Jag for ner till bror (Jana Kippo, #1)

Karin Smirnoff

En våldsam och vacker berättelse om övergrepp och syskonkärlek i en fiktiv by i Västerbotten. Jana Kippo lämnar Luleå efter många år för att åka tillbaka till Smalåker. Där väntar tvillingbrodern, gamla vänner och nya bekantskaper. Ju fler kontakter som Jana återknyter, desto fler pusselbitar faller på plats. Sakta tar Jana kontroll över sitt eget liv igen.

5 utgåvor
Välj utgåva
Jag for ner till brorSvenska - Inbunden
ISBN: 9789177950981
Jag for ner till brorSvenska - Ljudbok
ISBN: 9789177950998
Jag for ner till brorSvenska - E-bok
ISBN: 9789177951018
Jag for ner till brorSvenska - Pocket
ISBN: 9789177951322
Jag for ner till brorSvenska - Pocket
ISBN: 9789177951049
Efter att ha hört och läst mycket om boken tänkte jag att jag måste läsa den, trots att jag misstänkte att det inte alls var nått för mig. Men som jag bedrog mig, jag blev fast från första sidan. Karin Smirnoffs sätt att skriva gör att sidorna bara flög i väg. Så snart sista sidan var utläst gick jag och köpte bok nummer två!
Jag hade skyhöga förväntningar på denna bok då den hyllats överallt. Efter ett tag tänkte jag dock ge upp läsningen då jag tyckte att språket var annorlunda och svårläst. När jag väl vant mig vid att texten saknade kommatecken, talstreck och versaler i början på namn (läraren i mig vill ju bara rätta) så var jag fast i historien och kunde inte släppa boken. En stark, gripande och vemodig berättelse som kryper in under huden på mig. Nu väntar jag på del 2 och 3 från biblioteket! Den handlar om Jana Kippo som återvänder till sin barndomsby i Norrbotten och där väntar hennes tvillingbror, gamla vänner och nya bekantskaper. En våldsam berättelse rullas upp om syskonkärlek, utsatthet, incest och mord. Läs den!
En otroligt drabbande handling av en helt unik berättarröst. Sättet Smirnoff använder svenska språket för att göra något helt nytt känns fantastiskt! En av de bästa böcker jag läst! 👌🏼
Detta är en bok att ge sig in i utan att försöka värja sig. Varje kapitel ger en pusselbit till de såriga relationer som Janas klara röst lägger på plats, bit för bit. Som skildring av ett litet västerbottniskt samhälle är boken både vacker, kärleksfull och tröstlös. En fascinerande, välskriven bok som jag hade mycket svårt att släppa.
Jag tänkte länge att "nja, det här är nog inte en bok för mig." Efter att ha läst alla hyllningar om den tog dock nyfikenheten över och jag började läsa. Det är en mycket speciell bok som inte liknar någon annan jag läst och jag är tagen! Den är fantastisk på så många sätt. Språket är som om berättaren befinner sig utanför kroppen; sakligt och beskrivande, utan uttryck för känslor, som om de inte får komma fram. Ingen klagan, bara en berättelse om ett liv fullt med svårigheter. En mycket fin läsupplevelse om mörka ämnen, men också en bok som väver in hoppet och beskrivning av kärleken som aldrig avtar. Jag rekommenderar den varmt. Den är unik!
Fantastisk bok om Jana och hennes bror med passande namnet, bror ÄLSKAR Karins sätt att skriva. Korta och koncisa meningar gör att sidorna flyger och det är nästan som att se en film. Språket tar lite tid att vänja sig vid, inga skiljetecken i meningar och namn mitt i mening skrivs med små bokstäver, så jag måste erkänna att jag var något skeptisk till en början men efter några kapitel så vänjer man sig! Läs!
Hela denna serien är helt otroligt skriven. Smirnoff har en förmåga att skriva så att läsaren inte kan låta bli att slukas med i berättelsen. Hon får läsaren att känna vad hon förmedlar. Vissa sidor skapar känsla av obehag, andra av rent äckel som känns nästan fysiskt i läsaren. Jag rekommenderar denna bok och hela serien varmt. Den stillsamma dramatiken påminner om den i Väggen av Marlen Haushofer.
Jana Kippo återvänder till sina barndomstrakter i fiktiva Smalånger i Västerbotten. Hennes tvillingbror Bror bor fortfarande kvar på gården där de båda växte upp. Brodern är på glid efter en skilsmässa och ägnar sig åt ett intensivt alkoholmissbruk. Alkoholen är viktig för flera av männen i Smalånger, då som nu. Jana har varit borta länge, ändå vet alla i byn vem hon är. När hon tar ett jobb på hemtjänsten återser hon flera gamla bekanta, t.ex. föräldrar till skolkamrater och en dödssjuk bästa vän.

Människorna i Smalåker bär alla på en pusselbit till Janas liv, och sakta men säkert rullas en hemsk historia från barndomen upp. Det står också klart att flera personer fortsatt att påverka Janas liv, även efter att hon flyttat från Smalåker.

Det är en våldsam berättelse om syskonkärlek, utsatthet, incest och mord. Bit för bit, likt en thriller, avslöjas grymma övergrepp i syskonens barndom. Samtidigt finns det mysterier i nutid, som mot slutet av berättelsen får sin förklaring. Den skickliga dramaturgin gör det omöjligt för läsaren att lägga ifrån sig boken. Även om historien innehåller mycket elände finns det också glimtar av kärlek och hopp. Karin Smirnoffs egenartade sätt att skriva, utan versaler, skiljetecken och pratminus ger närvaro och färg till berättelsen.