Jamåhonleva

Tre dagar
Bok av Anders Roslund
En superfin tårta med fem stycken röda födelsedagsljus. Såklart så finns förväntan i rummet. Det är Zanas födelsedag och hon fyller äntligen fem år. Men den här dagen förändras många människors liv. Kriminalkommissarie Ewert Gren och infiltratören Piet Hoffmann kopplas in i fallet av de döda människorna på Zanas födelsedagskalas.
Roslund kan konsten att från sida ett trollbinda sina läsare. Stundtals svettig och sen lite lugnare för att mot slutet bli en nagelbitare och man måste läsa vidare.
En liten flicka går omkring i sitt hem och sjunger på ”jamåduleva”. Hon har nyss fyllt år och hon har inte förstått att hennes föräldrar och två syskon blivit brutalt avrättade och att det är därför de inte svarar henne eller rör på sig. Evert Grens kommer till platsen och tar hand om den lilla flickan, som sedan placeras i fosterhem.

Många år senare blir Evert kallad till platsen för ett mord där offret blivit skjutet på samma sätt som den lilla flickans familj. Och så dyker det upp fler offer… Finns det ett samband?

Jag har läst många av Roslund och Hellströms deckare och jag tycker mycket om dem. När Börge Hellström gick bort 2017 beslöt Anders Roslund att fortsätta berättelserna om kommissarie Evert Grens. Det är jag tacksam för. Det här är ”Scandi Noir” när den är som bäst.
Detta är del nio i serien om kriminalkommissarien Evert Grens. Jag har läst hela serien och tycker väldigt mycket om den.

Jamåhonleva är en spännande thriller om hämnd och förräderi. Jag kommet snabbt in i boken. Den är välskriven, berörande och oförutsägbar.

Jag kan verkligen rekommendera denna serie. Läs helst hela serien från början, eller åtminstone från bok nummer sex, (Tre sekunder), där Piet Hoffmann kommer med i handlingen.

Boken var nominerad till Årets bok 2020. En välförtjänt nominering.
Har läst ut denna boken efter många om och men. Det handla om en flicka som fick sin familj mördade. Efter många år så fick en polisman ett uppdrag om att ta hand om vapensmugglare som hota hans familj och han gör all i sin makt för att rädda sin familj och ta hjälp av kollegor. I slutändan så kom den flickan tillbaka och sen så mörda hon dem som hade mördat hennes familj och tog sitt liv själv i armarna på en av polismännen. Den är värd att läsa om man tycker om kriminalare.
Den första boken av Anders Roslund som jag läser! Det gjorde mig inget att hoppa in mitt i "serien", men eftersom jag tyckte den var så bra så kan jag nu i efterhand önska att jag läst dem i ordning.
En bok som verkligen fångade mitt intresse redan från början - och höll kvar det hela vägen.
Riktigt spännande och oförutsägbar! Jag har inte kunnat lägga denna ifrån mig.

Författaren pusslar varsamt samman två parallella världar där läsaren, förutom Evert Gren själv förstås, dels följer en liten flickas olyckliga uppväxt och brokiga liv till den plats hon hamnat på idag och dels den före detta informatören Piet Hoffman. Den före detta informatören har tidigare spelat ett högt spel men har övergått till ett vanligt familjeliv. Plötsligt kastas allt omkull när de han tidigare angett kanske kan förstå vem han egentligen är. Evert Gren kastar sig in i jakten på att ta reda på hur denna hemliga information kan ha lämnat polishuset!
En mycket spännande bok som jag läste i ett svep. Den är svår att lägga ifrån sig. Bra tempo och bra väl genomarbetad handling. Bland de bästa jag läst på länge. Mitt tips är som någon tidigare skrev. Man bör nog läsa hans böcker i rätt ordning. Rekommenderas starkt.
Ytterligare en spännande bok där man får följa den tidigare i filtratören Piet Hoffman och kommissarie Evert Grens. En bok som är svårt att sluta läsa..
En mycket spännande berättelse att följa. Det var svårt att göra avbrott i läsandet. Det är intressant med alla möjligheter huvudkaraktären har för att komma vidare i sitt letande av den och de brottslingar som Piet Hoffman letar efter. Författaren Anders Roslund får till en otroligt spännande serie händelser som är mycket svårt att ta paus från. Hoffmans familj hamnar också i skottgluggen på grund av Hoffmans letande efter de skyldiga till att femåriga Zanas familj råkade illa ut. Kriminalkommissarie Evert Gren får sitt liv lite omskakat och han inser många saker om sig själv och sitt liv.
En mycket spännande berättelse att följa inom Sverige och även utomlands. Väl värd att följa från pärm till pärm.
Evert Grens närmar sig motvilligt pensionsålder och ensamheten blir svårare att bära. Dessutom händer saker som gör att han börjar tvivla på dem som står honom närmast. Mitt i en svår utredning upptäcker han att någon läcker och det måste vara någon av hans närmsta kolleger. Det är en invecklad story som författaren snyggt hanterar. Det är spännande från första sidan och ända till slutet.
Spännande bladvändare om hämnd. Hur långt är du beredd att gå för din familjs säkerhet? Del 9 om Ewert Grens och del 4 om Piet Hoffman levererar.
Spännande och med ett bra tempo. Läste nästan i ett svep och speciellt på slutet. Har inte läst de tidigare böckerna om Grens och Hoffman utan började med denna.
Det här är en mycket spännande bok om hämnd och förräderi som man ogärna lägger ifrån sig innan den är utläst. Bra personbeskrivningar med trovärdiga och levande karaktärer och mest får man nog ut av att ha läst de tidigare delarna först (även om den går att läsa fristående).
Början på boken är dramatisk. Lilla Zana har just fyllt fem år med familjen samlad runt födelsedagstårtan på köksbordet. Där finns hennes mamma, pappa och två syskon. Nu har det gått ett par dygn och lilla Zana går runt bland sina föräldrar och syskon som är märkvärdigt tysta och stilla. TV:n står på i bakgrunden och hon sjunger då och då "Jamåhonleva" för att muntra upp sig själv. Slutligen reagerar grannarna på ljudet och larmar. När kommisarie Ewert Grens till slut kommer in möts han av en leende flicka och en förfärlig lukt. Det här blir ett fall som drabbar Ewert Grens hårt och som han inte lyckas lösa. När det 17 år senare sker ett inbrott i exakt samma lägenhet väcks allt till liv igen.
Spännande bok med bra driv! Rekommendera dock att läsa de tidigare böckerna i samma serie för att få ut mesta möjliga av karaktärerna och deras dilemman.
Jag är grymt imponerad av det snabba välbeskrivande språket & av händelserna. Väldig uppfinnelserikedom i storyn. Tror denna hade blivit väldigt bra som en thriller film. Typ Jason Bourne släng dig ivägen här kommer Piet Hoffmann och company. Denna bok är verkligen som gjord att bli film.Flera personers liv vävs samman i olika länder, olika platser. Och slutar-- inte alls så som jag ville, utan istället väldigt sorjligt.
Zana, en liten flicka som fyller fem år och inte vill något annat än att sjunga Ja må hon leva. Inte visste hon att just den dagen, hennes födelsedag, när hon fick sin tårta med fem ljus, skulle komma att påverka så många människors liv.

Zana och hennes familj, med mamma, pappa och två storasyskon sitter kring matbordet. Tårtan är framdukad. Zana har just fyllt fem år. Födelsedagssången sjungs och hon är lycklig - överlycklig. Det går ett par dagar och den lilla flickan tittar på tv. Just tv:n står på hela tiden och förutom Zanas småsjungande på födelsedagssången är allt annat tyst. Hennes föräldrar och syskon bara ligger, utan att säga något. Den lilla flickan går runt kring dem, tyst sjungande. Hon inser nog inte riktigt att något är fruktansvärt fel.

Så är det någon som reagerar på ljudet. Polis larmas till platsen och Ewert Grens står utanför dörren. De försöker få den lilla flickan att öppna och det går efter flera försök. Flickan ler och ser glad ut när hon möter Grens i dörren, men den förskräckliga lukten är inte lika angenäm. Det här är något som Grens inte kan släppa och han lyckas inte med att lösa fallet. 17 år senare får han sedan ett larm om att en inbrott har skett i precis samma lägenhet som Zana hittades i. Plötsligt kommer allt tillbaka till Grens.

Vad tycker jag om boken?
Det här är en oerhört skrämmande och samtidigt spännande berättelse. Man kan inte bortse från att författaren är extremt skicklig på att bygga upp miljöer, karaktärer och en stämning och känns verklighetstrogen på riktigt. Berättelsen byggs upp kring författarens faktakunskaper och karaktärerna får växa sig fram i berättelsen. Som läsare är det enkelt att leva sig in i vad som sker och det här är verkligen en deckare som biter sig fast. Se till att inte ha allt för mycket att göra när du väl börjar på den här boken. Du vill inte lägga den ifrån dig i första taget.

Även om det här inte är en bok med massor av blodiga detaljer finns det en stämning som gör att man känner lite rysningar krypa ner längs ryggraden under läsningen.

Det finns inte egentligen något negativt att säga om boken utan handlingen är extremt bra och boken är välskriven. Att sjunga ja må hon leva utan obehag kan dock bli lite svårt ett tag efter att boken är utläst.