En oönskad julklapp

Bok av Sara Molin
Diana vill inte lämna Tanzania och resa hem till det mörka kalla Sverige. Men hon klarar inte av att säga nej till sin mamma, och när hon dessutom får möjlighet att vikariera på akuten bestämmer hon sig för att resa hem för två månader. Men ingenting blir som Diana föreställt sig. Hon får ett nära band med kollegorna, och det kommer fram att hon har en halvsyster på pappans sida.
Diana har tillbringat de senaste sju åren med att volontärarbeta i Afrika och trivs med det livet. Men nu har hon, relativt ofrivilligt, återvänt till Sverige för november och december. Tillbaka till sitt gamla rum hemma hos mamma, som hon har en väldigt ansträngd relation med och dessutom ska de fira jul ihop. För att ändå ha något att göra, har Diana tagit ett vikariat på akutmottagningen på ett sjukhus och tänker sig att bara låta tiden gå och sedan återvända till Afrika. Men hon förväntar sig inte att hon plötsligt ska börja känna sig hemma igen, eller att hennes historia ska göra ett tillbakatåg i nuet.

Det är inte ovanligt att jag, i mina recensioner när det kommer till feelgood, skriver om genren som en varm mysig filt man bara kryper ner i och inte kommer ur förrän boken är slut. Ni vet, något som är bekant och inte alltför spännande. Man vet liksom vad som kommer att hända mot slutet, men tjusningen ligger i att följa vägen dit. Ibland blir man förvånad över slutet, men oftast inte.

Här blir jag inte förvånad, men jag älskar resan! Persongalleriet är inte överdrivet stort eftersom allt kretsar kring Diana och hennes känslor (boken är skriven i jag-form) men jag har väldigt svårt att hitta en karaktär jag inte tycker om. Jag tycker också om att Dianas pappa Andrej är med som ett spöke i bakgrunden och som något som har mycket mer påverkan än det kan se ut från början. Diana har också en ordentlig karaktärsutveckling som får mig att känna det som att jag lär känna henne mer på djupet än jag skulle ha gjort annars.

Språket är bra och passar genren och även om jag nu läste den här efter nyårsskiftet med regnet smattrande mot rutan, gjorde det mig absolut ingenting att den har ett litet fint jultema som ramar in allting.
Lite mysig bok om en tjej som kommer hem till Sverige efter många år med jobb och ensamhet utomlands. Och så faller allt på plats med relation till mamman och systern hon inte visste att hon hade, nya härliga kollegor på jobbet och en kille! Mysig och så men inget speciellt.
En härlig och mysig bok som jag läste som följetong i en morgontidning! Då fick jag verkligen längta efter nästa avsnitt.
Boken innehåller alla ingredienser som en bok i denna genre ska innehålla; svek, starka känslor och kärlek.
Detta är första boken jag läser av denna författare, men upplevde den som lättläst med ett enkelt och trevligt språk.
Vissa delar känns klassiska och lätta att förutspå men andra delar lite oväntade.
Jag tror ju att många böcker kräver speciella tillfällen när de läses bäst, har själv märkt att jag har svårt att ta till mig vissa sorters böcker om det är stressigt på jobbet och ibland så kan det bara kännas jobbigt att läsa en feelgood. Det här var en sån bok som verkligen lästes vid rätt tillfälle, det har varit en rätt turbulent tid på jobbet med uppsägningar & omorganisation och jag behövde verkligen något trevligt, mysigt och juligt att försvinna i.
Jag gillade att den delvis utspelade sig i sjukhusmiljö utan att för den delen vara en sjukhusroman, det var liksom mer så att relationerna stod i centrum och så skötte de jobbet "mellan raderna", men vi fick ändå ta del av några besvärliga jobbsituationer och patienter. Jag bara älskade Gunnel och Blaze, vilken fantastisk duo!!! Diana hade verkligen tur som fick jobba med dem, som verkligen såg henne och puttade henne i rätt riktning så att hon inte bara skulle välja den bekvämaste vägen och smita iväg.

Den gick väldigt fort att läsa ut, det är många spännande spår som tvingar mig att sluka kapitel efter kapitel och slutet lämnar mig med en varm känsla i magen, en längtan efter en härlig jul och en känsla av att allt kommer att ordna sig.
Rekommenderas för den som gillar feelgood
Jag tycker En oönskad julklapp innehåller det mesta som en härlig julroman bör ha.
Det handlar om Diana som inte gillar julen och helst inte tillbringar sin tid i Sverige över huvud taget. Hon är sjuksköterska och har de senaste åren jobbat i olika Afrikanska länder. Hon flyttar på sig ständigt och vill inte bli beroende av människor omkring sig.
Men Diana blir rejält överraskad och charmad av de kollegor hon möter på akuten där hon ställer upp att jobba de två månaderna hon är i Sverige. Och det blir jag också, såna människor skulle jag också vilja ha i min närhet; de är varma, omtänksamma och har inga baktankar när de umgås.
Naturligtvis fins det en del problem, hemligheter som oväntat dyker upp och Diana och hennes mamma måste reda ut en hel del. Dessutom är boken kryddad med diverse julkänslor, som adventsljus, oväntade luciatåg, skidåkning, göra snöänglar, chokladaskar...
Författaren har också hittat sin stil och ton ännu mer än i debutboken som även den var bra.
En mysig och julig feelgood bok. Jag läste denna efter jul, men lika mysig ändå! Boken handlar om Diana som har jobbat som sjuksköterska i Tanzania. Hon kommer hem till Sverige och får reda på att hon har en halvsyster. Boken är spännande, lättläst och mysig.
Det här var mitt livs tredje julroman, och antagligen den sista innan december knackar på dörren igen. Att den utspelar sig i sjukhusmiljö för tankarna till den charmiga serien Hjem til jul på Netflix. Även boken har trassliga familjerelationer, charmiga kollegor och ingen av huvudkaraktärerna har firat julafton hemma de senaste åren. Dessutom innehåller givetvis båda en kärlekshistoria. Den här jämförelsen gör tyvärr att jag blir lite besviken på En oönskad julklapp - eftersom jag ÄLSKAR Hjem til jul. Trots att det är orättvist så är det dit min hjärna går. Men det är en helt okej bok när man har lite tid att döda. Jag ska se till att läsa Sara Molins andra bok för en eventuellt mer rättvis recension i framtiden!
Att byta ut Tanzanias värme mot svensk vinter, gör någon det? Ja, det är exakt vad Diana gör när hennes mamma frågar om hon vill fira en stillsam jul med henne. Alla tidigare jular gör att hon tvekande sätter sig på planet hem. Arbete som läkare kan vänta.

Två månader ska hon vara hemma och arbetba på en akutmottagning under tiden för att tjäna ihop lite extra pengar innan ett nytt äventyr börjar i Kenya.

Oväntade vänskapsband och kanske en ny kärlek vänder upp och ner på hela Dianas existens. Hur ska hon göra nu? Mamma och Diana har äntligen hittat tillbaks till varandra, vänner hon inte vill lämna och vågar hon satsa på kärleken?

Mysig feelgood roman i julmiljö!!
Alltså.... en helt fantastisk bok ♡
Diana åkte vemodigt hem från Tanzania för att fira jul med sin mamma I Sverige... tanken på att återigen få känslan av att inte passa in låg som ett ösregn över henne.

Men med ett timvik på akuten finner hon vänner som Gunnel & Blaze ... o inte minst Erik ... då blir de inte riktigt som hon tänkt.
Har skrattat rakt ut när jag ser Blaze framför mig.... alla skulle fått ha en Blaze I sitt liv

Att helt plötsligt få ett syskon... o I sin egen ålder dessutom... den oron o kärlek som växer fram... inte helt okomplicerat...

Jag älskade karaktärerna i denna bok.. berättelsen och bakgrunden♡
En galet trovördig berättelse om hemligheter och familjeband och givetvis love love love ♡

Skulle så gärna läsa en bok om hur det gick sen ... sååå bra

📕📕📕📕📕/av 5
Fin berättelse om Diana, som mellan de omväxlande utlandsuppdragen som sjuksköterska kommer hem för att fira jul med sin mamma och jobba tillfälligt på akuten. Hemlandet bjuder inte på något kärt återseende och det ska bli skönt att komma iväg igen och slippa trassliga relationer. Men så händer en serie oväntade saker som får Diana att omvärdera sitt liv.

Charmigt och trevligt, jag bara gled igenom boken!
En fin berättelse om Diana som motvilligt åker från Tanzania till Sverige för att fira jul med sin mamma. Boken är jättebra och jag tyckte mycket om den
Diana volentärarbetar i Tanzania och är inte jättepepp på att åka hem till mörka och kalla Sverige i två månader. Men hon har sagt nej till att fira jul med sin mamma så många år nu att hon känner sig tvungen att fara hem till Sollentuna. Dessutom har hon fått ett kort vikariat på akuten och kan passa på att tjäna in lite välbehövda pengar.
Två månader bara och sen tillbaka till Afrika där hon känner sig betydligt mer hemma.

Men tiden i Sverige blir inte som hon trott. Direkt knyter hon an till några av arbetskamraterna på akuten och som om inte det skulle vara nog så visar det sig att hon har en halvsyster som chockerande nog bor i samma stad.
Det blir med andra ord allt annat än den lugna jul som Diana varit inställd på.

Det finns många saker jag gillar med den här boken! Jag gillar detaljerna som får den att sticka ut från allt som är mainstream, som att de äter veganskt julbord på jobbet.
Jag gillar också hyllningen till vårdpersonalens arbete vars insatser och villkor ständigt måste belysas, vare sig det råder en pandemi eller ej.

Jag gillar också att detta är en historia om relationer i flera olika former och att fokus inte ligger på kärleksrelationer så som ofta är fallet i feelgood.
Här är det även relationer mellan vänner, kollegor, syskon och föräldrar. Det handlar om att våga knyta an till andra människor även om man riskerar att mista dem.

Och så gillar jag den djupare tanken i boken. Att livet handlar om att hitta sin plats i tillvaron, en plats där man helst ska trivas men i alla fall inte ständigt vilja fly ifrån.
Det handlar om ensamhet, utanförskap och samhörighet. Och lite handlar det förstås om julen också men inte så mycket att det stör att läsa den i januari och förmodligen inte mitt i sommaren heller.
Diana har i många år arbetat i Afrika, men nu närmar sig julen och hon har inte varit hemma på tre år, så hon tänker åker hem under två månader.

Två månader ska hon väl klara av. Hon tjänar ju lite pengar under tiden, och åker sen tillbaka till Afrika.

Under tiden hemma ska hon jobba extra på akuten. Här lär hon känna flera härliga människor som hon börjar umgås med.

Av en slump får hon veta att hon har en halvsyster. Hon är nyfiken på vem det är och börjar smyga på henne.

Resan hem blir inte alls som Diana tänkt sig.

En feelgood som utspelar sig I jultider. Den har allt som en feelgood ska ha, kärlek, svek, värme, hemligheter, humor, vänskap och familjerelationer.

Boken är lättläst och har ett bra språk och flyt. Jag sträckläste boken för jag tyckte om den väldigt mycket. En underbar och väldigt fin bok.
En vacker berättelse om Diana och hennes relation till framförallt sin mamma, men också hennes relationer till personer som står henne nära på olika sätt. Diana lämnar Tanzania för att åka hem till Sverige och fira jul med mamma. Väl hemma i Sverige byggs historien upp kring personer hon möter på olika ställen, bl.a det vikariat hon har på akuten. Mysig och motiverande bok!
Diana som är född i Sverige men de senaste åren jobbat som sjuksköterska utomlands kommer hem till Sverige för att jobba och fira jul med sin mamma. Väl hemma upptäcker hon att saker förändras, nya släktingar dyker upp, plötsligt kommer nya människor närmre än hon räknat med och det finns en särskilt trevlig läkare på sjukhuset. Hennes mamma tar plötsligt stora kliv framåt i livet vilket också spär på Dianas funderingar.

Precis som Sara Molins första bok är detta en oerhört varm och glad bok som inte bara uppmuntrar läsaren utan bjuder in den att delta i karaktärernas liv. Hon skriver på ett magiskt sätt och bokens värld målas upp så tydligt att en känner sig delaktig.
En oönskad julklapp av Sara Molin är en välskricen bok med ett språk som verkligen lyfter fram de svåra och blandade känslor som så ofta är förknippade med nära relationer. Den inre osäkerhet som många av oss bär på och den tillhörande känslan av att inte passa in skildras fint.
Jag började att läsa En oönskad julklapp som följetong i vår dagstidning och tänkte att jag skulle njuta av den under hela december. Och det började ju bra, men sen i fredags slutade avsnittet i tidningen så spännande att jag var tvungen att hämta boken i bokhyllan och läsa klart den på en gång.
Som en öppen bok är författarens andra roman och det märks att författaren har hittat sin eget uttryck och stil ännu mer i den här boken. Språket flyter fint och boken bjuder på en väldigt trivsam läsupplevelse. Huvudpersonen Diana är lätt att tycka om och känna med och jag önskar bara att allt ska gå bra för henne. Gunnel och Blaze som Diana jobbar med är såna människor jag önskar att jag själv hade i min närhet, varma och underbara människor som bjuder in och ställer upp för andra utan baktankar. Boken utspelar sig i sjukhusmiljö med Dianas arbete på en akutmottagning och det känns väldigt trovärdigt skildrat, så bra att man tror att författaren själv jobbar på akuten. Det är en varm berättelse som får mig som läsare att må bra. Att den sen innehåller relationer, kärlek och en dos jul gör inte saken sämre. En oönskad julklapp är en oemotståndlig liten julpralin, den är charmig och alldeles underbar!
***************
Den här boken fick mig verkligen på fall. En helt underbar fin, varm och bitvis sorglig bok om att hitta sig själv och hitta rätt i sina trasiga och trassliga relationer.
En ljuvlig pärla om sjuksköterskan Diana och hennes sökande efter en enkel och okomplicerad tillvaro. Men allt blir så annorlunda.
Den här välskrivna feelgoodromanen har det där lilla extra. Karaktärer och miljöer beskrivs på ett proffsigt sätt och framför allt i de privata miljöerna känner jag mig som hemma. Det är lätt att sätta sig in i karaktärernas känslor och personligheter. Den familjära stämningen bland kollegorna på sjukhuset beskrivs så fint att jag också vill jobba där och få vara en i gänget.
Sara, du är en fenomenal författare som vet hur du ska fånga din läsare. Tack tack tack för fina böcker och ditt sinne för det lilla extra när du skriver.
Diana kommer hem till Sverige för att fira jul med sin mamma. De senaste åren har hon jobbat utomlands och känner egentligen inte alls för att åka hem till ett kallt och mörkt Sverige i november. Två månader hemma, sen väntar ett nytt jobb i Kenya.

Men i Sverige blir inget som hon tänkt sig. Nya bekantskaper blir snabbt vänner och hemligheter avslöjas.

”En oönskad julklapp” är en varm och kärleksfull julroman med humor, trassliga familjerelationer och kärlek. Sara bygger upp sin historia att man bara vill läsa en sida till.. och en sida till... Jag tyckte om att läsa om Diana och de som finns runt henne. Vi skulle alla behöva fler av Gunnel, Blaze och Erik i våra liv. Människor som bara tar emot en och bjuder in till gemenskap och omedelbar vänskap.

Det är intressanta karaktärer, julkänsla och en fin skildring av vänskap och familjerelationer. Det är en fröjd att läsa Saras charmiga bok!
Diana kommer hem från Tanzania, högst motvilligt, för att fira jul med sin mamma. Hon ska jobba två månader som sjuksköterska på akuten under tiden. Där träffar hon de underbara personerna Gunnel och Blaze, som snabbt blir hennes vänner. Och den snygga, sympatiska läkaren Erik.

Hennes mamma berättar också att hennes sedan länge döda pappa faktiskt lever, att mamman råkat stöta på honom och hans andra dotter(!). Diana åker hem till systern bara för att se hur hon ser ut och råkar rädda livet på systersonen. Och mitt i allt det där ska det firas jul. =)

En härlig julfeelgood, precis sådär trasslig och mysig som de ska vara!
En helt okej bok. Lite förutsägbar och tråkig i vissa stunder. Inte så mycket julkänsla som jag trodde det skulle vara.
Diana kommer hem till Sverige vemodigt från Tanzania där hon arbetat som sjuksyster. Tillbaka för två månader över jul och nyår innan hon åker vidare till Afrika och jobbar där igen.
Hon vill helst inte åka tillbaka till Sverige och inte heller träffa mamma som svikit henne och nu fira jul tillsammans med henne.
Hon har ett vikarie arbete på ett sjukhus där hon får nya vänner.
Diana har svårt att närma sig människor men lyckas få vänner och en halv syster dessutom!
Detta är en feelgood bok med romantik, julkänsla och komik.
Diana lämnar Tanzania för att tillbringa november och december i mörka Sverige, hälsa på mamma och jobba på akutmottagningen för att sedan åka tillbaka och jobba som sjuksköterska i Kenya.. Hon vill inte återuppleva känslan av att inte passa in och hon är inte sugen på att fira jul hemma i Sverige, hon trivs med att arbeta i Afrika. Men ingenting blir som hon tänkt sig när hon kommer hem till Sverige, hennes nya arbetskamrater nästlar sig in i hennes hjärta likaså Erik. Diana har också levt i tron att hennes pappa är avliden med det visar sig att han lever och att hon också har en halvsyster.

Jag har tidigare läst Saras bok "Som en öppen bok" och fullkomligt älskade den så mina förväntningar var ganska höga och jag säger WOW hon lyckas verkligen skriva en ny fullpoängare. Denna bok är lättläst med ett enkelt språk att förstå och ett bra flyt. Sara lyckas skriva på ett sätt som gör att jag som läsare fastnar och dras in i storyn och jag kan inte släppa boken. Det här en underbar bok som innehåller allt - den är underhållande, har kärlek, komplicerade relationer, charmig och att den utspelar sig i sjukhusmiljö är bara positivt, också att hitta sig själv, våga landa och släppa in människor i sitt hjärta och våga stanna i det. Underbar bok som lämnar den där goa känslan i magen när jag läst sista sidan och slår igen boken.
Det här är precis sådär julmysigt som jag vill ha det! Men innehåller även en hel del annat. Känslan av att känna sig annorlunda, ny vänskap, personlig utveckling, familjehemligheter och såklart kärlek! Lämnade en varm och mysig känsla efter sig när man läst ut sista sidan.
Molin skriver så lätt att det är svårt att inte dras med och läsa vidare.

Diana Jonsson har varit utomlands och arbetat de senaste 7 åren sen hennes mamma berättade en hemlighet. När hon nu kommer hem till jul är det med blandade känslor men hon tänker fira jul och arbeta i 2 månader i Sverige innan hon beger sig iväg igen men den här gången är det allt svårare att slita sig igen.
Diana har bestämt sig litet motvilligt för att åka hem till Sverige för att besöka sin mamma och fira julen med henne. Hon har under sju år arbetat vid olika sjukhus för en organisation i Östafrika. Nu har hon lämnat Tanzania för att ta ett vikariat i Sverige och att efter två månader återvända till Mombasa. Hon blir väl mottagen bland kollegorna på akuten och blir snart vän med Gunnel och Blaze. Relationen med mamman är spänd efter en händelse sju år tidigare, vilket var orsaken till att hon lämnade Sverige och har bara gjort sporadiska besök i hemmet. Mamman hamnat på sjukhus med befarad hjärtinfarkt, som dess bättre visar sig vara sjukdomen som kallas brustet hjärta, och kommer snart hem igen. Dessutom får hon veta att hon haren halvsyster och ingenting blir riktigt som hon tänkt sig. En mycket trevlig feelgood med både komplicerade relationer som måste redas ut och svåra beslut som Diana måste ta.