Jul i krinolin

Bok av Amanda Hellberg
I denna kärlekshistoria, som är en mix av ”Jane Eyre”, ”Fröken Frimans krig” och ”Chocolat”, får vi följa karamellkokerskan Lovisa, som snart ska utvandra till Amerika. Men innan dess ska hon ha hand om konfekten på baron von Devers vinterbal. Lovisa märker att hennes hjärta börjar klappa för änkemannen von Devers. Och känslorna vekar vara besvarade.
Jul i krinolin av Amanda Hellberg.
Lovisa Lind jobbar hos fru Brask i hennes gottebod och hjälper till med karamellkokeriet.
När baron von Drever motvilligt planerar en vinterbal vill han att gästerna ska få smaka på de underbara gotterna som fru Brask skapar. Vad han inte väntar sig är att frun skickar sin duktiga hjälpreda Louisa.
Spänningen mellan Lovisa och baronen sprakar, de vassa replikerna från fröken får mig att fnissa. Kläderna beskrivs som drömmar i krås och tyll. Starka känslor och blossande kinder får frossande konkurrens av godsets egna karaktärsfulla spöken. Ett litet busfrö och en mor utan barn skrämmer slag på både personal och gäster.
När årtiondets vinterstorm drar fram utanför godset blir alla fast och när allt bedarrar saknas några personer och en har dött.
Romantisk, rak, lite skrämmande och vacker är boken som många läst kring jul. Själv uppskattade jag den alldeles ypperligt i snörika februari som i juletid.
Utgiven 2020
Den här boken var verkligen precis som jag tror att Fru Brasks godsaker smakar, helt delikat!

Språket är fantastiskt och karaktärerna är underbara. Vi kastas in i dåtiden på ett förtrollande sätt, även om jag tror mycket i den är anpassat efter nutidens läsare. Det som jag eg tror inte funkar med den historiska miljön, gör absolut ingenting. Berättelsen charmar ändå. Och det bästa med boken tycker jag är mysterierna som avslöjas bara en liten bit i taget. I slutet hade jag tyckt att hotet Valdemar är utsatt för löste sig alldeles för lätt, jag hade väntat mig mer av det då det byggdes upp så. Annars är jag nöjd med min läsning som verkligen satte pricken över i på ett underbart läsår.
Rekommenderas för den som gillar historiska romaner
Alltså wow vilken bok! 😍 Omslaget, språket, handlingen, personerna, miljön... jag kunde nästan känna den söta doften av alla karamellkok. Jag fastnade i den direkt och har lyssnat så fort jag haft möjlighet så den tog (tyvärr) slut i ett nafs. Det här är dock en sån bok som jag sätter upp på min att-köpa-lista, trots att jag redan lyssnat på den, för jag tycker att den är så vacker och jag tycker att böcker man gillar extra mycket ska man ha i bokhyllan (så kan man ju läsa dem igen sen😉).
En härligt bok som är lättläst . Lovisa är en tjej med skinn på näsan . Hennes handikapp gör kanske att hon inte tror sig vara intressant. Men det kommer hon märka hon är.
Hon ska flytta till Amerika, men först har hon ett jobb att avsluta.
Händer mycket spännande. En riktig kärleksroman med skön känsla.
Värd att läsa.
Lovisa Lind jobbar i Fru Brasks karamellaffär. En dag får Lovisa i uppdrag att åka till baron von Drever för att planera inför den stundande balen. Fru Brask har nämligen fått i uppdrag att stå för godsakerna på balen. Fröken Linds möte med baronen väcker starka känslor hos henne men det visar sig att det inte bara är Lovisa som har känslor för honom...

Under tiden Lovisa befinner sig i baronens bostad får hon vara med om besök från ”andra sidan”. Bostaden visar sig vara hemsökt och Lovisa får stifta bekantskap med både ett och ett annat spöke.

”Jul i Krinolin” är en berättelse som innehåller både drömmar, kärlek, hemligheter och spöken.

Amanda Hellberg skriver på ett sådan skickligt sätt så att jag som läsare verkligen ser allt framför mig.

Jag tycker den delen med besök av spöken är intressant, jag kan tänka mig att läsa fler böcker med sådant innehåll. Men mötet mellan baronen och Lovisa och det som händer dem emellan känns inte helt trovärdig hela historien igenom om man ska göra en realistisk bedömning men i fantasin är denna historia sagolik.

När jag läser vissa bitar i boken känns det som om allt går för fort och jag kan få en känsla av att något saknas. Någon annan del av boken känns aningen seg men på det stora hela är boken absolut läsvärd om man vill drömma sig bort en stund för ”Jul i krinolin” levererar verkligen en fin kärlekssaga.
"Jul i krinolin" är perfekt att läsa i juletider! Jag läste den strax innan jul och tyckte verkligen att boken hjälpte mig att komma i julstämning. Hade ganska låga förväntningar när jag började läsa, men blev positivt överraskad! Lite förutsebar kanske, men tyckte inte att det gjorde så mycket. Kanske inte en historia som jag kommer att minnas särskilt länge men den var underhållande, lättläst och mysig!
En helmysig och härlig julbok med en blandning av romantik, historia och det övernaturliga. Karaktärerna var skickligt porträtterade och trovärdiga. Tyckte speciellt mycket om Lovisa, fru Brask och Beata. Tre självständiga kvinnor med skinn på näsan.
Jul i krinolin av Amanda Hellberg.
Berättelsen tar oss tillbaka 150 år i tiden till Ulltuna där vintern verkligen tagit ett obarmhärtigt grepp om tillvaron. Här möter vi den unga, flitiga och vackra Lovisa Lind som har plats hos stadens duktiga karamellkokerska och gottebodföreståndare fru Brask. En dag kommer ortens vresiga baron på besök och han fattar tycke för både ätbara och mänskliga praliner i gotteboden. Det stundar en vinterbal på Baron von Drevers gods Mollberga och fru Brask och fröken Lind bjuds in för att förestå gottebordet till alla gästerna. Godset Mollberga döljer många hemligheter. En underbar mix av det övernaturliga, historiska miljöer och vackra kläder möts du av i den här romantiska lilla julpralinen. Att boken sen har det vackraste omslag jag sett på väldigt länge gör inte läsupplevelsen sämre. Rekommenderas!
Men vilken pralin till bok!
Lovisa lever i Sveriges 1800 tal. Jobbar hos Fru Brask i en gottbod. Det finns Baronen, pigor, betjänter och vanligt folk.
Lovisa är på väg att söka lyckan i Amerika. Men först måste hon hjälpa till med ett jobb när Baron von Drever ska ha vinterbal.
Det finns många saker som knyts ihop och en bok som jag fastnade för direkt.
Jul i krinolin av Amanda Hellberg, vilken succé. Jag lyssnade på boken som en ljudbok och det föll mig perfekt i smaken. Har aldrig lyssnat på Julia Dufvenius som uppläsare förut men det lär inte bli sista gången. Amanda Hellberg skriver med ett enkelt språk men är samtidigt färgsprakande i sina gestaltningar som fängslar mig som lyssnare. Det är en kärlekshistoria i historisk bemärkelse som utspelar sig ett par århundraden tillbaka i tiden. Och just tiden i boken utspelar sig kring julen och ger en härlig julstämning, både med snö och övriga scener som byggs upp mellan karaktärerna. Spänning och andliga besökare gör sig påminda och trippar upp stämningen och tempot. Det var svårt att sluta lyssna, så den följde med mig korta stunder i bil, på rast och lite varstans. Rekommenderas varmt. Varför inte under juldagarna under en mysig filt.
Sexig romance i juletid. Så mycket mer och inte alls vad jag hade förväntat mig. Halvt omöjlig att sluta lyssna på.
Vi får följa Lovisa som tjänstgör hos Fru Brask i Gotteboden i Ulltuna 1870 . Där görs det finfina praliner o annat godis. Lovisa sparar vartenda öre till sin biljett till Amerika . Lite innan jul får de ett uppdrag att tillhandahålla konfektyr till balen som Baron von Drevers ska ha. Lovisa blir förälskad , en förälskelse som är omöjlig . Huset där Baronen bor är hemsökt o vissa vill inte väl . Även om boken är förutsägbar o sirapssöt så är den mysig med underbart fina miljöbeskrivningar o lite gotisk känsla som gör att man bara vill vända blad . Tror detta är min första julroman o det kanske blir fler Helst hade man velat läsa den när snön ligger vit på marken ute . Omslaget är ju helt underbart
En jätte fin och händelserik bok, med fin miljö beskrivning och en underbar berättelse. En bra julbok
December 1870: Den unga fattiga Lovisa Lind ska snart emigrera till Amerika, men först ska hon hjälpa till med konfekten på baron von Drevers spektakulära vinterbal. Förfärat märker hon att den vresige änklingen får hennes frusna hjärta att tina, och attraktionen verkar ömsesidig fastän hon bara är karamellkokerska. Över godsets mörka korridorer svävar både något romantiskt, något sorgset och något kusligt.
🎭Bokomslaget är något av det finaste jag sett. Jag hade lätt kunnat köpa boken bara pga den. Så sagolikt vackert.
Man kan nästan känna smaken av pralinerna & allt annat gotterier som de tillverkar när det beskrivs i boken. Man blir undrande vad det är som sker. Lite spöken kommer dimpande, lite utpressning med & något ruvande under ytan. Svartsjuka, längtan & passion. Gillar skiftningen i de olika karaktärerna i boken. Dom är så olika varandra men så spot on i det dom är. Spännande upplösning & plötslig vändning och fint slut. En feelgooding bok.
Nu är det en perfekt tid att läsa alla härliga julromaner. Jag har precis läst klart denna bok, och det var min första av denna författare. Den hade det jag tycker om kärlek som man inte kan få, något mystiskt, svartsjuka och i slutändan blir allt bra. Så kryp i soffan med en kopp varm choklad och läs denna härliga bok 😊
Mysig bok som utspelar sig i 1800-talets Sverige. Boken utspelar sig under juletid och handlar om Lovisa Lind, som har planer på att emigrera till Amerika. Mötet med baronen von Drever kommer dock ställa allt på sin spets.

Jag rekommenderar boken om du vill läsa något juligt med övernaturliga inslag!
Boken med det finaste omslag i jul, en romancebok som jag lyssnade på, jättebra uppläsare. Handlingen var bra och jag fastnade väldigt snabbt i boken, men 10 minuter sex, det hoppade jag över. Så hade jag en känsla av att jag inte riktigt fick veta allt och jag börjar fundera på om det ska komma en fortsättning, eller så måste jag nickat till emellanåt.
Hur som helst är det en bok väl värda att läsa och att få förflytta sig till 1870 talet är spännande. Och hur stod det till i Mollberga herrgård där baronen bodde? Allt där är verkligen inte som det ska vara.
Lovisa möter baronen von Drevens på en tåg perrong och man kan säga att det var kärlek vid första ögonkastet. Lovisa är en fattig kvinna som jobbar i en konfektyr butik som får en stor beställning till baronen Von Drevens vinterbal. Det går rykten om att han är en hemsk man men är han verkligen det? Mördade han sin förra fru? Detta är en kärlekshistoria som ger en värme och lite pirr i magen.
Mycket trevlig bok i realistisk historisk miljö. Inte jättejulig men rekommenderas varmt som lite uppvärmning till mer juliga böcker :)
En hjärtslitande roman om en ung fattig halt kvinna och en baron. Aningen mindre jul än vad titeln varslar om men eftersom jag sträckläste den på 2 dagar så tyckte jag om den likaväl
En mysig förutsägbar romance som utspelar sig i 1800-talets Sverige. Läsaren får följa Lovisa Lindh som arbetar som karamellkokerska i byn och träffar baronen Valdemar. De två inleder snart en relation i hans mystiska hemsökta bostad
Jag lyssnade på den här berättelsen och tyckte kanske inte att Julia Dufvenius passade så bra i detta fall, för det blev väldigt ljust och sockersött (som om hon förställde rösten). Efter ett tag vande jag mig ändå.

Miljöbeskrivningarna är top notch (verkligen jättefina) och slutet spännande när hon skulle till USA, även om det genom hela boken var väl mycket fokus på smakupplevelser och kläder. Dock vet jag att många älskar att läsa om sådant, så det går säkert hem hos de flesta. Det vattnas i munnen både en och två gånger, kan jag säga.

Sidohistorien med spökena var intressant. Jag gillar att Lovisa kunde se dem och att hon i slutet behövde göra dem nöjda