Lärarinnan

Bok av Danny Wattin
Elin Mild har jobbat som lärare i flera år utomlands. När hon kommer hem är hittar hon inget jobb och tvingas flytta in hos sina föräldrar igen. När hon äntligen får jobb inom det svenska skolväsendet visar det sig vara betydligt jobbigare än hon föreställt sig. Hon tvingas hantera självgoda föräldrar, maktgalna politiker och en rektor utan drivkraft. Elin vill på sitt egensinniga sätt göra det bästa för eleverna.
Rolig, tät intrig med verklighetstrogna beskrivningar från skolans värld och insikter i hur otroligt svårt det är att vara lärare idag. Feelgood med lite djup. Rekommenderas!
Elin har jobbat utomlands i flera år som lärare. Hon kommer hem och blir utmanad av sin äldre bror att ta ett jobb i den kommunala skolan. För att motbevisa honom tar hon jobbet. Det blir inte som hon väntat sig och ger sig in i en strid mot sin bror som är rektor på friskolan som är ute efter att förstöra den kommunala skolan och de bägge syskonen börjar ett krig!

Boken är lättläst och har sina poäng och i början av boken får jag lite vibbar av den danska serien Rita som är en frispråkig lärare som inte gärna följer reglerna. Men i slutet urartade boken och det blev lite för mycket och då tappade jag lite intresset.
Elin Mild återvänder till Sverige efter tio år då hon rest runt i världen och jobbat, främst som lärare. Då hon är singel och pank flyttar hon in hos sina föräldrar tills vidare. Vid en middag för att fira hennes hemkomst ryker hon ihop med sin storebror och går med på ett vad. Hon ska jobba på en kommunal skola i sex månader, klarar hon det får hon tillträde till hans etta i centrala Stockholm, klarar hon det inte ska hon vara nanny åt hans barn i sex månader. Ganska snabbt från Elin en tjänst på en skola som lärare för en fjärdeklass och gläds åt att komma igång som lärare igen och att ha en chans att vinna vadet. Det står ganska snart klart för henne att skolan är i fritt fall vad gäller ordning, reda, ekonomi, entusiasm - de utmanas även av en närliggande friskola. Elin tar tag i situationen, hon vill lösa skolans problem både för sin egen skull men även för elevernas - vars situation är nära på ohållbar. Hennes metoder är dock ganska kontroversiella och motstånd kommer från flera håll, men även hjälp.

En knasig och annorlunda bok, jag skrattar högt ibland och ibland fastnar skrattet i halsen. Dock läsvärd, enkel att komma in i och korta kapitel som för historien snabbt framåt!
Elin återvänder hem efter att ha arbetat som lärare utomlands och tvingas flytta hem till sina föräldrar. Elins storebror slår vad med Elin om att hon aldrig kommer att klara av att arbeta minst sex månader som lärare I Sverige. Elin antar utmaningen som blir både mer utmanande och svår än hon kunnat drömma om.
Jag gillar verkligen den här boken. Kanske har det stor betydelse att jag själv är lärare och kanske mest för att den driver hejdlöst med vårt skolsystem. Den är så rolig, rapp och välskriven. Tyvärr fastnar skrattet i halsen ibland då den kommer för nära verkligheten. Till exempel om hur oresonliga en del föräldrar kan vara, hur man som lärare är bakbunden av orimliga krav och risken för att kränka någon. Delen om hur Elin försöker rädda en skola i nöd med sina minst sagt kreativa och annorlunda lösningar är inte lika realistiska men väldigt underhållande.
Faschinerande att läsa då jag själv arbetar som lärare. Det finns många igenkänningar men även saker man inte känner igen.
Efter många år utomlands kommer Elin hem igen. Utan jobb tvingas hon flytta hem till sina föräldrar. Något hon inte ser fram emot.

Under en familjemiddag, där hennes storebror är på henne, att hon aldrig kommer klara ett lärarjobb under ett halvår, slår de vad. Lina tänker motbevisa honom.

Hennes bror visar ett ledigt jobb, som hon söker, och får, trots att hon bara jobbat som lärare utomlands, men hur svårt kan det va?

Men det är betydligt värre än hon någonsin kunnat tro. Hon känner sig motarbetad av elever, föräldrar och kollegor. Även hennes egen bror gör allt för att förstöra för Lina.

En rolig och charmig feelgood, om en lärare som bara vill barnens bästa, och verkligen kämpar för det.

Jag tror säkert lärare kan känna igen sig en hel del, även om mycket går lite väl över gränserna. Men det är underhållande.
Elin har de senaste åren arbetat som lärare utomlands men återvänder nu hem till Sverige och i brist på jobb och bostad så flyttar hon in hos sina föräldrar. Under en familjemiddag får hennes storebror henne att slå vad med honom om att klara av att jobba som lärare i sex månader. Jobbet som lärare blir betydligt mer utmanande än hon kunde tro och någon försöker även sätta käppar i hjulen för att hon ska lyckas med sitt jobb och vadet med hennes bror.

Wow vilken underhållande bok. Den är lättläst, välskriven, rapp och har ett bra driv och tempo. Boken har fått mig att skratta många gånger och den har många tvister. Den är intressant och underhållande på många sätt. Att läsa om hur Elin löser problematiken i skolan med kollegor och elever är väl i de flesta fall inte regelrätta men jag beundrar hennes påhittighet. Även om författaren driver lite med skolsystemet så belyser han ändå hur skolans värld ser ut med alla de problem och komplikationer som finns - En underbar bok!
En bok med humor och igenkännande. Elin är i sina 30år och kommer hem pank till Sverige, till sina föräldrar efter att ha i flera år åkt runt i världen som lärarinna i fattiga skolor. Väl hemma känner hon att föräldrar och syskon inte tagit hennes år som lärarinna seriöst. Klas, Elins storebror och Elin gör ett vad som går ut på att Elin ska vara lärarinna i en kommunalskola med en massa problem, friskola som konkurrerar och en lillebror som ställer till det. Många skratt får man av denna bok.
När jag läste denna bok skrattade jag högt. Igenkänningsfaktorn var stor och det är sånt jag uppskattar när jag läser böcker. Boken är charmig och skulle jag föröska förklara hur denna bok smakar, skulle jag säga att den är salt. Jag är själv en visuell person och föredrar böcker som är lätta att läsa och enkla att måla upp för mitt inre, det tycker jag denna bok lyckas bra med. Detta är också en bok jag skulle rekommendera att ge bort i present till någon som gillar att läsa/och eller vill få ett nytt perspektiv på hur det är att vara lärare.
Lärarinnan av Danny Wattin
Här är boken som höjts till skyarna och som lärare har man fått höra att boken är ett absolut måste. Boken som driver hej vilt med det svenska skolsystemet och innehåller roliga dialoger, satir och allvar i en skön mix.
Lärarinnan är en oerhört lättläst historia om en lärare som sätter elevernas bästa före både sig själv, lag och moral. Den här okonventionella lärarinnan är beredd att göra precis vad som helst för att hennes elever ska få den utbildning de förtjänar och kan hon samtidigt knäppa sin uppblåsta översittare till storebror på näsan så är det bara en bonus.
Småkul läsning!
En härlig feelgood med en tvist! Boken är stundtals hysterisk rolig men det finns också mycket allvar i den här berättelsen. Den som jobbar inom skolan kommer garanterat att känna igen sig. Läs den här!
Fy rackarns vilken bra bok!! Jag skrattade sååååå mycket
Elin Mild kommer hem till Sverige igen efter några år utomlands där hon jobbat som lärare. Hon har ingen egen bostad att komma hem till så hon flyttar in i en liten stuga på sina föräldrars gård. Hennes storebror tror inte att Elin skulle klara av att jobba sex månader i en svensk skola så dem två slår vad och Elin söker ett jobb på en skola där skolan och eleverna verkligen behöver ett upplyft. En rektor som är en fegis, kränkta föräldrar som tror sig veta bäst om allt och elever som behöver lära sig vett och etikett. Elin tar sig han skolan och styr upp den och klassen hon blir mentor för. Hon får mycket hjälp av sin lillebror Arvid och det blir ett krig mellan de och deras storebror på en annan skola. Men går allt verkligen rätt till enligt regelverket? Och vem ska bli rektor när den ordinarie rektorn blivit sjukskriven?

I den här boken får vi följa lärare sätta elevers bästa före lag och moral. En välskriven och humoristisk bok som jag verkligen rekommenderar er andra att läsa. Plöjde igenom den direkt.
" - Det stämmer att de har trumf på hand, sa jag. Men vi har något de inte har.

- Långtidssjukskrivning, skrek en av lärarna från årskurs två varpå alla började skratta.

- Mat från centralkök, skrek en mattant och lockade fram ytterligare några garv.

- Regelbundna kontroller av pojkarnas testiklar, skrek skolsköterskan och skrattade, lite för högt och elakt för att någon skulle haka på."

Kanske var det på grund av omslaget, kanske på grund av baksidestexten, kanske till och med på grund av det noga utvalda namnet, Elin Mild, som jag hade förväntat mig något helt annat. Närmade sagt en "Gangster's Paradise" för curlade, bortskämda ungar där en passionerad lärare vänder sig mot systemet för att försäkra sig om att hennes skyddslingar blir förstådda och nådda...

"Lärarinnan" är inte den boken. Jag kan inte säga det nog. I början kändes det som att jag tvingades tillföra en stor dos av "suspension of disbelief" för att ta mig igenom texten tills jag insåg vilken genre jag befann mig i. Danny Wattin har skrivit en satir om dagens skola. Hur ovanligt är inte det i den moderna litteraturen.

Elin Mild kommer hem från volontärarbete i Sydamerika, tar jobb på en vanlig svensk skola och ingår ett vad med sin överklassbror som håller på att göra storkarriär inom politiken. Hon tvingas kämpa mot odrägliga ungar, kränkta föräldrar, ointresserade kollegor och slutligen mot kommunens friskola och sin egen bror med endast sin egen uppfinningsrikedom och sin andre, amoraliske slackerbror till hjälp. Men metoderna hon använder hör inte precis hemma i en "inspirerande pedagog"-film.

"Lärarinnan" är rolig, även om jag tycker att min kära kollega gått över gränsen på ett specifikt ställe, men framförallt tar jag med mig käftsmällen av att läsa något så oväntat som modern satir och det ska bli väldigt spännande att se vad alla tycker när andra recensioner börjar dyka upp...