Dagboken jag aldrig skrev

Bok av Jessika Devert
En mamma får i uppdrag av sin dotter att skriva dagbok eftersom dottern är nyfiken på hur det är att vara femtio. Mamman som lever ett helt vanligt liv i Göteborg tänker att det kommer bli en väldigt tråkig dagbok, men så fel hon har... En varm och humoristisk skildring som du inte kan lägga ifrån dig.
Jag var tveksam till den till en början, men oj vad jag gillade den här!!! Hög igenkänningsfaktor!
Skrattade massor, kände igen mig på många sätt o vis samt fasade lite inför det som komma skall... (klimakteriet)
Läs eller lyssna på den här!
Men! Så många fnitterattacker, så mycket igenkänning men även fasa för vad som _kan_ tänkas komma de närmaste åren.
Boken handlar om en kvinnlig läkare som snart ska fylla 50 år. Hon har fått en dagbok av sin dotter som vill veta mer om sin mammas liv och hur det är att vara 50. Tveksamt tar hon emot den. Men vad ska hon egentligen skriva om? Jobbet? Den unga och snygga AT-läkaren? Sin sambo och deras sexliv? Det jobbiga bonusbarnet? Eller sina klimakteriebesvär? Dagboken drar igång en massa tankar och hon börjar fundera på sitt liv, både det förflutna och vad som kommer att ske i framtiden. Och livet blir inte lättare när en hel del oväntade händelser skapar fler negativa tankar än positiva. 

Boken har beskrivits som en medelålders Bridget Jones som utspelar sig i Göteborg. Och jag tycker att det är en ganska bra beskrivning. Det är vardagsliv med en stor portion humor. Och emellanåt är det så där härligt pinsamt att man bara sitter där och tänker “nej, varför gjorde du så!”. Handlingen flyger fram och även fast det är vardagsliv blir boken aldrig tråkig. 

Däremot hade jag svårt att känna igen mig i huvudpersonens problem. Jag befinner mig inte i samma stadie i livet som huvudkaraktären med klimakteriebesvär och jobbiga bonusbarn. Utan är kanske lite mer där dottern Viktoria befinner sig. Men jag kan fortfarande uppskatta att det här är en underhållande bok. Och att den känns så ärlig i sitt berättande om hur en kvinna i 50 årsåldern kan ha det. Men jag hade nog uppskattat boken ännu mer om jag varit 15-20 år äldre och på en annan plats i livet. 

En härlig feelgood som lockar till skratt!
I dagboken får vi följa en akutenläkare som det år då hon ska fylla 50 får i uppgift av sin dotter att skriva dagbok - dottern vill se hur livet kan bli. Vi läsare får följa med i våndan över att behöva skriva - inte är väl mammans liv så intressant? Eller, ja, kanske. En flirt med en yngre kollega, många vinkvällar och så lär vi oss vääääldigt mycket om klimakteriet. Att dessutom lyssna på den här boken, som utspelar sig i Göteborg, uppläst av Klara Zimmergren på klingande göteborgska gav mig några timmars skratt och många promenader mer än vad jag hade tagit annars. Perfekt för att få igång läsflytet igen.

Jag må ha några år kvar till 50 men kan ändå hitta igenkänning och nöje i den här - rekommenderas starkt!
Så härlig bok. Här följer vi en blivande 50 åring i hennes liv som läkare , mamma och sambo... Hon blir uppvaktad av en yngre AT-läkare. Boken är en bladvändare. Mkt lättskriven och underhållande. Skrattade högt vid några tillfällen när jag läste om klimakteriebesvären. Läs den bara!
En kvinna som ska fylla 50 får en dagbok av sin dotter som vill veta hur mammans liv ser ut. Men hon förstår inte vad hon ska skriva om, hon har ju inget spännande liv. Hon har ju bara sin dotter, sin sambo och en odräglig bortskämd bonusson. På jobbet får hon en ung snygg AT-läkare som flörtar med henne, men det kan hon ju inte skriva om. Och vem skriver om alla klimakteriebesvär? Inte är det väl heller intressant att hon har en ansträngd relation till sin mamma som ständigt favoriserar storasystern? Mormor vill hon inte bli, men det får man väl inte tänka ens?

En väldigt rolig berättelse med stor igenkänningsfaktor eftersom jag själv är i den åldern. Alla som är runt 50 borde verkligen läsa den här boken. Bra tips och perspektiv både på klimakteriet och på familjerelationer som inte fungerar. Allt blir lättare när man kan skratta åt det!
Boken är uppiggande eftersom den är skriven på ett rappt sätt, där handlingen flyger fram. Vi följer en läkare under ett år, från det att hon får en dagbok av sin dotter som vill veta mer om mammans liv. Detta drar igång en massa tankar hos huvudpersonen som börjar fundera på vad som är bra, dåligt, viktigt och irriterande i livet. Under året händer mängder med oväntade saker som påverkar dessa tankar och vi får hänga med i en hel del problemlösning.

Jag har skrattat flera gånger när jag läst boken och uppskattar ärligheten i hur en kvinna runt 50 år har det! Klimakteriet är en stor del i handlingen och jag gillar att författaren vågar skriva om det i en feelgood. Heja!

Klara Zimmergren läser upp boken, vilket gör den grymt rolig och autentisk att lyssna på (boken utspelar sig i Göteborg).
En härlig bok om en 50-årig kvinna. Vi får följa hennes liv med sambo, vuxen dotter, bonusson, jobb som läkare och när klimakteriet kommer. Den gav mig många skratt, en del igenkännande och fick mig att tänka efter en del....
Jag har sett boken beskrivas som en medelålders Bridget Jones som utspelar sig i Göteborg och där får jag hålla med! Det blir en del humor blandat med vardagslivet.

Däremot kunde jag inte alls känna igen mig i huvudpersonens problem. Möjligtvis för att jag är 30 och huvudpersonen snart 50. Dessutom befinner jag mig på samma plats i livet som dottern Viktoria med småbarn och allt vad det innebär. Ganska långt från klimakteriet och stökiga bonusbarn med andra ord.

Gillade upplägget och fick mig några skratt men hade nog uppskattat boken på ett helt annat sätt om jag var lite äldre / på en annan plats i livet!
Boken handlar om en kvinna som ska fylla 50 år och hon arbetar som läkare. Hennes dotter Viktoria vill veta mer om sin mammas liv och hur det är att vara 50 år så hon ger sin mamma en dagbok och ber henne skriva i den. Hon tar tveksamt emot den och funderar på vad hon ska skriva....Hur det är på jobbet? När det kommer en ung snygg AT-läkare, livet med sin sambo, sexlivet, bonusbarn, sina klimakteriebesvär....

Jag älskade verkligen denna bok. Den känns så klockren på många sätt och jag kan verkligen känna igen mig i många delar då jag själv är i samma ålder. Det är mycket humor och jag skrattade högt många gånger men det finns även inslag av allvar i botten. Boken är lättläst och underhållande och enligt mig helt underbar.
Fantastiskt bok skriven med känsla, smärta och ett stort leende. En riktig feelgood-bok som gör att när man väl börjat läsa den så är den svår att släppa. Rekommenderar alla som vill bli på bra humör.