Nattsångaren

Bok av Johanna Mo
Polisutredaren Hanna Duncker tvingas flytta tillbaka till Öland när hennes pappa dör. Efter 16 år i Stockholm återvänder hon till den lilla stugan vid havet där hon växte upp. En dag hittas 15-årige Joel död på ön och Hanna dras in i utredningen. Hon kommer återigen i kontakt med vänner från förr. Boken är en del av deckarserien Ölandsbrotten som handlar om svårigheterna med att klippa banden till sitt förflutna.
Bra deckare som utspelar sig på Öland och i Kalmar. Huvudpersonen har flyttat hem till Öland efter många år i Stockholm och konfronteras där med sin bakgrund - ser fram emot att läsa mer om den i kommande böcker!
En fantastiskt finstämd bok som utöver en utredning om en pojkes död också handlar om att återvända. Återvända när längtan drar trots rädslan över hur folk ska döma då man är tillbaka.

Polis Hanna Duncker återvänder till Öland och kastas snabbt in i ett fall där en ung pojke hittats död. Tillsammans med sin pratsamme kollega Erik tar hon sig an fallet. Hanna kommer att möta flera av de personer hon känner från ungdomen. Hon kastas in i känslolägen som återspeglar det förgångna på ett mycket trovärdigt sätt. Hon rannsakar sig själv hela tiden kanske trots att hon inte borde behöva det. Tankarna och känslorna hon bär känns äkta.

Boken är den första i deckarserien Ölandsbrotten. Den andra, Skuggliljan, ges ut i juni 2021.
Rekommenderas för den som gillar deckare
Verkligen en bladvändare! Intressanta karaktärer och miljöer. Har inte läst något innan som utspelar sig på Öland. Jag gillar att den följer både händelseförloppet och utredningen varvat med varandra.
Polisutredaren Hanna Duncker tvingas efter 16 år att flytta tillbaka till sin hembygd på Öland, där hela hennes värld en gång vändes upp och ned.Händelserna som ägde rum då präglar fortfarande hennes liv och spökar i hennes hjärna. Hanna börjar på Kalmarpolisen där hon får utreda ett fall där en 15-åring hittas död och misshandlad. Det visar sig sedan att en familjemedlem till offret är någon som Hanna en gång var väl bekant med, vilket komplicerar känslorna till utredningen för Hanna.

Nattsångaren är den första delen i en deckarserie om att leva i skuggan av brott och att inte kunna klippa banden med sin hembygd. Lättläst, spännande och mystisk med en liten oväntad twist.
Boken handlar om polisen Hanna som återvänder till Öland efter många år i Stockholm. Hon bär på en historia som gör att det är många som inte uppskattar hennes hemkomst. Men är fallet som hennes pappa fälldes för vad man tror egentligen?
Parallellt med Hannas historia är dödsfallet av en ung pojke. Han hittas mitt ute på Allvaret av ett par tyska turister. Vad har hänt? Vem har besinningslöst misshandlat och sedan knivmördat honom? Vad ledde fram till det tragiska slutet?
Fallet ändrar fokus flera gånger och inget är som man tror.
En ganska typiskt polisdeckare där man får följa utredningen om en pojkes död.
Men samtidigt ligger det lite gammal skit och lurar och man vet ej vad som är sant eller inte. Boken är välskriven och alla trådar knuts ihop fint. Jag ser framemot nästa i serie då vi får veta mer om Hanna och hennes kollegor.
Polisen Hanna Duncker återvänder till Öland där hon är uppväxt efter att ha bott i Stockholm sexton år. Hon lämnade Öland i panik när hennes egna pappa hamnade i fängelse efter ett fasansfullt brott. Hanna tvingas stå ut med blickar och tissel bakom ryggen men känner ändå att det är på Öland hon hör hemma. Hon får jobb på polishuset och får Ove som chef. Ove som var med och satte Hannas pappa i fängelse. Nu känner han ett ansvar för henne. Hanna kastas genast in i hetluften när en pojke hittas död och misshandlad ute på en rastplats i närheten. Pojkens mamma är dessutom en gammal vän till henne.

Jösses vilken bok! Jag har helt missat Johanna Mo men det är definitivt ett namn jag kommer att läsa mer av. Boken är lättläst och spännande rakt igenom. Det blir vändningar man aldrig hade kunnat lista ut. Här känner jag att det finns mycket mer att hämta. Karaktärerna är intressanta och intresset att få veta mer om dem är skyhögt!
Nattsångaren är den första delen i den nya serien Ölandsbrotten. Det är en riktigt bra start på en ny deckarserie och den tilltalar mig mycket. Boken har en intressant mångbottnad karaktär i Hanne Duncker. Hon återvänder tillbaka till Öland efter många års frånvaro. På Öland är hon för alltid dömd för det hennes pappa tidigare gjorde och omges av idel rykten. Hanna hinner inte mer än komma tillbaka till ön förrän hon och kollegan Erik får 15-årige Joels död att utreda och det blir genast komplicerat då Joel är son till Hannas äldsta vän.
Det är en deckare med en fängslande handling där man även får följa Joel under hans sista dag i livet. Det är ett grepp som ger en extra dimension till berättelsen och gör att vi får lära känna offret mer. Boken puttrar på i lagom spännande takt hela tiden och även fast det inte blir andlöst spännande så har boken hela tiden ett starkt driv framåt. Egentligen är det inte själva deckargåtan i boken som är det mest intressanta i boken utan det är allt runtomkring. Som hur det är att återkomma till en plats där alla vet vem man är och har fördomar, hur det är att vara ung och inte veta vem man är och hur det drabbar en närstående när någon begår ett brott. Det senare hoppas jag att vi får veta mer om i kommande bok om Hanna. Både Hanna och hennes kollega Erik är lätta att tycka om, de känns som friska fläktar att följa bland många andra ganska uttråkade poliser. Det är ju något visst med Öland och ön passar perfekt som bakgrund till en deckare med sina speciella miljöer! Rekommenderas varmt om man gillar deckare som inte är otäcka och råa!
Välskriven och handlingen har ett bra driv framåt och läsningen flyter på. Pojken Joels sista tid löper med som en parallellhistoria och det har författaren lyckats bra med. Rekommenderas!
Jag kommer in i historien direkt och varken kan eller vill sluta läsa. Jag tycker mycket om sättet boken är skriven på. Den är välskriven, spännande, oförutsägbar och berörande. Hela historien känns väldigt verklig.
Bygger på egna erfarenheter o egna upplevelser kring en tidigare mordhändelse 1991 , vilken jag också minns och tyckte var väldigt obehaglig. Men här handlar det om Hanna som återvänder hem till Öland efter 16 år som polis i Stockholm. Hon får en tjänst hos Kalmarpolisen o hittar ett hus på Öland. Hon är inte välkommen av alla pga att hennes pappa begick ett brott men han har suttit av straffet o nu gått bort. Hennes första fall blir en 15 årig pojke som hittats misshandlad o död vid Möckelmossen . Jag har både läst o lyssnat Var väldigt spännande o bra med korta kapitel. Man lär känna karaktärerna o det var kul att läsa om miljöerna eftersom de är så bekanta. Jag har inte läst Johannas serie om Helena Mobacke men det kommer jag definitivt göra nu . O jag längtar tills del 2 i Ölandsbrotten kommer . Betyget blir en stark 4/5.
Den här boken väckte mitt intresse omedelbums när jag fick nys om den i början av juni. Inte minst för att den utspelar sig på Öland och i Kalmar. Det förhöjer läsupplevelsen när en kan relatera till miljöerna som en bok utspelar sig i, anser jag. Johanna Mo har tagit avstamp i sina egna erfarenheter när hon i sitt skrivande utforskar hur det är att leva med en skuld som inte är ens egen, när en närstående dömts för mord. På så sätt blir Nattsångaren något mer än "bara" en deckare. Den bjuder ett psykologiskt djup vilket är tilltalande och skänker en autenticitet i berättelsen. Jag uppskattar att vi får läsa om den mördade tonåringens sista dygn i livet i ett återkommande kapitel som heter Den sista dagen. Det är ett intressant grepp att låta oss följa händelseförloppet ur hens perspektiv parallellt med vad som händer efter hens död.
Nattsångaren är en deckare väl värd namnet, det är spännande rakt igenom och vad som hänt lyckades jag inte lista ut, hur jag än försökte. Boken är indelad i korta kapitel vilket bidrar till att det är lätt att läsa "bara ett kapitel till" och vips så är boken slut. Tyvärr. Jag gläds dock åt att detta bara är början, nästa sommar får jag träffa Hanna Duncker igen och tillsammans med henne återvända till Öland. Det var snubblande nära full kanna för Nattsångaren, men jag ger den ☕☕☕☕ + en rejäl påtår samt en 🍰 för omslaget.
Det här är författarens första bok i serien "Ölandsbrotten"; en deckarserie om att leva i skuggan av brott och att inte kunna klippa banden med det förflutna och sin hembygd.
Johanna Mo har lyckats bra med att skapa intressanta karaktärer som både är komplexa och men ändå lätta att knyta an till. Jag ser fram emot att få komma både Hanna, hennes kollegor, familj och vännen Rebecka närmare inpå livet i nästkommande bok.
Under berättelsens gång får vi, förutom att följa utredningen kring Joels död och hans sista dagar i livet, även följa Hannas försök att bearbeta det förflutna och det som hänt hennes familj. Det vilar ett tungt allvar över berättelsen och en skuld som är svår att bli kvitt.
Det är fina miljöbeskrivningar över Kalmar men framför allt av Öland; bron och åkturerna över den, de små samhällena och naturen som tilltalar mig.
Välskriven, spännande och snabbläst bok med korta kapitel!
Hanna Duncker är en mycket skicklig polis och utredare som motvilligt återvänder till barndomens Öland efter 16 år i Stockholm. Det är inte alla som ser hennes återkomst till ön som något trevligt, men det är egentligen inte hennes fel utan en närståendes. Något fruktansvärt hände för länge sen som ännu påverkar bygdens invånare, men trots en del blickar och ryktesspridning, känner Hanna sig hemma.
När 15-årige Joel hittas död och svårt misshandlad vid en rastplats, dras Hanna in i en utredning där hon möter personer som hon inte träffat på länge och som en gång var viktiga i hennes liv. Detta påverkar henne mer än hon kunnat tro och hon är fast besluten att lösa fallet, men ibland kan det vara svårt att hålla isär privatpersonen Hanna och polisen Hanna.
Johanna Mos första bok i serien Ölandsbrotten väcker verkligen suget efter fler böcker om Hanna Duncker. Personbeskrivningarna i boken görs med varm hand och jag längtar efter att få lära känna Hanna mer och få se hur hon ska gå vidare med sitt förflutna som inte går att fly ifrån. Parallellt med utredningen i nutid, får man också följa Joels sista dag i livet och sakta, men säkert lära känna även honom. Boken är mycket spännande och svår att släppa, läs den!
Öladsbrotten är en ny serie av Johanna Mo och utspelar sig på Öland dit polisen Hanna Duncker återvänder efter 16 år. Hon har ett mörkt förflutet och får kämpa med näbbar och klor för att visa vad hon kan.
Jag har läst författarens tidigare böcker om Helena Mobacke och Jakob Khalil i Svarta änkan. Böcker som jag tyckt mycket om.

Nu heter serien Ölandsbrotten och huvudkaraktären Hanna Duncker som efter sexton år i Stockholm återvänder till Öland där hon växte upp men som hon lämnade hastigt efter att en nära anhörig begått ett fruktansvärt brott.

Hon är numera polis och hinner inte mer än börja sin anställning förrän de får utreda en pojkes död. Vilket visar sig att han är son till hennes bästa vän från barndomen.

Boken är så bra och välskriven. Det är en bok som innehåller allt en bra bok ska göra. Den är känslosam, den berör, den är fängslande och den är spännande. Den tar bland annat upp relationer, arvsynd och skuldkänslor. Men också hur svårt det kan vara att hitta sig själv som människa.

Författaren blir bara bättre och bättre och jag ser mycket fram emot att få följa denna serie och karaktärer. Det finns också gamla händelser i boken som behöver komma upp till ytan och ventileras. Jag har mina misstankar, får se om jag har rätt när jag läst bok nummer två.
Betyg 🌟🌟🌟🌟+/5
Johanna Mo är en i raden av nordiska författare som jag gärna läser. med första boken av sin nya serie Ölandsbrotten så gör hon mig verkligen inte besviken. det är spännande och oförutsägbart, jag gillar att man får följa flera personers utveckling samtidigt. Jag ser redan nu framemot nästa bok som släpps nästa sommar.
”Nattfågeln” är första boken i serien Ölandsbrotten om den hemvändande polisen Hanna Duncker och som utspelar sig på Öland och i Kalmar.
Hanna flydde barndomsön då hennes pappa blev åtalad för mordbrand men återvänder nu hem igen när pappan dött.
Redan på sin första dag hos polisen i Kalmar så rycks Hanna in i en mordutredning i sina gamla hemtrakter på Öland. En ung kille har bragts om livet och sakta nystas hemligheter fram. Även Hanna utsätts för hot. Någon vill ha henne från Öland. En bok om ond bråd död, om hemligheter och det förflutna.
Boken innehåller fina miljöbeskrivningar från Öland och Johanna Mo har nu satt Öland åter på deckarkartan. En välskriven och spännande roman. En början på en ny deckarserie som jag med stor spänning ser fram emot att läsa. Enda nackdelen är att nästa delen kommer sommaren 2021 - hur ska man lyckas hålla sig och vänta?!
Hanna åter till sin hemort på Öland efter en tid i Stockholm där hon även utbildat sig till polis. Att flytta hem är inte vara enkelt då många vars tänker på de fasansfulla Hannas pappa gjorde för många år sen.. Hanna flyttar och tar sig an sitt första polisuppdrag, ett mord på en femtonårig kille, son till en av Hannas barndomsvänner. Berättelsen tar oanade vändningar och är full av spännande karaktärer!
Med Nattsångaren startar Johanna Mo upp en ny spänningsserie med Öland som skådeplats. Huvudpersonen, polisen Hanna återvänder till sina barndomstrakter vilket inte ses med blida ögon av alla.

Starten på nya jobbet blir intensiv, hon och en kollega kallas ut till en rastplats där en ung kille hittats död, svårt misshandlad. Hanna är en van utredare men den här gången blir det extra tufft då pojken visar sig vara son till hennes bästa vän från uppväxtåren.

Det här är en spänningsroman som berör. Personerna är mångfacetterade och lätta att ta till sig. Läsningen flyger fram och man vill helst stanna kvar hos Hanna på Öland länge. I och med sin bakgrund har hon ett bagage men är ändå långt ifrån den klassiska trasiga polisen.
Här levereras spänning av hög kvalitet och jag, och säkert många med mig, kommer att vänta och längta efter nästa bok i serien.

Med frågeställningar som handlar om arvssynd och om att leva med någon annans skuld, kan den kanske till och med locka till sig någon som normalt inte läser spänningslitteratur.
Första delen i Johannas serie -Ölandsbrotten.
Att flytta till sitt barndomshem borde förknippas med glädje, så är det inte för polisen Hanna Dunker. Mottagandet i hembygden blir kyligt, folk förknippar Hanna med det fasansfulla hennes pappa gjort. Hennes första uppdrag blir att lösa ett mord på en 15-årig pojke.
Uppdraget visar sig bli mycket svårare än vad Hanna trott, mamman till pojken är en barndomskamrat Hanna övergav för 16 år sedan. Rekommenderar boken, del 2 kommer 2021.