Glasvinge

Bok av Katrine Engberg
Den danska succéförfattaren Katrine Engberg är tillbaka med en ny bok i Köpenhamnsserien. En död kvinna hittas naken i en fontän på ett torg vid Ströget, stadens stora gågata. Hennes kropp är täckt av märkliga, symmetriska skärsår. Av allt att döma har hon avlidit av kraftig blodförlust. Polisen Jeppe Kørner får ta hand om fallet, men denna gång utan sin partner Anette Werner, som är föräldraledig. Utredningen för Kørner till hjärtat av den danska hälsovården. En värld präglad av empati och omvårdnad, men där mörka ambitioner och girighet lurar under ytan.
En kvinna hittas död i en fontän i centrala Köpenhamn. Ytterligare 2 lik hittas och man börjar se ett samband mellan offren. Frågan är vem som gjort det och varför.
Tredje delen i Katrine Engbergs Köpenhamnserie om Körner och Werner. Jag lyssnade på boken för jag insåg att jag inte skulle hinna till deckarcirkeln på torsdag. Började lyssna på svenska men stod inte ut med Katarina Ewerlöf som överdramatiserar så jag bytte till den danska där författaren själv läser in. Bra och behaglig röst har hon. Boken är bra och spännande. 🎧🎧🎧🎧 av 5.
Glasvinge är den andra delen i kathrine Engberg hyllad Köpenhamn serien .Som handlat om det udda och omaka radarparet . Handlar om 3 dödsfall i Köpenhamn. ars en kvinna hittad död naken i fontän. En värld präglad av empati och omvårdnad där mörka ambitioner och girighet lurar under ytan. En bok som man inte kan släppa.. Spännande..
Så otroligt spännande!!
En riktigt bra fortsättning i en serie, fastnade direkt i historien.
Rekommenderas varmt
Andra boken i Köpenhamnsserien.

Egentligen borde detta vara tredje boken i serien eftersom det finns en andra bok, Blodmåne, den är inte utgiven på svenska ännu.
Why?

Jag är svag för danska kriminalromaner!

Glasvinge är liksom första boken, Krokodilväktaren, riktigt bra, kanske snäppet bättre! Romanen som utspelar sig i Köbenhavn är spännande och stundtals ohygglig! Vi får möta samma härliga karaktärer som i första boken. Trovärdigt, det skulle kunna hända i verkligheten!
Handling:
”En död kvinna hittas naken i en fontän på ett torg vid Ströget, stadens stora gågata. Hennes kropp är täckt av märkliga, symmetriska skärsår. Av allt att döma har hon avlidit av kraftig blodförlust. Polisen Jeppe Kørner får ta hand om fallet, men denna gång utan sin partner Anette Werner, som är föräldraledig. Utredningen för Kørner till hjärtat av den danska hälsovården. En värld präglad av empati och omvårdnad, men där mörka ambitioner och girighet lurar under ytan.”
En mördad kvinna hittas i en fontän på Ströget i Köpenhamn. Kroppen är täckt av märkliga, symmetriska skärsår och det blir ett tufft fall för polisen Jeppe Kørner. Det är en utredning som tar honom och polisen till den danska hälsovården som visar sig dölja många hemligheter.

Glasvinge är den andra delen i Köpenhamnsserien om poliserna Jeppe Kørner och Anette Werner där den första boken heter ”Krokodilväktaren”.

Jag fastnade i boken och släppte den när den var slut. En grymt spännande kriminalhistoria med en del oväntade vändningar och händelser. Boken håller ett högt tempo och mot slutet är spänningen olidlig. Katrine lyckas fånga mig som läsare, för det går inte att lägga boken ifrån sig. Jag listar inte ut lösningen förrän jag läser den, vilket för mig är ett stort plus. Det är en förbaskat bra, spännande och obehaglig bok. Katrine skriver bra, det är lätt att läsa boken och se handlingen framför sig. Gillart!!
Glasvinge är den andra delen i Köpenhamnserien om poliserna Jeppe och Anette. Boken börjar med att en kvinna hittas död och naken i en fontän på ett torg vid Ströget. Jeppe för själv ta hand om detta fall då Anette är hemma för föräldrarledighet. Fler människor hittas döda i fontäner de närmaste dagarna och Jeppe arbetar för fullt för att lösa fallet och Anette kan inte låta bli att rota runt runt bakom ryggen trots att hon är hemma på sin mammaledighet.

Jag har inte läst den första boken "Krokodilväktaren" men det var inga problem att läsa och lära känna karaktärerna även att jag började med del två först. Boken är välskriven, spännande och underhållande med ett bra driv framåt. Jag fastnade direkt för boken, dock tycker jag att den stundtals tappar tempot lite men inte så att man inte vill fortsätta läsa och desto närmare slutet man kommer ju mer drivs tempot upp. Jag gillade boken mycket då den var oförutsägbar, spännande och med intressanta karaktärer där författaren också lyfter fram psykisk ohälsa.
Välskriven deckare på klassiskt skandinaviskt manér, men jag tycker själva brottsintrigen är ointressantare, och till viss del rörigare, i Glasvinge än i första boken i Köpenhamnsserien. Men desto roligare är det att följa de två polisernas privata historier som utvecklas mycket i denna bok. Kommer fortsätta läsa bok tre när den kommer...
En kvinna hittas mördad i en fontän mitt i centrala Köpenhamn. Hon förefaller ha avlidit till följd av blodförlust, och de märkliga symertiska skärsåren på hennes kropp för tankarna till äldre tiders medicinska teser med rötter i antiken, där tron på att kroppsvätskorna behövde regleras för att få människan i balans styrde behandlingsmetoderna.

I Glasvinge är Jeppe Kørner ensam om utredningen då hans kollega Anette Werner är föräldraledig. Hemma i lägenheten klättrar Anette på väggarna, moderskapet är inte alls vad hon tänkt sig. Ganska snart blir därför även hon involverad i fallet när hon inte kan avhålla sig från att följa upp en och annan ledtråd.

Glasvinge är den andra boken i Katrine Engbergs Köpenhamnsserie som ges ut på svenska. Det är på många sätt en typisk skandinavisk deckare konstruerad efter klassiskt recept, men Katrine Engberg gör det bra och Glasvinge har det man kan önska av en bok i den här genren. Spänningen är hela tiden närvarande. Temat som handlingen utgår ifrån kretsar kring människor i beroendeställning och deras utsatthet. När den psykiska ohälsan och olika typer av mentala handikapp tar överhand hoppas vi att det finns hjälp att få, men i Glasvinge blir dessa individer offer i dubbel bemärkelse. Det är en premiss som engagerar och berör.
Böcker av danska författare och tv-serier är bland det bästa jag vet och så även denna bok som dessutom utspelar sig i Köpenhamn. Den här boken tycker jag även är ett strå vassare än den första delen •Krokodilväktaren•

Vi får även i denna bok träffa de omaka poliserna Anette Werner och Jeppe Kørner. Det är också flera historier som löper på i boken och det bästa, det går inte omedelbart bums, räkna ut hur det ligger till och boken blir till en riktig bladvändare. Det är även en obehaglig bok om bland annat psykisk ohälsa.

För bästa behållning av serien, läs första delen innan den här.
Glasvinge är den andra delen i Köpenhamnsserien. Jag läste den första delen, Krokodilväktaren i höstas och gillade den. Huvudkaraktärerna Jeppe och Anette tilltalade mig och jag efterlyste då att få lära känna även Anette lite bättre och till min glädje får jag det i Glasvinge. I den här boken ligger fokuset istället mer på Anette än Jeppe och vi får lära känna henne privat som nybliven mamma med allt vad det innebär. Det här en riktigt trevlig deckarserie, jag har alltid haft en förkärlek för danska deckarförfattare, då jag tycker de skriver väldigt bra och Katrine sticker upp som en ny favorit bland de andra stora danska deckarnamnen.

Flera mord händer i rask takt och Jeppe med sina kollegor får fullt upp att hänga med i mördarens takt. Anette som egentligen ska vara hemma mammaledig kan inte riktigt slita sig från utredningen utan börjar åka runt och luska lite på egen hand. Det är en deckare som håller bra tempo hela tiden och med ett starkt driv framåt, mot slutet triggas spänningen upp så mycket att jag måste hetsläsa för att få veta hur det går. Även om tillvägagångssättet på morden är ruskiga och hemska så blir aldrig boken ett enda stort frosseri i detaljer med blod och kroppsdelar, vilket är ganska skönt att slippa och jag tror att boken därför kan passa många deckarläsare. Glasvinge är en deckare som håller hög klass och bjuder på underhållning, jag vill se mer av Anette och Jeppe och hoppas att det kommer fler delar framöver!
Efter en hyfsad intensiv start tycker jag att handlingen tappar tempo och det blir en ganska trög transportsträcka i mitten för att sedan steppa upp rejält på slutet.
Något jag gillar Katrines böcker är alla de olika twister i berättelserna och att de inte är förutsägbara utan man får klura ända in i slutet.

Du får en bok med full fart och med en intrig som har många klurigheter och ett antal oväntade vändningar. Precis som i den första boken finn det parallella historier som författaren lyckas tråckla ihop, utan att avslöja hur allt ligger till och hänger ihop.En mycket välskriven bok.
Jag gillar verkligen huvudkaraktärerna poliserna Jeppe och Anette, och såklart den härliga kulturtanten Esther som hänger kvar från den första boken.
Även resten av persongalleriet är intressant med många udda karaktärer och dessutom är den fullsmockad av livfulla miljöskildringar.

Jag gillade del 1 Krokodiljägaren mer men den här är också riktigt bra.
Jag har både lyssnat och läst den här boken och för mig är det stora minuset uppläsaren, har lite svårt för henne. Hon tar bort min egna inlevelse.
Mersmak! Jag har svårt att sätta fingret på exakt vad det är som gör att jag njuter lite extra av denna danska deckare. För njuter gör jag! Jag gillade redan den första boken i serien, ”Krokodilväktaren”, och blev inte besviken nu när jag, mer eller mindre,sträcklyssnat på bok nr 2: ”Glasvinge”. Det finns flera parallella historier som författaren, Katrine Engberg, skickligt låter löpa, utan att det allt för tidigt blir uppenbart hur allt ligger till och hänger ihop. Det är välskrivet och flyter på. Lättlyssnat utan att bli banalt. Men jag tror att det framför allt är huvudpersonerna som gör att jag gillar denna serie lite extra. Poliserna Jeppe och Anette, och så kulturtanten Esther som redan var med i den första boken.

Bok två ger mersmak!
När kommer bok nr 3?!
Bok två ger mersmak!
När kommer bok nr 3?!
Är det någon som är sugen på något riktigt spännande? Då kanske den här bladvändaren kan passa.

En kvinna med underliga stickmärken hittas död i en fontän. Nästa dag hittas en man med likadana märken i en annan fontän. Även om utredarna till slut hittar ett samband mellan offren står utredningen och stampar.

Vi får återse persongalleriet från Krokodilväktaren, men det är inte nödvänigt att ha läst den. Det här är verkligen en fristående fortsättning.

Jeppe Körner får ensam ansvaret för utredningen i Anette Werners frånvaro och pressas hårt av ledningen när de inte kommer någonstans.

Anette är föräldraledig och uttråkad. Och kan därför inte låta bli att blanda sig i fallet.

Esther har flyttat till en ny lägenhet med Gregers som inneboende. Hon känner sig lite nollställd och har helt tappat skrivlusten. Hon till och med söker upp en psykiatiker men inget blir bättre, förrän det dyker upp en ny granne. En stilig fransman.

Dessutom har vi en sjuksköterska som vill styra över liv och död och en ärelysten psykiatriker.

En bra blandning mellan polisutredning och vardag. Karaktärerna med alla sina fel och brister är trovärdiga och lätta att ta till sig. En bok med flera parallella historier som hakar i varandra, helt utan transportsträckor och inte blir tråkig en sekund.
En fantastisk kriminalroman, del 2 i Köpenhamnserien, som jag blev helt och hållet fäst vid. Katrine skriver väldigt underhållande och mycket karaktärsbeskrivningar vilket gör att du lär känna karaktärerna i boken som om de vore dina egna vänner. Samtidigt löser de ett mord där ledtrådarna dyker upp kapitel för kapitel och det blir en hårresande avslutning. Jag rekommenderar den varmt till er som älskar spänning!