Nattsångaren

Johanna Mo

Polisutredaren Hanna Duncker tvingas flytta tillbaka till Öland när hennes pappa dör. Efter 16 år i Stockholm återvänder hon till den lilla stugan vid havet där hon växte upp. En dag hittas 15-årige Joel död på ön och Hanna dras in i utredningen. Hon kommer återigen i kontakt med vänner från förr. Boken är en del av deckarserien Ölandsbrotten som handlar om svårigheterna med att klippa banden till sitt förflutna.

Hanna Duncker är en mycket skicklig polis och utredare som motvilligt återvänder till barndomens Öland efter 16 år i Stockholm. Det är inte alla som ser hennes återkomst till ön som något trevligt, men det är egentligen inte hennes fel utan en närståendes. Något fruktansvärt hände för länge sen som ännu påverkar bygdens invånare, men trots en del blickar och ryktesspridning, känner Hanna sig hemma.
När 15-årige Joel hittas död och svårt misshandlad vid en rastplats, dras Hanna in i en utredning där hon möter personer som hon inte träffat på länge och som en gång var viktiga i hennes liv. Detta påverkar henne mer än hon kunnat tro och hon är fast besluten att lösa fallet, men ibland kan det vara svårt att hålla isär privatpersonen Hanna och polisen Hanna.
Johanna Mos första bok i serien Ölandsbrotten väcker verkligen suget efter fler böcker om Hanna Duncker. Personbeskrivningarna i boken görs med varm hand och jag längtar efter att få lära känna Hanna mer och få se hur hon ska gå vidare med sitt förflutna som inte går att fly ifrån. Parallellt med utredningen i nutid, får man också följa Joels sista dag i livet och sakta, men säkert lära känna även honom. Boken är mycket spännande och svår att släppa, läs den!
Betyg 5
Öladsbrotten är en ny serie av Johanna Mo och utspelar sig på Öland dit polisen Hanna Duncker återvänder efter 16 år. Hon har ett mörkt förflutet och får kämpa med näbbar och klor för att visa vad hon kan.
Jag har läst författarens tidigare böcker om Helena Mobacke och Jakob Khalil i Svarta änkan. Böcker som jag tyckt mycket om.

Nu heter serien Ölandsbrotten och huvudkaraktären Hanna Duncker som efter sexton år i Stockholm återvänder till Öland där hon växte upp men som hon lämnade hastigt efter att en nära anhörig begått ett fruktansvärt brott.

Hon är numera polis och hinner inte mer än börja sin anställning förrän de får utreda en pojkes död. Vilket visar sig att han är son till hennes bästa vän från barndomen.

Boken är så bra och välskriven. Det är en bok som innehåller allt en bra bok ska göra. Den är känslosam, den berör, den är fängslande och den är spännande. Den tar bland annat upp relationer, arvsynd och skuldkänslor. Men också hur svårt det kan vara att hitta sig själv som människa.

Författaren blir bara bättre och bättre och jag ser mycket fram emot att få följa denna serie och karaktärer. Det finns också gamla händelser i boken som behöver komma upp till ytan och ventileras. Jag har mina misstankar, får se om jag har rätt när jag läst bok nummer två.
Betyg 🌟🌟🌟🌟+/5
Johanna Mo är en i raden av nordiska författare som jag gärna läser. med första boken av sin nya serie Ölandsbrotten så gör hon mig verkligen inte besviken. det är spännande och oförutsägbart, jag gillar att man får följa flera personers utveckling samtidigt. Jag ser redan nu framemot nästa bok som släpps nästa sommar.
”Nattfågeln” är första boken i serien Ölandsbrotten om den hemvändande polisen Hanna Duncker och som utspelar sig på Öland och i Kalmar.
Hanna flydde barndomsön då hennes pappa blev åtalad för mordbrand men återvänder nu hem igen när pappan dött.
Redan på sin första dag hos polisen i Kalmar så rycks Hanna in i en mordutredning i sina gamla hemtrakter på Öland. En ung kille har bragts om livet och sakta nystas hemligheter fram. Även Hanna utsätts för hot. Någon vill ha henne från Öland. En bok om ond bråd död, om hemligheter och det förflutna.
Boken innehåller fina miljöbeskrivningar från Öland och Johanna Mo har nu satt Öland åter på deckarkartan. En välskriven och spännande roman. En början på en ny deckarserie som jag med stor spänning ser fram emot att läsa. Enda nackdelen är att nästa delen kommer sommaren 2021 - hur ska man lyckas hålla sig och vänta?!
Hanna åter till sin hemort på Öland efter en tid i Stockholm där hon även utbildat sig till polis. Att flytta hem är inte vara enkelt då många vars tänker på de fasansfulla Hannas pappa gjorde för många år sen.. Hanna flyttar och tar sig an sitt första polisuppdrag, ett mord på en femtonårig kille, son till en av Hannas barndomsvänner. Berättelsen tar oanade vändningar och är full av spännande karaktärer!
Betyg 5
Med Nattsångaren startar Johanna Mo upp en ny spänningsserie med Öland som skådeplats. Huvudpersonen, polisen Hanna återvänder till sina barndomstrakter vilket inte ses med blida ögon av alla.

Starten på nya jobbet blir intensiv, hon och en kollega kallas ut till en rastplats där en ung kille hittats död, svårt misshandlad. Hanna är en van utredare men den här gången blir det extra tufft då pojken visar sig vara son till hennes bästa vän från uppväxtåren.

Det här är en spänningsroman som berör. Personerna är mångfacetterade och lätta att ta till sig. Läsningen flyger fram och man vill helst stanna kvar hos Hanna på Öland länge. I och med sin bakgrund har hon ett bagage men är ändå långt ifrån den klassiska trasiga polisen.
Här levereras spänning av hög kvalitet och jag, och säkert många med mig, kommer att vänta och längta efter nästa bok i serien.

Med frågeställningar som handlar om arvssynd och om att leva med någon annans skuld, kan den kanske till och med locka till sig någon som normalt inte läser spänningslitteratur.
Första delen i Johannas serie -Ölandsbrotten.
Att flytta till sitt barndomshem borde förknippas med glädje, så är det inte för polisen Hanna Dunker. Mottagandet i hembygden blir kyligt, folk förknippar Hanna med det fasansfulla hennes pappa gjort. Hennes första uppdrag blir att lösa ett mord på en 15-årig pojke.
Uppdraget visar sig bli mycket svårare än vad Hanna trott, mamman till pojken är en barndomskamrat Hanna övergav för 16 år sedan. Rekommenderar boken, del 2 kommer 2021.