Tio Grisar Nere

Marianne Jidhoff-serien, #10
Bok av Denise Rudberg
Marianne Jidhoff undersöker tillsammans med sitt team en dödsskjutning på en krog på Östermalm. En utredning som påverkar Marianne. Den tvingar tillbaka minnen från sommaren 1993 när hennes numera döda make utredde en krogskjutning samtidigt som deras äktenskap utsattes för hårda prövningar som kunde leda till deras slut. Fallet blir en uppgörelse med det förflutna.
4 utgåvor
Välj utgåva
Tio grisar nereSvenska - Inbunden
ISBN: 9789189087330
Tio grisar nereSvenska - Ljudbok
ISBN: 9789189087644
Tio grisar nereSvenska - Okänt
ISBN: 9789189087651
Tio grisar nereSvenska - E-bok
ISBN: 9789189087637
Tionde boken om Marianne Jidhoff och gänget. Ska inte sticka under stol med att jag älskar Denise Rydbergs böcker överlag, men just serien med Marianne Jidhoff (och Serien Kontrahenterna) ligger mig extra varma om hjärtat! Det blir lite av en kär vän som kommer åter och jag älskar hur karaktärerna och deras relationer utvecklas för varje bok som kommer! Äntligen är väl känslan när jag stänger igen bakre pärmen för den här gången. Spännande historia där vi delvis lämnar Sverige, intressanta tillbakablickar där man får en bra insyn i Mariannes tidigare äktenskap med Hans och hur det formar henne.
Jag läst snudd på allt av Denise Rudberg sedan hennes första bok kom ut för 20 år sedan. Det är inte exempel på den största litteraturen, men liksom en härlig tv-serie där man över tid lär känna och tycker om karaktärerna fyller den helt klart sitt underhållningssyfte. Roligt också att som trogen läsare få återse gamla huvudkaraktärer i något mindre biroller i den här serien, som alltså kan ses lite som en spin-off?

Serien om Marianne Jidhoff och Torsten Ehn är inne på tionde boken nu och även om varje roman innehåller ett eller flera brott som ska lösas så är det huvudkaraktärernas liv och relationer som gör att jag återkommer bok efter bok. Det skadar ju inte heller för en Stockholmare i exil att böckerna utspelar sig i Stockholmsmiljö.

Klart läsvärd, men med lättsmältheten kommer också att den inte lämnar någon speciell eftersmak - varken god eller bitter. Betyget blir därför ☆☆☆+ av fem.
Gillade skarpt att man fick en inblick i hur förhållandet var mellan Marianne och Hans förut. Hur han egentligen kände för henne.
Det finns vissa böcker jag slänger mig över när de släpps och Denise Rudbergs böcker är sådana böcker!

”Tio grisar nere” är den tionde boken i Elegant Crime serien om Marianne Jidhoff. I denna del får vi följa Marianne, Torsten och Augustine när de utreder en dödsskjutning på en krog i Stockholm. Det för minnet tillbaka till 1993 då Mariannes numera döda make Hans utredde en liknande skjutning.

Denise väver skickligt ihop dåtidens händelser med nutiden och vi får även lära känna Hans och få en bild över hur han och Marianne hade det i sitt äktenskap. Det tillför hela handlingen och historien väldigt mycket och man får en djupare inblick i Mariannes liv.

Boken är bra, spännande och en bladvändare. Dåtidens händelser påverkar nutiden och bit för bit får jag som läsare ledtrådar till hur allt hänger ihop. Som alltid tycker jag att Denise beskriver både miljö, personer och relationer på ett mycket bra sätt. Det är därför lätt att se handlingen framför sig i bilder.

Det är något med sättet som Denise skriver på som tilltalar mig. Som gör att jag inte kan släppa hennes böcker när jag väl börjat läsa. ”Tio grisar nere” är en av de bästa böckerna i serien om Marianne, Torsten och Augustine. Det är mer djup i den, ett djup som jag gillar.

Lyckost dig som ännu inte har läst!
Det finns vissa böcker som jag verkligen kastar mig över när de släpps och böckerna om Marianne Jidhoff av Denise Rudberg ingår där. Nu har jag precis slukat den tionde boken Tio Grisar Nere och Denise Rudberg levererar som vanligt på topp. Det här är verkligen en av de bättre böckerna i serien. Som vanligt får vi följa Marianne Jidhoff och hennes kollegor Torsten och Augustin som här utreder en dödsskjutning på en krog i Stockholm.

I tillägg till det går man även tillbaka till 1993 då en liknande skjutning genomfördes. Den gången var det Mariannes bortgångne make Hans som ansvarade för utredningen och i och med det så får vi i den här boken mycket tillbakablickar på Mariannes liv med sin make Hans och vi får lära känna honom bättre vilket jag tycker är väldigt intressant och tillför en ytterligare dimension till Mariannes bakgrund.

Denise väver skickligt ihop de bägge utredningarna och brotten och allteftersom utredningen pågår växer relationen mellan Marianne och Torsten till en ny nivå. Frågan är bara om det är en bättre eller sämre nivå, kan de fortsätta jobba och umgås som tidigare ? Boken och dess historia är spännande och en riktig bladvändare, jag kunde inte sluta läsa innan den var slut. Det här är också den första boken jag läser som tar upp den Corona-situation som vi befinner oss i och det ger en ytterligare nyansering av berättelsen.
B o k r e c e n s i o n

Titel: Tio Grisar Nere
Författare: Denise Rudberg
Förlag: Bookmark

✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨

💫Utdrag från baksida på bok: En brutal dödsskjutning på en lugn Östermalmskrog kastar förundersökningsledaren Marianne Jidhoff tillbaka i tiden.
Hon hemsöks av minnen från den dramatiska sommaren 1993. En kylig sommar då hennes numera döde make Hans utredde en annan krogskjutning medan deras äktenskap vacklade på ruinens brant.

I London 1993 gömmer sig den självsäkre & förslagna Sacha Jungfeldt undan sitt tidigare liv. Hon är fast besluten att påbörja ett nytt liv långt från Stockholm. Men priset hon får betala för sin flykt är högt utan att varken ge trygghet eller normalitet

Hemligheter, livsavgörande val & förödande missförstånd...💫

✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨

💫 Äntligen kom del 10 i Denise Rudbergs fantastiska elegant crime serie! 🤩 Jag fullkomligt älskar dessa böckerna med Marianne i framkant men även charmige Torsten & alla andra karaktärer som man lärt känna.😍 Vill bara ha mer & mer när jag läser!

Denna boken gjorde mig inte besviken, återigen bevisar Denise Rudberg att hon skriver fantastiskt bra böcker ✨👏 Samma driv i berättelsen & man kommer in i berättelsen med en gång & vill inte släppa boken från sig förrän sista sidan är läst. Det jag gillade lite extra med denna boken jämfört med de tidigare var att man lärde känna Hans lite mer & fick en viss förståelse om honom. Jag gillade även att boken var indelad i då & nutid & att Sacha fick en större del i boken & gjorde att hela historian vävdes samman på ett bra sätt.

Satt med ett stort leende efter att stängt boken & jag vill ha nästa del framför mig NU 🤩✨

Ps. Att läsa boken fick mig även att googla på Byredo duschtvål ☺️ Sättet som Denise skriver på och hur allt beskrivs, så blev jag genast nyfiken & sugen på att klicka hem en ny duschtvål 🥰 💫

Mitt betyg blir 5 ⭐️ av 5 ⭐️
Den tionde delen om Marianne Jidhoff och "syjuntan" är en av de mer spännande böckerna i serien. I boken får vi också stifta bekantskap med Mariannes avlidne make Hans genom tillbakablickar till tidigt 90-tal. Jag läste ut boken på ett par timmar och njöt av varenda sida. En fullträff!

Jag gillar också skarpt att Denise Rudberg alltid startar böckerna om Jidhoff med ett persongalleri - dvs några korta meningar om de huvudkaraktärer vi kommer att träffa i böckerna.