Caféet som aldrig sover

The 24-Hour Café
Bok av Libby Page
En glödande röd skylt visar vägen till caféet som serverar fish & chips och amerikanska pannkakor till Londonbor och turister såväl dag som natt. Medan nattbussarna stannar till och åker vidare utanför fönstret, pyser och fräser kaffemaskinen fram sitt koffein till de sömnlösa. Stellas Café betyder många saker för många människor, men framför allt är det en plats där livet kan få vänta utanför dörren. En plats för små vänligheter. En plats där vem som helst kan vara den de vill, där alla alltid är välkomna. I centrum står Hannah och Mona bästa vänner, servitriser och drömmare. De arbetar på Stellas, men båda drömmer om mer, om att lämna caféet bakom sig och bana sig en egen väg i livet. Välkommen in och tillbringa tjugofyra timmar på Stellas Café: en dag då Hannahs och Monas vänskap kommer att sättas på prov, då gemenskapen kommer att stärkas och liv kommer att förändras Libby Page har arbetat som journalist på The Guardian och gjorde världssuccé 2018 med sin debutroman The Lido (Konsten att hålla sig flytande).
Bästa vännerna Hannah och Mona jobbar båda på Stellas Café, ett café som har öppet dygnet runt och välkomnar alla, alltid. Båda två har stora planer för sig själva - Hannah drömmer om att kunna försörja sig på musik och sång, Mona vill satsa allt på dansen. Men nu har båda två fyllt 30 och det kanske är för sent för ett genombrott.

Vi får följa Hannah och Mona under ett dygn då de jobbar på caféet. Vi får även några korta inblickar i några av gästernas liv. Det hinner hända mycket på caféet under dessa 24 timmar och Hannahs och Monas vänskap sätts på prov.

Denna bok tyckte jag om! Tyckte om upplägget att hela berättelsen äger rum under ett dygn och på en plats. Det är även en hel del tillbakablickar på kvinnornas liv, som gör att berättelsen går framåt. Jag tyckte om att fokuset ligger på Hannahs och Monas vänskap, det visar att en feelgood inte nödvändigtvis behöver handla om kärlek. Även om det är en hel del kärlek bland gästerna på caféet. Den är fina inblickar i gästernas liv som tar upp både stort och smått i en människas liv. Jag tycker berättelsen känns äkta - såhär kan det nog vara på ett dygnet runt-öppet café i London.
På Stellas, ett dygnet-runt öppet café mitt emot Liverpool station jobbar Hannah och Mona som är bästa vänner och delar lägenhet. De drömmer om en framtid på scen, som sångerska och som dansare. Båda två har genom åren kämpat hårt men nu när båda har fyllt 30 år börjar hoppet att slå igenom falna.

Under ett dygn så får vi följa tjejerna och möta deras kunder. Det är ett intensivt dygn där mycket händer och även om de inte arbetar samma pass så sätts deras vänskap på prov. Medan berättelsen går framåt, så fylls den med tillbakablickar där vi får lära känna de båda tjejerna mer.
Även caféets gäster får komma till tals i egna kapitel. Vad är det som gör att de söker sig hit? Vi får ta del av deras livssituationer och vardagspussel.

Det är en varm feelgood bok med välkomnande miljö och med fokus på deras vänskap. Jag gillar att den utspelar sig under ett dygn, men rymmer så mycket mer. Det känns äkta, både Hannah och Monas relation och deras arbetssituation, men även caféets atmosfär och besökarna som beskrivs utifrån personalens vinkel och att de får ordet och kan berätta sin egen historia.
En bok fylld av kärlek, ilska, depression och hopp.
Framförallt om vänskap- är den tillräckligt stark?
Den handlar om vänskap, om vikten av att vårda vänskapen och inte ta den för given. Men också om vikten av vänlighet i de små korta, tillfälliga mötena.

Stellas Café betyder många saker för många människor, men framför allt är det en plats där livet kan få vänta utanför dörren. En plats för små vänligheter. En plats där vem som helst kan vara den de vill, där alla är välkomna.

I centrum står bästa vännerna Hannah och Mona. De försörjer sig genom att arbeta som servitriser på Stellas samtidigt som de drömmer om att slå igenom som artister.

Stella ligger mitt emot Liverpool station och är öppet dygnet och fylls därmed av en rad olika människor, både turister på väg någonstans, de som arbetar i närheten och eller bara behöver någonstans att ta vägen.

Vi får följa Hanna och Mona, men också göra nedslag i livet hos de som besöker caféet under ett dygn. Det är stundtals ganska svart men också varmt, berörande och tankeväckande.En feelgood av bästa sort helt enkelt.
Caféet som aldrig sover utspelar sig under endast ett dygn. När det är en så kort tidsperiod kan det vara lätt att tro att handlingen blir aningen forcerad.
Men icke i den här boken. Istället broderas handlingen ut på ett sätt som som det fanns all tid i världen.

Här bjuds du på både hjärta och smärta, men också djup vänskap, kärlek, svikna löften och en hel del hemligheter.

Du får är en bra läsupplevelse och samtidigt en trevlig stund att hänga med personerna i det charmiga caféet.
På ett dygnet-runt-öppet café i centrala London arbetar vännerna och rumskamraterna Hannah och Mona sedan fem år. Dock är detta varken Hannahs eller Monas livsdröm, utan de kämpar vid sidan av att lyckas inom respektive konstnärligt yrke, men det går inte riktigt som de från början tänkt.
Men under tiden finns "caféet som aldrig sover" som under dygnets alla timmar tar emot alla sorters människor, och några av dem får vi bekanta oss med mellan sidorna.

Jag fastnade för denna bok från första sidan. Lätt att komma in i och sugas med i bland klirrande kaffekoppar och sorlande Londonbor. Den utspelar sig dessutom inom loppet av ett dygn, men som läsare får man även en del tillbakablickar i huvudpersonernas historia och hur de hamnat där de är idag.
Författaren skildrar människor i vardagen på ett mycket vackert och intimt sätt. En varm, mysig och mänsklig feelgood om vänskap, modet att drömma och livet som sker däremellan.
Men åh så jag gillade den här boken.
Det är en bitterljuv feelgoodroman som inte bar innehåller hjärta och smärta utan som även beskriver djup vänskap, kärlek, svikna löften och en hel del hemligheter.
Det jag tycker så mycket om är att den trots den glättiga ytan även har en allvarlig underton som får mig att tänka till både en och två gånger,
En berättelse om att följa sin drömmar som beskrivs på ett varmt och inkännande sätt. Sidoberättelserna om de olika gästerna på caféet berör mig då Libby verkligen fått karaktärerna att kännas äkta.
Person- och miljöbeskrivningarna i och runt caféet känns också riktigt bra. Jag känner mig verkligen som om jag befinner mig i London.
Du får är en mysig läsupplevelse och det är väldigt trevligt att hänga med personerna i det charmiga caféet.
För mig är det här feelgood när den är på topp. LÄS!
Rekommenderas för den som gillar feelgood
För några år sedan läste jag Libby Pages debutroman Konsten att hålla sig flytande. Det var en varm och gripande roman som gav mersmak och det bidrog till att jag hade höga förväntningar på Libbys andra roman Caféet som aldrig sover. Lever den upp till det? Njaa skulle jag säga. Caféet som aldrig sover utspelar sig under endast ett dygn. Man kan tro på förhand att berättelsen kan bli aningens forcerad när det är så kort tidsperiod, men det stämmer absolut inte med den här boken. Berättelsen broderas ut som det finns all tid i världen. Huvudkaraktärerna är de bästa vännerna Hannah och Mona. De jobbar båda på caféet och delar också lägenhet med varandra, båda två drömmer om ett annat liv inom dansen respektive musiken. Även om boken bara utspelar sig under det här dygnet så får vi ingående tillbakablickar i hur de träffades och hur hela deras vänskap sett ut. Utöver Mona och Hannah får vi också följa ett antal olika gäster i caféet.
Det är en roman om vänskap och att följa sin drömmar som berättas med stor värme. Jag blir berörd, speciellt av flera av gästernas historier. Det är en mysig läsupplevelse och det är trivsamt att vara i det charmiga Caféets värld, men stundtals är boken aningens seg. Hade önskat ett lite starkare driv och kanske något mindre detaljerat. Men jag är glad åt att jag läste boken och jag ser fram emot att läsa fler mysiga böcker av Libby Page framöver!
The 24 Hour Cafe är den andra boken av Libby Page som skrev konsten att hålla sig flytande vilket jag verkligen gillade..

Den här når tyvärr inte upp till samma höjd. Här får vi följa olika livsöden bland de personer som besöker caféet parallellt med att vi får ta del av huvudpersonerna Hannah och Monas historia. En del historier fungerar bättre än vissa. Tyvärr blir det en del upprepningar när vi får följa Hannah och Mona då vissa minnen återges från bägges håll men överlag fungerar det bra. Mot slutet blir det sedan ett hopp och vi får träffa personerna igen 1 år senare så att vi får ett visst avslut och slipper lägga ifrån oss boken undra vad som hände med personerna vi mötte . .

Det är absolut ingen dålig bok det här, idén med olika livsöden under två 12 timmars skift är intressant jag tycker bara att konsten att hålla sig flytande är den bok man ska välja om man är sugen på en Libby Page bok.