Amy Snow

Bok av Tracy Rees
Året är 1831 när åttaåriga Aurelia Vennaway hittar ett övergivet spädbarn i snön på herrgårdens ägor. Hon tar med sig hittebarnet hem, till föräldrarnas stora förfäran. Men Aurelia övertygar dem om att barnet ska få stanna, och hon döper henne till Amy Snow. Amy växer upp bland tjänarna, avskydd av Aurelias aristokratiska föräldrar, men för Aurelia är Amy som en syster. En innerlig vänskap som abrupt tar slut när Aurelia dör, endast tjugotre år gammal, och den obeveklige godsägaren skickar Amy på porten. Det dröjer inte länge innan Amy får ett paket med ett brev från Aurelia, där hon avslöjar att hon burit på en hemlighet. Från graven skickar hon Amy på en skattjakt som bara Amy kan följa mot en livsomvälvande upptäckt. Ett övergivet barn, en skattjakt, en hemlighet. Amys jakt på sanningen tar dig med på ett makalöst läsäventyr! Tracy Rees fick en flygande start som författare då hon vann Richard and Judy Search for a Bestseller competition med boken Amy Snow. Sedan dess har hon givit ut flera böcker på engelska och Timglaset på svenska.
1831, när Aurelia var åtta år, hittar hon ett litet spädbarn liggandes i snön på familjens ägor.

Hon tar med sig barnet hem, vilket inte alls uppskattas av föräldrarna, men de ger sig till slut.
Det lilla barnet får namnet Amy Snow.

Amy är avskydd av föräldrarna, som tvingar henne att hålla till hos tjänarna, men Aurelia älskar henne och ser henne som en syster.

Men bara 23 år gammal dör Aurelia och Amy tvingas ge sig iväg omgående. Hon är inte längre välkommen i huset.

Ganska snart får Amy ett paket med ett brev som Aurelia skrivit, där hon avslöjar att hon burit på en hemlighet.
För att få veta mer måste hon ge sig ut på en skattjakt.

Wow, jag älskar denna bok. Den fängslar mig direkt. Det är en vacker historia, samtidigt som det finns mycket sorg.
Här finns spänning blandat med kärlek, svek, sorg, vänskap och hemligheter.
När jag väl börjat läsa gick det inte att sluta. Man bara måste få veta hur det ska gå.

Det är intressant att boken utspelar sig på 1800-talet, där vi får se hur lite man kan vara värd om man inte tillhör rätt klass.

Språket är målande och miljö- och personbeskrivningarna är fängslande. Här finns flera underbara karaktärer som man verkligen tycker om.
Aurelia är bara åtta år gammal när hon hittar ett övergivet spädbarn i snön till hennes familjs ägor. Året är 1831 och hon tar med sig barnet hem till sina föräldrar och övertalar dom att behålla henne och hon får namnet Amy Snow. Amy växer upp bland tjänstefolket och Aurelia blir hennes bästa vän och syster men Aurelias föräldrar avskyr henne. En dag dör Aurelia 23 år gammal på grund av sjukdom och Amy skickas på porten men Aurelia bar på en hemlighet och Amy får brev med olika ledtrådar, nu börjar jakten på att hitta hemligheten och Amys nya liv.

Jag är väldigt svag för historiska romaner, det är lite av min favorit genrer. Det här är en fantastisk berättelse som är välskriven och jag dras med både i miljöerna och karaktärerna. Att hamna i England på 1800-talet är både intressant och spännande, att läsa om Amy och Aurelias relation och få följa Amy på hennes äventyr för att hitta Aurelias hemlighet. En bok om vänskap, systerskap, kärlek och hemligheter. Stundtals tyckte jag att boken var lite utdragen men jag tror mer att det var jag som var otålig och ville veta vad som skulle hända, vad Amy skulle upptäcka och hur det skulle gå för Amy - för jag sträckläste boken så långtråkig var den inte. Underbar bok med ett fantastiskt omslag.
Amy Snow växer upp på herrgården efter att husets dotter Aurelia hittat henne som spädbarn, utlagd i snön i skogen. Aurelias föräldrar avskyr barnet och vill inte se henne, varvid hon växer upp i köket med tjänstefolket. Men Aurelia lyckas få henne som studiekamrat och kammarjungfru och ser henne mer som en älskad liten syster. När Aurelia dör, endast några och tjugo år, slänger föräldrarna ut Amy med endast det lilla arv hon fått av Aurelia. Som inkluderar ett hemligt paket och ett brev med en gåta. Amy följer brevet och får ytterligare gåtor, lämnade av Aurelia, på samma sätt - men mycket klurigare - som de skattjakter hon gjorde åt Amy när de var yngre. Och i slutändan finner hon skatten Aurelia lämnat, men inte förrän hon fått smaka på ett helt annat liv än hon hittills levt.
***
En mycket trevlig berättelse där både Amy och läsaren fick gnugga geniknölarna, men också prova på livet i Baths societet. Absolut läsvärd!
Jag har läst den historiska romanen ”Amy Snow” av Tracy Rees. Jag gillade den så mycket mer än jag trodde jag skulle göra. Historiska romaner har nu kvalat in som en av mina favoritgenres. En sak jag verkligen gillar med den här boken är att det finns så många starka kvinnor i den som inte vill ha kvar de gamla konventionerna att en kvinnas roll är att sköta hus och hem. Den gamla damen Amy besöker är en frisk fläkt i dessa sammanhang.

Vackert språk, vacker miljö och så fina personporträtt. Värme, kärlek och stark vänskap ända in i döden. Många hemligheter och en spännande skattjakt som tar Amy över hela England för att få reda på alla svar.
Jag älskade den här boken! Ett fantastiskt historiskt äventyr med en huvudkaraktär som är lätt att känna med. Idéen med en skattjakt baserad på brev är verkligen lockande och jag njuter av varenda minut som jag spenderar med boken.
En blandning mellan PS I love you, Downton Abbey, Förnuft och känsla och Stolthet och fördom. Eftersom jag gillar alla nämnda böcker/filmer så gillade jag även denna bok. Lite väl lång för min smak (500+ sidor) men språket flyter på och det går fort att läsa. När föräldralösa Amys beskyddare Aurelia dör i en sjukdom när Amy är 17 år, kastas hon ut från hemmet där hon vuxit upp som tjänare/sällskapsdam åt den 8 år äldre Aurelia. Aurelia har skrivit brev och lämnat efter sig med instruktioner som Amy ska följa, platser hon ska besöka och människor hon ska träffa. Överlag gillar jag boken förutom att den kändes väldigt förutsägbar på sina ställen. Men en mysig historisk feel good och jag rekommenderar den som läsning för alla som likt jag själv uppskattar nämnda böcker ovan.
Rekommenderas för den som gillar historiska romaner
”Amy Snow” är en berättelse om att få en chans även om du föds utan. Aurelia Vennaway är bara åtta år när hon hittar ett övergivet spädbarn i snön på ägorna till familjens herrgård. Trots sina föräldrars protester så får Aurelia sin vilja igenom och det lilla barnet får namnet Amy Snow och växer upp bland familjens tjänare.

Aurelia och Amy är som syskon och mellan dem växer en djup vänskap fram. En vänskap som tar slut när Aurelia dör vid tjugotre års ålder.

Det är en vacker, historisk roman som är väl värd att läsa! Tracy skriver med ett målande språk och miljö- och personbeskrivningarna är fängslande.

”Amy Snow” är en bok om vänskap och hur viktigt det kan vara. Det är även en berättelse om hur det var att vara kvinna på 1800-talet, hur villkoren var olika beroende på vilken klass man tillhörde.

Bit för bit får vi nya ledtrådar till Aurelias hemlighet som Amy nu får leta efter. Det gör att man vill fortsätta läsa, jag vill veta hur det går! Jag tyckte mycket om den och rekommenderar den gärna!
England 1831. Den åttaåriga socitetsflickan Aurelia hittar en nyfödd liten flicka i snön. Hon tar hem till godset hon bor på. Hennes föräldrar vägrar att ha något med flickan att går ändå till slut med på att hon får stanna. Aurelia döper spädbarnet till Amy Snow. Amy uppfostras av tjänarna i huset och trots herrskapets ovilja behandlar Aurelia henne som sin bästa vän och syster. Tragiskt nog så dör Aurelia ung och den blott 17-åriga Amy tvingas lämna godset. Med på sin färd har hon ett brev från Aurelia. Hon skriver att Amy ska få veta hennes viktigaste hemlighet om hon följer de ledtrådar som hon lämnar åt henne. Denna skattjakt leder Amy till nya platser, nya bekantskaper och erfarenheter.
Jag upplevde boken lite lång men med fina karaktärs och miljöbeskrivningar. En klart läsvärd historisk roman.
Handlingen utspelar sig på mitten av 1800-talet och ett litet spädbarn hittas på ägorna till ett stort gods. En liten flicka ligger naken i snön då den då 8 åriga dottern till herrskapet som bor på godset hittar henne. Barnet får på en nåder stanna i familjen då Aurelia (dottern) tjatar sig till detta. Hon får namnet Amy men blir dock inte accepterad av herrskapet/föräldrarna utan får vara bland personalen. Hon blir inte heller väl behandlad men blir Aurelias bästa vän, som en syster.
Aurelia blir sjuk och dör ung och Amy blir utkastad från godset helt barskrapad.
Aurelia hade dock tänkt på detta och fortsätter efter sin död sörja för Amy utan föräldrarnas vetskap. Aurelia bar också på en stor hemlighet och genom brev med ledtrådar skickar hon Amy på ”skattjakt” genom landet som leder henne till slutet och finalen!
En jätte fin bok och jag skulle gärna se den som film eller tv-serie!
En historisk roman som utspelar sig i 1800-talets England. Aurelia är bara åtta år när hon hittar ett spädbarn i en snödriva. Hon tar hand om barnet som får växa upp i köket på deras gods..
Den här historien griper tag direkt och är svår att lägga i från sig. Det är en charmig och romantisk askungesaga för vuxna. Rekommenderas.
Alltså. Omslaget. Hur fint? Det här är en bok som verkligen had me at hello. Historiska romaner är som bekant my cup of tea.
Storyn är intressant med ett mysterium som för oss genom ett England under den viktorianska eran. Vi får ta del av den tidens konventioner och de begränsningar klasstillhörighet och kön förde med sig (framförallt för kvinnor förstås). Huvudkaraktären och hennes situation engagerar och driver på läsningen.
Det här är Tracy Rees debutroman och den är riktigt bra. Lämpar sig väl för bok-och temys och varför inte som julklapp till en vän som tycker om historiska romaner.
Amy Snow får ☕☕☕☕ + en rejäl påtår.
Boken Amy Snow dök upp hos mig som en trevlig överraskning från förlaget och jag blev väldigt glad för det, då författarens förra bok Timglaset, var en bok som jag tyckte mycket om. Amy Snow tycker jag var ännu bättre. Det var en bok som fångade mitt intresse redan efter första lästa sidan och sen blev jag fast. Jag har sträckläst boken för att få veta hur det går för Amy Snow. Hon är en karaktär som jag genast känner för. Hon hittas i en snödriva som spädbarn då hennes föräldrar övergivit henne och sen får hon på nåder bo på en stor herrgård som sällskap till ägarnas dotter. Lika rika som de är lika kalla och elaka är de också och när deras dotter dör tvingas Amy genast på flykt. Boken utspelar sig 1848 och författaren fångar tidsperioden på ett fantastiskt sätt. Alla detaljerade beskrivningar av miljöer, kläder, personer och övriga tidstypiska detaljer gör att det känns som man som läsare befinner sig där på plats och ser allt med egna ögon. Det här är en bok som skulle göra sig utmärkt på film med sina karaktärer som sticker ut och alla mysiga miljöer. Stark vänskap, hemligheter, kärlek, fina klänningar och en resa till att hitta sitt egna jag, allt det förpackat i en 1800-tals-kostym. Det är ju nästan omöjligt att inte gilla det! Författaren skriver otroligt bra och läsningen blir till ren njutning. Det är en bok som jag önskar att jag hade haft kvar oläst, så jag fortfarande haft den trevliga läsupplevelsen framför mig. Gillar man att läsa historiska romaner så bör man inte missa denna lilla pärla!