Ellens val, #1

Det nya livet

Bok av Helena Dahlgren
Boken är del ett i en serie om unga kvinnor på väg ut i livet under det tidiga 1900-talet. Ellen reser till den större staden för att besöka sin syster och dras då in i allt spännande man kan göra i en stad. Ellen inser att hon kan ha fler möjligheter till en framtid än hon tidigare trott, men hur ska hon kunna övervinna de hinder som uppstår?.
Ellen åker till stan för att ta reda på vad som har hänt med hennes syster Isa som gift sig och flyttat bort från gården. I stan börjar hon arbeta på ett pensionat och blir samtidigt upplockad av en lärarinna som privatundervisar henne för att hon ska kunna studera på universitetet. Den här har fått så fina recensioner av många men för mig föll den platt. Jag tycker inte alls om huvudpersonen, tycker hon känns barnslig och naiv. Det känns som att boken vill för mycket men lyckas inte. Den tar upp om kvinnors rättigheter i början på 1900-talet och det hade kunnat bli så bra för temat är intressant, men utförandet är sämre.
Betyg: 2+
Boken är den första delen i en serie som skildrar kvinnors livsvillkor med början 1915. Ellen beger sig till den fiktiva staden Ljungsala för att komma hemifrån men också för att besöka sin äldre syster, som hon inte hört något ifrån på länge. Hon träffar Gerda som blir en god vän och vars familj hjälper henne och låter henne bo på deras pensionat. Under tiden skriver hon detaljerade brev till sin syster och berättar om sitt nya liv. När breven sedan kommer oöppnade i retur, förstår hon att något måste ha hänt systern. Ellen möter också vänskap/systerskap ock kärleken. Ska bli intressant att följa utvecklingen av Ellen i nästa del som just heter Kärleken.
En historisk roman om kvinnors livsvillkor under 1915 i Sverige, i den fiktiva universitetsstaden Ljungsala. Jag tycker om historien, miljön och karaktärerna men det är något som fattas. Det tar en stund för mig att fångas av berättelsen. Anledningen kan vara att Ellens val- Det nya livet är en del av en längre serie av böcker. Jag fick känslan av att berättelsen bryts när den precis kommit igång. Men det är ett bra knep för att få mig att vilja läsa mer. Jag är nyfiken på vad som händer med Ellen.
Fin, avkopplande läsning. Berättelsen var lika rosaskimrande som omslaget, men det fanns också en liten strimma mörker.
Rekommenderas för den som gillar feelgood
Jag brukar inte läsa böcker i denna genre, men jag gillar Helena Dahlgrens böcker och ville därför ge mig på denna. Det är en liten lättläst pärla i skönt mjukband. Boken utspelar sig i början av 1900-talet.Huvudpersonen Ellen ger sig iväg med tåg till systerns nya hemort. Systern som gifte sig och flyttade och som sen inte har hört av sig. På nya orten flyttar hon in hos nya kompisens Gerdas familj, möter nya vänner och en kärlek i Jonas. Hon tas också med på hemliga kvinnomöten och får upp en lust att studera och förkovra sig i böcker. Jag ser fram emot att läsa nästa bok, som redan har kommit.
Boken är lättläst roman som jag som jag hade svårt att släppa ifrån mig. Boken har en bra person och miljöbeskriving. Längtar att läsa dem andra böckerna i serien.

En av de bästa böcker jag har läst. Rekomenderar boken starkt till alla.
Ellen har växt upp med sin familj långt ute på landet. När storasyster Isa, som hon står väldigt nära, gifter sig och flyttar till storstan Ljungsala känner sig Ellen ensam och övergiven.
För att hålla kontakt med sin syster skriver Ellen långa, detaljerade brev men Isa svarar bara med några hastigt nedskrivna rader. När sedan svaren uteblir anar Ellen oråd och far iväg till Ljungsala för att hälsa på och se hur det verkligen står till med systern.
När Ellen väl kommer till stan öppnar sig ett helt nytt liv upp, med nya valmöjligheter och framtidsutsikter. Och framförallt kärleken....

Jag är nog inte ensam om att ha fastnat för det ljuvliga omslaget. Boken är lättsam och mysig, och det är en fin historia. Jag ser absolut fram emot att läsa nästa del och få höra fortsättningen.
Den här boken är perfekt när man behöver bryta av lite tyngre läsande emellanåt, men utan att det blir för glättigt och tillrättalagt.
3,5 stjärnor.
Det här är en bok som jag helt ärligt var lite skeptisk till, har läst så många lovord och knappt något negativt. Men jag sällar mig till hyllningarna, hade så svårt att slita mig ifrån hörlurarna! Ville verkligen bara veta hur det skulle gå! Ellens val: Det nya livet är en historisk roman om kvinnohistoria, kärlek, familj och systerskap. Tyckte att kapitlen om Ellens försvunna syster Isa bröt av bra i boken och att man bara fick en liten bit i taget innan man tillslut fick veta vart hon försvunnit.

Tycker att Ella Schartner gjorde ett bra jobb med inläsningen
Ellen har växt upp tillsammans med sina föräldrar och tre systrar på en gård på landet. Ellen har särskilt stått sin storasyster Isa mycket nära men några år innan boken utspelar sig gifte sig Isa med en man, Hjalmar, och flyttade in till staden Ljungsala. Kontakten mellan Isa och Ellen blev allt glesare och till slut har Isa slutat besvara familjens brev. Ellen känner att något inte står rätt till och hon reser till Ljungsala för att där leta reda på sin syster. Men systern går inte att finna.

Ellen bestämmer sig för att stanna kvar en tid i staden och finner en vän i Gerda som tar med Ellen på hemliga möten om kvällarna. Möten för kvinnor. Inom Ellen väcks en dröm om att tänja på ramarna för vad kvinnor ansågs kunna göra vid denna tid. Hon vill bli något. Ellen blir även förälskad i Jonas, en ung man som levererar mjölk till pensionatet som Ellen bor och arbetar på. Kan man få både och? Både kärlek och ett liv stående på egna ben som kvinna? Och vad är det som hänt Ellens syster Isa?

Jag har sedan jag första gången läste om att denna serie skulle ges ut längtat till utgivningsdatumet. Och jag blev inte besviken. Jag tycker om att läsa berättelser med starka kvinnliga karaktärer, och sådana finns det gott om i denna bok. Boken skildrar också kärlek, en strävan efter ett annat liv, om livsvillkor förr. Boken utspelar sig år 1915 och det föll mig som tycker mycket om att läsa historiska romaner i smaken. Boken har allt. Miljöbeskrivningarna gör att man som läsare nästan känner att man befinner sig i handlingen. Boken är fantastisk och jag ser jättemycket fram emot att läsa nästa del "Kärleken"
Det första som fångade mitt intresse för boken ”Ellens val: Det nya livet” av Helena Dahlgren var det underbara omslaget. Boken är så fin! 😍 Och omslaget matchar innehållet perfekt. Det här är en sådan fin liten pärla. Jag har läst en hel del kriminalromaner på sistone så det var så skönt att lyssna på den här boken och få en liten paus från all spänning. Det var samma känsla som att krypa upp i soffan under en gosig filt och bara jag ta det lugnt. Om du behöver lite lugn i ditt liv så rekommenderar jag den här boken.
Jag har haft förmånen att få förhandsläsa den första boken i den nya serien Ellens val. Serien tar sin början år 1915 och vi får följa Ellen som reser med tåget till Ljungsala där hon ska söka upp sin syster. Det blir starten på en ny och spännande tid för Ellen, en tid då de flesta tycker att kvinnornas plats är i hemmet, där de ska sköta hem och familj och vara nöjda med det. Men Ellen drömmer om ett annat liv där hon får studera och göra det hon själv vill.
Det nya livet är en fängslande roman om att vara ung kvinna i början på 1900-talet. Jag är lite svag för romaner som utspelar sig under svunna tider så det var ingen större överraskning att den här boken skulle falla mig väl i smaken. Jag gillar storyn och det tilltalande språket som boken har. Det är dessutom en ren fröjd med alla litteraturhänvisningar, vilken bokälskare faller inte för det?! Första boken i serien är ljuvlig läsning, det är ett måste för mig att fortsätta läsa den här serien framöver!
Den här boken ges ut hos Lovereads by Forum i februari, men jag har haft förmånen att få läsa den i förväg i manusform. Här får vi möta 18-åriga Ellen som under första världskriget flyttar från landsbygden in till en fiktiv universitetsstad. I första hand lämnar hon föräldrahemmet för att söka upp sin storasyster som har bott i staden sen sitt giftermål ett par år tidigare men som har slutat höra av sig till familjen. Huruvida hon hittar sin syster eller ej tänker jag låta vara osagt, men Ellen hittar definitivt början på vägen in i sitt eget vuxenliv och hur hon vill att det ska te sig; något som aldrig är helt lätt, men som absolut inte kan ha varit det för en ung tjej från landet år 1915! Boken verkar välresearchad men allt som händer känns kanske inte nödvändigtvis 100% trovärdigt. Men det är intressant, snabbläst och charmigt och detta är ett persongalleri jag ser fram emot att få tillbringa mer tid tillsammans med! Då detta är första delen i en serie så verkar det som att utsikterna för just det är goda!!!