Tant Gredelins Vintage

Bok av Anna-Lena Stålnacke
Framtidsutsikt: Fet, ful, fattig och förvisad till förorten. Vivi har förlorat sitt jobb, och, utan att ens ha märkt det, sig själv. Plötsligt står hon där, 53 år gammal, ont om pengar och ont i själen, utan någon plan. Utkastad från sitt tidigare, lyckade liv som hyllad fotograf med sekelskiftesvåning på Östermalm, framgångsrik juristsambo och en hel skara kindpussande mingelväninnor. Av en slump fyndar hon ett silkeslinne från 30-talet i en second hand-butik och hon tänker att det måste vara ödet. Ett så vackert plagg, på hennes födelsedag dessutom! Men ödet är inte nådigt: linnet är på tok för litet. Besviken säljer Vivi plagget på Tradera utan att ana att det ska bli startskottet för hennes nya liv. Efter ett flertal framgångsrika affärer på nätet växer tanken på en egen vintagebutik fram. Men med varje framgång följer två motgångar och Vivi får kämpa hårt för att hålla drömmen levande. Lyckligtvis har hon 82-åriga Maj-Britt, sömmerskan Ally, instagrammaren Amanda, grannen Alexis och väninnan Marika till hjälp. Tant Gredelins Vintage är en berättelse om vänskap och att våga börja om på nytt, trots att man är 50+ och i mångas ögon förbrukad. Gamla saker leder till ett nytt liv. Men på vägen dit måste invanda normer om vad som är framgång, lycka och status förpassas tillåtervinningscentralen och recyclas till något annorlunda.
En bok med mycket charm, humor och female power. Lätt läst är den också. En perfekt feelgood med mycket handling och känsla.
Detta är en härlig feelgoodroman. Bokens huvudperson är femtiotreåriga Vivi. Efter att hon och Richard separerat har hon varken man eller bostad, samtidigt som hennes arbetsuppdrag blir allt färre. Från att ha varit en framgångsrik fotograf, boende i en våning på Östermalm, har livet förändrats och fört henne till en tvåa med renoveringskontrakt i Solna. Hon känner sig generellt gansla misslyckad. I ett försök att muntra upp sig själv, köper hon ett vackert silkeslinne i en secondhandaffär. Dessvärre passar det inte, och hon lägger ut det till försäljning på Tradera. Besvikelse ersätts av eufori när priset stiger och Vivi får betydligt mer betalt än hon räknat med. Hon anar en lukrativ marknad och fortsätter att leta fynd för att utöka sin magra inkomst. Hon kunde aldrig ana att ett enda impulsköp skulle ge henne både ett nytt intresse, nya vänner, ja till och med förändra hennes liv.
Tant Gredelins Vintage är härlig avkopplande underhållning. Den är lättläst och har ett bra flyt som gör att jag bara vill läsa vidare. Jag njuter av att läsa om alla vackra kläder och försöker förnimma musiken som kopplas till olika tidsperioder. Det är också fint att möta Vivis nya vänner, och följa hur de stöttar och ställer upp för varandra. Uppskattar också att boken innehåller ett så varierat persongalleri, något som inte är så vanligt i den här typen av böcker.
En mysig och spännande bok med en hel hop Härliga karaktärer som berör!

I boken får Vi träffa Vivi som i bokens början har det allt annat än enkelt. Mycket i hennes liv har förändrats till det sämre; relationer har gått i kras, hon bor på ett ställe som hon inte tycker om och hennes yrke som hon en gång varit framgångsrik inom är ett minne blott. Men det finns något som Vivi är bra på; och det är Vintage!

Sagt och gjort så startar hon upp affären Tant Gredelins vintage. Och vi får glädjen att följa med henne på hennes resa; tillsammans med Ally, Marika, Danne, Alexis med flera så får vi kika in i en värld full med vintagekläder och andra godbitar. Vi träffar även på Åbäket och det är tack vare Åbäket som mycket går i lås...

Det här är en bok jag varmt kan rekommendera! Mysig, spännande och målande! Tycker det är fantastiska beskrivningar vi får av de fina kläderna som finns i butiken och icke att förglömma Åbäket!
Detta är en mysig, humoristisk och hoppingivande feelgood-roman. Boken handlar om vad som är viktigt i livet och vad som betyder något på riktigt. Kul att det också kommer en uppföljare.
En väldigt trevlig och mysig feelgood. För mig, som ganska nyligen har blivit frälst i vintage och retro blev den extra rolig! Härligt att det kommer en fortsättning om Vivi.
Vivi är 53 år och det går dåligt med både jobb och privatliv. Hon har knappt några inkomster och säljer ett fint sidenlinne på Tradera för att få lite extra pengar. Det går oväntat bra och Vivi får en idé..
Det här är en lättläst och charmig feelgood om vänskap och om att börja om. En pärla för den som är intresserad av kläder och vintage. Dessutom många roliga karaktärer och ett oväntat bra slut.
Vilken underbar bok! Så underbart att få följa Vivis resa, ingenting är omöjligt. Av en slump börjar Vivi sälja begagnade saker på Tradera som sedan resulterar i en härlig resa. Motgångar, kärlek, oliktänkande och vänskap, många uppvaknande i denna bok! Ser fram emot en uppföljare.
Recension 🌸 Tant Gredelins vintage

En härlig färgsprakande annorlunda feelgood. Härliga relationer och karaktärer.
Jag hade lite svårt att få grepp om historien först men efter några kapitel är jag fast.
Mycket lättläst och välskriven.
Sidorna flyger fram och jag älskar att den har korta kapitel. Ville inte att boken skulle ta slut.
Ser framemot att träffa Vivi och gänget igen.
Rekommenderar dig att läsa.
Vivi är 53 år och arbetslös. Hon vet inte hur hon ska komma vidare, då hon är utan pengar och någon plan.

Hon går in i en secondhand butik, och får syn på ett underbart silkeslinne från 30-talet. Hon har egentligen inte alls råd att lägga pengar på detta, men linnet är ett fynd.

Väl hemma provar hon det, och inser att det är för litet. Besviken lägger hon ut det på Tradera, och hoppas få tillbaka vad hon själv betalt.

Slutbudet blir betydligt högre än vad hon någonsin kunnat drömma om. Ont om pengar, prövar hon att sälja mer, och det går riktigt bra. Så bra att hon börjar fundera på att öppna en egen vintagebutik.

En underbar feelgood om vänskap, sorg, glädje och humor, och att det aldrig är försent att börja om. Ibland dyker det upp vägar du inte ens funderat på tidigare.
Boken är lättläst, och när man börjat går det inte att sluta.
Jag vill ha mer, en fortsättning.
Tant Gredelins Vintage är en berättelse om vänskap och om att våga börja om på nytt. Det är en härlig, rolig och tänkvärd feelgoodroman. Jag kommer enkelt in i handlingen och jag lever mig in i den målande miljön. Jag gillar att umgås med Vivi och hennes vänner. Det kändes som det gick lite för snabbt att läsa ut boken så det är tur att det kommer en fortsättning.

Jag kan varmt rekommendera Tant Gredelins vintage.
Vivi har tappat bort sig själv - från en hyllad fotograf med våning på Östermalm till en skral plånbok i en sunkig lägenhet i Solna. Sin födelsedag firar hon själv med bland annat ett besök till en secondhandbutik och hittar där ett vackert silkeslinne men när hon kommer hem så inser hon att linnet är för litet och hon lägger ut det för försäljning på Tradera... Linnet säljs för betydligt mer än hon tänkt sig. Vivi inser att hon kan göra affärer på att köpa och sälja gamla avlagda kläder och tyger och drömmen om att öppna en vintagebutik börjar ta fart.

Åh vilken mysig och charmig feelgood detta va...att få följa med Vivi på loppisar och se hur hon kämpar och sliter med att uppnå sina drömmar. Boken är välskriven och lättläst med ett bra driv framåt och den är fylld av överraskningar. Jag fastnade direkt i boken och sträckläste den....jag älskar att det är en lite annorlunda feelgood, inte så där typiskt sockersöt och förutsägbar i alla lägen. Boken är fylld med kärlek, relationer, vänskapsband som knyts, drömmar och kämparanda, den berör också även människors lika värde. Plus för det fantastiska omslaget och att det i slutet finns en spellista från Spotify med låtar som passar till olika kapitel i boken - en härlig blandning av allt från Liza Minnelli, Imperiet, Lady Gaga mfl.
För den som precis som jag gillar loppis så är
denna mysiga feelgood perfekt läsning!

En annorlunda feelgood i loppis- och vintage-miljö som tar upp tabu-belagda ämnen som bl.a. fattigdom och transvestitism.
Boken handlar om 53 åriga Vivi som tidigare varit en framgångsrik fotograf. Hon har inte bara förlorat sitt jobb, utan även sin sambo och sitt hem, men också sig själv.
Av en slump gör hon ett loppisfynd som hon säljer på Tradera och efter ett flertal framgångsrika affärer på nätet växer tanken på en egen vintagebutik fram.
Men med varje framgång följer två motgångar och Vivi får kämpa hårt för att hålla drömmen levande. Med hjälp av goda vänner och nya bekantskaper lyckas hon starta sin butik.

Detta är en mysig berättelse om vänskap, kärlek och att våga börja om på nytt, trots att man är 50+ och i mångas ögon förbrukad. Gamla saker leder till ett nytt liv. Det märks att författarinnan kan det här med antikviteter och vintage vilket är kul att läsa om. Det ska bli kul att få fortsätta följa Vivi, hennes vänner och äventyr då detta är första delen i en planerad serie.
Mysig, fyndig och charmig läsning! Jag fastnade verkligen för Vivvi och hennes vänner, och jag tycker om att handlingen inte är en dans på rosor. Vivvi går igenom ris och ros för att starta och driva hennes vintagebutik, och jag tycker verkligen om Anna-Lena Stålnackes skrivsätt. Det är dessutom charmigt att boken tar upp gamla ikoner, såsom Marilyn Monore.

Handlingen är händelserik och alla karaktärer är väldigt enkla att tycka om. En feelgood som läsaren verkligen njuter av att läsa!
Det är inte ofta jag väljer att läsa en bok bara genom att titta på omslaget och titeln men vem kan motstå en bok med den underbara titeln Tant Gredelins Vintage. Och titeln och omslaget ljög verkligen inte, det gömde sig en underbar berättelse mellan dess pärmar.

Det här är en historia om när livet känns som mörkast kan det vända som i trollslag genom en slump och nya vägar i livet kan träda fram. Det är en berättelse om äkta vänskap, att träffa nya vänner och skapa sig en ny världsbild med nya mål. Med en gnutta envishet, lite tur och med hjälp av vänner kan man nå långt, mycket långt. Och trots att vägen kanske inte är spikrak så kan man ha jäkligt roligt under tiden för även sidospåren kan leda till något man inte förväntat sig.

Jag blir glad när jag läser den här boken, det är en så varm och positiv bok och man blir varm i hjärtat när man läser om drömmar och vänner som betyder så mycket och att man kan starta om trots att man befinner sig på botten och man tycker att livet har försvunnit förbi. Är man dessutom en person som är förtjust i gamla saker och loppisar så kan man inte göra annat än att älska denna bok. Om man gillar feelgood-genre så ska man definitivt inte missa denna pärla till bok.
Som något av en retro-nörd med förkärlek för återbruk var det lätt att falla för en feelgoodroman med denna titel och vackra omslag. Tant Gredelins vintage... även om det förstås är som jag sagt förut; ett vackert omslag gör inte boken. Men håll med om att det är en bra början...? 😉

Med vardagsrealism och igenkänningsfaktorer blandat med återbruk och vintage, var det enkelt att komma in i handlingen och uppskatta den. Det gick snabbt att läsa ut boken, på gott och ont, då jag gärna hade fortsatt att umgås med Vivi och hennes vänner ett bra tag till. Vivi är en älskvärd person, hon känns sårbar och genuin vilket gör henne lätt att tycka om.

Är du ute efter en lättsam, charmig och underhållande feelgoodroman om att ta nya vägar i tillvaron, så kan jag varmt rekommendera Tant Gredelins vintage. Kolla in musiklistan i slutet av boken, en rolig och mysig detalj att välja låtar för varje kapitel!
Bokrecension — boken som handlar om Vivi, en kvinna i övre 40-års åldern som känner sig som ett enda stort misslyckande. Hon har svårt att se något positivt i sitt liv, hon bor i en sunkig lägenhet i Solna. Hon har inte kvar sitt arbete som yrkesfotograf och hon är singel efter uppbrottet med Richard.
På sin födelsedag köper hon ett linne, i det vackraste silke, i en loppisaffär. Som en liten gåva till sig själv. Det visar sig senare under kvällen att linnet är för litet och hon bestämmer sig för att sälja det på Tradera. Hon får jättemycket pengar för det och detta är startskottet för Tant Gredelins vintage. Det startskottet mynnar ut i en vintagebutik som hon driver med hjälp av vännerna Ally, Marika och Amanda.
Hon träffar också en man ( men det vill jag inte avslöja mer om ) Livet med Vivi och vännerna bjuder på mycket livshändelser, mycket komik, mycket kärlek, sann vänskap.

Det är en lättläst och mycket underhållande bok. Jag tycker mycket om Vivi och hennes vänner. Hon är en karaktär som tilltalar mycket. Det är en feelgoodroman som är så bra som en feelgood ska vara. 💜💜 Jag hoppas på en fortsättning om Vivi och co.

Tant Gredelins vintage” boken avnjöts med en kaffe , naturligtvis i koppen Tant Gredelin.💜💜

Den får fyra 🟣🟣🟣🟣 + av fem möjliga. Men får ett extra 💜 för ett otroligt vackert omslag!

Tack för en mycket härlig bok @annalenastalnacke!! 💜💜📚 Den var alldeles ljuvlig!

Tack också till @bokfabriken för recex!! Det är ett sant privilegium att få läsa era böcker och recensera dessa. 💜💜👍🏻📚
Vivi 53 år är frånskild från maken som tog juristjobb i Bryssel. Hon är utan jobb och ekonomin är liten. Vivi unnar sig ett linne från 30-talet i en vintagebutik. Hon blir besviken över att den inte passar och lägger ut den till försäljning och blir överraskad över hur mycket hon får för den. Hon lägger ut ett par lakan (gamla) och kommer i kontakt med Amanda (inredare och designer till ett bed and breakfast och ger Vivi en idé om att ha vintagebutik som hon nappar på.

En trevlig och mysig bok. Tyvärr faller den mig inte helt i smaken kanske beroende på att jag inte är på humör. Emellanåt upplevde jag den som långsam.
Vivi har förlorat sitt jobb och utan att ens ha märkt det, sig själv. Kassakistan är skral efter en skilsmässa från en framgångsrik juristsambo och en våning på Östermalm. Där det var kindpussande mingelväninnor, glitter och glamour.

Vivi fyller femtiotre år och känner ändå att något ska hon köpa sig. Hon går in i en secondhand affär och köper ett linne för femtio kronor. Det är inte ett vanligt linne utan ett silkeslent från 30-talet. Linnet är för litet när Vivi kommer hem och provar det. Besviken säljer Vivi plagget vidare på Tradera utan att ana att det ska bli startskottet för hennes nya liv. Efter ett flertal framgångsrika affärer på nätet växer tanken på en egen vintagebutik fram.

Nu får vi följa Vivi i både framgångar och motgångar och hon får kämpa hårt för att hålla drömmen levande. Att våga börja om på nytt, trots att man är 50+ och i mångas ögon förbrukad. Men hon har sina vänner. Av detta skapas det en fantastisk mysig berättelse och roman om kvinnlig vänskap.
Betyg: 3+/5
En varm och härlig feelgood i mina ögon. Den har ingredienserna för en bra bok dvs. hemligheter, glädje, sorg och vänskap. Jag är ju själv lite av en vintage/retronörd så därför kanske denna bok föll mig väl i smaken. Boken är lätt att läsa och har ett härligt flyt. Gillar även huvudpersonens förändring genom boken från bitter till en lyckligare människa.
Wow, wow och wow en gång till!! I'm in love ❤!! En sån pärla till bok!! Lyckan jag känner när jag läser. Rädslan för att den snart ska ta slut. Och boksmällan den lämnar mig med när sista sidan är läst. Det är vemodigt och känns tomt utan Tant Gredelins Vintage. Anna Lena Stålnacke har skrivit årets bästa feelgood, utan tvekan. Lyllos dig som ännu inte läst. Jag hoppas av hela mitt hjärta att det kommer en uppföljare/återställare.
Tant Gredelins Vintage får så klart full kanna, ☕☕☕☕☕ plus en stor 🍰 för det ursnygga omslaget.
Som jag ÄLSKAR denna bok. Sticker ut näsan och säger att det här kan troligtvis vara höstens bästa.
Vivi, Marika, Ally-ALi, Alexis….Jag vill hänga med er i denna härliga bok. Få vara i den lilla mysiga butiken och er beslutsamhet att lyckas.
Författaren skriver med ett vardagligt språk som lockar till att bara läsa vidare och vidare och vidare…. Samtidigt vill man spara på boken, vill att den ska finnas kvar, inte ta slut.
Jag gillar återbruk och är av åsikten av vi konsumerar alldeles för mycket i vårt samhälle så det budskapet tar jag åt mig.
Det känns som en förmån att få följa Vivis resa från en ganska bitter person till att landa i en ny version av sig själv med nya bekantskaper och ett driv att genomföra det som för henne är viktigt.
Och till sist omslaget, så vackert, boken ska få hitta en riktigt bra plats hemma hos mig 🥰