Innan molnen kommer

Bok av Mari Jungstedt
En spansk åklagare hittas mördad i en ravin i bergsbyn Ronda utanför Marbella. Lärarinnan Lisa Hagel, som nyligen har flyttat till Spanien efter en svår skilsmässa, blir snart indragen i utredningen. Hon blir bekant med polismannen Hector Correra och tillsammans börjar de försöka lösa mordet. Snart inträffar ytterligare ett mord vilket tvingar dem att gå långt tillbaka i Spaniens blodiga historia för att hitta ledtrådar.
En helt ny serie börjar i Spanien med glimtar åt Sverige. Nästan en feelgood-deckare med personer som börjar om i livet efter att ha förlorat de som de älskat. Mjuk uppstart med tragiska historier som är värda att lyssnas på.
Eftersom jag själv skrivit om barn som far illa berör det mig.
#eftervåld
Första boken i en ny serie av Mari Ljungstedt, en serie hon kallar Malagasviten. Jag var jätte nyfiken på denna då jag gillar Mari Ljungstedts tidigare böcker om kriminalkommissarie Anders Knutas på Gotland.
Den här gången blir det Spaniens solkust där en åklagare hittas mördad i Ronda. Polisen Hector Correa tar sig ann fallet. På en flamencokurs träffar Hector svenska Lisa Hagel som precis flyttat till Spanien efter sin skilsmässa. Ömsesidig attraktion uppstår dem emellan och snart är även Lisa involverad i utredningen.
Kort efter första mordet äger ett nytt mord rum, hänger de ihop?
Parallellt med mordutredningen får man också följa en historia från längre bak i tiden och tillbaka till Francos tid och detta vävs senare ihop till nutid.
Kommer absolut fortsätta följa denna serien som har potential att bli precis lika bra som ”Knutas-serien”. Längtar redan till nästa bok!
Det här är första boken i Mari Jungstedts nya serie och vi befinner oss på spanska solkusten. Svenska Marianne och hennes man, en kontroversiell åklagare, bor numera i Malaga efter att ha bott flera år i Sverige. Vid ett besök av de svenska vännerna Eva och Peter åker man till bergsbyn Ronda för att äta middag tillsammans och tar också en promenad för att se på den omtalade ravinen. Efter middagen försvinner åklagaren och dagen efter hittas han mördad nedanför en klippa vid ravinen. Polisen Hector Correa får hand om mordutredningen. Svenska Lisa har efter sin skilsmässa förverkligat en dröm att köpa ett hus i Spanien och har nu flyttat hit. Eftersom Lisa talar spanska kommer att kunna hjälpa Hector att tolka vid förhören med Eva och Peter. Koppling görs också mellan nutid och det som hände under Francoregimen på 70-talet. En spännande bok och jag ser fram emot fortsättningen i nästa bok.
RECENSION av Mari Jungstedts senaste kriminalroman ”Innan molnen kommer”. Jag älskar Maris Gotlandsserie med kommissarie Anders Knutas och hade höga förväntningar på hennes nya serie, Malagasviten.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Jag kom snabbt in i boken och spänningen fanns där från början, men jag tyckte inte riktigt att boken nådde upp till mina (förmodligen löjligt höga) förväntningar. Boken har bra karaktärs- och miljöbeskrivningar, och fick mig definitivt att sukta efter en resa till Spanien. Man listar dock ganska fort ut vem som är mördaren, något som jag personligen gärna grubblar över lite längre. Boken hade gärna även fått vara en aning längre, den tog slut alldeles för fort. 😉
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Sammanfattningsvis är detta en spännande och mycket bra bok som helt klart är läsvärd. Jag ser fram emot att ”lära känna” de nya karaktärerna ännu mer i Maris kommande delar i serien!
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
HANDLING
En kontroversiell spansk åklagare, gift med en svenska, hittas mördad i en ravin i bergsbyn Ronda, ovanför Marbella på den spanska solkusten.
Lärarinnan Lisa Hagel, som just har flyttat till Spanien från Stockholm, dras in i utredningen. Lisa dumpades plötsligt av sin man efter trettio års äktenskap och har köpt ett hus i en liten bergsby för att försöka börja om.
På en flamencokurs träffar hon polisen och änkemannen Hector Correa som även han har ett sårigt förflutet. Tillsammans börjar de nysta i det mystiska mordet på åklagaren.
Snart inträffar ännu ett mord, och spåren leder dem ända tillbaka till general Franco och Spaniens blodiga historia.
Innan molnen kommer är första boken i en ny serie av Mari Jungstedt. Efter sexton böcker med Knutas får vi nu träffa nya karaktärer. Läraren Lisa Hagel flyttar från Sverige efter att hennes man sedan många år träffat en annan kvinna. Hon köper ett hus i Spanien o på en flamencokurs träffar hon Hector Correa, änkling o mordutredare.
En spansk åklagare, gift med en svenska försvinner o hittas senare död i en ravin. Mördad... Snart begås ett mord till o Lisa o Lisa blir indragen.
Mari Jungstedt levererar som vanligt. Hennes mysdeckare får mig alltid att ligga i soffan o läsa boken i ett svep. Spännande med en ny serie från henne.
Alltid lite nervöst och spännande när man följt en författare genom långa serier och de börjar på nytt.. Men här är ju oron helt obefogad! 😊 enda besvikelsen är att boken tar slut alldeles för fort och att den inte känns riktigt färdig! Hade lätt kunna få vara 50 sidor till! 😅 Spänd på att de hur relationen mellan de två huvudkaraktärerna utvecklas i kommande bok och vad för äventyr de kan tänkas hitta på då!
En man faller från en klippa och utreds som en olycka tills man upptäcker bevis att ett mord har begåtts. En skilsmässa döljs. En hemlig affär.
Hämd, svek, nystart i livet och så ett mord mitt i semesterorten i Spanien. Spännande från sida ett. Ännu en underhållande mordgåta från författaren! Gillar!
Mari Jungstedt har lyckats igen! Nu har hon lämnat både Gotland och Gran Canaria och skapat en helt ny serie på solsidan i Spanien.
Vi får följa Lisa som flyttar till Spanien för att börja ett nytt liv. Där träffar hon mordutredaren Hector på en flamenco kurs. En åklagare blir mördad och Lisa hamnar mitt i utredningen.
Jag tyckte mycket bra om boken, kom snabbt in i handlingen och lärde snabbt känna de nya karaktärerna.
Rekommenderas!
Mari Jungstedt i en ny kriminalserie som utspelar sig på Spanska solkusten. Inte den bästa Jungstedt jag läst men den var bra på stranden och tog slut fort.
En ny serie av Mari där hon lämnat Gotland för en underbar plats i Spanien, där det förstås också begås mord. Vackra miljöer till trots så hittas en man död i en ravin. Det blir upp till polisen Hector att lösa och så småningom får han lite hjälp av lärarinnan Lisa. Hon hjälper honom med översättning fast de träffas på en danskurs. Jag gillar Maris berättarstil, allt har sin plats och privatliv och utredning vävs in på ett bra sätt.
Spännande, underhållande bok som är ett måste att läsa i sommarvärmen.
Det var väldigt längesen jag läste något av Jungstedt och jag är ingen storslukare av deckare, även om jag gillar att varva genre. När jag fick hem den här blev jag genast nyfiken och började läsa direkt. Jag gillar den här boken mycket. Den beskriver olika karaktärer vars vägar på ett eller annat sätt korsas och den är inte rakt igenom en "spänningsdeckare" där fokus hela tiden ligger på gåtan och där dialogen är konstant och kort, som i många andra deckare, utan den varvar handlingen med vardagen på ett sätt som tilltalar mig mycket. Den är spännande men inte läskig och karaktärerna lär läsaren känna lätt. Jag gillar särskilt miljöskildringarna och tycker kanske det är lite extra kul att läsa om Málaga med omnejd. Det är korta, rappa kapitel, och så fort du läst klart ett, bjuder det omedelbart in till att läsa flera. Jag gillar den här lättlästa boken, som är den första i en ny serie, Málaga-sviten, och kommer absolut läsa fler delar när de kommer.
Otroligt spännande och bra intriger. Oväntat slut och gärningsman
Rekommenderar varmt om man gillar deckare i utländska miljöer.
Jungstedt har nu lämnat Gotland och Kanarieöarna och startat en ny serie på spanska solkusten. När en känd advokat hittas död nedanför en klippa så dras polisen Hector in i utredningen. Samtidigt har nyskilda svenska Lisa förverkligat sin dröm och köpt ett renoveringsobjekt i området. Känns bitvis mer som en roman även om det utreds brott. Själva historien är väl inte så unik men en lättläst sommardeckare är ju aldrig fel.
En helt ny serie av deckardrottningen. En kort och förutsägbar historia. Jag tycker om författarens böcker och har läst dem alla. Mari Jungstedt är en fantastisk författare men det här är inte hennes bästa. Jag föredrar Gotland och kommissarie Knutas. Strålande uppläst av Katarina Ewerlöf.
Ännu en välskriven bok av Mari Jungstedt. Denna gång får vi möta Lisa Hagel, en svenska i sina bästa år som flyttar till Spanien och som av en slump hamnar mitt i en mordutredning med svensk koppling. På ett smidigt och spännande sätt knyts nutid ihop med händelser från Francoregimens tid under 70-talet och boken får en spännande upplösning.
Jag såg med spänning fram emot den här boken; första boken i en ny serie, och att Mari än en gång återvände till Spanien! Att det inte blev fler böcker i Gran Canaria-serien har ju en trolig förklaring, men jag gillade dem och blev glad när jag märkte att Mari tagit med sig lite av grundtankarna till den här serien!
Vi befinner oss denna gång i Andalusien. Till största del i trakten kring Málaga, men även en bit uppåt bergen.
Huvudkaraktärerna är två. Dels svenska Lisa Hagel, som efter 30 års äktenskap blir utbytt mot en kvinna som är jämnårig med dottern. Hon följer då sin dröm och köper ett hus i en bergsby nära Málaga som hon tänker renovera upp. Vi möter också Hector Correa, mordutredare och alltför tidigt änkeman.
När en välkänd, och omstridd, åklagare hittas död i en ravin utanför bergsbyn Ronda hamnar fallet på Hectors bord, och rätt vad det är så är även Lisa med på ett hörn då några av vittnena är svenskar.
Vi får även en tillbakablick till tidigt 70-tal, under Franco-regimens sista år av grymhet.
Jag gillade verkligen den här boken! Både Lisa och Hector (och flera av hans kollegor) ger ett oerhört sympatiskt intryck. Och miljön! Och maten! Mari lyckas verkligen förflytta mig dit, och får mig att längta efter ljumma vindar, havet, all den läckra maten och, inte minst; den avslappnade stämningen. Jag har bara varit på Málagas flygplats för att sen åka vidare uppåt med bil, men jag skulle verkligen vilja återvända och utforska mer av staden och dess omgivning. Och den här boken spär verkligen på längtan!
Jag uppskattar också de delar som lyfter fram situationen under Franco-regimen och de konsekvenser det fick. De grymheter som en del av den spanska befolkningen utsattes för är viktiga att minnas /känna till. Mari väver snyggt in det i berättelsen.
Mitt omdöme :
Det har blivit en tradition för mig att varje sommar läsa en ny bok av Mari Jungstedt. Så även denna sommar. Äntligen en ny bok av Jungstedt. Denna gång har hon börjat på en ny serie i Spanien. Det är om Lisa och polisen Hector. När en åklagare hittad mördad dras båda in i utredningen. Ska Hector lyckas hitta gärningsperson i tid? Jag gillar handlingen. Den är spännande.ruggig och lite mörk. Det är mycket intressant att få läsa om Spaniens historia och kultur. Det är fin miljöbeskrivningar. Det märks att författaren har lag ner mycket jobb bakom boken. Det känns som jag är i Spanien när jag läser boken. Intressant att få läsa om nya karaktärer. Jag tycker att de verkar både äkta och sympatiska. Boken är mycket bra och spännande. Detta är en fängslande bladvändare. Jag slukade boken, så bra tycker jag att den är. Jag kunde inte släppa boken. Boken har många vändningar innan man når fram till det galet spännande slutet. Ibland är boken lite sorglig. Slutet gjorde mig lite ledsen,men överraskande mig. Jag hoppas verkligen på fler böcker om Lisa och Hector. Självklart rekommenderar jag varmt boken Innan molnen kommer. Ser fram emot en bra serie. Jag tycker att detta kan vara en av Mari Jungstedts bästa böcker, Betyget blir högt.
Det här är ju första delen av en ny serie. Det är nånting som skaver, det håller inte samma klass som tidigare böcker. Det jag tyckte om är man får följa flera personer och att det hoppar i tid. Men på det stora hela så nej. Det kanske tar sig till nösta bok i serien, jag kommer troligen försöka igen
Innan molnen kommer av Mari Jungstedt

Marianne är en svensk kvinna som sedan 30 år tillbaka är gift med Florian Vega, en kontroversiell spansk åklagare. Efter att bott många år i Sverige bor de nu i Málaga, Spanien, och när storyn börjar har de helgbesök av sina svenska vänner, Eva och Peter. Innan de ska äta beger sig alla ut på en promenad på berget, det är mulet och dimmigt, därför vill Marianne, Eva och Peter gå tillbaka till hotellet. Vega vill fortsätta och försvinner in i dimman. När han senare inte dyker upp, beger sig Marianne och Peter ut för att leta, men det är för mörkt och de bestämmer sig för att gå tillbaka, först Marianne sedan lite senare Peter.

Dagen efter när bonden Ramon är på väg hem med dagens skörd ser han något som ser ut som en människa liggande nere i ravinen. Det visar sig vara Vega och han är död. Hur har han hamnat där? Har han ramlat i mörkret eller har han blivit knuffad, i så fall av vem?

Det blir kriminalkommissarie Hector Correa som får ta hand om fallet. Av en tillfällighet träffas Correa och Lisa Hagel på en flamencokurs. Lisa Hagel är en svensk kvinna som precis blivit lämnad av sin make Axel efter många års äktenskap. Efter skilsmässan bestämde hon sig för att köpa ett litet hus i Málaga. I Sverige jobbade hon som spansklärare och hon pratar därför spanska obehindrat, när Correa behöver hjälp av en tolk för att kunna förhöra Peter och Eva ber han henne ställa upp.

Ytterligare ett mord sker som går tillbaka till tiden då diktatorn Franco ledde landet.

Denna spänningsroman är en första delen på en helt ny serie av Mari Jungstedt. Denna gång sker handlingen i spanska Málaga. Jag tyckte boken var otroligt spännande och intressant, därför sträckläste jag den. Miljöer och karaktärer var alla väldigt bra gestaltade, språket var avskalat och handlingen varvades perfekt med spänning och om olika relationer.