Mot San Francisco

Bok av Clara Clementine Eliasson
På 1970-talet bor Julie i en förort till San Diego. Den natt då B knackar på hennes fönster förändras allt. Hon släpper in cykelturer och kyssar i sitt liv, men där finns också vapen och män med hårda händer. 40 år senare försvinner B från anstalten och Julie minns resorna de gjorde tillsammans. Kommer Julie bli hittad av B igen?.
Vilken annorlunda, spännande, sorglig och vacker bok. Den bygger på en sann historia och det gör den än mer fascinerande.
Den har två parallella handlingar, unga Julie 1978 och vuxna Julie i nutid. 1978 träffar vanliga flickan Julie den bökiga och uppstudsia flickan från samma gata, B. Kortfattat djupnar deras relation till en slags kärlek och de ger sig ut på en roadtrip som får ett abrupt slut. Som leder till att de glider isär. Och sedan kulminerar i en skolskjutning.

B är en flicka i utanförskap och misär där alla vuxna svikit. Alla som borde sett och hjälpt henne vände ryggen till. Vad händer om riktigt trasiga människor känner att de inte längre har mer att förlora?

Nutida Julie är i ett äktenskap i kris. Eller kanske ett liv i kris. Känner att hon misslyckats med allt. Som mamma och fru. Hur hon genom hela sitt liv påverkades av vad som hände när hon var ung.

Språket är vackert och väldigt målande. Man känner hettan och dofterna. Färger och miljöer får liv.
Mot San Francisco av Clara Clementine Eliasson. Boken är löst baserad på den ökända skolskjutningen i San Diego 1979 utförd av Brenda Ann Spencer.

Jag är mållös, jag är tagen och betagen. Sticker ut hakan här och säger att detta är bland det bästa jag läst. Språket är så vackert och poetisk att jag blir alldeles varm.
Boken har två parallella historier en om B och Julie 1978 och en 40 år senare där man får följa Julie när hon får veta att B försvunnit från en anstalt. Vänskapen mellan de två unga kvinnorna är destruktiv men också vacker.
Boken tar avstamp i USAs första skolskjutning och följer Julie och B’s äventyr vår och sommar 1978, innan B genomför skjutningen. Vi följer också Julie i nutid, fyrtio år senare när B rymt från anstalten och Julie oroar sig över att hon ska hitta henne men även om Julies misslyckade äktenskap.

Alltså. Språket i den här debutromanen är MAGISKT, jag har strukit under så många passager.
Visst fängslar berättelsen i sig men det som verkligen bör lyftas fram i denna debut är språket. Det verkligen fängslar och berör. Hettan, färgerna och dofterna flyttar in. Rekommenderar varmt.
Vilken förtrollande, annorlunda, spännande och intressant bok. Att den bygger på en sann historia gör den bara än mer lockande.
Året är 1978 och den halvtrpkoga, vanliga flickan Julie träffar dem stökiga och trotsiga grannflickan B. En dag knackar hon på fönstret till Julies rum och på den vägen bär det sedan. Deras vänskap djupnar till någon form av kärlek och de ger sig ut på en roadtrip som slutar i ett abrupt avvisande. Och sedan i en skolakjutning.

Det handlar också om en ung flicka i utanförskap och misär och där ett helt samhälle med skola, vuxna och institutioner väljer att vända henne ryggen. Och det är berättelsen om vad riktigt trasiga människor kan göra när de inte längre har något att förlora.

Parallellhisorien i nutid där Julie även bearbetar ett äktenskap i kris förstår jag mig riktigt på. Att ha en nutidsbit och berätta om hur dåtiden påverkat nutiden är en värdefull del och jag uppskattar det greppet. Det är dock själva biten med äktenskapet som jag inte till fullo förstår vad den ska bidra med. Dock visar historien att det som händer när man är ung kan komma att påverka en stor del av livet
En litterär road trip, dels den tonåriga Julies och den vuxna Julies. Julie blev vän med B, som hon vill kallas. B kommer från en riktigt dysfunktionell familj och finner sig inte till rätta någonstans. Men så blir flickorna vänner och Julie hakar på nästan allt. Efter en åktur genom Kalifornien leder det till en skolskjutning utförd av B.
Vuxna Julie får tampas med minnena när B avviker från fängelset.
Hade höga förväntningar på den här boken, och jag blev inte besviken. Tvärtom! Språket är så vackert, som poesi. Jag älskade denna från början till slut. Läs!
Med ett fantastiskt språk tar Clara med oss på en resa, som man redan från början vet kommer sluta olyckligt på många sätt.

Sättet hon berättar på ger mig olustkänslor och det gör ont i hjärtat inför det som händer.

Hon väver samman två berättelser, som på sätt och vis följer samma väg men som ändå leder till två olika mål.
Wow, vilken imponerande debutroman!
”Mot San Francisco” är verkligen en läsupplevelse utöver det vanliga. Det här är en gripande roman om två tonårsflickors destruktiva starka vänskap. Trots sina olikheter dras Julie och Betty till varandra. Jag är så grymt imponerad av det vackra poetiska språket som Clara Clementine Eliasson använder. Det här är riktigt bra! Lästips!
Nog en av årets favoriter! En stark 4:a. Fick lite Joyce Carol Oates vibbar av sättet att berätta och otroligt fina gestaltningar av såväl miljöer som karaktärer. Mångbottnad och gripande. Sjukt imponerad av att detta är en debut och jag ser mycket fram emot av att följa detta författarskap.
I Mot San Francisco får vi följa Julie och hennes vän B under en gränslös och farofylld sommar när de lämnar sina hem och ger sig ut på vägarna. Det är sent sjuttiotal och sommaren kommer att förvandla dem från tonåringar till vuxna, en knivskarp gräns som aldrig går att retirera ifrån eller göra ogjord. De utforskar både sig själva och sin omgivning, B finner på råd i alla lägen och Julie låter sig svepas med. När allt är över är de båda märkta för livet, men trots det ska Julie aldrig glömma sin vän. När B avviker från anstalten där hon suttit av straffet som blev konsekvensen av hennes handlingar kommer allt tillbaka till Julie. Är det nu deras vägar ska korsas igen?

Clara Clementine Eliassons debutroman tar avstamp 1978 och är en fiktiv tolkning av Brenda Ann Spencer och händelserna året innan skolskjutningen i San Diego året därpå. Det är en poetisk och suggestiv roman där det vackra språket utmärker sig, men också gestaltningen av det sårbara hos de två huvudkaraktärna griper tag. Finstämt och mörkt kombineras med precision och karaktärernas balansgång på gränsen mot katastrofen skapar en nerv som gör boken svår att släppa. Vi känner med dem, men också för dem - och den berusande frihetslängtan som driver Julie och B är smittsam. Clara Clementine Eliassons debut lämnar läsaren med starka intryck och ett löfte för framtiden, för en så egenartad och talangfull författare kommer att låta höra tala om sig även framöver.