Sommen, #3

Höst vid Sommen

Bok av Camilla Dahlson
Vanjas liv vänds upp och ner när hon ställs inför ett ultimatum på arbetsplatsen. Hemifrån finns det inget stöd att få, så hon beslutar sig för att göra en resa där hon får tid att tänka igenom saker och ting. På resan möter hon dock en person som tvingar henne att ta långt större och viktigare beslut än hon från början avsett.
En helt underbar feelgoodroman i serien som utspelar sig runt sjön Sommen. Man får både skratta och gråta. Här får vi följa den medelålders kvinnan Vanja som mot sin vilja måste börja arbeta mer digitalt eller mista jobbet. Detta tåls att tänka på och hon tar sin flykt till ett bed&breakfast vid Sommen för att fundera.
Äntligen har jag läst den senaste av böckerna vid Sommen. En varm och välskriven feelgood. Plus från mig eftersom den utspelar sig i trakter jag känner igen. Camilla skriver på ett bra sätt som gör karaktärerna och platserna levande för mig som läsare. Man vill liksom åka dit till platsen och träffa personerna. Klart läsvärd! Och jag hoppas på en fjärde årstid som utspelar sig vid Sommen.
Tredje och fristående delen av Camilla Dahlsons ”sommenserie”.

Vi får följa Vanja som ”flyr” till sommenbygden för att tänka över sin livssituation, sitt arbete och sitt äktenskap.

Boken innehåller fina naturskildringar men jag fastnade aldrig riktigt i denna bok. Kanske hade ja bara en ”dålig” läsedag.....
En mysig och härlig feelgoodbok som jag varmt rekommenderar. Den handlar om Vanja som bryter upp från sitt vardagsliv och ger sig iväg på en resa till Svalarps gårds bed & breakfast för att få tid att tänka över sitt liv. Hur ska hon göra med sitt jobb som journalist där man tvingar henne att bli mer modern och digital? Vill hon det eller ska hon göra något helt annat och i så fall vad? Och hur ska hennes äktenskap få liv igen? Om hon ens vill det?
Det här den tredje och fristående boken i serien kring Sommen. I den här boken möter vi Vanja som är journalist och som arbetat många år på samma dagstidning och nu är det förändringarnas tid - antingen måste hon lära sig att arbeta på ett mer digitalt sätt eller bli uppsagd. Vanja tar ut sin semester och packar väskan och reser till Svalarps gårds bed & breakfast vid Sommen. Här kommer Vanja träffa nya människor och få nya insikter och nya beslut måste fattas.

Jag gillade verkligen denna bok, jag älskar att få komma tillbaka och läsa om Sommen. Jag tycker Camilla är skicklig på miljöbeskrivningar - jag får verkligen upp bilder på sjön, gården, skogen etc, kanske har det en viss betydelse att jag känner igen miljöerna som utspelar sig runt om. Likaså hennes sätt att beskriva karaktärerna på ett personligt sätt som gör att jag dras med och tycker att jag känner dom. Boken är lättläst och har ett bra flyt och den innehåller allt som en härlig feelgood ska ha - komplicerade relationer, sorg, glädje, kärlek och en del oväntade små tvister jag inte kunde förutse. En charmig, mysig och härlig feelgood som ger den där härliga känslan när man läst den sista raden.
En otroligt charmig bok! Fyndigt skriven och inte alls förutsägbar som många andra feelgood-romaner kan vara. Fina miljöbeskrivningar och en blandning mellan lätta och tyngre ämnen. Vanja är en lättsam karaktär som man snabbt fattar tycke för!
En mysig feelgood att läsa på Hösten. Boken handlar om Vanja som har jobbat som journalist i många år, men som nu måste välja om hon ska säga upp sig eller bli mer digital. För att tänka över detta åker hon till Sommen. Om man har läst de tidigare böckerna i serien känner man igen miljöerna och karaktärer. Rekommenderas! "
Huvudpersonen Vanja har arbetat på en tidning i hela sitt yrkesverksamma liv. Hon njuter av att skriva, att träffa människor och lyfta sin omgivning. Däremot är hon inte särskilt intresserad av digitaliseringen som både samhället och tidningen genomgår, vilket påverkar hennes karriär negativt. Hon får ett erbjudande: bli digital eller sluta med sex månaders avgångsvederlag. Hon känner att hon behöver fundera och bestämmer sig för att ge sig själv utrymme. Så hon skyller på en arbetsresa för familjen, tar bilen och drar. Men egentligen så checkar hon in på Svalarps gård vid sjön Sommen för att i tre veckor vrida och vända på sitt liv och fundera på vad hon egentligen vill göra i framtiden. Mötet med gården och de som bor där tvingar Vanja till ytterligare funderingar, för ju mer hon funderar desto mer inser hon att hon behöver förändra sitt liv.

Det här är en väldigt mysig berättelse, småputtrig i ordets allra bästa bemärkelse. Varmt och omhändertagande, perfekt läsning för att hålla modet uppe med när de guldgula löven har trillat ner och istället börjat byggas upp i smutsbruna högar. Även en riktigt fin skildring av en klassisk slow burn-relation, där en relation långsamt och moget byggs upp.
Idag återvände jag till Sommen där det nu är höst. Vanja har varit journalist på tidningen i hela sitt liv. Nu får hon ett ultimatum. Bli mer digital med insta som ungdomarna eller uppsägning med 6 månaders lön. Hon packar väskan, tar 3 veckors semester och sätter sig i bilen utandats säga nått till nån och åker till Dissa på Svalarps gård. Där tänker hon över sina alternativ i livet. Maken Per verkar inte sakna henne men däremot är han väldigt upprör över att hon tagit bilen. En så skön bok att vila i och bara flyta med i händelsen. Samtidigt så ger den en en tankeställare om vad som är värt vad i livet.
Recension 🌸 Höst vid Sommen

Jag har lyssnat på dem två tidigare böckerna. Måste säga att jag får en ännu bättre känsla när jag läste denna fysiskt. En riktig feelgood pärla.
Välskriven och lättläst.
Härliga miljöbeskrivningar känns som man är i historien.
Mysigt att gamla karaktärer från tidigare böcker är med i denna också. Gillade boken om Disa mycket.
Dock är jag besviken på hur den slutar känns som de fattas endel.
Hoppas man får reda på mer om Vanja i Våren vid Sommen.
Betyg 🐬🐬🐬🐬 av 5
Rekommenderar dig att läsa hela serien.
Ännu en feelgood bok från den härliga miljön runt Sommen. Att bli kallad gammalmodig kan väcka känslor och tankar. Hur dunkar Facebook, Instagram och andra sociala medier. Ibland löser det sig på oväntade sätt. Det gäller bara hitta det man är bra på och tycker är roligt. Hur ska det gå för journalisten Vanja?
Denna underbara bok får mig att fundera på vad vill jag med mitt liv. I boken får man följa en kvinna som blir uppsagd eller ska hänga med i det nya! Hon bestämmer sig att ta bilen och fara till ett bed and breakfast ställe utanför tranås vid sjön sommen bokar en vecka först men blir kvar ett tag där hon funderar hur hon ska göra med sitt liv. Och där upplever hon saker som gör att hon bestämmer sig för vad hon ska göra. Synd att stället inte finns på riktigt känns som ett underbart ställe att vara på. En riktig måbra bok är det här!
Jag gillade båda tidigare böckerna om Sommen men denna tredje föll mig inte helt i smaken tyvärr. Den är absolut mysig och fint beskrivet om att börja om trots att man är lite äldre. Men den lunkar på i lite för sävlig takt för min smak. Det händer inte så mycket, visserligen kan det ju vara tanken då Vanja behöver en paus för att samla tankarna. Men när det väl händer något så blir det ingen stor sak av det och det blir några grejer som inte känns färdiga när jag stänger ner boken.
När hösten kommer så åker journalisten Vanja iväg på en hitta sig själv resa. På jobbet har hon fått ett erbjudande om att antingen förnya sig och bli mer modern. Eller anta ett avgångsvederlag. Hon testar Instagram och lär sig massa nya saker.

En skön bok i lagom tempo att lyssna på. Jag gillar att det handlar om en "vanlig" kvinna med fina drömmar och oväntade nya bekantskaper.

En fin bok helt enkelt och jag väntat tills nästa år när nästa del i serien kommer.
Den första delen i "Sommen-kvartetten" läste jag förrförra sommaren men nummer två som utspelar sig under vintern har jag inte läst än så jag var lite orolig att jag inte skulle hänga med riktigt men det var inga problem. I den här boken får vi följa den medelålders journalisten Vanja som av ledningen i stort sett får valet att modernisera sig eller sluta. Något chockad "flyr" Vanja Skåne och beger sig till ett b&b utanför sjön Sommen som drivs av ingen mindre än Disa från bok nummer ett! Men hos Disa bor också en annan gäst som får Vanja att verkligen fundera över sin framtid.

Det här är ingen actionspäckad bok utan den lunkar på i ganska sakta mak. Det mesta händer lugnt och stilla och Vanjas beslut växer fram. Det är rätt så skönt faktiskt och jag riktigt känner ett inre lugn när jag läser boken.

Boken utspelar sig som titeln utlovat vid sjön Sommen och jag har svärföräldrarna i Tranås så jag känner ju verkligen igen mig i beskrivningarna, t.ex. det rosa hotell eller Torpöns färjeläger med Naturum. Det ger ju alltid en extra dimension till läsningen. Så det kanske är dags att ta itu med bok nummer två här framåt vintern...
Vanja jobbar som journalist på dagstidningen sedan många år tillbaka när hon en dag får ett ultimatum. Börja jobba digitalt eller bli av med jobbet. Med känslan av att cheferna vill bli av med henne ger hon sig av till Svalaps gård för att tänka. Hennes man verkar inte bry sig ändå. Han har fullt upp med att umgås med tjejerna på jobbet och sina egna sociala medier. På Svalaps gård finns en gäst till som är författare och just nu skriver på sin egna bok. En person som hon kommer allt närmare och som så småningom får henne att fatta allt större beslut.

Detta är del 3 i Camillas serie som utspelar sig vid sjön Sommen. De går att läsa helt fristående men det finns återkommande personer. En lättläst, charmig och mysig bok som inte kräver någon större tankeverksamhet att hänga med i. En bok om att våga kasta sig ut och ta det där beslutet som kan förändra ditt liv och inte fastna i gamla hjulspår. En riktigt härlig feelgood.
”Höst vid Sommen” av Camilla Dahlson passar perfekt att höstmysa med eller ta med sig i lurarna på höstpromenaden.
Jag lyssnade på boken och har tagit varje tillfälle jag haft att lyssna på denna charmiga historia där journalisten Vanja bryter upp från vardagen och reser till Sommen för att fundera över sina livsval.

Det här är tredje boken i Sommenserien och här får vi återse Disa från första boken ”Sommaren vid Sommen”. Det är Disa som driver Svalarp gårds bed & breakfast och jag tycker det är kul att vi får veta hur hon har det idag. Huvudpersonen är Vanja och hon är en karaktär som jag verkligen gillar. Det är kul att följa hennes resa, tvivel och försök att hitta sin plats i den nya tillvaron.
Rekommenderar er att läsa alla böckerna i serien och de är fristående så det ju går bra att läsa dem i valfri ordning.