I skuggan av sektor 5

Bok av Simon Häggström
Det här är berättelsen om några kvinnor som säljs för en billig peng i Bukarest för att sedan föras till Sverige. I Stockholm tvingas de arbeta i lägenhetsbordeller där majoriteten av de prostituerade kommer från Rumänien. Poliserna Natalia Volotkova och Markus Lundström arbetar hårt för att stoppa den kriminella verksamheten, och när de kör fast hittar Natalia en effektiv men livsfarlig lösning.
I skuggan av sektor 5 är en fristående uppföljare till Flickorna som sprang. Jag har läst den föregående boken, det var otäck läsning som inte lämnar någon oberörd. I skuggan av sektor 5 lämnar heller inte någon oberörd. Det är skrämmande läsning om hur unga tjejer luras att tro att de ska få ett bättre liv för att sedan istället utnyttjas för prostitution. Det är ett rent helvete de får där tjejerna inte har något värde över huvud taget. Det är fruktansvärd läsning och det som gör det ännu mer otäckt är att det sker likadant i verkligheten. Det märks att författaren har stor kunskap i ämnet och det gör att berättelsen känns så äkta. Det är med en fadd smak i munnen som jag läser boken men samtidigt så går det inte att sluta läsa trots att den är så otäck. Jag vill få reda på hur det går och se om tjejerna kan få ett bättre liv mot alla odds. Kapitlen är lagom långa och har ett bra driv och det gör att läsningen går i rasande fart! I skuggan av sektor 5 är en skakande bladvändare som går i full fart!
Fruktansvärt verklighetsbaserat innehåll men en otroligt viktig och bra skriven bok. Alla borde läsa och känna till att det här händer!
I skuggan av sektor 5” är en hemskt bra bok. Hemsk för att man vet att även om man vill tro att det bara är fiction är det som händer i boken sant och sker i detta nu... Bra därför att Simon Häggström är en skicklig skribent som skriver spännande, starkt, realistiskt och hoppfullt om utsatta kvinnors situation och om människohandelsgruppens viktiga arbete.
Boken inleds starkt med ett förord från rumänska Andrei som är f.d. hallick och delar med sig av erfarenheter han helst vill förtränga. Han uppmanar män att sluta köpa sex och på så vis sluta förse en illegal och smutsig verksamhet med pengar, en verksamhet som tjejer inte har en chans att ta sig ut och som ger dem trauman för livet...

Det här en stark och fängslande bok, en bladvändare men som jag ibland ändå måste pausa ifrån för att det är så gripande. Ändå är det så viktigt att Simon förser oss oinsatta med nya glasögon så att vi får större kunskap och att vi pratar om vad som händer. Han visar också att det finns människor med tankar och känslor bakom både de som utnyttjas och de som utnyttjar.
Simon Häggströms andra bok i roman form. Denna bok var så hemsk men samtidigt så viktig. Genom boken får man följa poliser, hallickar och prostituerade. Att världen kan vara så orättvis får en att känna en tacksamhet över sitt eget liv när man läser boken. Man fastnade direkt i boken och vill bara veta hur det skulle sluta för alla karaktärer. Karaktärerna var också väldigt bra beskrivna och man fick lära känna alla på djupet. En riktigt hems och viktig bok som alla borde läsa!
Simon Häggström med sin fjärde bok där man får läsa om ännu en tid i prostitutionens värld. Han är en stor favorit hos mig personligen men också hans sätt att skriva och uttrycka sig, som den författare han är.
I denna kriminalroman får man en inblick i bordellens verksamhet och får upp ögonen för en verklighet man inte trodde fanns och som finns precis mitt bland oss alla.
I skuggan av sektor 5 är en bok som slukar ens intresse redan vid första kapitlet och som lämnar spår av tårar och förtvivlan efter sig. Boken har en bra beskrivning av de olika personerna, allt från offer till förövare etc och man får en bra inblick i deras sätt att tänka, tycka och man får svar på frågan varför.
Boken får en otrolig vändning vid sitt slut och den som läser kommer att förstå precis vad jag menar.
Det här är andra boken där vi får följa poliserna Markus och Natalia som jobbar vid människohandelsgruppen i Stockholm. I Ferentari i sektor 5 sliter artonåriga Loredana för att få ihop pengar till sin familj. Hon jobbar som prostituerad i slummens Bukarest men åker till Sverige och jobbar då hon blivit lovad bättre betalt för samma tjänster. Runt om i Stockholm cirkulerar flera lägenhetsbordeller och vi får läsa hur Markus och Natalia jobbar för att hitta nätverken och hjälpa dessa kvinnor.

Det här är en bok som är välskriven. Simon som skrivit boken är specialiserad på prostitution och människohandel och det märks tydligt i hans författande då boken verkligen känns kunnig och realistisk. Det är en hemsk story att läsa - det är gripande, smutsigt, grymt och fullständigt galet och så inser man att detta tyvärr är en verklighet som många lever med idag. Bokens ämne känns väldigt dagsaktuell och otroligt viktig, det här är ett ämne som många av oss inte vill se eller förstår att det händer. Läs den - spännande och gripande.
Det här är en otäckt aktuell och så viktig bok om människohandeln i Sverige. Det är grymt, rått, smutsigt och en verklighet vi inte kan blunda för. En bok som är fruktansvärt jobbig att läsa och berör på djupet men samtidigt ger oss hopp om framtiden. Läs!
Smutsigt, grymt, rått och verkligt. En verklighet vi inte kan blunda för, då det sker i vår närhet, hela tiden. Inte bara i Stockholm, det kan lika gärna hända i en airbnd-lägenhet i Östersund eller Kiruna. Inte minst senaste månaden har vi sett och läst om män som utnyttjar kvinnors kroppar mot betalning. Ingen har väl missat den pastaälskade träningsgurun och den moderate politikern som figurerat i nyheterna - bägge tagna med byxorna nere. Den förstnämnde satt i TV och tyckte synd om sig själv, då att han sabbade för sig själv när han är så lycklig...

I skuggan av sektor 5 får vi inblick i den här världen. Genom en författare som inte behöver göra särskilt mycket efterforskningar om den undre världen, då det är en del av hans yrkesliv. Det gör förstås bokens handling helt trovärdig, skrämmande nog går det inte att gömma sig bakom tanken "det är bara fiction". Även om just de här karaktärerna är påhittade så finns de ju, Loredana och Rafaela och de andra tjejerna, på riktigt. Deras berättelser får inte bästa sändningstid på TV. Men historierna de har att berätta behöver framföras, spridas och läsas. Pratas om. Hur ska vi annars få ett stopp på myten om "den lyckliga horan" och mäns missbruk av kvinnors kroppar?

Under läsningens gång fanns det stunder när jag inte kunde läsa vidare. Men jag var tvungen. Både av den självklara och uppenbara anledningen, att det här är något vi alla måste ha vetskap, men även för att det här är en spännande historia. För mitt i det elände som känns verkligt och otäckt, så lyckas författaren skapa en riktigt bra och actionfylld kriminalroman. Litterärt kan jag se att det finns viss förbättringspotential, som att karaktärerna kan göras ännu mer levande vilket skulle lyfta boken ytterligare. Det här är ändå en bladvändare som biter sig fast, även efter att sista sidan är läst.

Jag är tagen, berörd och ledsen. Samtidigt hoppfull. För mitt i denna smuts och ovärdiga hantering av kvinnor, så vet jag att det finns poliser som Simon. Poliser som gör precis allt de kan för att förändra utsatta kvinnors situation. Så all heder till Simon, och hans kollegor! 🙏
Läste den förra boken och den var riktigt spännande och ruggig. Den här boken är också bra. Jag litar verkligen på vad Simon Häggström skriver och är övertygad om att händelserna baserar sig på verkliga händelser. Det känns som det är viktig upplysning om hur livet ser ut för människor som inte är så lyckligt lottad som jag är. Boken handlar om prostitution och hur, i detta fall, rumänska kvinnor luras till Sverige under falska förhållanden. Vi får följa med både till Rumänien och dess fattigdom och i lägenheterna i Stockholm där de prostituerade håller till. Förstås får vi också följa poliserna som arbetar för att sätta åt förövarna. Allt beskriver i en fiktiv berättelse. Känner stark beundran för den poliskår som orkar fortsätta sitt arbete för att röja upp i träsket.
I skuggan av sektor 5. Toppbetyg 5/5
Simon Häggström

Förordet gör mig skrämd, arg och ledsen. Det är som en hård örfil.
Det relativt korta förordet från Andrei, om hur enkelt man manipulerar kvinnorna, hur de hotas och misshandlas för att strax efter ibland ta emot 10e kunden för dagen, får mig att gråta. Det är så skrämmande lätt. Och händer hela tiden😢

Bokens karaktär Natalia gör mig dock gladare. En kvinna med driv och jävlar anamma som för utredningen framåt. Ser möjligheter och lösningar istället för hinder.

Sjuksköterskan Lina ger mig hopp. Med kritiska ögon tror hon inte på slumpen när 2a kvinnan kommer in med märken som tyder på misshandel. Att Lina dessutom märker att kvinnorna har mer gemensamt, gör henne bara mer envis. Såklart förstår inte Lina till en början vilket liv de unga kvinnorna valt att leva, och kan därför inte föreställa sig vad de utsätts för.

Boken är lättläst trots sitt tunga ämne. Spänningen och storyn häller till sista sidan. En fiktiv bok, men ändå inte. Högaktuellt ämne. Och boken kommer definitivt sitta kvar i mitt minne.
Öppnade boken, sen blev det sträckläsning med hårresande insikt hur vidrigt och avskyvärt kvinnor blir behandlade. Boken är skriven rakt på sak och utan krusiduller. Den beskriver människohandel av den vidrigaste sorten. Det bästa är att läsa att många bekämpar och arbetar för att minska/hindra. Läsvärd,men räkna med ilska och tårar.
I skuggan av sektor 5. En bok som handlar om Loredana en ung kvinna från Rumänien.
Hon luras till Sverige för att ingå i ett nätverk med prostituerade. I Sverige hamnar hon i ett nätverk som styrs av tre våldsamma män som inte skyr något för att komma åt pengar.
Loredana tvingas till att sälja sin kropp och hennes vardag präglas av våld och våldtäkter.
Samtidigt får polisens prostitutions grupp kännedom om detta nätverk och polisens arbete inleds för att knäcka detta nätverk.
Detta är en bok som väcker så mycket ilska och avsky. Denna bok är en roman men man vet ju att allting händer hela tiden.
Att det pågår handel med människor och att folk utnyttjas av människor från alla samhällsklasser.
Läs denna bok! En klockren 5 i betyg !
I skuggan av sektor fem är en spännande bok men den är samtidigt väldigt obehaglig då man vet att detta sker på riktigt och att författaren faktiskt jobbar med att jaga dessa män till vardags. Trots att boken är tung och mörk att läsa så inger den hopp!
Fy fan!! Ursäkta mitt språk, men det här är en bok som väcker starka känslor, minst sagt. Simon Häggströms andra kriminalroman väjer inte för det hänsynslösa våld och den förnedrande behandling som drabbar kvinnor i människohandeln. Häggströms erfarenheter från den här världen, som pågår här mitt ibland oss, skänker trovärdighet åt den här fiktiva berättelsen. För det är så, att allt det här händer på riktigt. Unga kvinnor, varav alla är någons dotter, någons barnbarn, någons syster, någons mamma, utnyttjas av män som tar sig friheten att leva ut sina perversa fantasier. De utnyttjas av människor som tjänar stora pengar. Så fy fan är bara förnamnet. Jag mår illa, jag känner ilska, jag blir ledsen och jag känner en hopplöshet och en vanmakt. Samtidigt väcks ändå ett hopp under läsningen. Det finns människor som ser vad som händer och som agerar. Poliserna som jobbar med människohandel och prostitution, sjukvårdspersonal och socialarbetare som möter kvinnorna i sitt arbete och gör skillnad. Varje dag.
Boken är välskriven, fängslande och trovärdig. Den är som sagt fiktiv, men ändå verklighetsnära och högaktuell. Läs och sprid ordet om den prostitution och människohandel som ständigt pågår och dessutom mitt ibland oss. Våga ta ställning mot det kvinnohat som dagligen florerar, alltifrån det som kamoufleras som skämt och nedsättande kommentarer till våld och sexuella övergrepp. Den här boken är viktig i sin autenticitet och jag tror vi kommer få läsa fler böcker om Markus och Natalia i människohandelsgruppen i Stockholm. För material saknas dessvärre inte.
I skuggan av sektor 5 kan inte få mindre än ☕☕☕☕☕. Läs också första boken i serien, Flickorna som sprang, som är minst lika bra och angelägen.
Jag skulle kanske inte säga att det är roligt att träffa prostitutionsgruppen igen , men det var efterlängtat. Ännu en välskriven bok av polisen Simon Häggström sim griper tag i läsaren. Det är obehagligt att läsa , när man dessutom inser att berättelserna är väldigt lika verkligheten. Förordet skrivet av en fd hallick och fixare i prostitutionsvärlden lyften betyget ytterligare.