Söker du här?

Bok av Stina Sundling

Stilla har inte dejtat sedan sent 1980-tal. Nyskild och över 50 år känner hon att lusten börjar vakna till liv igen. Men oron kommer snart krypande. Hur gör man nu för tiden, och minns hon ens hur det är att vara med en ny man för första gången? Hon har ju inte heller direkt en tjugoårings kropp längre. Ändå beslutar hon sig för att våga ta steget, hon laddar hem alla dejtingappar hon kan hitta och börjar sitt sökande.

Besvikelserna hopar sig snart. Männen som dyker upp på skärmen lever inte upp till förväntningarna, vare sig på det emotionella eller sexuella planet. Dejtingvärlden visar sig vara hårdare än hon räknat med. Den är full av egocentriska män som inte visar henne någon respekt och kränker henne när de får chansen. Dessutom måste hon tampas med både sina egna och andras fördomar och normer kring hur en kvinna i hennes ålder förväntas bete sig. Det är inget fel på Stillas självförtroende, men i sin längtan efter kärlek hamnar hon i situationer där det allt oftare sätts på prov. Formar de erfarenheter hon får hur hon själv behandlar de män hon möter? Det här med att träffa den rätta lite senare i livet visar sig vara betydligt svårare än hon väntat sig. Med en dåres envishet kämpar hon på med ständigt nyväckta förhoppningar - saker skiter sig, hon slickar sina sår och så är hon snabbt på banan igen.

Söker du här? skildrar med både humor och allvar en samtida dejtingvärld och en mogen kvinnas jakt på kärlek.

Stina Sundling föddes 1964 i Göteborg där hon idag jobbar på universitetet som områdeschef med en doktorsexamen i sociologi i bagaget. Hon har ett stort intresse för dans, musik, spoken word, poetry slam och styrkesport. Stina har dansat hip-hop i final i TV3:s program Talang, har tre EM-brons i styrkelyft och rappar kring teman som återkommer i romanen. Söker du här? är hennes skönlitterära debut.

Mindre

Stilla har inte dejtat sedan sent 1980-tal. Nyskild och över 50 år känner hon att lusten börjar vakna till liv igen. Men oron kommer snart krypande. Hur gör man nu för tiden, och... Mer

Jag hade sett fram emot att läsa boken. Baksidestexten var så lovande. Men tyvärr tappade jag intresset snabbt när jag började läsa den. Visserligen ligger Internet dating i tiden, men jag tyckte handlingen var spretig och ointressant. Dock läste jag ut boken i alla fall. Även om boken inte passade mig så finns det säkert andra som gillar boken.
En kvinnas jakt på kärleken.

Stilla är 54 år och nyskild. Hon känner sig redo för ett nytt förhållande, men har inte dejtat sedan 80- talet, och känner sig lite vilse hur man dejtar nu för tiden.

Hon laddar hem lite olika dejtingappar, skapar en profil, och är redo för sökandet.

Hon går på lite dejter, men det visar dig snabbt att männen inte är vad hon söker. De är tråkiga, för unga eller gamla, eller till och med gifta. Eller så skickar de bilder hon inte vill se.
Men så bestämmer hon sig för att ha lite kul till hon hittar den rätte. Och kul tycker hon att hon har. Iallafall ett tag.

Här blandas humor med allvar. Det är inte alltid så lätt att ge sig ut på dejtingmarknaden om man inte varit där på länge. Många gömmer sig bakom sin profil, och är inte alls den de påstått sig vara, vilket Stilla flera gånger får vara med om. Men självklart finns de seriösa med.

Jag kan tycka Stilla känns lite desperat efter att hitta den rätte. Blir lite sorgligt med den jakten. Men så länge man själv är med på det så är det ju ok.
Många roliga igenkänningar om man själv nätdejtat.
Jag känner igen mig så mycket i den här boken. Jag är kanske inte rätt ålder precis men jag känner igen mig med djugeln av nätdejtandet och då gjorde jag det endast över några få månader och hur det tog över mitt liv. (Träffade faktiskt en fin kille men var bara fel tillfälle och blev inget om det.) Det känns så otroligt konstigt men ändå ganska lättande att min erfarenhet liknar andras, andras som är 20 år äldre än mig.

Jag må inte känna igen med att ligga med så många som Stilla, och jag dömer henne verkligen inte. Ligg om du vill ligga! You go girl, synd bara att du inte har hittat killar som inte bara bryr sig om du själv. Men ligg på vetja! Det här är någon som inte ger upp även fast allt känns skit. Och jag önskar att jag hade samma glöd som dig.

Jag tror den här boken passar den som har gått igenom nätdejtande men även lite mer mognare kvinnor som börjat dejtat lite senare i livet och känner att de inte riktigt förstår det. Den här boken kommer hjälpa dig med att du är inte ensam.

Jag kommer ge den här boken till min mamma, inte för hon går igenom samma som Stilla men som har gått igenom det en gång i tiden.
Betyg saknas
Söker du här? En roman om en kvinnas jakt på kärlek. Skildrar med både humor och allvar en samtidiga dejting värld och en mogen kvinnas jakt på kärlek.

Titeln och ämnet i sig är bra och intressant. Dock upplever jag inte att författaren lyckades att nå mig som läsare, boken föll sig ganska så intetsägande. Dvs. Jag kände att jag inte riktigt fick kläm på budskapet med boken. Mina känslor skiftade sig mest från en känslan av stress och panik, vilket jag helst inte vill förknippa med kärlek. Men samtidigt så förknippar jag dejting-djungeln med stress och press. Å ena sidan ville jag förstå mig på Stilla, trots att hon inte verkar förstå sig på sig själv.

Om, -Söker du här? Vars syfte var att skildra dejting-djungelns som en oattraktiv marknad, med ett gäng knasbollar har hon lyckas. Men om syfte var att förmedla hur svårt och frustrerande jakten på kärlek kan vara genom Tinder, dejting m.m. Lyckades Stilla tyvärr inte förmedla det helt och fullt.

Därav blir bokens helhetsbetyg 1 av 5. Trots mitt låga betyg betyder det inte att boken är dålig, det betyder bara att den inte passade mig. Förhoppningsvis tycker du mycket om den och förstår Stillas oändliga dejting-jakt.
Betyg 3
Stilla är 54 år och frånskild. Hon tränar och har ett jobb hon trivs med. Men lusten har väckts och hon börjar dejta via de appar som finns tillgängliga. Stilla har dock svårt att finna rätt, även om hon vet förutsättningarna. En ton av ensamhet mitt i euforin att ibland tillåta sig att bli förälskad, trots att detta inte alltid är syftet.
Boken är rak och ärligt, det känns som att sitta med en väldigt god vän och lyssna på hens erfarenheter. Det är väldigt tydligt vad man söker och är beredd att ge.
Modern bok om en allt vanligare företeelse. Läsvärd!