Flickan i brevet

The Girl In The Letter
Bok av Emily Gunnis
Journalisten Samantha Harper kommer i sin jakt på scoop över ett gammalt brev. Brevet är skrivet av en flicka på St Margaret’s, som varit ett hem för ogifta mödrar. Samantha vill gärna berätta flickans historia men när hon får reda på att den gamla byggnaden inom kort kommer att rivas och ta med sig alla sina hemligheter ner i graven får hon bråttom.
En obehaglig bok med verklighetsbaserad bakgrund. Grundstoryn utspelar sig på 1950-talet och handlar om en kvinna som blir gravid som ogift och som skickas till ett mödrahem för att föda sitt barn. Kvinnorna på hemmet får arbeta långa arbetsdagar med tungt arbete och blir hårt bestraffade. När barnen föds lämnas de bort för adoption mot mödrarnas vilja. I nutid hittar en journalist några brev från en av dessa kvinnor, och hon börjar nysta i historien om henne. En person försöker hämnas den här kvinnan, och boken utvecklas mer och mer till en mordhistoria/deckare där mord efter mord redovisas i detalj. Språket är väldigt beskrivande och den tar tid att läsa. Hade jag vetat hur obehaglig den hade varit hade jag inte läst den men nu ville man ändå läsa vidare och se hur det gick. Slutet var oväntat dåligt. Får 3-.
Jag är svag för historiska romaner eller romaner som utspelar sig i två olika tidsperioder som Flickan i brevet gör. Dels utspelar sig boken 1956 när Ivy blir gravid och skickas till ett hem för ogifta mödrar, St Margaret’s. Men också i nutid när journalisten Samantha hittar ett gammalt brev från en flicka som satt instängd på St Margaret’s. När jag först började läsa boken tyckte jag att den var lite seg och den hade en viss startsträcka innan jag riktig fastnade i den. Men sen kopplade den gripande historien sitt grepp om mig. Det är en roman som jag blev berörd av och kanske berörde den mig lite extra eftersom jag vet att det har skett i verkligheten. Det gör ont i hjärtat av att läsa om hur flickorna behandlas på St Margaret’s, de är som slavar utan några rättigheter och där personalen beter sig fruktansvärt mot dem. Boken är sorgsen och ganska mörk bitvis men det finns också ett hopp och en stark kämpaglöd som lyser fram genom sidorna. Slutet tycker jag dock blir lite osannolikt och plötsligt känns boken mer som en thriller. Men Flickan i brevet är en fängslande debutroman och jag blir nyfiken på författarens framtida författarskap!
Det här är en historia som är inspirerad av vad som hände på Irland och i England i katolska kyrkans Magdalenatvätterier. Unga ogifta flickor som blivit gravida placerades motvilligt hos nunnorna för familjerna skulle slippa skammen när den blivande fadern inte tog sitt ansvar. Kvinnorna hölls fångna under slavliknande förhållanden och deras barn adopterades bort. Det här uppmärksammades för ett antal år sen och filmen Philomena spelades in med Judi Dench.

Här är det journalisten Samantha Harper som hittar ett brev hos sin mormor som är skrivit av en ung kvinna som heter Ivy. Ivy skriver om hur hon är fängslad på St Margrets och förtvivlat ber om hjälp. Samantha ser ett scoop som hon så väl behöver och börjar nysta i historien som visar sig vara mer förfärlig och personlig än hon tror.

Historien växlar mellan dåtid och nutid och många personer är inblandade, så det gäller att man är alert när man läser för att inte missa något.

Intressant och skakande berättelse, som blir än mer fasansfull när man vet att det här hände många unga kvinnor och barn och för inte så länge sen. En berättelse som håller läsaren i sitt grepp och väcker många känslor och tankar.
Spännande bok om ett mödrahem i England dit ogifta unga mödrar skickades för att föda sina barn och sona sina synder. Fiktion, men basrrat på de s k Magdalenahem/tvätterier som fanns bl a på Irland, men också i Sverige.
Journalisten Sam hittar några brev från Ivy som, ogift och gravid, år 1956 hamnade hos nunnorna på St Margareth’s på Irland där hon tvingades arbeta under slavlika förhållanden och adoptera bort sitt barn mot sin vilja. En tragisk historia avslöjas! Läsvärd, intressant och otäck med tanke på att historien bygger på verkliga händelser. Dock känns det som att boken går från att vara ett drama till att mer bli lik en deckare/mordhistoria med alltför mycket som ska få sin upplösning i slutet.
Min senaste läsning och glatt överraskad. Gripande, spännande och hjärtskärande om unga kvinnors öden, mödraskap och samhället som dag och natt arbetar emot dem. Gillar du Jojo Moyes, Barnmorskan i East End och liknande kommer du att tycka om denna! Rekommenderar den starkt.
Flickan i brevet av Emily Gunnis Handlingen pendlar mellan 1956 och nutid och handlar om hur en journalist Sam, hittar en hög med brev skrivna av en ung kvinna som blivit tvingad att adoptera bort sitt barn för att sedan bli instängd på ett hem för ogifta mödrar. Sam blir intresserad och följer upp brevets avsändare. Det visar sig vara en intressant historia som har en stark koppling till hennes egen familjs liv. Det är alltid spännande och intressant att läsa böcker som bygger på verkliga händelser. Dessa hem för ogifta mödrar fanns i Irland och England ända till 1970-talet. När historien om dessa nystades upp för några år sedan blev det en stor chock för allmänheten. Det här är en bok full av tragik och hemskheter, men berättad med värme. Berättelser där nutid vävs samman med dåtid brukar jag också läsa med stor behållning. Stundtals tycker jag att det, den här gången, blir lite rörigt i passagen, men det är en bra bok som ibland blir riktigt spännande och där vändningarna är oväntade in i det sista. #emilygunnis #flickanibrevet #printzpublishing #ogiftamödrar #adoption #hemligheter #familjehemligheter #sannhistoria
Boken bygger på en sann berättelse och den skildrar den katolska kyrkans Magdalenatvätterier där unga kvinnor hölls fångna från yttervärlden.

Jag fastnade på direkten när jag började läsa boken och hade svårt att lägga ifrån mig den. En välskriven bok och där researchen känns välgjord och bra.

Det är gripande, starkt, spännande och skrämmande. Och att storyn bygger på en sann historia gör att boken blir så mycket bättre, att detta har hänt är så fruktansvärt, sorgligt och skrämmande. Jag älskar att läsa när böcker blandas med dåtid och nutid och i slutat vävs ihop på ett naturligt sätt och det gör denna bok. För mig var det en riktig bladvändare som höll mig på halster ända till slutet.
En bok som fick mig att känna både glädje och sorg. Vetskapen om att den bygger på verkliga händelser om hur man som gravid och ogift kunde bli behandlad i dåtidens Storbritannien (och säkert på många andra ställen) skakar verkligen om i mitt inre.
(recensionsexemplar av Printzpublishing)

Flickan i brevet är en rå och otäck bok som är omöjlig att sluta läsa!

Jag har verkligen börjat tycka om böcker som växlar mellan tillbakablickar och nutida kapitel. Att följa Ivy och Elvira på 1950-talet och Samantha i nutiden är som att lösa ett spännande pussel! Varje kapitel ger oss lite mer insikt i vad som föregick på St Margaret's.

Författaren skriver med trovärdighet och respekt.

Något jag reagerade på i boken var översättningen. Originalet heter The Girl In The Letter. Fler gånger än en gång så används "mrs" i boken. Hade det varit i den engelska versionen hade jag inte reagerat på det, men när allt är översatt på svenska och huvudkaraktären säger "Det vore fint, tack så hemskt mycket, mrs ...?" känns det som att det stör texten. Första gången jag märkte det i texten kom jag av mig i läsningen.

Flickan i brevet är sorglig och stundtals hemsk.. Ändå kan jag bara inte sluta läsa!
Flickan i brevet är delvis baserad på sanna historier om slavliknande förhållanden på katolska tvätterier under 1900-talet där bland annat ogifta mödrar tvingades adoptera bort sina barn och sedan arbeta. Ivy Jenkins blir gravid och skickas till St Margarets där hennes dotter blir bortadopterad. Flera decennier senare nystar journalisten Sam i vad som hände med Ivy och de andra på St Margarets.

Detta var verkligen en av de bästa böckerna jag har läst. Otroligt spännande och gripande hela vägen igenom och helt omöjlig att lägga ifrån sig. En bok som alla borde läsa!
1956 skickas gravida Ivy till St Margrets för att föda sitt barn. Bort från samhällets blickar. Barnet adopteras bort direkt men Ivy kommer aldrig därifrån. Nutid ; Samantha är journalist o längtar efter ett scoop så hon får bättre karriär o mer betalt Hon hittar ett gammalt brev som hennes mormor säger ha hittat i nåt skrivbord från morfars gamla antikhandel. Samantha börjar intressera sig för huset St Margret som precis ska rivas i dagarna. Jag tyckte den var väldigt intressant o den är sanningsbaserad År 1968 fanns det 172 st kända hem för ogifta mödrar. Det adopterades bort 16 164 st barn. Det var en stor chock i Irland o England när de katolska kyrkans Magdalena tvätterierna uppdagades o hur de utnyttjat o hållet unga kvinnor fångna som slavar. Upplösningen var väldigt oväntad o det är en välskriven debut.
En bladvändare som höll mig vaken många timmar. Boken bygger på verkliga händelser och den grymhet flickor och kvinnor utsattes för av katolska nunnor vid St Margaret’s, ett hem för ogifta mödrar, lämnar ingen oberörd. Boken är bra skriven med ett språkligt flyt som tilltalar mig. En debutroman som ger mersmak.
En bok som baseras på verkliga händelser.
Journalisten Sam hittar ett brev som leder henne in på en historia om en flicka som levt på ett hem för flickor som råkat bli gravida. Sökandet kommer att påverka henne för alltid.
Jag blev berörd sav denna bok.
En berättelse baserad på hur det kunde gå till i Magdalena tvätterierna. Ivy skickas dit som ung ogift gravid kvinna på 50 talet. I nutiden så hittar journalisten Samantha ett brev från Ivy och börjar nysta i historien.
Hur hennes barn blev bortadopterat och hon själv aldrig kom därifrån.
Samantha fångas av breven och blir nyfiken på Ivys historia. Hemmet ska rivas inom kort så historien måste komma fram innan det är försent.
Spännande o h skrämmande!
När Ivy 1956 blir gravid skickas hon iväg till ett hem St Margarets för ogifta mödrar. När barnet föds tvingas hon adoptera bort det mot sin vilja men Ivy lämnar aldrig St Margarets.
Samantha lever i nutid, hon är journalist och desperat försöker hon hitta ett scoop. Av en slump kommer hon över ett gammalt brev från en flicka som satt instängd på St Margarets. Samantha fastnar direkt och vill gräva fram och berätta om denna historia men då måste hon vara snabb för St Margarets ska rivas om bara några dagar med alla sina hemligheter.

Boken bygger på en sann berättelse och den skildrar den katolska kyrkans Magdalenatvätterier där unga kvinnor hölls fångna från yttervärlden.

Jag fastnade direkt i boken och hade svårt att lägga ifrån mig den, den är välskriven och det känns att det är bra research. Boken är gripande, stark, spännande och skrämmande. Och att storyn bygger på en sann historia gör att boken blir så mycket bättre, att detta har hänt är så fruktansvärt, sorgligt och skrämmande. Jag älskar att läsa när böcker blandas med dåtid och nutid och i slutat vävs ihop på ett naturligt sätt och det gör denna bok. För mig var det en riktig bladvändare som höll mig på halster ända till slutet.
Flickan i brevet berättar en skrämmande och stark historia om hur unga gravida kvinnor togs om hand av nunnor i Magdalenatvätterierna. Eller togs om hand om... snarare vanvårdades och missköttes på alla sätt av nunnorna. Barnen som flickorna födde, bortadopterads och "Flickan i brevet" är en historia om hämnd.
I boken får vi följa flera parallella historier som vävs in i varandra. Vissa fascineras jag av, andra känns mer distanserade. Bokens ämne har tagits upp både i film, serier och böcker de senaste åren och denna bok sticker inte ut, men det är en viktig historia som vi inte borde glömma.
Skrämmande och mörk story som baserats på sanna händelser.

Väver ihop nutid och dåtid på ett riktigt bra sätt i denna story om en journalist, som söker sanningen om ett boende för gravida ensamma flickor som ska rivas om bara tre dagar, och en kvinnas mörka historia från sin och systerns tid på detta boende.
Flickan i brevet av Emily Gunnis är en mycket gripande roman med viss verklighetsbakgrund. En nutida historia om en journalist på jakt efter något att skriva om vävs ihop med en skildring av en ogift och gravid ung flickas fruktansvärda upplevelser i ett av Magdalenasystrarnas tvätterier på Irland under 1950-talet. Den här boken väcker känslor på riktigt, ilska och sorg om vartannat. Hur kunde dessa katolska nunnor bete sig så obeskrivligt illa mot alla unga flickor? Jag kunde verkligen inte släppa boken och läste ut den på en dag. Rekommenderas med ett gäng näsdukar i närheten!
Boken är baserad på sanna berättelser om den katolska kyrkans Magdalenatvätterier. Handlingen är gripande och tragisk. Historisk handling med viktigt budskap. Jag tycker att författaren varvar dåtid och nutid på ett snyggt sätt, en fängslande och välskriven bok.
Väldigt spännande men ingen deckare. En historia som baserar sig på verkligheten och flätas samman på slutet och får en oväntad twist.