Paus i karriären

Bok av Maria Parkhede
På ytan är Philippa Åkermans liv lika välpolerat som marmorn i köket i hennes nybyggda radhus i Täby. Hon har en framgångsrik karriär, garderoben full av färgkoordinerade märkeskläder, och en välartad dotter i en fin skola. Men varken Philippa eller 15-åriga Bianca är särskilt lyckliga. Philippas chef är en riktig mansgris, och hon vantrivs på jobbet. Exmaken Conny, som gift om sig med sin 20 år yngre yogainstruktör, är missnöjd med hur Philippa uppfostrar deras dotter, trots att han själv inte tar något ansvar. Och Bianca är både olyckligt kär och har det jobbigt i den snobbiga skolan. Philippa känner att både hon och Bianca behöver en paus - i Philippas fall ifrån karriären. De beger sig till Philippas farmors gamla hus utanför Järvsö. Kanske är det bland trasmattor och bruna medaljongtapeter de kan hitta ett lugn i tillvaron? Men inget blir som Philippa tänkt sig. I skidbacken träffar hon den spännande affärsmannen Erik. Samtidigt försöker Bianca para ihop henne med Sven, bonden från granngården, som är helt nöjd med att lunka runt bland mjölkkor och hönor. När sparpengarna sinar inser Philippa att hon måste fatta ett beslut, något som blir både svårare och mer brådskande med en närståendes dödsfall. Är hon redo att återvända till sin stressiga vardag med ett välbetalt jobb, eller ska hon och Bianca leva lantliv? MARIA PARKHEDE är precis som sin huvudkaraktär Philippa en kvinna mitt i karriären. Hon bor i Stockholm och Paus i karriären är hennes debutroman.
Jag är inne i feelgood-träsket just nu. Kanske för att det är så enormt tråkigt just nu. Paus i karriären är en riktigt bra debutroman och det är som att Maria inte gjort annat än att skriva förut. Jag gillar både Philippa och Biancas personligheter. Speciellt Biancas liv tar avstamp från hur det är att vara ung idag. Boken tar flera vändningar som inte är helt oväntade men heller inte väntade. En riktigt härlig roman helt enkelt!
Sån himla härlig feelgood med karaktärer man verkligen kommer att bry sig om! Om att fly storstadslivet och hitta vad det är som är viktigt i livet.
Jag var riktigt nyfiken på den här boken, extra kul att Järvsö var med i boken även om det inte märktes så mycket. Mina tankar om boken svajade under tiden, början var späckad av storstadens flärd och referenser till märkesvaror, sen störde jag mig på den tillgjorda ”norrländska” dialekten hos uppläsaren. Lite småirriterad emellanåt men den tog sig och helhetsintrycket av boken är riktigt bra! Den gav mig en bra känsla och tro på att livet i glesbygden inte är så tokigt ändå! Jag gillade den!
Tonåring, vuxna med tonårskänslor och sanningar i olika format gör berättelsen till en riktigt mysig bok.
Målande omgivning, personliga karaktärer och hus med anor från förr, njut av din läsning!
Jag har haft det stora nöjet att de senaste dagarna fått läsa Maria Parkhedes debutroman Paus i Karriären. Jag trodde från början att detta var en julroman men efter att ha läst boken så skulle jag nog mer beskriva den som en vinter-vår-roman. Det här är en varm och charmig feelgood-historia där mor och dotter flyr storstaden och flyttar till Järvsö för att kunna starta om batterierna. Boken är skriven ut två olika perpektiv, mamman Phillipas perspektiv och sedan dottern Biancas perspektiv, vilket gör att man kommer de två huvudpersonerna väldigt nära och det framkallar även en del leenden när man läser om hur de resonerar och tycker och tänker om varandra.

Som så ofta i en feelgood-roman så innehåller det en kärlekshistoria men den hamnar mer i bakgrunden vilket glädjer mig. Det som istället lyfts fram är relationen mellan mor och dotter på gott och ont, tonårstiden, att bryta sig loss från ekorrhjulet och vänskap mellan man och kvinna och även vänskap över generationsgränserna. Jag blev speciellt förtjust i vänskapen mellan den 15-åriga Bianca och bonden Sven.

Den här boken är en riktig vinterpärla som jag verkligen vill tipsa om och jag ser fram emot att fortsätta följa Maria Parkhedes författarresa.
Philippa lever med sin 15-åriga dotter Bianca i Stockholm. Hon är framgångsrik i sitt arbete, och har allt många skulle önska. Men hon är inte lycklig.

På arbetet har hon en chef som inte lyssnar, så hon tycker inte det är kul längre. Dottern Bianca har det jobbigt i skolan och med killar. Så hon bestämmer sig för att de ska ta en paus.

I Järvsö finns Philippas farmors gamla hus. Här tillbringade hon många somrar i sin barndom.
Det blir hit de åker.

Men det blir inte riktigt som Philippa tänkt sig, och hon ställs inför flera svåra beslut.

Vilken underbar feelgood. Så mysig och fin. Jag sträckläste boken. Det gick inte att sluta läsa. En riktig pärla till debutbok.
Kärlek, vänskap, vardagsbekymmer och livsavgörande beslut. Man kan inte annat än att tycka om karaktärerna, speciellt Philippa, Bianca och Sven.
Philippa har tillsynens allt men mår kanske inte så bra innerst inne. Hon bestämmer sig för att ta med sig sin 15-åriga dotter upp till sin farmors gamla stuga för att ta en välbehövlig paus och tänka efter vad hon egentligen vill i livet. En underbar romen som handlar om vänskap, sorg och massor av kärlek. Perfekt att läsa uppkrupen i soffan framför brasan!
Det är så skönt att få vara med Philippa och Bianca i Järvsö, bland all snö. För visst är det något speciell med snö, som ger julstämning.

Jag tycker också mycket om att kapitlen varvas mellan tonåringen Bianca och henne mamma Philippa samt att man följa deras relation.

Att temat är att Philippa flyr storstadens hets för att komma underfund med sig själv och sitt liv, funkar extra bra i dessa hektiska tider. Den mysiga landsbygdsromantiken blir extra mysig.
Jag har läst en helt underbar debutroman av Maria Parkhede. En feelgood helt i min smak.
Vi följer den ensamstående mamman Philippa och hennes dotter Bianca. Av olika skäl behöver de båda ta en paus från vardagen och åker då till Philippas farmors hus i Järvsö för att just ta denna paus.
Det finns så mycket kärlek och värme i boken men också konsekvenser av svåra livsval, sorg, tonårsbekymmer och 2 uppvaktande män.
Jag kommer på mig själv med att småle flera gånger, igenkänningsfaktorn som ensam mamma är hög.
Till dig Maria vill jag säga; Shit vilken bra bok du har skrivit. Du fångar mig som läsare på ett sätt som trollbinder och jag vill inte sluta lyssna. Jag är så fäst vid Philippa och jag gillar hur du gestaltar henne. Sårbar, ensam och kärleksfull är bara några saker du lyfter fram på ett magiskt sätt.
Detta är en feelgood bok när den är som bäst, en bra och välskriven berättelse. Karaktärer man lätt tar till sig och en underbar miljö. Samtidigt är inte allt rosenrött utan lite smolk i bägaren också. Jag tycker samtidigt att det ställer frågan vad som är viktigt i livet. Underhållande och charmig läsning.
Jättebra och mysig feelgood om hur livet kan ta fantastiska vändningar, från bra till bättre. Välskrivet och lättläst.
Framgångsrika Philippa Åkerman bor tillsammans med dottern Bianca i ett nybyggt radhus i Täby. Utåt sett ser allt ut att vara bra och välorganiserat.
Men Philippa vantrivs på jobbet då hennes chef är en riktig mansgris. Dessutom så har exmaken Conny som gift om sig med sin 20 år yngre yogainstruktör, åsikter och är inte alls nöjd med hur Philippa uppfostrar deras dotter.
Bianca har svårt att passa in och trivs inte i den snobbiga skolan.
De behöver båda en paus och beger sig till Philippas farmors gamla hus utanför Järvsö. Är det möjligtvis där de ska hitta ett lugn i tillvaron?
Men tillvaron vänds upp och ner när Philippa träffar den mycket stilige affärsmannen, Erik i skidbacken. Samtidigt som Bianca försöker sammanföra sin mamma med bonden Sven...

En så charmig och mysig feelgood som jag tyckte mycket om att ha som sällskap. Jag hoppas verkligen på en fortsättning.
Kryp upp i soffan med en filt, läs/lyssna och njut med en kopp varm choklad.