Det sista livet

Bok av Peter Nyström och Peter Mohlin
Dottern till VD:n på ett framgångsrikt företag i Sverige försvinner spårlöst. 10 år senare är FBI-agenten John Adderely i behov av en ny identitet efter ett uppmärksammat vittnesmål. Han kräver att bli placerad i sin hemstad i Sverige, Karlstad. Han får ett nytt namn och börjar jobba i en cold case-grupp, som utreder dotterns försvinnande. Han får svårt att hantera sin hemligheter samtidigt oron för att identiteten ska röjas ökar.
En otroligt spännande o välskriven bok som jag inte kunde lägga ifrån mig. Min vän lånade den och fastnade också för den.
En bok som har allt. Spänning, drama, mystik. Mycket bra bok som fick mig att rysa och har svår att lägga i från sig
Denna bok har det mesta som en deckare behöver, spännande bakgrundshistoria, mörka hemligheter, svartsjuka och snabba vändningar. Extra kul att sen utspelar sig i Karlstad då jag själv bott där i många år.
Av de tre pocketböcker jag fick av en vän i julklapp förra året har jag nu avverkat två. Båda har varit såväl överraskande som bra. Petrarna Mohlins och Nyströms bok Det sista livet vann dessutom Crimetime Award 2020 för Årets deckardebut. Boken inleder serien om före detta FBI-agenten John Adderly.

År 2009 försvinner dottern till VD:n och tillika arvtagaren till ett stort familjeföretag i Karlstad spårlöst. Misstänkt för ett brott (mord? kidnappning?) blev då Billy Nerman. Tio år har gått utan att vare sig den försvunna Emelie har hittats eller Billy har dömts. FBI-agenten John Adderly har jobbat i Baltimore som infiltratör. Nu behöver han en ny identitet och kräver att bli placerad i Karlstad. Han får ett nytt namn och ett nytt jobb i en cold case-grupp som jobbar med fallet Emelie. Det är bara ett problem: John, numera Fredrik Adamsson, är bror till Billy. John är född i Karlstad, men uppvuxen i USA.

Berättelsen växlar till att börja med mellan dåtid, 2009, och nutid, 2019. Inledningsvis får läsaren följa hur John just precis klarat sig från att bli avslöjad, men ligger på sjukhus skjuten. Det är ju i sig inget originellt grepp numera att växla dåtid och nutid i en deckare. Ärligt talat börjar det bli lite uttjatat. Men de tre sista delarna i boken utspelar sig i nutid. Berättelsen går snabbt framåt, nåt jag inser när jag har läst halva boken och inte tycker att jag har haft så mycket tid och ro för läsning.

Den här kriminalromanen är både spännande och lite rolig. Till exempel uppstår vissa kulturulla krockar, krockar som John löser på sitt speciella sätt. Ibland kan jag ana att det är två författare som har skrivit boken, men jag kan aldrig ana slutet och mördarens identitet. Då är det bra, riktigt bra, i mina ögon.

Jag vill helt klart läsa mer om John Adderly. Men testa gärna nåt annat än växlingar mellan då och nu! I just den här boken håller nuet så bra. Fortsätt på den linjen. För en fortsättning lär det ju bli, med den cliffhangern som boken slutar med.

Mitt omdöme blir det högsta.
Rekommenderas för den som gillar deckare
En bok som fångar in mig som läsare snabbt, språkbruket är enkelt och gör att hjärnan bara kopplar på och läser utan avbrott.
Jag kommer på mig själv att under dagen på arbetet, gå och fundera på vad som ska hända i boken nästa gång jag tar upp den.

Och cliffhangern i slutet! OMG! Längtar efter fortsättningen!
Den här boken är som att suga på en hård karamell. Välsmakande och räcker länge trots att den är en riktig bladvändare. Spännande läsning, svår att lägga ifrån sig.
En deckare när den är som bäst. Spännande karaktärer och intressanta relationer mellan dem. Storyn är spännande och den innehåller flera sidospår som ger boken ett djup. Som tur är kommer jag få lära känna huvudkaraktären John Adderley ännu bättre- då boken ger en öppning för fortsättning.
Riktigt spännande bladvändare. Första delen i en ny serie om FBI-agent Adderley. Viss risk för att den är svår att lägga ifrån sig, samt att slutet får en att ropa efter fortsättningen!
En riktigt bra och spännande thriller av debutförfattare Mohlin/Nyström. Man får följa f d FBI agenten John Adderley när han får vittnesskydd och på egen begäran återvänder till sina barndomstrakter kring Karlstad. Via sitt nya arbete inom polisen hamnar han i en utredning, cold case, där hans halvbror är inblandad. Det händer saker hela tiden som gör att man bara vill läsa vidare. När man tror man vet så dyker det upp nya händelser som förändrar tron på hur det ska sluta. En lättläst bok som behåller spänningen ända till sista sidan. Hoppas snart det kommer en fortsättning. Bland det bästa jag läst på länge.
Vi kastas in i boken och rakt in i en skenavrättning. Efter det går det fort och genom ett vittnesskyddsprogram hamnar han åter i Sverige och direkt in i en mordutredning där hans egen halvbror står på de anklagandes bänk. Det är många tvister och avvägar innan vi nåt fram till slutet men det är en ren njutning på vägen.

Oh vad jag gillar böcker med inslag av självdestruktiva unga tjejer, och huvudpersonen John är en av de mer trovärdiga karaktärerna jag läst på länge. Jag gillar verkligen persongalleriet och djupet i karaktärerna. Det här är verkligen något jag uppskattar.

Boken har ett enormt flyt och är konstant spännande. Och slutet sedan- vilken cliffhanger. Vill läsa del två ungefär precis nu. Kommer att kasta mig över nästa del.
Den är välskriven, har ett högt tempo, den är spännande och utan att överdriva sugs man i handlingen direkt. Karaktärerna sticker ut och känns inte platta och tråkiga, men under ytan är de precis som vilka ordinära människor som helst i vårt samhälle.

Det här är inte en traditionell blodig thriller utan jag skulle snarare kategorisera den som en psykologisk thriller där snaran sakta men säkert dras åt och lögner, men även familjehemligheter nystas upp lite i taget.
Dramatiken byggs successivt upp och avslutas så klart med ett helt oväntat crescendo. Snacka om att bli lurad.
Sammanfattning:
Spänning, högt tempo med många oförutsedda vändningar!
LÄS, men ha gott om tid, för man vill inte lägga ifrån sig den här.
En riktigt bra deckare.
En briljant debut!
Huvudpersonen f d FBI-agenten John Adderley återvänder av olika anledningar till Karlstad, staden han växte upp i men inte besökt på tjugo år. Boken är spännande rakt igenom! Själv trodde jag mig i mitten av boken ha räknat ut lösningen på det hela! Men ack så fel jag hade! Jag blev överraskad! Denna deckaren/thrillern är bara början på bekantskapen med John Adderley, jag ser så fram emot nästa bok!

Jag tyckte när jag var färdig med boken att det var en konstig titel!
Men det var det ju inte när jag tänkte efter!

Handling:

” Dottern till VD:n för ett av Sveriges mest framgångsrika företag försvinner spårlöst i Karlstad. Hon tros vara mördad, men ingen kropp hittas.

Tio år senare vittnar FBI-agenten John Adderley i en uppmärksammad rättegång i Baltimore. I behov av en ny identitet kräver han att få bli placerad i Sverige, närmare bestämt i Karlstad. Staden han vuxit upp i, men inte besökt på tjugo år. John får ett nytt namn och ett jobb i cold case-gruppen som utreder det tio år gamla försvinnandet.

Det blir snart tydligt att Johns vilja att få komma till Karlstad och jobba med just det här fallet handlar om mer än att återse sitt barndoms Värmland. Samtidigt växer oron för att hans verkliga identitet ska röjas och han får allt svårare att balansera sina hemligheter.”
Det sista livet är den första boken om FBI-agenten John Adderley som genom sin mamma har en koppling till Sverige. En tidigare utredning har gjort att han tvingas leva med skyddad identitet och i samband med att han antar ett annat namn begär han också att bli förflyttad till Sverige. Ett omtalat mordfall där kroppen efter en flicka som varit försvunnen ett helt decennium gör att han dras till Karlstad och de värmländska miljöer hans förfäder härstammar ifrån, men här finns också en mer brännande tilldragelse. Det är nämligen Adderleys halvbror som anklagas för att ha mördat flickan.

Peter Mohlin & Peter Nyström har i sin deckardebut skapat en riktigt intressant huvudkaraktär som övertygar på flera plan. Dels håller John Adderley till inom rimlighetens gränser, vilket inte alltid är en självklarhet när det gäller litteraturens agenter, men han är också karismatisk och verklighetsförankrad på så sätt att hans drivkrafter är av den sort som går att relatera till. Adderley är helt enkelt en karaktär som har alla förutsättningar att lägga världen för sina fötter, och den maffiga cliffhanger som avslutar Det sista livet indikerar att det finns mer för oss läsare att hämta när det gäller den här serien.

Handlingen som kretsar kring den unga flickan som var dotter till en högt uppsatt företagsledare och vars kropp nu efter många år påträffas är sinnrikt intrikat och ledtrådarna till vad som hänt är väl etablerade, vilket bidrar till att göra Det sista livet till en tät och driven thriller med finmejslade detaljer. Mohlin & Nyström lägger ribban högt i sin debut - men det råder inte en sekunds tvekan om att de behärskar den höga spänningsnivå boken placerar sig på. Kort sagt, Det sista livet är en deckare som levererar.
Det här är en bok helt i min smak!
Den är välskriven med ett bra flyt i texten och så spännande att jag sträckläser.
Handlingen är förlagd till Karlstad och Värmland, vilket gör den ännu bättre enligt en Värmländska som mig.
Slutet får mig att längta efter nästa bok, innan jag ens stängt igen den här.
Det här är en av de bästa deckare jag har läst på länge!
Jag fastnade direkt i denna välskrivna debut och att det är just en debut märks definitivt inte! Språket flyter fram och det blir aldrig långtråkigt. Det är spännande och på sina håll även riktigt roligt. FBI-agent återkommer till Sverige och kulturkrock uppstår! John Adderley behöver ny identitet, ny bostadsort och nytt liv. Valet faller på Värmland av alla ställen.. men det finns en anledning till detta. Han hamnar på Cold Case-avdelning där en ung kvinna försvunnit för flera år sedan men aldrig hittats. Som läsare får man även följa kvinnans föräldrar och hur deras liv påverkats under åren som gått samt återblickar från John Adderleys tidigare liv och arbete på FBI. Reine Brynolfsson gör en beundransvärd insats som uppläsare av ljudboken och jag skrattade högt flera gånger. Kan låta fel när det kommer till deckargenren.. men det blir aldrig fånigt utan snarare igenkännande. Och igenkänning är alltid underhållande! Boken slutar med en obehaglig cliffhanger, som jag i och för sig hade lite på känn, men det förtar inte spänningen utan bidrar endast till en ännu större längtan efter uppföljaren! Rekommenderar verkligen alla deckarfantaster att läsa denna!
En efterlängtad debutroman av duon Mohlin och Nyström!
Vilket debut sedan! En riktig bladvändare och en av 2020 års bästa böcker!

Berättelsen startar 2009 med att en ung kvinna försvinner spårlöst en kväll i Karlstad. Kvinnan är dotter till en framgångsrik företagsledare och en stor insats sätts in för att hitta henne. Men hon återfinns inte och fallet blir inte löst. 2019 kommer den f.d. FBI-agenten John hem till Karlstad igen efter många år i USA och han gör det till sitt uppdrag att ta reda på vad som egentligen hände 2009 och rentvå sin halvbror. Samtidigt måste han göra allt för att inte avslöja sin riktiga identitet då han har en stor hotbild mot sig.

Det märks att kompisduon Peter x 2 kan det här med att skriva! Mohlin har en bakgrund som journalist och Nyström jobbar som manusförfattare och regissör. Viktiga erfarenheter som bidragit till denna rafflande story och förmåga att fånga sina läsare.

”Det sista livet” är första delen i en ny kriminalserie om den f.d. FBI-agenten John Adderley. Den har ett högt tempo, med smarta cliffhangers och ett psykologiskt djup där vi får vi möta en huvudperson vi inte riktigt är vana vid att se i denna genre. Det är svårt att avgöra vad man egentligen tycker om den lite bufflige och typiskt amerikanske John men det ska framförallt bli spännande att fortsatt få följa honom och hans äventyr.
Riktigt spännande bok! Faktiskt ännu bättre än man kan tro av beskrivningen. Man blir riktigt sugen att läsa en uppföljare...