Min mörka Vanessa

My Dark Vanessa
Bok av Kate Elizabeth Russell
"När Strane och jag träffades var jag femton och han fyrtiotvå." Vanessa är en kvinna i trettioårsåldern som lever ett lagom framgångsrikt liv. En dag läser hon i tidningen om en lärare som har förgripit sig på sina elever. En av flickorna har trätt fram och berättat om sina upplevelser. Artikeln leder till fler reportage om läraren Jacob Strane och tidningarna antyder att det finns många fler unga kvinnor som har utsatts. Vanessa följer bevakningen med hjärtat i halsgropen. Hon stalkar den unga kvinna som satte igång drevet mot läraren, följer hennes rörelser på sociala medier. Samtidigt får Vanessa sms från Jacob som undrar hur hon mår. "Min mörka Vanessa" är en svart och djupt berörande roman som skildrar hur Vanessa i vuxen ålder tvingas minnas sin skoltid och relationen med sin lärare Jacob Strane. Det är en mörk och plågsam läsning, omöjlig att värja sig för.
Boken skildrar posttraumatiskt stress i sin helhet. Vi snackar bl.a.flashback, visuella, känslomässiga & sensoriska, samt att utsätta sig för traumat igen.
Det som slår mig mest är hur oerhört skickligt skriven boken är. Den har med lagom mycket detaljer i scenerna och hade nog inte varit lika bra om författaren valt ett annat tempus eller tredje-person-perspektiv.
Berättelsens verklighet ligger nära, varje ord behövs, med många starka meningar. Vissa av dem borrar sig in extra hårt. Jag blir imponerad. Jag blir mållös. Jag får ont i hjärtat.
Vi får en första parkettplats i Vanessas fruktansvärt traumatiserade hjärna. Både övergreppen & den gaslighting hon utsätts för gör hennes tankebanor & känslotillstånd ännu mer smärtsamt.
Slutet var lite för häftig vändning, men de allra sista meningarna rodde hem en fullpott från mig
Rekommenderas för den som är intresserad av psykologi
Boken handlar om Vanessa. Historien pendlar mellan hennes tankar och liv som 32-åring i nutid och vad som hände henne som 15-åring på internatskola. Den vuxna Vanessa jobbar som receptionist på ett hotell under dagarna. På kvällarna röker hon på, träffar män hon egentligen inte vill träffa och lever överlag ett destruktivt liv.
Den 15-åriga Vanessa är ny i skolan och har allmänt svårt att passa in. Men hennes 42-åriga engelsklärare Jacob Strane ser henne och han uppmuntrar hennes försök till poesi och lånar henne böcker. Vad som börjar som en relation mellan lärare och elev utvecklas till något mer när det börjar bli fysiskt. Hon blir nästan helt beroende av hans acceptans. Hans makt över hennes liv fortsätter trots att hon tvingas lämna internatskolan.
I nutid har Jacob Strane anklagats för övergrepp. En gammal elev har lämnat ut sin historia och menar att det finns fler elever som blivit utnyttjade av Strane.
Vanessa har fram tills nu sett deras relation som en episk kärlekshistoria och de har fortfarande kontakt, men avslöjandet tvingar henne att omvärdera det förhållande hon alltid sett som kärleksfull relation.

Boken ger en bild av hur grooming kan gå till, hur en intim relation kan balansera mellan övergrepp och kärlek. Ibland är det mycket närgånget skildrat. Det som har fångar mig är att det är lätt att bli engagerad i Vanessa, i hennes känslor och tankar. Samtidigt som jag ibland blir frustrerad över hennes ovilja att se nyktert på situationen, även 17 år senare. Det är kanske det som gör historien så fängslade, medan vill veta hur hon ska klara av att hantera livet.
En bok jag aldrig kommer glömma. Den har etsat sig in djupt inne i mig.

Vi följer Vanessa under två olika tidpunkter i hennes liv, under hennes tonår och i 30-årsåldern. Som 15-åring inleder Vanessas litteraturlärare en sexuell relation med henne. För läsaren är det tydligt att det handlar om övergrepp från en pedofil. Men eftersom 15-åriga Vanessa blir groomad är hennes känslor gentemot läraren väldigt komplicerade. Själv anser hon sig ha gett samtyckte och att hon har gått in i relationen med öppna ögon. Det är smärtsamt att läsa hur Vanessa resonerar, hur hon ursäktar och godtar de övergrepp hon blir utsatt för.

Vi följer också Vanessa i 30-årsåldern när flera olika kvinnor kommer fram med anklagelser mot den här läraren under vad som verkar vara metoovågen. Hon har fortfarande inte accepterat att hon blivit utsatt för våldtäkt och sexuellt utnyttjande utan vägrar se sig själv som ett offer. Men långsamt börjar Vanessas bild av sin barndom förändras och hon måste bearbeta det som hänt henne.

Den som läser den här boken bör vara medveten om att det är väldigt tungt och att boken innehåller många grafiska beskrivningar av olika typer av sexuellt våld mot barn och grooming. Men det ger en helt unik förståelse över hur processen kan gå till, hur man kan bli så manipulerad. Jag gillar också att både Vanessa och läraren är komplexa karaktärer vilket bidrar till att den här boken kommer hemsöka mig under en lång tid framöver. Det är verkligen inte en svartvit bild och det är också därför det gör så ont tror jag.
Vanessa är en tjej på 15 år som flyttar till Maine för att gå på internatskola.
Här får Vanessa läraren Jacob Strane, som är 42 år.

Ganska snart har de inlett ett förhållande, ett förhållande som Vanessa tror är på hennes vilkor.

Många år senare börjar andra tjejer berätta om hur de utnyttjats av Strane, men Vanessa ser sig inte som ett offer, och vill inte berätta.

Oj, vilken mörk och jobbig berättelse. Det är tufft att läsa om hur Vanessa utnyttjas, och hur hon hela tiden söker efter bekräftelse.

Jag blir så ledsen och arg över alla dessa ofta unga tjejer som utnyttjas. Att män ser det som ok att göra det är skrämmande.

Efter Meetoo kom det fram många, många fall där tjejer utsatts sexuellt. Tyvärr är det nog många som inte berättar. Därför är det så viktigt att prata om detta.
När Vanessa är femton år börjar på hon internatskola. Där har hon en lärare, Jacob Strane som är tjugosju år äldre än henne. Han groomar henne, tafsar på henne, manipulerar henne till att tro att det är hon som äger deras "relation". Han får henne att tro att hennes liv är förstört om det kommer ut. Han är vansinnigt obehaglig och beräknande.
Vanessa blir arg när folk kallar henne offer, när de kallar Strane förövare, pedofil.
Sjutton år senare, styrkta av metoorörelsen börjar en del andra kvinnir komma ut och berätta att Strane begått sexuella övergrepp på dem. Vanessa blir ombedd att vara med. Men hon kan inte. Hon var ju aldrig ett offer. Hon var inte som dem.

Vilken jobbig bok. Fruktansvärd historia och tyvärr inte orimlig. Välskriven men av ämnet tung och jobbig att läsa. Men viktig tror jag. Mörk. Läs den, men var beredd på att den tar energi.
Den här boken handlar som det står på baksidan om grooming och sexuella relationer mellan elever och lärare. Men det finns det egentligen inget som heter. Det heter SEXUELLT UTNYTTJANDE!!! Och som läraren utnyttjar sen, spelar på känslor, tankar, handlingar osv, i ååår. För Vanessa som eleven heter och är bokens huvudkaraktär anser ju att hon inte är ett offer utan en del av en kärleksaffär😪.
Tycker boken är viktig och berör mig. Det tog mig ett bra tag att komma genom den, både pga att det är ett svårt ämne, men även för att jag stundtals blev arg på både skola och läraren så jag vek ihop boken och tackade för mig till den dagen🙈.
Rekommenderar denna till andra bokcirklar och alla andra som vill läsa om detta viktiga ämne.
Min mörka Vanessa är en oerhört otäck debut om övergrepp och medberoende. Var går gränsen för förbjuden kärlek och övergrepp?
Vi får följa Vanessa både i då- och nutid på hennes resa att subtilt bli groomad.
Så lätt både Vanessa och jag som läsare blir groomad till att tänka att hon ville det, att hon var drivande i det. Hans manipulativa små framryckningar samtidigt som han hela tiden hade fingrarna på hennes metaforiska puls - för att se så hon inte säger nej.
Det är plågsamt att följa hur han manipulerar henne och får henne att tro att de är mörka spegelbilder av varandra.
Hur han gång på gång vänder på historien så att han inte är en förövare utan lika mycket ett offer som hon i deras förbjudna kärlek.

Vanessa är offret som inte vill tro att hon är ett offer.

Ett oerhört viktigt ämne och en bok som precis alla behöver läsa
Min mörka Vanessa är inte en lättsam bok att läsa men den är betydelsefull  och viktig. En bok som väcker känslor och tankar kring gränser, offer och förövare.

Hur ska en situation hanteras där en femtonåring blir uppmärksammad, uppvaktad och beundrad av en fyrtiotvårig man som är hennes lärare. Hon känner sig inte som ett offer, hon blir sedd. Han anser att det är ok på grund av att han varsamt frågar och hon inte säger nej. Det är psykologiskt, fysiskt och det skapar ett slags medberoende mellan karaktärerna. Allt jag vill säga är Nej! Nej Vanessa det är inte ok. Det ska inte kännas så. En berättelse som är skickligt skriven. Med många djup och väcker flera frågor samt reaktioner.
En stark bok som berör och upprör!
Vanessa är 15 år när hon börjar på internatskola. En av hennes lärare, Jacob Strane, är 42 år. Det hindrar inte att de inleder ett förhållande, en förbjuden kärleksförbindelse.

Kate Elizabeth Russel kopplade sitt grepp om mig redan på första sidan av boken. Hon behåller greppet hela tiden och inte ens när boken är slut släpper det. Hon förmår Strane att ta sig in i mitt huvud, han försöker få mig att förstå att det han gjorde med Vanessa inte är något fult, något förbjudet. Det är tvärtom något vackert, en kärleksförklaring.

Min vackra Vanessa är en mycket välskriven bladvändare, helt omöjlig att lägga ifrån sig. Den tar upp det laddade ämnet grooming och hur Vanessa upplever det. Hon ser sig inte som ett offer, hon sa ju inte nej. "Att bli föremål för grooming är att vara älskad och hanterad som något dyrbart och ömtåligt."

Om du orkar med tunga och känslomässiga ämnen kan jag bara säga Läs den!
En otäck berättelse om 15-åriga Vanessa som inleder ett förhållande med sin 42-åriga lärare. Allt fantastiskt väl berättat för att få läsaren att förstå det ojämlika i relationen och sätta diskussionen om samtycke på sin spets. Det är en bok du vill läsa samtidigt som den får dig att känna ilska och illamående över det som händer. En bok som berättas i två tidslinjer - en om 15-åriga Vanessa och en då hon är i vuxen ålder.
Vi får följa Vanessa Wye från att hon år 2000 femton år gammal börjar på internatskolan Browick i Maine, till nutid år 2017. Vanessa är rätt omogen och tillhör inte de coola tjejerna på skolan. Hon har det inte särskilt lätt i skolan och får kämpa för att klara proven i de olika kurserna. Avsaknaden av en riktigt nära vän gör att hon känner sig ensam och när hennes 42-åriga lärare i amerikansk litteratur, Jacob Strane börjar berömma hennes texter och visa intresse för henne inleds något som kommer att bli en relation som går långt utanför det acceptabla.

Strane har en utstuderat manipulativ stil, han påverkar Vanessa i de riktningar han vill och lyckas skuldbelägga henne på ett sätt som är häpnadsväckande motbjudande. Ryktesspridning uppstår på skolan och konsekvenserna drabbar Vanessa hårdast.

Långt senare, i vuxen ålder kontaktas Vanessa av Taylor Birch som drabbats av Strane's närgångna kontaktförsök några år senare på Browick. Taylor vill med hjälp av Vanessa få upprättelse och vill se Strane straffad för sina övergrepp. Vi får följa med Vanessa och hennes tankar om det som inträffat mellan henne och Strane, likväl som hennes känslor för mannen som kom att forma hennes liv i stor utsträckning.

En riktigt stark roman med tema samtycke - eller bristen på samtycke. Detta är inget jag läser utan att känna både frustration, missmod och ilska. Ett viktigt ämne och definitivt något att diskutera i olika forum, t.ex. i en bokcirkel.
En riktig obehaglig bok. Som tar upp viktiga ämnen, grooming och övergepp. Även om den var obehaglig var den bra. Man får genom hela boken följa huvudkaraktären Vanessa (både i nutid 2017 under metoo och 2000 de året Vanessa börjar vara med om övergepp) en viktig bok!
En bok som grep tag om mig direkt och som jag ville läsa vidare i. Vad är det som driver Vanessa och hur kan förälskelse te sig. Vad är vems fel eller rätt? Många intressanta frågor.
Detta var en otroligt mörk men viktig berättelse om Vanessa som blir manipulerad och utsatt för övergrepp av sin lärare. Den är väldigt bra skriven och man inser hur lätt det kan vara att falla för någons manipulation i sökandet efter bekräftelse.
Definitivt en bok som stannar kvar hos en! Min mörka Vanessa handlar en mycket olämplig relation mellan en äldre lärare, Mr Strane, och en 15-årig elev, Vanessa. Boken följer även en äldre Vanessa som under år 2017 får handskas med #metoo och att ett antal kvinnor anklagar Mr Strane för bland annat övergrepp. Själv inser hon inte att hon själv är ett av hans offer och hon fortsätter att ha kontakt med honom under årens gång. Min mörka Vanessa är skriven på ett fantastiskt sätt med ett lättillgängligt men ändå vackert språk och man lever sig verkligen in i den något obehagliga handlingen.
Russel skapade bra psykologiska bilder av sina karaktärer.
Boken handlar om viktiga och svårt händelser, man kan vara frustrerat medan man läser Min märka Vanessa men det är värd att läsa. Så många känslor, så många tänker man får efter man läste boken.
I min åsikt alla borde läsa den och förstå hur vissa situationer påverkar olika människor, vad leder de till.
Vanessa är femton år när en relation inleds med hennes lärare, men det är hon som får ta smällen. Hon vägrar att acceptera att han begår övergrepp, så när metoo briserar 2017, sexton-sjutton år senare lever hon fortfarande i förnekelse. Tills hon träffar/får reda på att han utsatt andra.

Detta var oerhörd tung läsning, men läsning som också var svår att lägga ifrån sig. Genom hela boken görs referenser till främst Lolita, men även andra verk av Nabokov. Jag läste ju lolita i somras och var inte särskilt imponerad, men nu är jag glad att jag läste den.

Uppskattade parallellen mellan att det sker i nutid och metoo, vad det gör med både förövare och offer samt processen dit.
En otroligt mörk och obehaglig berättelse. Boken handlar om Vanessa, som när hon vad 15 år hade en "relation" med sin 42 år gamla engelsklärare. När Vanessa som vuxen får höra om anklagelserna som andra före detta elever riktar mot läraren tvingas hon se tillbaka på och omvärdera sina upplevelser. "Min mörka Vanessa" är väldigt välskriven och griper tag i läsaren. Kände att den hade kunnat kortas ner lite, men helt klart en läsvärd bok med många viktiga och aktuella teman!
”Min Mörka Vanessa” gör verkligen skäl för namnet. Mörk är precis vad den är. Men det är precis så det ska vara. Vissa berättelser kan inte förskönas eller censureras utan att tappa hela sitt budskap.

Här möter vi Vanessa Wye och Jacob Strane, ett par som träffas på en exklusiv internatskola och inleder en passionerad, sexuell relation. Det vore inget märkligt med det om det inte vore för en väldigt besvärande omständighet. Hon är 15 år. Han är 42.

I boken får vi följa Vanessa såväl under de dramatiska skolåren som i vuxen ålder. Det är plågsamt uppenbart att hon i det längsta vill behålla ett vackert och romantiskt minne av det som egentligen var ett grovt övergrepp utfört av en manipulativ man som i mångt och mycket förstörde hennes liv. Samtidigt är hon inte bara det passiva offer som en sämre författare hade kunnat reducera henne till. Tvärtom agerar hon själv på en del såväl moraliskt tveksamma som ganska ansvarslösa sätt. Frågorna som läsaren får brottas med är många. I vilken mån är hennes handlingar orsakade av ett trauma och i vilken mån är de hennes medvetna val? Är hennes fortsatta kärlek till Strane i någon bemärkelse äkta eller är den bara en ren försvarsmekanism? Och var är för övrigt överhuvudtaget äkta och falskt i människors känslor och tankar? Frågorna är många, svaren ännu fler.
Jag visste att jag skulle gilla denna. Älskade hänvisningarna till Lolita. Det är en hemsk berättelse som lämnar läsaren förfärad.
Min mörka Vanessa av Kate Elizabeth Russell är en bok som berör mig, griper tag i och stannar kvar hos mig. Sannolikt länge.

Det är ett svårt och tungt ämne som tas upp i boken: grooming och övergrepp mot unga. Den visar på hur ett barns framtid och hela liv kan påverkas av vad som händer hen i barndomen. I detta fall en flicka, men det kunde lika gärna ha varit en pojke, tänker jag.

Det är också en bok om komplexiteten i frågor kring skam, skuld och makt. När jag läser boken slås jag av att det verkar vara så svårt för Vanessa att se att ansvaret vilar tungt, ja helt och hållet på läraren, den vuxna mannen. Hon vill förbli speciell för Jacob Strane. Vara hans ”mörka Vanessa”. Då och nu.

Det är en mycket stark debutbok! Språket är helt fantastiskt och berättelsen kryper verkligen in under huden på mig. Jag har förstått att författaren inledningsvis beskrev boken som ren fiktion, men senare avslöjade att den i själva verket är autofiktiv.

Om du inte redan läst boken - gör det!
Boken har så viktigt och har ett starkt innehåll. Ibland måste jag pausa för att klara av att läsa vidare. En välskriven debut. Boken gör mig upprörd och får mig att fundera över samtycke och beroendeställning. Den väcker många funderingar hos mig. Vanessa är trots allt bara ett barn.

Boken handlar om Vanessa som älskar böcker och dikter. Hon är femton år och han fyrtiotvå. Han är karismatisk och manipulativ. Hon har bekräftelsebehov. Han är hennes lärare trots det inleder de en relation. Vanessa anser att allt är hennes fel men är det verkligen så?
❥ Recension

Det här är en vansinnigt bra skildring av hos grooming kan gå till. Det var tuff läsning och det var svårt att försöka hålla ifrån mig tanken på att detta händer på riktigt varje dag i världen.

Boken är skriven i jag-form samt i dåtid och nutid. Vi får alltså följa Vanessa under tonåren när övergreppen börjar och som vuxen då hon fortfarande har sporadisk kontakt med sin lärare. Det är ett virrvarr av känslor och tankar i detta trauma som tar form och författaren är riktigt duktig på att sätta ord på dem. Den här boken väcker så himla mycket inom mig, ilska, skräck, ångest. Inte bara på grund av det tuffa ämnet utan för att författaren lyckas göra berättelsen så levande. Målande språk, beskrivningar och dialoger. Det är helt enkelt riktigt, riktigt bra. Hatten av! Den kunde dock ha varit ganska mycket kortare.
En mörk och fängslande berättelse om en kvinna som tvingas att återupplever sin relation med en professor under sin skoltid. Hon var 15 år, han var 42. De visste vad de gjorde var fel, men kunde inte stoppa det. Vart går egentligen gränsen för samtycke?