Führerns barnmorska

A Woman of War
Bok av Mandy Robotham
För alla som älskade Ljuset vi inte ser och Tatueraren i Auschwitz EN UNG KVINNAS MOD Under andra världskriget mördades hundratusentals spädbarn. Vad skulle hända om mannen som dömde dem till döden själv blev far? Barnmorskan Anke Hoff arresteras och sätts i koncentrationsläger för att ha förlöst en kvinna i Berlins getto. I lägret blir hon de judiska mödrarnas sista hopp. Med outtömlig tro på mänskligheten gör hon vad hon kan för att de ska kunna minnas sina nyfödda barn efter att de avrättats av fångvaktarna. Ryktet om hennes skicklighet sprider sig och när Führern väntar en arvinge hämtas hon av Gestapo för att ansvara för Eva Braun som hålls gömd i bergen. Nedkomsten tvingar Anke till handlingar hon aldrig trott sig kapabel till, men värst av allt är ändå att hennes hjärta börjar slå för SS-officeren som är satt att övervaka henne. FÜHRERNS BARNMORSKA är en lovsång till livet och det under som sker varje gång ett barn kommer till världen. Det är en berättelse som ställer livsavgörande frågor och beskriver en historia så fasansfull men trovärdig att den inte går att lägga ifrån sig. En bok du inte får missa. Femina En stark och vacker roman. Woman . MANDY ROBOTHAM drömde redan som nioåring om att bli författare, men gjorde istället karriär som journalist innan hon omskolade sig till barnmorska. Hon drivs av en stark passion för barnmorskeyrket och skriver parallellt om förlossningar, död, kärlek och allt däremellan. Führerns barnmorska är hennes debutroman. Med en masterexamen i kreativt skrivande från Oxford Brookes University har hon skrivit en bok som fått skyhöga betyg på internationella läsforum och gjort henne till en USA Today-bästsäljare.
En bok som utspelar sig under 2a världskriget.
Storyn är bra ,ibland lite förutsägbar men ändå ok.

Boken handlar om barnmorskan Anke som hamnar i koncentrationsläger pga politiska åsikter.Hennes liv tar henne igenom alla slags förlossningar,i lägret är det knappa omständigheter och många barn dör efter förlossning.

En dag blir hon kallad av Magda Goebbels för att bli Eva Brauns barnmorska,Anke har inget val.Hennes liv förbättras gentemot det liv som var i lägret.

Det här är en bok om moraliska tvister,en del saker funderar jag över och undrar hur man själv skulle ha agerat.Inget är svartvitt men jag håller med Anke i att ett ofött barn är oskyldigt!
slutet blir lite abrupt och känns lite som att författaren inte tänkt igenom slutet lika mycket som boken i sig fram till att Eva Braun föder sitt barn.Hade slutet varit annorlunda hade det blivit ett bättre betyg.
En bok som ger en inblick i av hur det var förut vilket hårt liv alla hade i synnerhet alla mammor som inte fick behålla sina nyfödda barn. Frihet är något som vi har förgivet men så har det inte alltid varit och det får man inte glömma. En berättelse som är stark och fin. Dock slutade det inte riktigt som jag hade hoppats på men den var endå bra
Började året med att lyssna på denna fantastiska berättelse som uppmanade mig till att ta reda på mer. Intressant att höra hur livet har sin gång även i dystra , tider då vansinniga dåd sker. Spännande att få delta i barnmorskor jobb.
Rekommenderas för den som gillar historiska romaner
Boken tar upp vad som kunde hänt om Hitler avlat ett barn. Vilka krafter skulle då vilja ha tillgång till barnet? Mandy Robotham väver skickligt ihop en historia som har verklig bakgrund med fiktiva inslag. Tunga partier om hur spädbarn mördas på brutala sätt, mammor som är helt förtvivlade och andra grymheter vägs upp genom Ankes mod och stolthet över att vara barnmorska. Och kärleksinslaget var verkligen pricken över i. En bok som kommer att följa med länge i minnet.
En barnmorskas uppgift är att göra allt för att rädda varje nyfött barns liv. En självklarhet för barnmorskan Anke oavsett om barnet är tyskt eller judiskt. Men när modern till barnet som ska födas heter Eva Braun och fadern är en av världshistoriens mest avskyvärda män, är valet inte lika enkelt, eller? Führerns barnmorska är en läsvärd och tänkvärd bladvändare.
Väldigt detaljerade beskrivningar av förlossningar, men jag saknade lite mer miljöbeskrivning för att verkligen få känslan av ww2. Lite abrupt slut. Men en bra bok på det stora hela!
Boken utspelar sig under andra världskriget och hundratusentals spädbarn mördas. Barnmorskan Anke sätts i koncentrationsläger för att hon har hjälpt att förlösa en kvinna i Berlins getto. Hon är en skicklig barnmorska och hon hjälper till att förlösa kvinnorna i lägret. Ryktet om hennes skicklighet sprider sig och hon skickas till Eva Braun som hålls gömd uppe i bergen för att hjälpa henne den sista tiden och med hennes förlossning.

WOW vilken bok, redan från första sidan grep boken tag i mig och jag kunde inte sluta läsa den - en riktig bladvändare. Den är välskriven och den är skriven på ett levande sätt så att jag som läsare både ser bilder framför mig och känner att jag är på plats. Den innehåller både vänskapsrelationer, hemlig kärlek, sorg och misär. För mig blev det en stark, fängslande, hemsk, gripande och även spännande läsning. Rekommenderar verkligen denna bok.
En tung story där vi i början får följa med in i de 2 ww:s baracker. Misären, sorgen, försöken till överlevnad. Man får följa en barnmorskas krämpande för kvinnor ur alla religioner, utseende, klasser mm.
Brutaliteten som hela tiden finns runt om & rädslan. Men i allt elände det vackra i barnafödandet även om det tyvärr sluta på ett sätt man ej önskar någon & tom lite kärlek, på det mest otänkbara sett. Boken gjorde att jag & maken hade en disskution efteråt. Tänk om Eva faktiskt fick barn men det hölls hemligt. Vem vet. En bladvändar bok.
🟡🟠🔴🔴🟠🟡
"Med ett isbergs löfte om att det doldes mer där under"
En bok om den unga barnmorskan Anke Hoff, från det att hon arresteras och förs till Koncentrationsläger. Sen vidare för att bistå Eva Brauns barns födsel. Mandy Robothams debutroman,en väldigt läsvärd bok,som jag kan rekommendera varmt till alla läsare. Jag själv kunde inte lägga ifrån mig denna bok,så läste ut den på en kväll. Denna bok är Mandy Robothamns egna tolkning av ögonblickets historia med vetenskaplig fakta. Barnmorskan Anke är dock en påhittad person.En bok att läsa så vi inte glömmer alla hemska saker som faktiskt har hänt, men som många säger att det aldrig har hänt.
Berättelsen utspelar sig under senare delen av andra världskriget. Berättelsen är välskriven, stark och den väcker många känslor hos mig. Jag blir fängslad och har svårt att lägga boken ifrån mig.

Att Mandy Robotham är barnmorska tycker jag märks i boken. Berättelsen är trovärdig och förlossningarna är detaljerade. Führerns barnmorska är hennes debutroman och jag hoppas på många fler böcker från författaren.

Jag kan varmt rekommendera den här boken. Det är en av de bästa böckerna jag har läst hitintills i år.
Anke är barnmorska i Ravensbrück där hon hamnat för att hon inte följt nazisternas regler. En dag blir hon kallad till kommendanten, men istället för att bli straffad flyttas hon. Till Berghof - Führerns hus uppe i bergen. Där ska hon ta hand om Eva Braun under hennes graviditet och förlossning. Av ett barn som fadern inte är intresserad av, men desto mer hans propagandaminister Goebbels och motståndsrörelsen.
***
Berättelsen känns tidvis osannolik och till en början väldigt seg - det händer inte jättemycket - men den sista tredjedelen är väldigt spännande och då är det svårt att släppa boken!
En otroligt bra bok som berörde mig på djupet. Varning för bladvändare som jag i alla fall inte la i från mig förens den var slut! Jag har läst i solstolen, i sängen, lyssnat i bilen och när jag målade fönster.
Författaren fångade in mig på första sidan och sedan var jag fast.

Mandy tar mig med både bildligt och näst intill fysiskt till ett nazietyskland där jag, tyvärr, än en gång får uppleva att alla inte har samma värde. Där olikheter drabbar vissa hårdare än andra, men kan man vara säker på att det alltid är så? Vem bestämmer och vem ska man lita på?

En berättelse där person, miljö och tankeskildringar gör romanen så sjukt levande och extremt bra. Tårar trillade och ilska kändes, en bok som berör så oerhört mycket och som ger mig en känsla om hur dessa kvinnor kämpade, deras förtvivlan och djupa ångest men även delar av hopp och kärlek.

Missa inte den om du vill läsa en lite annorlunda bok från andra världskriget!
Tack Bookmark Förlag för recex!

Führerns barnmorska handlar om Anke Hoff och hur hon blir tvingad att följa med och ta hand om en förlossning som ställer hennes tankar och känslor gentemot nazisterna på spel, då det är führerns älskare som hon ska hjälpa.

Jag har sett fram emot att läsa den här boken väldigt länge! Av någon anledning är böcker som behandlar kvinnor under andra världskriget något som verkligen får mig att vilja greppa tag i boken och läsa den - och Führerens barnmorska var ingen besvikelse.

Även om jag inte alls var intresserad av kärlekshistorien som tog stor plats under delar av boken, så tyckte jag ändå att boken var riktigt bra. Jag gillar sättet som den här är skriven på med korta kapitel och även tillbakablickar över varför Anke Hoff togs till koncentrationsläger. Det märks tydligt att författaren själv är barnmorska och scenerna med förlossningar är väldigt detaljrika och beskrivande.

Jag tror att den här boken hade varit full pott om vi hade fått ha ett till perspektiv. Att enbart följa Anke blev till slut lite tråkigt, eftersom det enbart handlade om hur hon tog hand om führerns älskare. Jag tror att boken hade blivit mycket mer spännande ifall den hade behandlat Christas eller Evas perspektiv också, för att få en mer dynamik i berättelsen och mer plotdrivenhet. Det är däremot en bok som kommer att fastna i dina tankegångar och en bok som du om och om igen kommer att komma på dig själv med att tänka på.

Jag rekommenderar dock den här till alla som vill ha en tänkvärd och annorlunda bok från andra världskriget! Helt klart läsvärd!
Den här delvis fiktiva berättelsen utspelar sig under andra världskriget i Tyskland. Barnkorskan Anke blir satt i koncentrationsläger efter att ha hjälpt judar. Efter två år blir hon kallad till Führern själv för att vara barnmorska åt Eva Braun. Hon slits mellan sin oassion för att hjälpa födande kvinnor och avskyn för var hon befinner sig...
Führerns barnmorska är en intressant och välskriven bok. Det finns ett grundläggande moraliskt/etiskt dilemma som jag tycker Mandy Robotham hanterar väl. Berättelsen känns fullständigt orealistisk, men blir ändå intressant ur just det moraliska perspektivet, som en form av tankeexperiment. Det märks att Mandy Robotham är barnmorska för de bitarna är betydligt mer detaljerat beskrivna än de brukar vara. Man kan verkligen vara fylld av beundran för yrket som sådant!

I början av boken var jag lite skeptisk, det kändes som om det fanns någon märklig obalans i berättandet, men efterhand så växte den och totalintrycket var positivt. Förmodligen var det när jag släppte tanken på att det skulle vara realistiskt… Att boken blir intressant beror, utöver det etiska dilemmat, på huvudkaraktären och skildringen av barnmorskeyrket och allt som det innebär.

Språkligt tar det tid för mig att komma in, jag tror jag skulle varit mindre kritisk om jag läst den på engelska. Jag-formen är jag inte förtjust i, men efterhand så fungerar den riktigt bra i Führerns barnmorska. Tillbakablickarna är snyggt invävda, och bidrar till att man som läsare fortsätter vara nyfiken på huvudkaraktären. Eftersom en av huvudpersonerna är Eva Braun förekommer även andra kända personer som bifigurer av olika dignitet. Det behövs för berättelsen, men jag är mindre förtjust i de beskrivningarna.

Führerns barnmorska är Mandy Robothams debut och jag skulle kunna tänka mig att läsa mer av henne. Vore intressant att se vad hon kan göra av ett annat tema.
Führerns barnmorska av Mandy Robotham
En fiktiv berättelse om en ung tysk barnmorska, Anke, i Tyskland under andra världskriget. Anke hamnar i arbetslägret Ravensbrück för att hon hjälpt judar och därmed är antinazist. Som varande skicklig barnmorska blir hon hämtad av Gestapo till Eva Braun, Hitlers kvinna, som är gravid. Där får vi följa hennes arbete och hennes tankar om sin uppgift som fürhrerns barnmorska. En bok om liv och död, om moral och att följa sin övertygelse. Men framförallt en bok som hyllar livet och alla blivande mammor. "Under andra världskriget mördades hundratusentals spädbarn. Vad skulle hända om mannen som dömde dem till döden själv blev far?" Författaren har skrivit en fiktiv berättelse med delvis verkliga personer där hon diskuterar frågan om en ond människa som gör onda handlingar får barn, vem är då barnet? Spännande tanke!
Nu vet jag inte om det handlar om att jag själv är gravid och förlorade ett barn förra året, men jag blev så otroligt tagen av denna bok. Först själva historien om hur hon satt i koncentrationsläger och hjälpte till att förlösa barn till andra fångar. Barn som mammorna på sin höjd fick ha någon timme innan vakterna tog dom och förmodligen dödade. Och sen att hon måste hjälpa älskarinnan till den man som skapat så mycket ondska i världen att förlösa deras barn.
Historien är väldigt välskriven men jag kan egentligen inte säga att det händer jättemycket, men ändå så pass att jag inte vill sluta läsa.
Tycker verkligen att detta är en bok som berör .
Detta är årets hittills bästa bok, högsta betyg utan minsta tvekan!

Boken handlar om barnmorskan Anku Hoff som blir satt i koncentrationsläger efter att ha förlöst ett barn i Berlins getto.

Hennes kamp för mor och barn fortsätter även där och hur hon sen blir handplockad för att övervaka Eva Braun (Führerns älskarinna) graviditet och förlossning.

Boken är fiktiv men det skulle inte förvåna mig om den baserad på verkligheten och om Eva Braun verkligen fick barn vet jag inte.

Boken fyller mig med olika känslor, jag känner hopp, ilska, blir berörd och tårarna rinner. Jag går flera gånger igenom mina egna två förlossningar och bara det framkallar känslor. Berättelsen är detaljerad på så många olika sätt och det gör att jag dras in händelserna ochbatt det känns äkta.
Om man tyckte om Tatueraren i Auschwitz så kommer man att gilla även denna, det är jag övertygad om