Söker du här?

Bok av Stina Sundling
Söker du här? Jag vet inte vad jag söker och ändå svarar jag på den frågan flera gånger om dagen. Dejtingapparna går heta i min mobil som är ständigt påslagen och laddad. Det är med stor nyfikenhet som jag klickar "öppna" och kollar vad som har hänt sedan sist, för cirka tio minuter sedan. Stilla är på det stora hela en fullt normal person. Vad det nu är. Vid 54 års ålder är hon nyskild och känner att lusten börjar vakna till liv igen. Sist hon dejtade var någon gång på 80-talet, långt innan de smarta mobiltelefonernas tid. Hur gör man nu för tiden? Hur ska hon kunna navigera i djungeln av dejtingappar och över det minfält av män och fördomar som finns därute? Och vad är det egentligen Stilla söker? Söker du här? skildrar med både humor och allvar en samtida dejtingvärld och en mogen kvinnas jakt på kärlek. Det här är Print on Demand-utgåvan.
Söker du här är en bok som man inte glömmer i första taget. Den har en väldigt egen stil med sin rättframhet, rakt-på-sak-mentalitet och pang på rödbetan. När jag öppnade boken första gången så var det nästan så att jag satte i halsen av framförallt språket och de väldigt ingående diskussionerna av sex och mäns kroppar. Jag vill definitivt inte kalla mig pryd men jag får erkänna att sitta och läsa boken i en fullsatt hotell-lobby fick mig att kika över axeln för att kontrollera att ingen såg texten på sidorna, det var nästan så att jag rodnade. Men det är en del av det som är så uppfriskande med den här boken, jag misstänker dock att det här är en bok som man antingen älskar eller hatar, det finns inget mellanläge.

Att läsa Söker du här och få möjligheten att följa den nyskilda 54-åriga Stilla in i dejtingdjungeln och i hennes liv är lite som en kväll med tjejerna där man efter allt för många glas vin kan bli lite väl ärliga och sex-snacket kan ta väldiga proportioner och det kan krypa fram både en och två hemligheter.

När jag har läst den här boken så har jag haft ett leende på läpparna och det har blivit en hel del skratt åt de dråpliga situationer som Stilla ibland hamnar i men det finns även ett stråk av sorg, ensamhet och längtan efter att finna den rätta. Ok, det är väl härligt att ha mycket sex men det känns ändå som att det finns en annan önskan hos Stilla ju längre in i boken man kommer, en önskan om att hitta en man att dela livet med och inte bara en sexkamrat. Med en tjurs envishet så ångar Stilla på i dejtingapparna i sin jakt på en man för henne och trots allt som händer ger hon inte upp utan hon söker och söker och söker...
Stilla har passerat 50 år och är nyskild. Hon känner att nu är tiden inne för att börja dejta igen, Men hur gör man? Stilla har inte dejtat sen 80-talet. Hon känner sig vilse men laddar hem ett antal dejtingappar och nu hoppas hon att kärleken ska finnas därute.

Bokens baksidestext lockade mig verkligen till att vilja läsa boken. Grundstoryn är riktigt bra - En kvinna som precis passerat 50, är nyskild och inte vet hur man dejtar idag och som börjar nätdejta - säkerligen kan många känna igen sig i denna djungel i sökandet efter kärlek.
Egentligen så händer det väldigt mycket i boken, men det blir liksom bara en lång transportsträcka med samma innehåll....Stilla får napp från någon och hon träffar kille/man de träffas på dejt och har oftast sex och så får jag en bild av hur detta var och hur härlig/konstig/snygg/bra killen/mannen var och sen är det nästa dejt och så håller boken på, visst jag kan förstå vart man vill komma med detta - att det inte är så lätt att hitta kärlek och att man stöter på många olika sorter av män men för mig blir det lite att läsa samma hela tiden. Boken bjuder dock på många humoristiska inslag och jag skrattar tyst för mig själv men jag känner också en sorg för hur svårt det antagligen är att finna kärlek och man lätt kan tappa både tro, självförtroende och självkänsla i jakten på att hitta någon att blir kär i.
Stilla är 54 år och nyskild. Lusten är tillbaka och hon ger sig ut på Tinder och olika dejtingappar för att träffa någon. Först lite trevande men snart är hon i full gång. Den ene killen efter den andra i jakten på att hitta den rätte. Till en början mest för att njuta av sin pånyttfödda lust, men efter ett tag dyker känslan av ensamhet upp och hon inser att hon söker nåt mer bestående. Men även om utbudet av män aldrig tar slut är det inte lätt att hitta den rätte. Eller kanske just för det finns så många och det är så lätt så stannar ingen upp, utan stämmer det inte direkt går man vidare till nästa. Det blir som en drog, en snabb bekräftelsekick. Stilla träffar nog alla typer man kan tänka sig, och har man några fördomar om vilka som rör sig på dejtingappar och hur de beter sig så infrias de. Vissa dater ler man åt, andra blir man upprörd över, så det är med blandade känslor man följer Stillas dejtande.

Det här är verkligen en samtidsskildring av hur dejtande går till idag. Uppfriskande att det är ur en medelålderskvinnas perspektiv. Stilla tar för sig, skäms inte utan gör det för sin skull. Befriande att Stilla kan vara nöjd med en dejt även om den inte leder vidare. Dejtingvärlden förskönas inte utan alla avigsidor med bedragare, våldsamma män, otrohet etc men visar även att det finns de som seriöst söker kontakt. Men det svåra är att klicka. Korta, rappa kapitel om varje dejt gör att man läser vidare. Får lite tragikomisk kåserikänsla när jag läser en den.

Nyttig lättläst smårolig bok som alla som funderar på dejtingappar borde läsa för att lära sig känna igen vissa typer som finns där ute.
En bok som inte alls höll mina förväntningar om den. Tyckte den blev lite enformigt med dejter och finner inget roligt i den. Men omslaget var jättefint och boken var inte lång som många böcker är. Men som man säger, smaken är som baken. Kanske just du gillar den!
2,5/5

Stilla söker kärleken och hon gör det på internet. Med en hel del olika appar och hemsidor till hjälp går hon på dejt efter dejt och förklarar för sig själv att hon inte ska spreta ifrån vad hon letar efter: någon runt hennes egen ålder som hon kan bygga sig en framtid med. Ändå blir det många dejter med yngre killar.

Jag gillar en hel del med den här boken. Till exempel gillar jag att Stilla är i femtioårsåldern men inte är tekniskt okunnig och rädd för internet. Jag tycker också om att hon har sexlust och inte bara vill träffa någon att leva med, hon vill träffa någon att ha passion med resten av livet. Och jag gillar att hon har två barn som gör att hon måste smyga lite, det ger det hela en hel del extra humor.

Det finns mycket igenkänning för oss som har dejtat online och många gånger skrattar jag för att jag jämför med män jag själv pratat med på internet, och ibland skakar jag på huvudet av samma anledning. Det är en hel del humor blandat med mycket allvar. Både lättsamma och allvarligare ämnen varvas och det tycker jag också är bra. En bok med bara det ena eller andra blir lätt lite enformig att läsa.

Men … så finns det också en del jag inte gillar. Boken känns som en transportsträcka mellan olika dejter där egentligen inte särskilt mycket händer i karaktärsutvecklingen. Jag tror att boken hade kunnat tjäna på att inte bara ha Stilla i fokus, eller i alla fall även ta med delar av hennes liv som inte alls var fokuserat på att hitta kärleken utan bara som egenutveckling. Emellanåt bestämmer sig Stilla för att det får vara nog och tar bort alla appar, men det håller bara i någon dag som längst innan hon är tillbaka. Hon bestämmer sig för att inte dejta yngre män, och håller det … ända tills någon annan hör av sig.

Det är ingen upplyftande läsning egentligen. Antingen går dejterna totalt åt skogen, eller så gillar hon personen som person men attraheras inte av honom, eller så går det bra i någon dejt och hon börjar känna sig hoppfull och då gör karln något otrevligt och oväntat och visar sig vara en rövhatt. Alla dejter gör att persongalleriet är stort och när vissa män återkommer blir jag också smått förvirrad i mina försök att komma ihåg vem som är vem.

Allt som allt tycker jag att grundidén är fantastisk och skulle kunna utgöra stommen till en riktigt bra bok, men att det här blir lite enahanda eftersom allt egentligen bara upprepar sig gång efter annan och jag väntar genom läsningen på att det ska dra igång på riktigt.

Måste däremot säga att jag tycker att omslag och baksidestext är strålande!
Jag hade sett fram emot att läsa boken. Baksidestexten var så lovande. Men tyvärr tappade jag intresset snabbt när jag började läsa den. Visserligen ligger Internet dating i tiden, men jag tyckte handlingen var spretig och ointressant. Dock läste jag ut boken i alla fall. Även om boken inte passade mig så finns det säkert andra som gillar boken.
En kvinnas jakt på kärleken.

Stilla är 54 år och nyskild. Hon känner sig redo för ett nytt förhållande, men har inte dejtat sedan 80- talet, och känner sig lite vilse hur man dejtar nu för tiden.

Hon laddar hem lite olika dejtingappar, skapar en profil, och är redo för sökandet.

Hon går på lite dejter, men det visar dig snabbt att männen inte är vad hon söker. De är tråkiga, för unga eller gamla, eller till och med gifta. Eller så skickar de bilder hon inte vill se.
Men så bestämmer hon sig för att ha lite kul till hon hittar den rätte. Och kul tycker hon att hon har. Iallafall ett tag.

Här blandas humor med allvar. Det är inte alltid så lätt att ge sig ut på dejtingmarknaden om man inte varit där på länge. Många gömmer sig bakom sin profil, och är inte alls den de påstått sig vara, vilket Stilla flera gånger får vara med om. Men självklart finns de seriösa med.

Jag kan tycka Stilla känns lite desperat efter att hitta den rätte. Blir lite sorgligt med den jakten. Men så länge man själv är med på det så är det ju ok.
Många roliga igenkänningar om man själv nätdejtat.
Jag känner igen mig så mycket i den här boken. Jag är kanske inte rätt ålder precis men jag känner igen mig med djugeln av nätdejtandet och då gjorde jag det endast över några få månader och hur det tog över mitt liv. (Träffade faktiskt en fin kille men var bara fel tillfälle och blev inget om det.) Det känns så otroligt konstigt men ändå ganska lättande att min erfarenhet liknar andras, andras som är 20 år äldre än mig.

Jag må inte känna igen med att ligga med så många som Stilla, och jag dömer henne verkligen inte. Ligg om du vill ligga! You go girl, synd bara att du inte har hittat killar som inte bara bryr sig om du själv. Men ligg på vetja! Det här är någon som inte ger upp även fast allt känns skit. Och jag önskar att jag hade samma glöd som dig.

Jag tror den här boken passar den som har gått igenom nätdejtande men även lite mer mognare kvinnor som börjat dejtat lite senare i livet och känner att de inte riktigt förstår det. Den här boken kommer hjälpa dig med att du är inte ensam.

Jag kommer ge den här boken till min mamma, inte för hon går igenom samma som Stilla men som har gått igenom det en gång i tiden.
Söker du här? En roman om en kvinnas jakt på kärlek. Skildrar med både humor och allvar en samtidiga dejting värld och en mogen kvinnas jakt på kärlek.

Titeln och ämnet i sig är bra och intressant. Dock upplever jag inte att författaren lyckades att nå mig som läsare, boken föll sig ganska så intetsägande. Dvs. Jag kände att jag inte riktigt fick kläm på budskapet med boken. Mina känslor skiftade sig mest från en känslan av stress och panik, vilket jag helst inte vill förknippa med kärlek. Men samtidigt så förknippar jag dejting-djungeln med stress och press. Å ena sidan ville jag förstå mig på Stilla, trots att hon inte verkar förstå sig på sig själv.

Om, -Söker du här? Vars syfte var att skildra dejting-djungelns som en oattraktiv marknad, med ett gäng knasbollar har hon lyckas. Men om syfte var att förmedla hur svårt och frustrerande jakten på kärlek kan vara genom Tinder, dejting m.m. Lyckades Stilla tyvärr inte förmedla det helt och fullt.

Därav blir bokens helhetsbetyg 1 av 5. Trots mitt låga betyg betyder det inte att boken är dålig, det betyder bara att den inte passade mig. Förhoppningsvis tycker du mycket om den och förstår Stillas oändliga dejting-jakt.
Stilla är 54 år och frånskild. Hon tränar och har ett jobb hon trivs med. Men lusten har väckts och hon börjar dejta via de appar som finns tillgängliga. Stilla har dock svårt att finna rätt, även om hon vet förutsättningarna. En ton av ensamhet mitt i euforin att ibland tillåta sig att bli förälskad, trots att detta inte alltid är syftet.
Boken är rak och ärligt, det känns som att sitta med en väldigt god vän och lyssna på hens erfarenheter. Det är väldigt tydligt vad man söker och är beredd att ge.
Modern bok om en allt vanligare företeelse. Läsvärd!