Tolv veckor med dig

Bok av Johanna Schreiber

Linnéa dejtar tjugoåriga killar från Tinder. Hon är över trettio år men är rädd för att binda sig, precis som de killar hon träffar. På ett bröllop träffas Linnéa och Jakob och de tillbringar natten ihop. De säger hej då till varandra i tron om att de aldrig mer kommer att ses. Men Linnéa blev gravid och de bestämmer sig därför för att flytta ihop på prov.

4 utgåvor
Välj utgåva
Tolv veckor med digSvenska - Inbunden
ISBN: 9789113105529
Tolv veckor med digSvenska - Pocket
ISBN: 9789113105789
Tolv veckor med digSvenska - Ljudbok
ISBN: 9789113105543
Tolv veckor med digSvenska - E-bok
ISBN: 9789113105536
En kort beskrivning om vad boken handlar om - Jacob och Linnea träffas på ett bröllop som ingen av dom egentligen vill gå på. Jacob arbetar på en advokatbyrå och strävar efter att få bli delägare, Linnea jobbar med sociala medier på en välgörenhetsorganisation. De är varandras motsatser han bor i en exklusiv lägenhet på Östermalm och köper dyra skräddarsydda kostymer medan Linnea bor i en hyresrätt i en förort och handlar förra årets modekläder. Trots alla olikheter så attraheras de av varandra och tillbringar en natt tillsammans. Men vad gör väl de - de kommer aldrig mer ses... Eller?

Det här är en lättläst och härlig bok som är lätt att ta till sig. Boken överraskade mig och tog mig med storm, jag kunde inte sluta läsa den och det blev en riktig bladvändare för mig. En underhållande feelgood som innehåller allt som kärlek, komplikationer, humor, förväntningar, allvar och mycket känslor. Att läsa om Linnea och Jacobs förväntningar, viljor, drömmar och olika värderingar var fängslande och att läsa om deras lösningar på problem visar att mycket går att lösa genom kommunikation trots att de har olika värderingar. En riktigt må bra bok som jag gärna vill ha mer av.
Johanna Schreiber skriver en roman om
en oplanerad graviditet och de känslor som följer Jacob och Linnea. De har precis träffats och vet egentligen inte ens vad de känner för varandra. Faktum är de känner inte ens varandra...

Jag skrattar och gråter när jag läser. Det är träffande, sorgligt, roligt och vardagligt. Pricksäkert vad det gäller relationer och olikheter. Det är med humor och värme som vi får följa alla karaktärernas krockar i värderingar, normer, uppväxt och erfarenheter. Känslan som jag får av boken är att det är dessa olikheter som gör att vi alla kompletterar varandra. Det berörde mig. I boken har Linnéa och Jacob egna kapitel och det ger bra flyt i läsningen.
Denna bok har förstört min sömn i veckan eftersom jag inte kunde sluta läsa den på kvällarna. Utöver att den höll mig vaken alldeles för länge på nätterna är det även en helt underbar bok. Jag älskar dessutom Linnea som är en väldigt stark och häftig karaktär. Johanna Schreibers berättarsätt är oerhört fängslande och humoristiskt. Dessutom gillar jag att den passar oerhört bra in i dagens samhälle. Av mig får den ⭐⭐⭐⭐⭐/5!
Tolv veckor med dig är en välskriven, fin och väl tecknad feelgoodberättelse. Jag får erkänna att jag var lite skeptisk till att temat abort och ovilja att ha barn skulle passa för en feelgood, men Johanna Schreiber lyckas verkligen ro det i land helt och hållet. Framförallt så handlar det om karaktärerna, hur de växer under berättelsens gång, men också att hon utnyttjar allvaret och svärtan i temat som kontrast till det fina. Precis som det ska vara i bra feelgood. Jag är inte helt förtjust i slutet, men lämnar ändå boken med en bra och mysig känsla.

Karaktärsteckningarna i Tolv veckor med dig är mycket bra. Jacob och Linnéa är visserligen attraherade av varandra från början, men när de kastas in i allvaret sker det snabbare än vad de tänkt. Märkligt nog så växer det fram en kemi mellan dem, som skildras bra och trovärdigt. Jag är förtjust i hur bikaraktärerna förändras ju mer man som läsare får lära känna dem, exempelvis Jacobs vän Philip. Genom sitt förhållande ser de sina respektive vänner i nytt sken, precis som det kan vara i verkligheten.

I sina karaktärsbeskrivningar så utmanar Johanna Schreiber schablonerna vad gäller hur en kvinna eller man ”ska” vara. Det lyckas hon mer utan att det blir fånigt eller övertydligt, även om jag som läsare lägger märke till det. Karaktärerna är långt ifrån mig och mina vänner i stil och miljö, men de är intressanta att läsa om.

Tolv veckor med dig var en trevlig överraskning, och jag skulle kunna tänka mig att läsa mer av Johanna Schreiber

Omdöme: Fin feelgood med ett annorlunda tema
Betyg: 4
En lättsam trevlig feelgood om att bli gravid med någon man inte känner men att under tolv veckor testa om icke befintlig relation kan leda till att kärlek uppstår. Vi får följa Linnea och Jacobs bekymmer under denna förvirrande period, Klart läsvärd
Jag var inte jätteförtjust när jag började läsa den här, den kändes lite seg och jag hade svårt för huvudkaraktärernas personligheter. Men sida vid sida med att Linnea och Jacobs relation växer fram så växer de också som karaktärer. Till slut hade jag svårt att lägga den ifrån mig! En något annorlunda feelgood men varm och känslosam.
En så underbart härlig feelgood!
Den här boken högg tag i mig direkt, berörde mig och gjorde det svårt för mig att lägga undan den. Spännande starkt relationsdrama om två unga människor, singlar, som bestämmer sig för en het natt tillsammans. Sedan går de vidare med sina liv. Tills Linnea upptäcker att hon är gravid. De tar tillsammans ett beslut att flytta ihop under de tolv veckor de har på sig att ta ett beslut.
I början var jag alldeles pirrig av den. Sedan ledsen. Och så tillsist en blandning av allt. Blev så mycket mer verörd och fast än jag hade förväntat mig.
Jakob och Linnéa möts på ett bröllop. De är varandras motsatser men dras till varandra och det slutar med att de tillbringar natten tillsammans. En natt som resulterar i en graviditet. Den stora frågan är om de ska behålla barnet eller inte? De beslutar sig för att på prov bo tillsammans för att se om det skulle fungera.
Boken är helt fantastisk och helt omöjlig att lägga ifrån sig. Författaren skildrar karaktärerna med bravur och jag gillar hur hon inte lägger några personliga värderingar i frågan om en eventuell abort. Lika bra som kvinnans rätt att bestämma över sin egen kropp skildras mannens längtan efter barn och familjeliv. Sen hur hon på ett härligt sätt ger karaktären Linnéa ett språk och en rapphet är lysande. Ska man bara läsa en bok i sommar så är denna svaret.
På ett bröllop, på Öland bland alla andra par träffas Jacob och Linnéa. De är på ett bröllop som ingen av dem egentligen vill vara på och dricker kanske ett glas för mycket för att göra något bra av kvällen. Trots att ingen av dem skulle falla den andre i smaken i vanliga fall så hamnar de ändå i bastun tillsammans – något de båda tror ska stanna där. Om det inte vore så att Linnéa, tre veckor senare hemma i Stockholm ringer upp Jacob med den överraskande nyheten om att hon är gravid. För att ta reda på om de ska försöka sig på föräldraskapet tillsammans eller inte så flyttar de ihop på prov. Med två helt olika liv och personligheter ska det här visa sig bli allt annat än enkelt.
-
Det här var verkligen exakt det jag behövde just nu. Något lätt att läsa men som blandas med allvar som inte blir för mycket utan bara helt perfekt. Det jag tror att jag gillar mest med boken är karaktärsbeskrivningarna som är så bra och jag älskade att få följa Linnéa och Jacob, att se deras så tydliga olikheter fick mig att skratta många gånger men det var också fint att se dem växa som personer och lära sig av varandra. Sättet Johanna skriver på gör det så enkelt att se allt framför sig, nästan som en film som tyvärr tillslut tog slut och som jag vill ha mer av! Tolv veckor med dig överträffade helt klart mina förväntningar och rekommenderas som tusan till er som inte har läst.
Linnea och Jakob har helt olika bakgrunder och lever väldigt olika liv men träffas för en natt på ett bröllop. De hade inte planerat att ses någon mer gång efter bröllopet men en oväntad graviditet ändrade plötsligt spelplanen. Men ska de behålla barnet? För att kunna besluta det, så bestämmer de sig för att bo tillsammans och lära känna varandra lite bättre. Det blir en kontrasternas tid när två så olika människor ska bo tillsammans.
Tolv veckor med dig är en hoppfull berättelse som är underhållande att läsa. Johanna skriver effektivt och läsningen går undan, jag plöjer hela boken från pärm till pärm under en kväll. Det är roligt att läsa om kulturkrockarna som uppstår mellan två så olika personer som Linnea och Jakob. Jag gillar hur de skildras med värme och humor. Stundtals är det ganska ytligt med märkeskläder, exklusiva restauranger och snobbiga vänner, men inte så mycket att det tar överhanden. Tolv veckor med dig innehar allt en feelgood bör ha: kärlek, romatik, komplikationer och lyckligt slut. Det är en bok som passar perfekt för hängmattan i sommar!
Vill du läsa en lättsam, lättläst och rolig feelgood som även innehåller mycket känslor, allvar och svärta så är mitt tips denna bok. Den handlar om Jacob och Linnea som träffas på ett bröllop. De är otroligt olika som personer och en av bokens största behållningar är hur de beskrivs. Det känns äkta och det känns som att man lära känna dem på djupet. Jacob är pedanten som alltid håller sin lägenhet och kropp i perfekt form och sköter sitt advokatjobb med bravur medan Linnea är en slarvig idealist som tar dagen som den kommer. Trots att de är så olika hamnar de i säng under bröllopsnatten vilket leder till att Linnea blir gravid. Hon tvingas söka upp Jacob och tillsammans måste de bestämma hur de ska göra.