Folk med ångest

Fredrik Backman

"En man som heter Ove"-författaren Fredrik Backman är tillbaka med sin sannolikt bråkigaste roman hittills. "Folk med ångest" är en orimligt stökig komedi om ett gisslandrama på en lägenhetsvisning, där en misslyckad bankrånare låser in sig med en överentusiastisk fastighetsmäklare, två bittra Ikea-missbrukare, en elak mångmiljonär, en sorgsen tant, en höggravid kvinna, en jobbig jävel och ett kaninhuvud. Till slut ger rånaren upp och släpper alla i gisslan, men när polisen stormar lägenheten är den...tom. I en serie dysfunktionella vittnesförhör efteråt får vi höra allas version av vad som egentligen hände, varpå ett klassiskt pusselmysterium utvecklar sig kring frågorna: Hur lyckades rånaren fly? Varför är alla så arga? Och vad är det egentligen för FEL på folk nuförtiden?

Mindre

"En man som heter Ove"-författaren Fredrik Backman är tillbaka med sin sannolikt bråkigaste roman hittills. "Folk med ångest" är en orimligt stökig komedi om ett gisslandrama... Mer

9 utgåvor
Välj utgåva
Folk med ångestSvenska - Inbunden
ISBN: 9789137151212
Folk med ångestSvenska - Ljudbok
ISBN: 9789176472477
Folk med ångestSvenska - Ljudbok
ISBN: 9789174334296
SIGNERAD Folk med ångestSvenska - Okänt
ISBN: 9780777772744
Folk med ångestSvenska - E-bok
ISBN: 9789137151229
Folk med ångestSvenska - Ljudbok
ISBN: 9789178271009
Folk med ångestSvenska - Pocket
ISBN: 9789137155111
Folk med ångestSvenska - Pocket
ISBN: 9789179130268
Folk med angstDanska - Okänt
ISBN: 9788772007472
Att råna en bank som inte har några kontanter är som gjort för att misslyckas. Inte ska det bli bättre av att fly från polisen in i en lägenhet som är full med folk eftersom de är på en pågående lägenhetsvisning. Allt detta leder till ett minst sagt stökigt gisslandrama med folk som knappast tar det här med att vara gisslan på allvar. När rånaren väl ger upp och polisen äntligen kommer in i lägenheten är alla där förutom just rånaren. Det ena vittnesförhöret för att få fast på gärningsmannen är tokigare än det andra. Den största frågan är såklart vart har rånaren tagit vägen? - men också vad fan är det för fel på folk?
-
Jag har tidigare läst flera av Backmans böcker och som vanligt lyckas han att blanda humor med allvar och få mig att skratta för att sen gråta en skvätt. Och hans karaktärer, den ena tokigare än den andra och de är så lätta att tycka om, känna med men samtidigt bli galen på. Just kanske för att de är så mänskliga, att de bara är just som människan är. Vi misslyckas, klantar till det och det går åt helvete ibland men vi gör väl alltid vårt bästa och kan vi begära mer än det av varandra? Tänk vad fint om vi skulle bli lite snällare mot varandra och oss själva, sluta ställa så orimligt höga krav och bara vara, lite sånt fick Backman mig att tänka på denna gång. Men en grej som drog ner min läsupplevelse en smula var att det ibland kunde bli lite för mycket. Blir nog lätt så när det är många karaktärer att hålla koll på samtidigt som det händer en massa för de alla olika personerna. Men i det stora hela en mycket rörande, rolig och lättläst bok.
En bok som både fick mig att skratta högt och fälla ett par tårar. Jag tyckte inte alls om den i början men som tur var så fortsatte jag att läsa. En av de bästa böckerna jag läst i år!
Betyg 4
Har du läst något av Fredrik Backman innan kommer du även att gilla den här. Pendlar mellan gråt och skratt. Tar upp ämnen som är hög aktuella.
Det här är en bok om ett misslyckat bankrån som istället blir ett misslyckat gisslandrama på en lägenhetsvisning. Det är också en berättelse om att utsidan inte berättar vad som skaver i folks inre, hur lite vi verkligen vet om våra medmänniskor. I historien, som växlar mellan nutid och tillbakablickar, får vi inblick i rånaren och en minst sagt brokig skara gisslans liv.

Jag kan förstå att många tycker om den här boken då den tar upp ett djupt ämne på ett lätt och humoristiskt sätt, men jag saknar just djupet. Även om boken lockar fram både fniss och någon tår knyter jag inte an till karaktärerna, historien känns för krystad och överdriven. Den här boken passar den som vill ha något lättläst med korta kapitel.
Folk med ångest är underhållande, spretig och bråkig men samtidigt en ack så underbar och gripande bok. Den har ett gediket utbud av karaktärer som sig bör med pusseldeckare och helt uppriktigt så lyckades han trolla bort mig rejält flertalet gånger, så för mig var den inte ett dugg förutsägbar. Fredrik Backman spelar på hela känsloregistret och handlingen gräver sig in i hjärtat ett lager i taget men trots att jag berördes till tårar massor av gånger så lämnar boken mig med en varm känsla i bröstkorgen efter att den sista sidan är läst. Det är glädje, sorg och människoöden som finner sin gemenskap i ångest eller ensamhet och han beskriver allt det jobbiga så förbannat vackert.
Om ni har läst någon bok av Fredrik Backman innan kommer ni känna igen er. Det är dråpligt, roligt, konstigt och djup på en och samma gång. Med karaktärer som en känner för med hela sitt hjärta och vill så väl. Särskilt när de gör så fel... Det här är en bok som gör både gott och ont i hjärtat, precis som livet själv. Rekommenderas varmt
Den första bok jag plockat upp efter att ha studerat och det var helt klart en fullträff. Fick låna av min mor och denna bok har fått mig att fnittra, skratta högt samt sitta med gråten i halsen. Backman gör det igen. Denna bok får mig att tänka, känna och reflektera. Den är skriven på ett sätt som endast i mina ögon kan beskrivas som rörigt, men det fungerar perfekt här. För är det inte så våra tankar fungerar? Hur ofta tänker du i en rak linje från början till slut, det skuttar alltid in något minne här och där som inte egentligen hör hemma i sammanhanget men av någon anledning fungerar allt ändå. För det finns en tråd i berättelsen, den går inte rakt utan vrider och vänder sig. Det är iallafall vad jag skulle kalla en bra historia.
Jag älskade inte första delen av denna bok. Jag hatade den definitivt inte, men jag tyckte karaktärerna var så extremt jobbiga att jag kunde inte njuta av boken så mycket som jag gärna hade velat göra. Men jag började sakta men säkert tycka om dem, och jag misstänkte att de kanske inte var så dumma som de verkade vilket gjorde det lättare att stå ut haha. Vissa av dem fick tillslut en speciell plats i mitt hjärta.

Efter ungefär 120 sidor gick boken från 3 stjärnor till 4/5, och sen blev den bara bättre och bättre. Jag älskade inblickarna vi fick i karaktärernas förflutna, och även deras framtid i slutet.

Vissa partier var definitivt "skratta högt fast jag är på bussen" värdiga, och det ger alltid bonuspoäng.
Pendlar mellan tårar och skratt. Säreget språk, intressanta personligheter, djup analys av mänskligheten men ytlig syn på unga. Storyn är inte trovärdig, men väldigt underhållande, och karaktärerna är mycket överdrivna, men roliga.