Gillar spänning

Tips för den som...

Isberg

Bok av Niklas Turner Olovzon
Isberg av Turner Olovzon

I det lilla samhället Tassby i Dalarna bor några kufiska människor, det är Lars-Inge, kallad Lassa som bor ensam med sin hund Ziggy sen hans fru försvann för flera år sedan. Där bor även Liss-Kulla tillsammans med sin make Sören som hellre tittar på hockey än att vara med sin fru. Liss-Kulla håller koll på allt som händer i samhället och hon tror att Lars-Inge döljer något, men gör han verkligen det?
 
Wow, vilken debut av Turner Olovzon. Jag var fast redan på första sidan och den var en riktig bladvändare. Kapitlen var korta och lättlästa, språket var perfekt, med bra karaktärs- och miljöbeskrivningar. Storyn var målande med härliga metaforer, spänningen stegrade sig ända till slutet, och inget var förutbestämt. Jag kommer givetvis ha koll på Turner Olovzon och följa hans författarresa.

Yrsel

Bok av Annika Widholm
Första boken som jag läser av Annika Widholm och jag blev verkligen inte besviken!

Detta är en psykologisk thriller och en riktig bladvändare som var omöjlig att lägga ifrån sig!

Boken är spännande från första sidan och man bara måste läsa vidare för att få svar på hur allt ligger till och vad det är som händer med huvudpersonen Clara.

Clara har precis flyttat ihop och blivit sambo med Markus och hans två döttrar Agnes och Linn.

Deras mamma Sara är avliden genom en tragisk olycka som Clara inte har fått reda på så mycket om.

Clara träffade Markus och inledde ett förhållande med honom under tiden han var gift med Sara.

Clara råkar ut för märkliga svimningsanfall lite här och var och vaknar upp på helt andra ställen än där som hon svimmade.....sen minns hon inget av vad som hände.... Hon känner även märkliga dofter, t ex parfym och andra ljud och dofter.

Hon känner sig ofta iakttagen när hon är själv i lägenheten och dörren till Saras gamla arbetsrum hålls låst......men Clara blir nyfiken på rummet och lyckas till slut komma in i rummet.....

Clara känner sig även förföljd och börjar känna igen en man som hon misstänker förföljer henne och tar kontakt med honom.

Vill inte avslöja så mycket mer om handlingen för jag tycker att man själv ska läsa boken och bilda sig en egen uppfattning.

I slutet av boken känns det som många av mina misstankar och frågor känns obesvarade delvis, boken lämnar ett avtryck och man har svårt att släppa boken även efter att man har läst ut den!

Mycket bra thriller!!

LÄS DEN!

Skymningstid

Bok av Henrik Bromander
I mitten av mars vann jag Henrik Bromanders bok Skymningstid här hos Omnible. Författaren är 20 år yngre än jag, serietecknare och dramatiker också. Slå det, den som kan...

Det här boken börjar på 1960-talet, men huvuddelen av den utspelar sig under 1970-talet. Boken inleds med en flygplanskapning, men det är Gunnar Björk som står i centrum av berättelsen, bland fåglar och träd. Men har har en oro inuti sig. Och hans hustru Heidi beter sig underligt. Säkerhetspolisen Monika Nilsson får upp ett spår på en högerextrem grupp, en grupp som kanske har förgreningar långt upp i staten. Kan det verkligen finnas hemliga nätverk och underjordiska celler i välfärdssamhället? Rädslan för en sovjetisk ockupation är i alla fall stor.

Ingångarna i den här romanen är flera, vilket till att börja med förvirrar mig. Men jag fastnar för språket, det fantastiskt målande språket. Tänk om alla skrev så vackert – även om det otäcka! Berättelsen i sig är en blandning av spionhistoria och extrema grupper i socialdemokratins Sverige, mellan 1960-talets upproriska decennium och 1980-talets yuppyera. Personerna som figurerar är beskrivna ganska kortfattat, men som läsare kan jag ändå göra mig bilder av hur de ser ut, låter, är rent generellt och till och med luktar.

Det här är en annorlunda roman. Bokens författare har med all säkerhet gjort gedigna efterforskningar innan han har satt sig ner för att skriva även om den här boken är fiktion. Till största delen… Slutet är… intressant.

Mitt omdöme blir högt.

Dragoner

Bok av Gertrud Hellbrand
Jag måste medge att jag tyckte starten var lite trög. Jag tror det beror på att för mig som inte är ett skvatt intresserad av hästar kändes som om jag inte skulle gilla innehållet. men se så jag bedrog mig. Ganska snabbt var jag fast och då blev det sträckläsning samt att jag lyssnade när jag inte hade möjlighet att läsa.
Det här en berättelse som där vi får följa ett antal personer ur deras perspektiv och alla dessa personer är mycket väl beskrivna och intressanta.

Gertruds sätt lägga ut ledtrådar en hit och en dit gör att det blir otroligt spännande och samtidigt omöjligt att få koll på vem och varför. Jag har hela tiden en känsla av att något väldigt fruktansvärt har hänt och att utgången är oerhört oviss.

Ett enkelt och rakt språk som är detaljerat och miljöbeskrivningarna är målande. Drivet är på topp och intrigen lysande.

"Dragoner är en spänningsroman i idyllisk - och starkt hierarkisk - landsbygdsmiljö, en mordgåta och samtidigt en berättelse om familjeband, kärlek, svek och svartsjuka." Bokens baksida

The Others

Film från 2001 regisserad av Alejandro Amenábar
En film som ger dig gåshud.
Nichole Kidman i huvudrollen spelar en mor till två barn som båda är allergiska mot solljuset.
Hon annonserar i tidningen att hon söker hjälp till gården hon bor på. Det är ett stort vackert hus och som tur är kommer tre nya personer som blir personal på gården. Den nya personalen tar hand om matlagning, städning m.m
Det är något som inte stämmer helt riktigt. Dörrar öppnas och stängs, gardiner öppnas istället dör att hållas stängda, någon springer en våning upp och vem är det som dottern pratar med? Är det den nya personalen som vill något ont? Eller är det spöken?
Den 17 åriga Elizabeth blir av ett misstag vittne till två kallblodiga mord utförd av den ryska maffian. Lite drygt 10 senare får vi möta Abigail som är programmerare och datahacker åt FBI. Hon träffar en polis och vet inte om hon kan öppna upp sig och visa sin riktiga identitet.

Börjar bra och spännande och det blir svårt att sluta lyssna. När man kommer in i andra delen av boken börjar tempot saktas ner och tycker att historien börjar spreta åt olika håll och stundvis tycker jag att det är lite väl mycket fokus på sexscener.
Boken är lång och hade i mitt tycke vunnit på om den kortats ner en aning.

Familjen

Bok av Lotta Lundh
Så spännande bok som jag hade svårt att släppa ifrån mig. Jag har själv inga barn men kan förstå en förälder när ens barn försvinner och inte hittas. Det måste ju vara en stor mardröm.

Alla ljuger

Bok av Camilla Grebe
Som jag längtat efter denna nya nervkittlande bok av Camilla Grebe! Så spännande från första början så man kan inte sluta... bonusdottern försvinner och Marias man blir anklagad för att ha med det hela att göra ...läs och njut !

Mio, min Mio

Bok av Astrid Lindgren
Den här boken skulle jag vilja ge två betyg. Ett toppbetyg till illustrationerna från Johan Egerkrans och ett inte bra betyg till texten. Det känns nästan tabu att inte tycka om Astrid Lindgrens språk. Precis som titeln antyder så är boken skriven med anaforer. Utan anaforer skulle boken vara betydligt kortare, betydligt kortare skulle boken vara utan anaforer. Typ så. Både jag och min son ledsnade så det slutade med att jag uteslöt alla upprepningar när jag läste högt.

Historien är spännande och bitvis ganska läskig. Det är en barnbok men väldigt mycket tragik. Boken börjar med att vi får följa Bengt som blivit adopterad men inte är önskvärd hos adoptivföräldrarna.
Jag rekommenderar boken för de fantastiska illustrationerna av Egerkrans.

Innan jag somnar

Bok av S. J. Watson
Jag har velat läsa den här boken ända sedan jag såg filmen för flera år sedan och trots att jag kände till plot twisten sögs jag in redan på första sidan och sträckläste boken därefter. Jag älskar att det är en manlig författare som skrivit en bok med en kvinnas förstapersonperspektiv och att han lyckas leverera en berättelse med sån suggestivitet och rå spänning. Full pott

Hennes ögon blå

Bok av Lisa Hågensen
4,5/5

Det här blev den åttonde boken jag läser av Hågensen, och hon är en klar favorit med sina Ya-serier, så mina förväntningar var höga. Och de infriades. Jag gillar verkligen både storyn och språket.

I Hennes ögon blå följer vi främst Raili, som arbetar på bibliotek tillsammans med bästa vännen Ylva. Raili har en liten stuga som hon ofta åker till när hon har ledig tid, men den här gången känns inte allt som det brukar. Hon har en obehagskänsla och känner sig iakttagen och som att skogen vill henne illa. Men hon försöker skaka det av sig, tills hon möter ett mysterium – folk verkar glömma bort saker ur sitt förflutna. Samtidigt berättar hennes granne Olofsson om att han tror att andra grannar hade ett barn i början av sommaren, men det barnet är det ingen annan som vet om.

Boken börjar med att Raili kliver in i Olofssons hus efter att hon inte fått tag på honom. Redan här börjar det spännande, med döda kroppar, någon hon måste gömma sig ifrån, och mordbrand. Sedan går vi tillbaka två månader i tiden och får veta bakgrunden till det hela, innan upplösningen. Emellanåt dyker också tillbakablickar från 1600-talet också upp, där Kirsti anklagas för att vara häxa.

Persongalleriet är relativt stort, men eftersom alla kopplas samman på ett bra sätt är det lätt att skilja dem åt. Jag gillar Olofsson och hans bryska och samtidigt lågmälda sätt. Raili är härlig, och hennes relation med Ylva är underbar. Humorn dem emellan, eller Railis egen humor när hon har monologer med sig själv, lättar upp en annars ganska mörk och obehaglig bok, och gör den mer lättsmält.

Det finns drag av övernaturlighet, och jag kan tänka mig att det bara kommer att växa i kommande böcker i serien. Språket är lysande och får pocketboken att kännas lättläst och som att det går fort, trots att den är över 400 sidor. Ser mycket fram emot att läsa den spännande fortsättningen.

Galgbergets väktare

Bok av Anna Jansson
Den bästa boken hittills. Spännande och många olika individer som vävdes ihop på ett intressant sätt. Tog slut för fort bara!!

Lupin

TV-program från Netflix
Fransk serie i 5 delar gjord utifrån Maurice Leblancs karaktär Arsène Lupin, producent Netflix,
Serien utspelar sig mestadels i Paris i nutid. Huvudrollen Assane jobbar undercover som Lupin som är en fiction gentlemanna tjuv från böckerna av Arsène Lupin.
Som tittare kommer du in i serien omedelbart och det är väldigt spännande hela tiden. Tricksen som Lupin har i rockärmen är kluriga och inte helt självklara på en gång. Sista avsnitten ger en riktig cliffhänger.
Rekommenderas från 13 år.
En mycket sevärd serie med fler avsnitt på gång under 2021.

Pojken som slutade gråta

Bok av Ninni Schulman
Jätte spännande deckare från början till slut!

En bok som är svår att lägga ifrån sig.

Poliserna i Hagfors tampas med en rad bränder där sammanlagt 4 personer har bragts om livet. De misstänker att det är en seriepyroman som härjar men har svårt att få ett sammanhang på bränderna.

Reportern Magdalena kämpar på med att få en bra artikel och att få löpet på första sidan och konkurrerar med sin kollega Jens från rival tidningen som på nåt sätt lyckas hela tiden. Magdalena upptäcker att hon är gravid men kommer inte till skott att meddela nyheten för sin pojkvän.

Polisen Petra har fullt upp med utredningen med bränderna samtidigt som hon är orolig för sin son som bara ligger inne och deppar på sitt rum....

Polisen Christer kämpar på med utredningen men allt går inte som han tänkt sig.......

Läs boken om du gillar spänning!!

I hemlighet begravd

Bok av Viveca Sten
Morden i Sandhamn är en stor favorit. Sen tycket jag mycket om Nora. Hon hamnar oftast i knipa men klarar sig alltid. Hon lever med sina 2 barn och jobbar som advokat men hon hjälper även polisen med kniviga fall

Vinterpacket

Bok av Jacob Lindfors
Wow vilken debut! Vinterpacket är en spännande, nervkittlande spänningsroman med oväntade vändningar och fantastiska karaktärer. Från första sidan var jag helt fast, och på en enda dag läste jag ut bokens 540 sidor. Rekommenderas starkt!

Amerikansk jord

Bok av Jeanine Cummins
Bättre än så här blir det inte. Det är en otroligt gripande berättelse om folk som lever i en verklighet som faktiskt existerar. Vi får följa Lydia och sonen Luca när de flyr efter att 17 av deras släktingar blivit ihjälskjutna på ett kalas. Orsaken till avrättningarna är att Lydias man är journalist och publicerade en text om kartellen los Jardineros. På sin flykt träffar de andra människor med en rad olika livsöden i bagaget. En otroligt gripande bok med starka känslor och dilemman de ställs inför. Boken är inte rakt igenom mörkt och dyster utan stark kärlek genomsyrar hela handlingen. Språket och uttrycken är vackra att läsa och orden vävs ibland ihop till metaforer i sina beskrivningar. Jag skulle bli väldigt förvånad om boken inte blir till en film.

Innan snön faller

Bok av Helena Kubicek Boye
Den handlar om psykologen Anna Varga har fått sitt första jobb
På säteters mentalhus. Men helt plötsligt börjar hon få hotfulla meddelande och information om att det finns ett rum 55, och vad döljer sig där ??

Det här är första boken om Anna och Säters mentalsjukhus. Den är väldigt spännande oxh man vill bara ha mer.

Pojken från skogen

Bok av Harlan Coben
Den här boken var otroligt spännande från första till sista sidan.
Wild hittas i skogen som ung. Ingen vet vad han gjort innan eller hur han klarat att överleva ensam. En dag försvinner en tonårsflicka och Wild kopplas in i jakten på att hitta henne. Dialogen är rapp och cool. Karaktärerna kommer nära läsaren och berör. Författaren lyckas hålla flera röda trådar parallellt utan att det blir rörigt som läsare. Det gör bara det hela så mycket mer spännande! Jag känner mig faktiskt lite cool bara av att läsa den.

Hövdingen

Bok av Anders Salander
Mycket spännande bok. Fruktansvärt när ens barn försvinner. En förälders värsta mardröm. Tyckte mycket om boken och hade svårt att lägga i från mig den

Goda grannar

Bok av Mattias Edvardsson
Micke cyklar hemåt från jobbet i Köpinge när han hör sirenerna, det visar sig att katastrofen är total, hans fru Bianca har blivit påkörd precis utanför hemmet.

Allt tyder på att det är en tragisk olycka som skett, grannen Jacqueline och hennes 15-åriga son Fabian står chockerade och förtvivlade vid sin BMW, Bianca hade dykt upp på sin cykel bakom häcken och det fanns inte en chans hinna bromsa i tid.

Vi får följa grannarna med start drygt två år sedan då Micke, Bianca och barnen flyttade in, till nutid och alternerar i tid likväl som berättarrösten växlar mellan Micke, Jacqueline och Fabian.

Hur ska det gå för Bianca? Vad är det för fel på Fabian? Är Micke kär i Jacqueline? Frågorna är otaliga och ledtrådarna som serveras bjuder på spekulationer i olika riktningar.

Kapitlen är korta och boken är otroligt lättläst, snabbslukad. Samtidigt som människorna upplevs vanliga gör händelserna att följderna blir fatala.

Köplust

Bok av Stephen King
En av Stephen Kings bästa. När du läst den kommer du aldrig glömma den. Den fastnar i ditt inre som en litterär upptäckt du inte kan tvätta bort. Den är otäck. Slår runt din verklighetsuppfattning och kan få den bäste att prata för sig själv.

Bergtagen

Bok av Camilla Sten
En ungdomsbok jag inte ångrar att jag läste.
Julia bor i en liten by i Norrland när en pojke försvinner från internatskolan. När Julia börjar nysta i historien upptäcker hon att det inte är första gången något liknade inträffat.
Jag läste boken för jag var nyfiken på kombinationen spänningsroman och folklore. En liten bit in i boken blir allt väldigt spännande. Även om författaren riktar sig till yngre läsare än jag tycker jag att den var läsvärd för karaktärerna och relationerna beskrivs så fint.
Om historien innehåller en smula mer magi eller övernaturligt skulle den fått full pott. Jag ser fram att läsa resterande två böckerna i triologin.

Se mig falla

Bok av Mons Kallentoft
När man väl hade kommit in i handlingen så är se mig falla omöjlig att lägga ifrån sig. Beskrivningarna av denna för många välkända ö är trollbindande men även när dess chockerande & råa skuggsidor visar sig vill man bara veta mer. Kommer privatdetektiv Tim att hålla sitt löfte? Jag gillar att man även får se glimtar av de andra personerna som böckerna kretsar kring. På något sätt drar detta ner tempot så att man som läsare hinner andas innan man stressar vidare i Tims höga actionfyllda hastighet. Även hans sorg och frustration smittar av sig och påverkar mig att vilja hitta svaren på frågorna snabbt.

När man väl avslutat ”se mig falla” är man redo att kasta sig in i ”hör mig viska” (För någonting verkar skumt)