Nästa! : en läkarroman

Full spredning
Nina Lykke

I ett läkarmottagningsrum där patienterna avlöser varandra bor Elin, som gömmer sig för vakterna för att kunna övernatta på jobbet. Elin har arbetat som läkare i många år och något annat hon har varit länge är gift med Aksel. Plötsligt tar Björn upp kontakten igen. Björn som fanns med i bilden innan det blev Elin och Aksel. Allt är en enda röra och Elin vet snart varken ut eller in.

3 utgåvor
Välj utgåva
Nästa! : en läkarromanSvenska - Inbunden
ISBN: 9789146236474
Nästa! : en läkarromanSvenska - E-bok
ISBN: 9789146236535
Nästa! : en läkarromanSvenska - Ljudbok
ISBN: 9789146236634
Boken handlar o Elin en medelålders läkare som lever ett "vanligt" medelålders liv med maken Aksel. Barnen är utflugna och Aksel ägnar mesta tiden åt skidåkning och överlåter allt hushållsarbete till hustrun. Hustrun har tröttnat på situationen och ägnar fritiden åt vinpimpel. När en gammal pojkvän, Björn dyker upp på FB blir det också otrohet.
När Elin blir påkommen av äkta mannen och lämnar hemmet bosätter hon sig i ett undersökningsrum på den vårdcentral hon jobbar. Där har hon förutom dagliga kontakter med sina bortskämda patienter kontakt med skelettet Tore som hon för en slags dialog med. Stundom roliga kommentarer omkring patienterna och deras välfärdssjukdomar. Ibland glömmer hon sig och låter munnen gå med åsikter direkt till patienterna. Som sagt roande, bitskt, sant och ibland elakt och det som är mest underhållande att läsa. Det är väl också den delen som åsyftas med epitetet Läkarroman.
Om av-och- på förhållandet med Björn är förutsägbart så är det som handlar om Elins barndom och relation till mamman en intressant reflektion kring vad som kan vara en olycklig barndom.
4 av 5 för en del sarkastiska meningar.
Gillade verkligen denna bok i början, men efter några sidor blev det tyvärr platt fall.
Huvudpersonen är tråkig och verkar inte ha en egen vilja, hon har påhittade konversationer med ett skelett och hon, hennes liv och historien känns enbart deprimerande.
Den här boken utspelar sig mestadels genom läkaren Elins tankar och känslor genom en arbetsdag. Hon beskriver händelser och patienter i sitt yrke men också får vi följa med henne i hennes privatliv med hennes man Aksel och även en annan man som dyker upp i hennes liv, Björn.

Boken är sarkastisk och underhållande med ett visst djup i. Fin!
En annorlunda bok! Husläkaren Elin bor på sitt mottagningsrum efter att ha varit otrogen med en pojkvän från förr. Där möter hon patienter och pratar med skelettet Tore. Boken är stundtals rolig med svart humor och satir (framförallt möten med patienterna) medan andra delar är lite sega.
Det här var en bok som växte ju mer jag läste/lyssnade. Från början var jag inte så förtjust men när jag läst sista sidan tyckte ja ändå om den även om man får säga att Elin har en rätt cynisk mäniskobild. Jag gillade särskilt delarna med Elins möten med sina patienter. Författaren har en träffsäker satirisk humor och prickar knivskarp in vårt samhälles egenheter. Jag drar på smilbanden och småskrattar för mig själv mer en än gång.
Vilken härlig ”läkarroman”!
Elin är en kvinna i yngre medelåldern som arbetar på en hälsocentral. Äntligen får man veta vad läkarna tänker om att ha olika typer av patienter framför sig! Hon gör jobbet men tänker ibland hemska tankar och går ibland i dialog med skelettet. Äktenskapet med Aksel är halvdött och då dyker en gammal kärlek på Facebook upp. Men vad vill Elin egentligen?
Rolig roman med allvarlig underton.
Elin är läkare och gift med Aksel. Hon längtar hem till sitt vin som hon dricker på kvällarna och tv-serierna som hon kollar på. En dag får hon plötsligt kontakt med Björn, sin ungdomskärlek. Det ställer allt på ända och livet blir sig inte likt. Samtidigt ändrar Elin sitt sätt mot patienterna. Nu hör hon sig själv säga vad hon egentligen tänker, saker som inte alls lämpar sig att säga till en patient.
En rolig men också väldigt allvarlig roman om livet som blev och det som kunde ha blivit, och hur man ska ställa sig till att vända livet på ända.
Jag tycker om den här boken mer än vad jag trodde att jag skulle göra. Trots att Elin är en (i mina ögon) väldigt bitter karaktär med en ganska tråkig livssyn har hon ändå intressanta tankar om livet. Hennes syn på sina patienter och nära och kära gav mig lite ont i magen ibland, men hennes objektiva sätt att beskriva saker och ting blir ändå ganska underhållande. Jag tycker verkligen om balansen mellan läkarbesöken och otrohetsaffären, där den förra är intressant och underhållande och den andra ger mer djup till Elin som karaktär och man får lära känna henne bättre.
Otroligt rolig, samhällskritisk, igenkännande och satir. En kvinna i en livskris som ställer till lite för sig på jobbet genom att säga saker som man visst kan tänka, men aldrig skulle få för sig att säga högt. Skrattar flertalet gånger.
Djup på ett lättsamt sätt. Skämtsam i undertonen men samtidigt lite sorjlig. Hon känns så förvirrad i sitt egna liv. Tyckte den va rätt långtråkig. Tyvärr ingen bok som föll mig i smaken. Men ja man kan ej gilla allt.
I denna roman får vi följa Elin, en medelålders allmänläkare med två utflugna barn och ett äktenskap som knakar i fogarna. Elin känns alienerad till sitt liv och sin samtid och flyr genom att klunka i sig iskall chablis samtidigt som maken ägnar hela sin tankevärld åt längdskidåkning. När Elin får kontakt med en gammal ungdomskärlek slås livet ur gängorna. Elins historia är en del, patientmötena på läkarmottagning är en annan. Boken är otroligt samhällskritisk och utgör utmärkt satir. Det nutida samhället generellt, klass, könsroller. Ytterligare en riktigt positiv överraskning och jag kommer absolut skicka iväg ett gäng röster till Årets bok 2020. Lykkes tidigare roman som är utgiven på svenska åker upp på min TBR-lista.
En positiv överraskning.
Nina Lykke skriver med humor och driver med vår tids samhälle. Samtidigt en berättelse om Elin, en kvinna i en livskris. Om hur valet vi gör i något som verkar som en liten tillfällighet kan ha avgörande betydelse i våra liv.
"Nästa! En läkarroman" är en fantastisk bok som redan från start lyckas fånga en med sin allvarliga men ständigt humoristiska ton. Elins många sidor gör att man flera gånger känner igen sig. Även bland de knäppa sidorna. När man vanligtvis tänker "Sådär kan man ju inte säga" så har man samtidigt tänkt "Jag hade förmodligen tänkt och sagt samma sak".

Flera gånger kommer man på sig själv med att le, skratta och i de sista kapitlen även känna sorg.
Den komplexa relationen som Dr Elin har med sig själv (Genom skelettet på hennes kontor) samt sina patienter gör att alla dialoger känns levande.

Vill ni ha en enkel, lättläst men fantastisk bok som får er att tänka till och LE, läs denna!