Vargasommar

Bok av Hans Rosenfeldt
En död varg är startskottet på en rad skrämmande händelser i Haparanda. Polisen Hannah Wester förstår snart att det är något som inte stämmer. Vargen hittas med rester av en människa i magen och snart börjar brutala händelser utspela sig i det tidigare så lugna samhället. Författaren har tidigare skapat de populära tv-serierna Bron och Marcella. Detta är hans nya kriminalserie.
"Är du säker?" frågar Hanna Wester och när hon får svaret så inser hon att den här sommaren inte kommer bli som vanligt.
Rester från en människa hittas i en död varg. Men vad är kopplingen till den blodiga massakern i Finland? De måste jobba snabbt då intresset för detta är stort, framförallt är intresset stort från en ryssk kvinna, Katja.
Som i ett trollslag blir den nordliga staden Haparanda huvudperson i en kedja av brutala händelser, något som Hanna och de andra poliserna inte kunnat föreställa sig.
.
Vilken bladvändare! Det var som att läsa en riktigt actionfylld film. Jag tyckte oerhört mycket om språket och miljöbeskrivningarna. Framförallt tyckte jag väldigt mycket om att Haparanda som stad fick vara en egen karaktär med egna kapitel.
.
Boken är oerhört välskriven, men man hade ju inte kunnat förvänta sig annat från Hans Rosenfeldt. Jag brydde mig väldigt mycket om karaktärerna, framförallt Hanna.
.
Detta är en perfekt bok att ge bort till någon som kanske inte brukar läsa, som gillar action och vill hitta läsglädjen!
❥ Recension

När kommer nästa bok!? Ett bra sätt att inleda den här recensionen på tycker jag, visar rätt tydligt var jag står. Det är först i andra halvan av boken som jag tycker boken tar fart och alltså, tempot i sista delen är helt galet. Rosenfeldt hade mig i sitt grepp och det var omöjligt att sluta läsa.

Det är rätt många karaktärer i boken och till en början smått rörigt men det gick snabbt över. Och det är ett gäng intressanta och sympatiska personer. Jag gillar hur Hannah Wester porträtteras, en medelålders kvinna mitt i klimakteriet med allt vad det innebär och ett tungt förflutet som sakta nystas upp. De olika människorna med sina personliga problem och beslut som fattas ur desperation är ett recept på spänning.

Detta är en välskriven och spännande bok full av oväntade händelser. En pärla full av våld, lönnmördare, maffia och vanliga Svenssons i en salig blandning. En detalj jag uppskattade extra mycket var Haparandas egna kapitel som både var väldigt vackert skrivna och gav små inblickar i invånarnas liv. De väcker min nyfikenhet och jag hoppas få följa deras utveckling i kommande böcker.

Boken får 🌲🌲🌲🌲 av 5.
En död varg med rester av en människa i magen, en blodig gänguppgörelse och en kvinnlig lönnmördare.
Så står det i beskrivningen på baksidan av denna bok.
Visst låter det spännande?

Och ja, det är det.
Boken börjar i ett raskt tempo och i början har jag svårt att hänga med i tempot och att ha koll på alla inblandade i gänguppgörelsen men också alla aktiva i polisgruppen. Det är många namn.
Men det är ruskigt spännande när dom hittar den döda vargen med delar av en människa i magen.
I uppgörelsen mellan två gäng blir alla dödade och det försvinner ett stort parti droger och en stor summa pengar.
En kvinnlig torped sänds till Haparanda för att spåra upp det som saknas. Ägaren vill ha tillbaka sina saker.
Vem är det som har hittat bytet?

Och vad gör man om man hittar väskor med pengar och droger i en bil i skogen?
Är det självklart att ringa polisen?
Kan man gömma pengarna och komma undan med det?

Det är hög spänningsnivå när både polisen och torpeden försöker hitta bytet.
Vad som helst kan hända...och det gör det.

En riktigt bra bok! Spännande och bra gestaltning av huvudkaraktären Hannah Wester. Man får en god bild av henne och hennes vardag och bekymmer.
Spännande slut som lämnar öppet för nästa bok.
Som jag sjävklart kommer att läsa.
Också ett stort plus för en ny stad att utforska i bokens värld: Haparanda 😊
Vargasommar, första boken om Hanna Wester, av Hans Rosenfeldt.
Hanna jobbar som polis i gränsstaden Haparanda. Hon lever ett stillsamt liv med sin make, de två utflugna barnen är vuxna, tillvaron är lite småtrist och enahanda.
Efter obduktion på två vargar som funnits döda i ett område utanför Haparanda återfinns rester av en människa i deras magar. Nu påbörjas ett eftersök på en förmodad död individ. Polisen finner en död man med kopplingar till en blodig gänguppgörelse som nyliga skett i Finland.
Snart eskalerar våldet i lugna Haparanda, många mördade, försvunna droger värda flera miljoner och massor med försvunna kontanter. Polisen jagar men vet inte riktigt åt vilket håll de ska styra utredningen.
Mitt i allt detta har Hanna det jobbigt med sin man som dragit sig undan henne senaste året. Hon har sökt tröst och kärlek hos sin chef och snart brister allt när maken berättar att han vet.
Naiva och kortsiktiga lösningar försätter flera av Haparandas innevånare i direkt livsfara.
Samtidigt står staden där fast och trygg i sin visshet att allt kommer återgå till normalläge igen men det kan ta många många år innan dess.
En fartfylld bok med en rejäl dos våld men också en skörhet där stadens tankar gestaltas.
Jag kommer absolut läsa nästa bok om Hanna Wester!
Utgiven 2020
Efter att ha läst böckerna om kriminalpsykolog Sebastian Bergman av Michael Hjort & Hans Rosenfeldt var förväntningarna höga när jag skulle läsa den första spänningsromanen i en kommande serie om polisen Hannah Wester som bor i Haparanda. Berättelsen börjar med att en varg hittas död i skogen och vid undersökning av vargen visar det sig att den har rester av en människa i magen. Senare framkommer att den döde personen har varit inblandad i en blodig narkotikauppgörelse som gått snett och som slutat med att både en stor mängd narkotika samt en massa pengar är på vift. Plötsligt är ett flertal personer inklusive polisen på jakt efter narkotikan och pengarna och polisen försöker såklart också reda ut vad som egentligen hänt där i skogen.
Jag tycker att boken var lite rörig i början och hade lite svårt att hålla reda på vem som var vem och fastän boken var spännande så tyckte jag tyvärr inte att den kom upp i samma nivå som böckerna av Hjort & Rosenfeldt. Kanske dras betyget ner lite för att jag har svårt att läsa om personer som är smått dumma och korkade och blir mest irriterad på hur de beter sig ;)
Men nu har jag lärt känna polisen Hannah och hennes kollegor lite grann och kommer säkert att vara nyfiken på vad som händer henne och de andra poliserna framöver så det är inte omöjligt att jag ändå kommer att vilja läsa nästa bok när den kommer ut.
Norrland är skönhet, magi och upplevelser i underbar natur. Rosenfeldt låter Haparanda vara huvudperson i berättelsen. Staden har en egen röst, med ett förflutet och en framtid. Staden vibrerar med sin vackra  och karga känsla.

Vi får följa ett flertal karaktärer. Det är en familjär stämning bland de som bor i staden,  där alla känner alla. Men snart upptäcker man att inte allt är som det verkar vara. En knarkuppgörelse som har gått fel leder en lönnmördare till staden med en tydlig agenda. Hon likviderar de som står i hennes väg. Dialogerna är som gjorda för manus, känslor och stämningar är väldigt tydligt beskrivna.  En bok för dig som älskar spänning. 
Höga förväntningar på den första delen i kriminalserien om polisen Hannah Wester, då jag verkligen gillade Bron.
Tyvärr kom jag aldrig riktigt in i handlingen. Tyckte även att det var på tok för många olika karaktärer som beskrevs, som aldrig blev något av sedan. Kanske får en förklaring i nästa del...
Klassisk handling - en polis, rysk maffia och droger. Inget som sticker ut där. Kul ändå att boken utspelar sig i Haparanda.
Första boken jag läser av Hans Rosenfeldt. Och jag gillar den! Lite seg i början, men jag tycker den blir bättre och bättre ju längre handlingen går och man "lär känna" karaktärerna. Många twists som gör att spänningen skruvas upp. Jag gillar författarens beskrivning av staden Haparanda, där staden liksom fått en själ och en del i historien. Miljön är ju också den trendande norra delen av Sverige, som känns spännande just nu. Ser fram emot en fortsättning, för den slutade verkligen med en cliffhanger...
En roman med relativt högt tempo.Den utspelar sig i Haparanda en relativt regnig sommar.Människorna är lite för dystra och grå för att det ska bli någon riktig fart i berättelsen.

Hanna är en av poliserna som hamnar i en utredning som berör både Finland och Ryssland.Det handlar om droger och i dess spår en rad mord.

Gordon är hennes chef men även hennes älskare.
.
Många av personerna känns tvådimensionella och får liksom inte liv.

Det som jag gillar mest är att staden Haparanda har fått en egen röst.

Tyvärr lite seg mellan varven men relativt lättläst.
En ny kriminalserie av Hans Rosenfeldt som bland annat har skrivit tv-serierna Bron och Marcella. Och visst märks det att boken är skriven av någon som tänker film. Korta kapitel. Snabba växlingar. En mängd olika karaktärer att hålla reda på och ett tempo som stegvis växlas upp. Det är en bra bok om man tänker filmiskt för den skulle nog göra sig mycket bättre som just en film.
Vargasommar är en kriminalroman med högt tempo som utspelar sig i Haparanda. Redan från början går det undan. Innan man vet ordet av är man som läsare mitt uppe i illegala affärer och råa brott. En död varg hittas en dag och det visar sig att den har rester av en människa i sin mage. Hur är det möjligt?

Polisarbetet som drar igång blir stundtals farligt och bjuder på hemska överraskningar.

Vargasommar bjuder även på relationsproblem och sorg. Vi får följa polisen Hannah som lever med sin man Thomas men det är något som inte står helt rätt till i deras förhållande. Thomas har sedan en tid tillbaka dragit sig undan och Hannah börjar nu fråga varför. Kommer de kunna lösa sina problem?

I början var det svårt att hålla isär alla personer och dess relationer till varandra men det gick bättre ju längre in i boken man kom.

Jag uppskattade att man fick följa staden Haparanda från ett eget perspektiv i boken.

Vargasommar bjuder på stunder av nervkittlande spänning och vid något tillfälle kommer jag på mig själv med att sitta och krampaktigt hålla i boken och knappt våga röra mig...

Bitvis känns boken som en bladvändare och bitvis är den lite trögare. Men nu när boken är utläst och historien är avslutad är jag nöjd med läsningen.

Det ska bli spännande att läsa fortsättningen när den kommer ut för slutet på Vargasommar öppnar upp för en dramatisk fortsättning.
Hans Rosenfeldt har skrivit en ny deckarserie som utspelar sig Haparanda. Första delen heter Vargasommar. Det börjar med en död varg som har rester av en människa i magen. Sen sker en våldsam knarkuppgörelse som slutar med att en stor mängd amfetamin och två stora väskor med Euro försvinner. Plötsligt dyker en brutal kvinnlig lönnmördare av sällan skådat slag upp och använder onödigt mycket våld. På bara några dagar vänds tillvaron upp och ner för den medelålders Haparandapolisen Hannah Wester. Hon inser snart att det här inte blir en sommar som alla andra. Den döde som vargen ätit av kan snart kopplas till den blodig knarkuppgörelsen i Finland. Men hur hamnade han i skogen utanför Haparanda? Och vart har knarket och pengarna tagit vägen?
Hannah och hennes kolleger börjar vända på alla stenar för att ta reda på vad som hänt. Men tiden är knapp, det finns andra som är på jakt efter bytet. Det är en bitvis blodig och våldsam deckare, samtidigt som det är en känslosam roman med många karaktärer vars öden berör. Jag ser fram emot att få läsa mer om Hannah och hennes kollegor. #hansrosenfeldt #vargsommar #ljudbok#haparanda #norstedtsförlag
Det som verkade vara ett jaktbrott som kommer läggas ner i brist på bevis och intresse visar sig vara något mycket större med kopplingar till ryska maffian.
En riktigt spännande historia som fångar en från första sidan, där människorna får ta plats med känslor och tankar utan att det blir tjatigt eller banalt. Rosenfeldts personporträtt är lysande och att låta staden Haparanda få sin egen röst är om möjligt än bättre. En riktigt bra bok, läs den men se till att du har tid att läsa hela för du kommer inte vilja lägga den ifrån dig.
När kommer del två?
Någon stjäl en väska med pengar och droger. En person är skickad att hitta dessa och låter ingen stå i vägen. Hanna Wester en polisen som försöker förstå varför flera personer är döda och vem som är skyldig.
Riktigt spännande och med oväntade moment.
Inledningsvis görs staden Haparanda levande för oss och det snygga stilgreppet återkommer med jämna mellanrum.
Huvudkaraktären är polisen Hannah. Hon är en komplex arbetsmyra som stretar på i sitt privatliv och är engagerad och nitisk i sitt jobb. Hennes man Thomas har fram till nu varit en trygghet men har börjat bete sig besynnerligt senaste året.

Den här sommaren hittas döda vargar som har människokött i magen. Ett kriminellt MC -gäng har en uppgörelse som förgör nästan samtliga. Här kopplas haparandapolisen in och jakten på svar om vad som hänt tar sin början. Vartefter kommer fler personer in i bilden, Thomas bror och hans flickvän och inte minst en rysk lönnmördare som startar en katt - och råttalek med poliserna. Däremellan flera skurkar och poliser.

En klart spännande bok som tar flera överraskande vändningar, speciellt då det drar ihop sig på slutet. Jag ser fram emot att läsa uppföljarna.
Vargar förgiftas och obduceras. Man finner spår av människa. Uppgörelse mellan kriminella. Pengar och narkotika i mängder. En lönnmördare. Och så ett gäng helt vanliga människor som hamnar mitt i alltihop.
Åh! Jag vill läsa vidare. Jag vill ha mer. Mer av Hannah Wester och hennes trassliga liv. Mer av Haparanda som är staden hon bor och arbetar som polis i. Det är så häftigt att staden har fått sina egna kapitel och sin egna röst. Det är många röster och många livsöden att hålla reda på. Jag som fortfarande koncentrerar mig bäst på fysisk bok kommer ibland på mig själv med att inte riktigt hänga med i alla vändningar.. men det är mitt fel! Hans Rosenfeldt är en mycket skicklig berättare och det märks att han är van vid tv. Denna ser jag gärna filmatiserad. Eller? Så ofta jag blir besviken på riktigt bra krim som blir fesljummet i soffan.. hur som helst blir det en tvåa med Hannah och Haparanda! Det ser jag fram emot.
När en död varg obduceras så hittas rester av en människa i dess mage. Snart hittas den man som vargen ätit på. Haparanda-polisen Hannah Wester och hennes kollegor får höra om en knarkuppgörelse i Finland som haft dödlig utgång för flera personer och undrar nu om mannen kan ha något samband med den händelsen. Men var har drogerna och pengarna från affären tagit vägen? Det är det inte bara den svenska och finska polisen som vill veta och snart händer det otäcka saker i Haparanda... Rosenfeldts första egna kriminalroman som för tankar till bl.a. Marcella. Spännande och jag lär gärna känna Hannah bättre.