Marianne Jidhoff-serien, #10

Tio Grisar Nere

Bok av Denise Rudberg
Marianne Jidhoff undersöker tillsammans med sitt team en dödsskjutning på en krog på Östermalm. En utredning som påverkar Marianne. Den tvingar tillbaka minnen från sommaren 1993 när hennes numera döda make utredde en krogskjutning samtidigt som deras äktenskap utsattes för hårda prövningar som kunde leda till deras slut. Fallet blir en uppgörelse med det förflutna.
Det här är den tionde boken i serien om Marianne Jidhoff. Det som är bra med hela den här serien är Mariannes starka personlighet. Man kan inte annat än att gill dem.
Den här boken utspelar sig i nutid och 1993. 1993 skedde en skjutning på Riche. Då kom en tjej som arbetade där på en svartklubb undan och hon försvann och skaffade en ny identitet i London. Det sker en ny skjutning i nutid på en restaurang och det visar sig att de båda skjutningarna hänger ihop.
Man får även reda på mer om Mariannes äktenskap. Man får följa henne och hennes man Hans liv 1993 och vad som hände.
Den tionde boken i serien om Marianne Jidhoff och hennes kollegor. Böckerna i serien har alltid ett bra läsflyt, håller spänningen uppe och balanserar bra mellan utredning och utredarnas privatliv. I just den här boken var tillbakablickarna på Mariannes liv med Hans höjdpunkten. Själva utredningen var märklig i den här boken, många lösa trådar som inte knöts samman och namnet förstod jag inte alls.
Alltid lika spännande att få återse Jidhoff, Ehn och Madrid! Den här boken går i en rasande takt och nu får vi ännu en tvist på berättelsen; som jag personligen längtat efter...

Det här är en av de serie som jag Alltid är snabb med att läsa så fort det kommer ut en ny bok. En serie som har det mesta; karaktärer man tycker om och vill veta hur det går för. Spänning och ibland hissnande saker som man inte kunnat gissa om ens i sin vildaste fantasi.

I den här boken får vi "äntligen" stifta bekantskap med "spöket" Hans; Marianne Jidhoff mycket omtalade exman (inte mycket positivt man hört om den karlen). Kan lova att man förstår både ett och annat efter att man äntligen fått "träffa" Hans. Boken består av återblickar som knyter ihop två inte alltför olika krogskjutningar. En som utspelade sig 1993 och en som utspelar sig 2020. Den ena leds av Hans den andra av Marianne. Den ena är död den andra lever kvar med minnena; de flesta allt annat än positiva. 

Vi får också se en annan del av trion som vi bara har anat i periferin och bara fått gissa oss till. Men nu får vi den svart på vitt och den har kanske inte riktigt den effekt vissa delar av gänget hoppats på... Eller?

En spännande bok rakt igenom och jag ser framemot att få fortsätta lära känna Marianne Jidhoff, Augustin Madrid och Torsten Ehn i Många, Många böcker framöver!
Marianne får tänka tillbaka på sitt äktenskap med Hans och en skjutning som hände för flera år sedan. En ny skjutning kopplar ihop dåtid och nutid. Vänner och familj är viktiga för Marianne och det visar författaren på ett finurligt sätt.
Det finns vissa böcker jag slänger mig över när de släpps och Denise Rudbergs böcker är just sådana böcker!

"Tio grisar nere" är den tionde boken i serien om Marianne Jidhoff. I denna bok följer vi Marianne, Torsten och Augustine när de utreder en dödsskjutning på en krog i Stockholm. För Marianne för det minnet tillbaka till 1993 då hennes numera döda make Hans utredde en liknande skjutning.

Denise väver skickligt ihop dåtidens händelser med nutiden. Vi läsare får äntligen lära känna Hans och få en bild över hur han och Marianne hade det i sitt äktenskap. Det tillför hela handlingen och historien väldigt mycket och man får en djupare inblick i Mariannes liv då och nu.

Boken är spännande och en riktig bladvändare. Dåtidens händelser påverkar nutiden och bit för bit får jag som läsare ledtrådar till hur allt hänger ihop. Som alltid tycker jag att Denise beskriver både miljö, personer och relationer på ett mycket bra sätt. Det är därför lätt att se handlingen framför sig i bilder.

Det är något med sättet som Denise skriver på som tilltalar mig. Som gör att jag inte kan släppa hennes böcker när jag väl börjat läsa. "Tio grisar nere" är en av de bästa böckerna i serien om Marianne, Torsten och Augustine. Den berör också den pågående pandemin och känns väldigt aktuell.
Jag har bara läst två böcker i denna serie innan (har dock alla böcker hemma), men jag måste säga att det inte gör någonting. Jag fick ändå ut mycket av boken och tycker att denna är den bästa, hittills.
Jag älskar blandningen av dåtid och nutid och hur allt knyts samman i slutet.
Boken håller ett bra tempo och för den som inte håller koll på alla personer så finns ett bra personbibliotek längst fram.
Både miljö och personer är väl beskrivna vilket gör att man kan se allt framför sig, något jag verkligen uppskattar.
När boken var slut kände jag att jag ville ha mer. 200 sidor till hade jag inte haft något emot.
Vad som dock är bra är att jag i alla fall har flera böcker i serien att ta mig ann. 😍🙏
Tioende boken om Jidhoff. Mer drama, mera kärlek, mer återblickar och givetvis mer mord. Hur går det för Torsten och Marianne? Hur mycket har Hans påverkat, inte bara Marianne utan Torsten? Svår att lägga ifrån sig!
Denise böcker är sådana man vill kasta sig över, men ändå dra ut på och njuta av.

I ”Tio grisar nere” sker en brutal dödsskjutning på Östermalmsrestaurangen Paraden. Tre okända män i motorcykelställ anländer och börjar skjuta mot både personal och gäster. Bland gästerna finns ett sällskap poliser som hittas både döda och skadade.

Marianne Jidhoff, Torsten Ehn och Augustin Madrid tillsammans med kollegorna i ”Syjuntan” blir snabbt inkopplade i utredningen. Fallet visar sig ha kopplingar till en krogskjutning i Stockholm 1993. Ett fall som leddes av Mariannes f.d. make Hans. För Marianne blir det en påminnelse om smärtsamma minnen från det förflutna. Torsten som arbetade med fallet tvingas avslöja dolda hemligheter.

Vi läsare får lära känna Mariannes numera avlidna make Hans lite mer., vilket jag uppskattat. Vi får en insyn i makarna Jidhoffs äktenskap och vad som ledde fram till deras skilsmässa.

Två parallella historier varvas, en nutida och en där vi får följa Sacha Jungfeldts liv 1993. Hon gömmer sig i London, på flykt från sitt tidigare liv men i ständig rädsla.

Jag gillar verkligen den här elegant-crimeserien och hela persongalleriet. ”Tio grisar nere” handlar om livsavgörande beslut, hemligheter, lögner och början på något helt nytt. De två parallellhistorierna varvas på ett snyggt sätt. Och det är riktigt bra! Det här är den tionde boken och en av de bästa i serien. Och slutet får mig att redan börja längta efter nästa bok.
Tionde boken om Marianne Jidhoff och gänget. Ska inte sticka under stol med att jag älskar Denise Rydbergs böcker överlag, men just serien med Marianne Jidhoff (och Serien Kontrahenterna) ligger mig extra varma om hjärtat! Det blir lite av en kär vän som kommer åter och jag älskar hur karaktärerna och deras relationer utvecklas för varje bok som kommer! Äntligen är väl känslan när jag stänger igen bakre pärmen för den här gången. Spännande historia där vi delvis lämnar Sverige, intressanta tillbakablickar där man får en bra insyn i Mariannes tidigare äktenskap med Hans och hur det formar henne.
Jag läst snudd på allt av Denise Rudberg sedan hennes första bok kom ut för 20 år sedan. Det är inte exempel på den största litteraturen, men liksom en härlig tv-serie där man över tid lär känna och tycker om karaktärerna fyller den helt klart sitt underhållningssyfte. Roligt också att som trogen läsare få återse gamla huvudkaraktärer i något mindre biroller i den här serien, som alltså kan ses lite som en spin-off?

Serien om Marianne Jidhoff och Torsten Ehn är inne på tionde boken nu och även om varje roman innehåller ett eller flera brott som ska lösas så är det huvudkaraktärernas liv och relationer som gör att jag återkommer bok efter bok. Det skadar ju inte heller för en Stockholmare i exil att böckerna utspelar sig i Stockholmsmiljö.

Klart läsvärd, men med lättsmältheten kommer också att den inte lämnar någon speciell eftersmak - varken god eller bitter. Betyget blir därför ☆☆☆+ av fem.
Gillade skarpt att man fick en inblick i hur förhållandet var mellan Marianne och Hans förut. Hur han egentligen kände för henne.
Det finns vissa böcker jag slänger mig över när de släpps och Denise Rudbergs böcker är sådana böcker!

”Tio grisar nere” är den tionde boken i Elegant Crime serien om Marianne Jidhoff. I denna del får vi följa Marianne, Torsten och Augustine när de utreder en dödsskjutning på en krog i Stockholm. Det för minnet tillbaka till 1993 då Mariannes numera döda make Hans utredde en liknande skjutning.

Denise väver skickligt ihop dåtidens händelser med nutiden och vi får även lära känna Hans och få en bild över hur han och Marianne hade det i sitt äktenskap. Det tillför hela handlingen och historien väldigt mycket och man får en djupare inblick i Mariannes liv.

Boken är bra, spännande och en bladvändare. Dåtidens händelser påverkar nutiden och bit för bit får jag som läsare ledtrådar till hur allt hänger ihop. Som alltid tycker jag att Denise beskriver både miljö, personer och relationer på ett mycket bra sätt. Det är därför lätt att se handlingen framför sig i bilder.

Det är något med sättet som Denise skriver på som tilltalar mig. Som gör att jag inte kan släppa hennes böcker när jag väl börjat läsa. ”Tio grisar nere” är en av de bästa böckerna i serien om Marianne, Torsten och Augustine. Det är mer djup i den, ett djup som jag gillar.

Lyckost dig som ännu inte har läst!
Det finns vissa böcker som jag verkligen kastar mig över när de släpps och böckerna om Marianne Jidhoff av Denise Rudberg ingår där. Nu har jag precis slukat den tionde boken Tio Grisar Nere och Denise Rudberg levererar som vanligt på topp. Det här är verkligen en av de bättre böckerna i serien. Som vanligt får vi följa Marianne Jidhoff och hennes kollegor Torsten och Augustin som här utreder en dödsskjutning på en krog i Stockholm.

I tillägg till det går man även tillbaka till 1993 då en liknande skjutning genomfördes. Den gången var det Mariannes bortgångne make Hans som ansvarade för utredningen och i och med det så får vi i den här boken mycket tillbakablickar på Mariannes liv med sin make Hans och vi får lära känna honom bättre vilket jag tycker är väldigt intressant och tillför en ytterligare dimension till Mariannes bakgrund.

Denise väver skickligt ihop de bägge utredningarna och brotten och allteftersom utredningen pågår växer relationen mellan Marianne och Torsten till en ny nivå. Frågan är bara om det är en bättre eller sämre nivå, kan de fortsätta jobba och umgås som tidigare ? Boken och dess historia är spännande och en riktig bladvändare, jag kunde inte sluta läsa innan den var slut. Det här är också den första boken jag läser som tar upp den Corona-situation som vi befinner oss i och det ger en ytterligare nyansering av berättelsen.
B o k r e c e n s i o n

Titel: Tio Grisar Nere
Författare: Denise Rudberg
Förlag: Bookmark

✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨

💫Utdrag från baksida på bok: En brutal dödsskjutning på en lugn Östermalmskrog kastar förundersökningsledaren Marianne Jidhoff tillbaka i tiden.
Hon hemsöks av minnen från den dramatiska sommaren 1993. En kylig sommar då hennes numera döde make Hans utredde en annan krogskjutning medan deras äktenskap vacklade på ruinens brant.

I London 1993 gömmer sig den självsäkre & förslagna Sacha Jungfeldt undan sitt tidigare liv. Hon är fast besluten att påbörja ett nytt liv långt från Stockholm. Men priset hon får betala för sin flykt är högt utan att varken ge trygghet eller normalitet

Hemligheter, livsavgörande val & förödande missförstånd...💫

✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨

💫 Äntligen kom del 10 i Denise Rudbergs fantastiska elegant crime serie! 🤩 Jag fullkomligt älskar dessa böckerna med Marianne i framkant men även charmige Torsten & alla andra karaktärer som man lärt känna.😍 Vill bara ha mer & mer när jag läser!

Denna boken gjorde mig inte besviken, återigen bevisar Denise Rudberg att hon skriver fantastiskt bra böcker ✨👏 Samma driv i berättelsen & man kommer in i berättelsen med en gång & vill inte släppa boken från sig förrän sista sidan är läst. Det jag gillade lite extra med denna boken jämfört med de tidigare var att man lärde känna Hans lite mer & fick en viss förståelse om honom. Jag gillade även att boken var indelad i då & nutid & att Sacha fick en större del i boken & gjorde att hela historian vävdes samman på ett bra sätt.

Satt med ett stort leende efter att stängt boken & jag vill ha nästa del framför mig NU 🤩✨

Ps. Att läsa boken fick mig även att googla på Byredo duschtvål ☺️ Sättet som Denise skriver på och hur allt beskrivs, så blev jag genast nyfiken & sugen på att klicka hem en ny duschtvål 🥰 💫

Mitt betyg blir 5 ⭐️ av 5 ⭐️
Den tionde delen om Marianne Jidhoff och "syjuntan" är en av de mer spännande böckerna i serien. I boken får vi också stifta bekantskap med Mariannes avlidne make Hans genom tillbakablickar till tidigt 90-tal. Jag läste ut boken på ett par timmar och njöt av varenda sida. En fullträff!

Jag gillar också skarpt att Denise Rudberg alltid startar böckerna om Jidhoff med ett persongalleri - dvs några korta meningar om de huvudkaraktärer vi kommer att träffa i böckerna.