Familjen

Bok av Johanna Bäckström Lerneby
Familjen Al Asim kallar sig själva för problemlösare. De löser problem i områden där samhället inte lyckas skapa ordning och rättvisa. Vissa kallar dem för maffia, men familjen håller inte med. I förorten Angered utanför Göteborg pågår ett parallellt samhälle där familjen Al Asim utövar makt och kontrollerar 50 000 invånare.
En otroligt välskriven bok som ger en insikt i en verklighet som är skrämmande men högst närvarande för många av oss även om vi kanske inte är medvetna om det. Boken tecknar ett porträtt av en mäktig familj och deras sätt att se på världen. Vi som läsare får veta vad som kan ske när parallella samhällssystem uppstår.
Familjen är en skakande, gripande, skrämmande och viktig reportagebok om en släkt i Göteborgsområdet som kontrollerar en hel förort.
Läsning som fängslar lika mycket som den fascinerar. Beskriver en sida av Göteborg som man inte vet om och tror inte fanns. Känns som en deckare, men så inser man att det är ett reportag. En bok som alla göteborgare bör läsa.

Kan ibland saknas en röd tråd i texten, men annars klart läsvärd!
Årets första bok snart utläst. Det blev en reportagebok om gängkriminalitet i Angered, Göteborg. Vi får följa en och samma stora familj som är anledningen till mycket kriminalitet i kommunen och hur myndigheterna försöker samarbeta för att sätta stopp för familjen.

Den är skriven på ett lätt sätt som gör att man förstår även om man inte är insatt. Den är intressant och jag är imponerad av Johannas research och det ligger över 10 års arbete bakom den här boken.

Den är särskilt intressant för att man får ta del av alla inblandades sidor av situationen. Från familjens överhuvud till polisen, media och övriga familjemedlemmar.

Rekommenderar! Viktig läsning.
Oj vilken intressant bok!
Jag blev både förundrad, fascinerad, förbannad etc när jag läste boken. Är detta verkligen på riktigt, tänkte jag flera gånger. Känns som något taget ur en film.
Kanske att jag tyckte det var än mer intressant pga att jag själv jobbar på en myndighet som är med i boken (dock i en annan stad) och det blev närmare på något sätt.
Det enda jag hade lite svårt för var författarens sätt att beskriva familjen. Jag fick känslan av att hon står på deras sida. Hade hellre velat att hon skulle vara neutralt inställd, och att skildringen skulle vara opartisk.
En bok som fängslar, berör och skapar frustration. Dagligen står det om våldsbrott och kriminalitet i vårt samhälle och jag trodde mig ha en hyfsad bra bild på vad som händer i vårt land men denna bok gav mig en skrämmande bild av hur det är på många platser. Rädslan och maktlösheten som finns i samhället och inge som vågar agera. Hur personer skapar egna lagar och bristen på respekt kan göra att grupper tar över på vissa platser. Hur oskyldiga personer blir offer utan att någon gör något. Men även en bild över hur det ser ut när en integrationspolitik inte finns. När politiker tänker kortsiktigt och det tar för lång tid innan samhället agerar.
Författaren har verkligen lyckats skildra verkligheten i vårt samhälle och jag hoppas många vill läsa denna bok.
Skrämmande och intressant att få en inblick hur detta parallellsamhälle fungerar. Både från familjen sida och samhällets. Lättläst!
Under 10 år har författaren följt familjen "Al Asim" som med brottsliga metoder under många år styrt en av GBGs förorter där det bor många utsatta familjer. Myndighetssverige går samman för att komma till bukt med problemen som kan vara allt från att ta över källarföråd till utpressning till drogförsäljning till mord.
Dagsaktuell med tanke på senaste veckans skriverier om oroligheterna i området.
Intressant bok där vi får ta del av offrens sida, myndigheternas syn på saken samt släktens egna inställning.
Skrämmande läsning om verklighetens Sverige. En familj i Angered håller hela området med sina egna lagar och regler, med maffialiknande metoder. Gör mig rädd att läsa att vi är så naiva och har låtit det gå så långt.
Journalisten har gjort ett gediget arbete under många års tid där hon räven pratar med ”familjen” och försökt förstå hur de tänker och fungerar. Vågligt
Jag upplever att boken är väldigt intressant, välskriven och informativ. Den är lättläst och mycket bra!
Johanna tecknar ett porträtt av en familj som lever och styr ett parallelsamhälle i Angered utanför Göteborg. Familjen Al Asim (uppdiktat namn) består av ungefär 120 individer där många av dem lever ett mer eller kriminellt liv. Många är de personer som inte vågar vittna mot familjen eller behöver flytta för att undkomma dem. Hamnar du i konflikt med någon i släkten får du hela släkten emot dig. Och de drar sig inte för någonting.

Genom intervjuer med familjens överhuvud, poliser och genomgång av rättsfall och förundersökningar målar Johanna upp en skrämmande bild. Familjen återkommer i åtal efter åtal med allt från fortkörning till konflikter med mycket våldsam utgång.

Samhället sluter upp och gör så att myndigheterna kan samarbete för att punktmarkera familjen. Det är allt från insatser från tullen till kontroller av ersättning från försäkringskassa till omhändertagande av saker som bilar (och av barn). Dessutom intressant att se hur polisen och familjen tvingas förhålla sig till varandras existens.

Helt vansinnig och otroligt viktig läsning. Jag tror att vi alla som jobbar inom socialt arbete kan känna igen oss i de här beskrivningarna. Otroligt intressant läsning för oss som jobbar med människor och speciellt i de mer utsatta delarna av samhället.

Som sagt, läs den här. Ett kort sagt strålande reportage.
Mycket bra skildring av en kriminell familj. Det är spännande och informativt hela tiden. Det är svårt att sluta läsa!
Vissa kallar dem maffia. Men själva säger dem att de är problemlösare. Det här är en dokumentär bok om familjen Khan som kontrollerar en hel förort, uppåt närmre 50.000 invånare. Här får vi även följa olika myndigheter som bekämpar de kriminella inom familjen Khan. Författaren, som också är journalist, har även skrivit reportage om familjen Khan på aftonbladet tidigare och jag finner inga ord hur det är i vårt samhälle. Får det ens vara så här? Familjen Khan har över 200 anmälningar mot sig, samhällets invåre är rädda för dem. Invånare utpressade, misshandlad, mördad och familjen hämnas alltid om någon inom familjen blir utsatt för något. Det är sjukt hur vissa får leva i vårt land så där.