. Boken har fått mig att skratta många gånger och den har många tvister. Den är intressant och underhållande på många sätt. Att läsa om hur Elin löser problematiken i skolan med kollegor och elever är väl i de flesta fall inte regelrätta men jag beundrar hennes påhittighet. Även om författaren driver lite med skolsystemet så belyser han ändå hur skolans värld ser ut med alla de problem och komplikationer som finns - En underbar bok!
Underhållande om en lärarinna som får nog.
Hon sätter elevernas bästa före lag och moral. Är beredd att göra precis vad som helst för att eleverna ska få den utbildning de förtjänar.
Lättläst bok som jag rekommenderar.
En bok med humor och igenkännande. Elin är i sina 30år och kommer hem pank till Sverige, till sina föräldrar efter att ha i flera år åkt runt i världen som lärarinna i fattiga skolor. Väl hemma känner hon att föräldrar och syskon inte tagit hennes år som lärarinna seriöst. Klas, Elins storebror och Elin gör ett vad som går ut på att Elin ska vara lärarinna i en kommunalskola med en massa problem, friskola som konkurrerar och en lillebror som ställer till det. Många skratt får man av denna bok.
När jag läste denna bok skrattade jag högt. Igenkänningsfaktorn var stor och det är sånt jag uppskattar när jag läser böcker. Boken är charmig och skulle jag föröska förklara hur denna bok smakar, skulle jag säga att den är salt. Jag är själv en visuell person och föredrar böcker som är lätta att läsa och enkla att måla upp för mitt inre, det tycker jag denna bok lyckas bra med. Detta är också en bok jag skulle rekommendera att ge bort i present till någon som gillar att läsa/och eller vill få ett nytt perspektiv på hur det är att vara lärare.
Lärarinnan av Danny Wattin
Här är boken som höjts till skyarna och som lärare har man fått höra att boken är ett absolut måste. Boken som driver hej vilt med det svenska skolsystemet och innehåller roliga dialoger, satir och allvar i en skön mix.
Lärarinnan är en oerhört lättläst historia om en lärare som sätter elevernas bästa före både sig själv, lag och moral. Den här okonventionella lärarinnan är beredd att göra precis vad som helst för att hennes elever ska få den utbildning de förtjänar och kan hon samtidigt knäppa sin uppblåsta översittare till storebror på näsan så är det bara en bonus.
Småkul läsning!
En härlig feelgood med en tvist! Boken är stundtals hysterisk rolig men det finns också mycket allvar i den här berättelsen. Den som jobbar inom skolan kommer garanterat att känna igen sig. Läs den här!
Fy rackarns vilken bra bok!! Jag skrattade sååååå mycket
Elin Mild kommer hem till Sverige igen efter några år utomlands där hon jobbat som lärare. Hon har ingen egen bostad att komma hem till så hon flyttar in i en liten stuga på sina föräldrars gård. Hennes storebror tror inte att Elin skulle klara av att jobba sex månader i en svensk skola så dem två slår vad och Elin söker ett jobb på en skola där skolan och eleverna verkligen behöver ett upplyft. En rektor som är en fegis, kränkta föräldrar som tror sig veta bäst om allt och elever som behöver lära sig vett och etikett. Elin tar sig han skolan och styr upp den och klassen hon blir mentor för. Hon får mycket hjälp av sin lillebror Arvid och det blir ett krig mellan de och deras storebror på en annan skola. Men går allt verkligen rätt till enligt regelverket? Och vem ska bli rektor när den ordinarie rektorn blivit sjukskriven?

I den här boken får vi följa lärare sätta elevers bästa före lag och moral. En välskriven och humoristisk bok som jag verkligen rekommenderar er andra att läsa. Plöjde igenom den direkt.
" - Det stämmer att de har trumf på hand, sa jag. Men vi har något de inte har.

- Långtidssjukskrivning, skrek en av lärarna från årskurs två varpå alla började skratta.

- Mat från centralkök, skrek en mattant och lockade fram ytterligare några garv.

- Regelbundna kontroller av pojkarnas testiklar, skrek skolsköterskan och skrattade, lite för högt och elakt för att någon skulle haka på."

Kanske var det på grund av omslaget, kanske på grund av baksidestexten, kanske till och med på grund av det noga utvalda namnet, Elin Mild, som jag hade förväntat mig något helt annat. Närmade sagt en "Gangster's Paradise" för curlade, bortskämda ungar där en passionerad lärare vänder sig mot systemet för att försäkra sig om att hennes skyddslingar blir förstådda och nådda...

"Lärarinnan" är inte den boken. Jag kan inte säga det nog. I början kändes det som att jag tvingades tillföra en stor dos av "suspension of disbelief" för att ta mig igenom texten tills jag insåg vilken genre jag befann mig i. Danny Wattin har skrivit en satir om dagens skola. Hur ovanligt är inte det i den moderna litteraturen.

Elin Mild kommer hem från volontärarbete i Sydamerika, tar jobb på en vanlig svensk skola och ingår ett vad med sin överklassbror som håller på att göra storkarriär inom politiken. Hon tvingas kämpa mot odrägliga ungar, kränkta föräldrar, ointresserade kollegor och slutligen mot kommunens friskola och sin egen bror med endast sin egen uppfinningsrikedom och sin andre, amoraliske slackerbror till hjälp. Men metoderna hon använder hör inte precis hemma i en "inspirerande pedagog"-film.

"Lärarinnan" är rolig, även om jag tycker att min kära kollega gått över gränsen på ett specifikt ställe, men framförallt tar jag med mig käftsmällen av att läsa något så oväntat som modern satir och det ska bli väldigt spännande att se vad alla tycker när andra recensioner börjar dyka upp...