Min mörka Vanessa

My dark Vanessa
Bok av Kate Elizabeth Russell

"När Strane och jag träffades var jag femton och han fyrtiotvå."

Vanessa är en kvinna i trettioårsåldern som lever ett lagom framgångsrikt liv. En dag läser hon i tidningen om en lärare som har förgripit sig på sina elever. En av flickorna har trätt fram och berättat om sina upplevelser. Artikeln leder till fler reportage om läraren Jacob Strane och tidningarna antyder att det finns många fler unga kvinnor som har utsatts. Vanessa följer bevakningen med hjärtat i halsgropen. Hon stalkar den unga kvinna som satte igång drevet mot läraren, följer hennes rörelser på sociala medier. Samtidigt får Vanessa sms från Jacob som undrar hur hon mår.

"Min mörka Vanessa" är en svart och djupt berörande roman som skildrar hur Vanessa i vuxen ålder tvingas minnas sin skoltid och relationen med sin lärare Jacob Strane. Det är en mörk och plågsam läsning, omöjlig att värja sig för.

Mindre

"När Strane och jag träffades var jag femton och han fyrtiotvå." Vanessa är en kvinna i trettioårsåldern som lever ett lagom framgångsrikt liv. En dag läser hon i tidningen om en... Mer

11 utgåvor
Välj utgåva
Min mörka VanessaSvenska - Inbunden
ISBN: 9789100180720
My Dark VanessaEngelska - Pocket
ISBN: 9780008342258
My Dark Vanessa : A NovelEngelska - Pocket
ISBN: 9780062976802
My Dark VanessaEngelska - Inbunden
ISBN: 9780008342241
My Dark VanessaEngelska - Okänt
ISBN: 9780062941503
My Dark VanessaEngelska - Pocket
ISBN: 9780062941510
Min mörka VanessaSvenska - Ljudbok
ISBN: 9789178275601
My Dark Vanessa
ISBN: 9780008342272
My Dark VanessaEngelska - Okänt
ISBN: 9780008342289
My Dark Vanessa : A Novel
ISBN: 9780062941527
Betyg 4
En otroligt mörk och obehaglig berättelse. Boken handlar om Vanessa, som när hon vad 15 år hade en "relation" med sin 42 år gamla engelsklärare. När Vanessa som vuxen får höra om anklagelserna som andra före detta elever riktar mot läraren tvingas hon se tillbaka på och omvärdera sina upplevelser. "Min mörka Vanessa" är väldigt välskriven och griper tag i läsaren. Kände att den hade kunnat kortas ner lite, men helt klart en läsvärd bok med många viktiga och aktuella teman!
”Min Mörka Vanessa” gör verkligen skäl för namnet. Mörk är precis vad den är. Men det är precis så det ska vara. Vissa berättelser kan inte förskönas eller censureras utan att tappa hela sitt budskap.

Här möter vi Vanessa Wye och Jacob Strane, ett par som träffas på en exklusiv internatskola och inleder en passionerad, sexuell relation. Det vore inget märkligt med det om det inte vore för en väldigt besvärande omständighet. Hon är 15 år. Han är 42.

I boken får vi följa Vanessa såväl under de dramatiska skolåren som i vuxen ålder. Det är plågsamt uppenbart att hon i det längsta vill behålla ett vackert och romantiskt minne av det som egentligen var ett grovt övergrepp utfört av en manipulativ man som i mångt och mycket förstörde hennes liv. Samtidigt är hon inte bara det passiva offer som en sämre författare hade kunnat reducera henne till. Tvärtom agerar hon själv på en del såväl moraliskt tveksamma som ganska ansvarslösa sätt. Frågorna som läsaren får brottas med är många. I vilken mån är hennes handlingar orsakade av ett trauma och i vilken mån är de hennes medvetna val? Är hennes fortsatta kärlek till Strane i någon bemärkelse äkta eller är den bara en ren försvarsmekanism? Och var är för övrigt överhuvudtaget äkta och falskt i människors känslor och tankar? Frågorna är många, svaren ännu fler.
Jag visste att jag skulle gilla denna. Älskade hänvisningarna till Lolita. Det är en hemsk berättelse som lämnar läsaren förfärad.
Betyg 4
Min mörka Vanessa av Kate Elizabeth Russell är en bok som berör mig, griper tag i och stannar kvar hos mig. Sannolikt länge.

Det är ett svårt och tungt ämne som tas upp i boken: grooming och övergrepp mot unga. Den visar på hur ett barns framtid och hela liv kan påverkas av vad som händer hen i barndomen. I detta fall en flicka, men det kunde lika gärna ha varit en pojke, tänker jag.

Det är också en bok om komplexiteten i frågor kring skam, skuld och makt. När jag läser boken slås jag av att det verkar vara så svårt för Vanessa att se att ansvaret vilar tungt, ja helt och hållet på läraren, den vuxna mannen. Hon vill förbli speciell för Jacob Strane. Vara hans ”mörka Vanessa”. Då och nu.

Det är en mycket stark debutbok! Språket är helt fantastiskt och berättelsen kryper verkligen in under huden på mig. Jag har förstått att författaren inledningsvis beskrev boken som ren fiktion, men senare avslöjade att den i själva verket är autofiktiv.

Om du inte redan läst boken - gör det!
Boken har så viktigt och har ett starkt innehåll. Ibland måste jag pausa för att klara av att läsa vidare. En välskriven debut. Boken gör mig upprörd och får mig att fundera över samtycke och beroendeställning. Den väcker många funderingar hos mig. Vanessa är trots allt bara ett barn.

Boken handlar om Vanessa som älskar böcker och dikter. Hon är femton år och han fyrtiotvå. Han är karismatisk och manipulativ. Hon har bekräftelsebehov. Han är hennes lärare trots det inleder de en relation. Vanessa anser att allt är hennes fel men är det verkligen så?
❥ Recension

Det här är en vansinnigt bra skildring av hos grooming kan gå till. Det var tuff läsning och det var svårt att försöka hålla ifrån mig tanken på att detta händer på riktigt varje dag i världen.

Boken är skriven i jag-form samt i dåtid och nutid. Vi får alltså följa Vanessa under tonåren när övergreppen börjar och som vuxen då hon fortfarande har sporadisk kontakt med sin lärare. Det är ett virrvarr av känslor och tankar i detta trauma som tar form och författaren är riktigt duktig på att sätta ord på dem. Den här boken väcker så himla mycket inom mig, ilska, skräck, ångest. Inte bara på grund av det tuffa ämnet utan för att författaren lyckas göra berättelsen så levande. Målande språk, beskrivningar och dialoger. Det är helt enkelt riktigt, riktigt bra. Hatten av! Den kunde dock ha varit ganska mycket kortare.
En mörk och fängslande berättelse om en kvinna som tvingas att återupplever sin relation med en professor under sin skoltid. Hon var 15 år, han var 42. De visste vad de gjorde var fel, men kunde inte stoppa det. Vart går egentligen gränsen för samtycke?