Min mörka Vanessa

My Dark Vanessa
Bok av Kate Elizabeth Russell
"När Strane och jag träffades var jag femton och han fyrtiotvå." Vanessa är en kvinna i trettioårsåldern som lever ett lagom framgångsrikt liv. En dag läser hon i tidningen om en lärare som har förgripit sig på sina elever. En av flickorna har trätt fram och berättat om sina upplevelser. Artikeln leder till fler reportage om läraren Jacob Strane och tidningarna antyder att det finns många fler unga kvinnor som har utsatts. Vanessa följer bevakningen med hjärtat i halsgropen. Hon stalkar den unga kvinna som satte igång drevet mot läraren, följer hennes rörelser på sociala medier. Samtidigt får Vanessa sms från Jacob som undrar hur hon mår. "Min mörka Vanessa" är en svart och djupt berörande roman som skildrar hur Vanessa i vuxen ålder tvingas minnas sin skoltid och relationen med sin lärare Jacob Strane. Det är en mörk och plågsam läsning, omöjlig att värja sig för.
14 utgåvor
Välj utgåva
Min mörka VanessaSvenska - Inbunden
ISBN: 9789100180720
My Dark VanessaEngelska - Pocket
ISBN: 9780008342258
My Dark Vanessa : A NovelEngelska - Pocket
ISBN: 9780062976802
My Dark VanessaEngelska - Inbunden
ISBN: 9780008342241
My Dark VanessaEngelska - Inbunden
ISBN: 9780062941503
My Dark VanessaEngelska - Pocket
ISBN: 9780062941510
Min mörka VanessaSvenska - Ljudbok
ISBN: 9789178275601
My Dark Vanessa
ISBN: 9780008342272
My Dark VanessaEngelska - Pocket
ISBN: 9780008342289
My Dark Vanessa : A NovelEngelska - E-bok
ISBN: 9780062941527
Min mörka VanessaSvenska - E-bok
ISBN: 9789100180737
My Dark Vanessa
ISBN: 9780008342265
My dark vanessa
ISBN: 9780062978721
Definitivt en bok som stannar kvar hos en! Min mörka Vanessa handlar en mycket olämplig relation mellan en äldre lärare, Mr Strane, och en 15-årig elev, Vanessa. Boken följer även en äldre Vanessa som under år 2017 får handskas med #metoo och att ett antal kvinnor anklagar Mr Strane för bland annat övergrepp. Själv inser hon inte att hon själv är ett av hans offer och hon fortsätter att ha kontakt med honom under årens gång. Min mörka Vanessa är skriven på ett fantastiskt sätt med ett lättillgängligt men ändå vackert språk och man lever sig verkligen in i den något obehagliga handlingen.
Russel skapade bra psykologiska bilder av sina karaktärer.
Boken handlar om viktiga och svårt händelser, man kan vara frustrerat medan man läser Min märka Vanessa men det är värd att läsa. Så många känslor, så många tänker man får efter man läste boken.
I min åsikt alla borde läsa den och förstå hur vissa situationer påverkar olika människor, vad leder de till.
Vanessa är femton år när en relation inleds med hennes lärare, men det är hon som får ta smällen. Hon vägrar att acceptera att han begår övergrepp, så när metoo briserar 2017, sexton-sjutton år senare lever hon fortfarande i förnekelse. Tills hon träffar/får reda på att han utsatt andra.

Detta var oerhörd tung läsning, men läsning som också var svår att lägga ifrån sig. Genom hela boken görs referenser till främst Lolita, men även andra verk av Nabokov. Jag läste ju lolita i somras och var inte särskilt imponerad, men nu är jag glad att jag läste den.

Uppskattade parallellen mellan att det sker i nutid och metoo, vad det gör med både förövare och offer samt processen dit.
En otroligt mörk och obehaglig berättelse. Boken handlar om Vanessa, som när hon vad 15 år hade en "relation" med sin 42 år gamla engelsklärare. När Vanessa som vuxen får höra om anklagelserna som andra före detta elever riktar mot läraren tvingas hon se tillbaka på och omvärdera sina upplevelser. "Min mörka Vanessa" är väldigt välskriven och griper tag i läsaren. Kände att den hade kunnat kortas ner lite, men helt klart en läsvärd bok med många viktiga och aktuella teman!
”Min Mörka Vanessa” gör verkligen skäl för namnet. Mörk är precis vad den är. Men det är precis så det ska vara. Vissa berättelser kan inte förskönas eller censureras utan att tappa hela sitt budskap.

Här möter vi Vanessa Wye och Jacob Strane, ett par som träffas på en exklusiv internatskola och inleder en passionerad, sexuell relation. Det vore inget märkligt med det om det inte vore för en väldigt besvärande omständighet. Hon är 15 år. Han är 42.

I boken får vi följa Vanessa såväl under de dramatiska skolåren som i vuxen ålder. Det är plågsamt uppenbart att hon i det längsta vill behålla ett vackert och romantiskt minne av det som egentligen var ett grovt övergrepp utfört av en manipulativ man som i mångt och mycket förstörde hennes liv. Samtidigt är hon inte bara det passiva offer som en sämre författare hade kunnat reducera henne till. Tvärtom agerar hon själv på en del såväl moraliskt tveksamma som ganska ansvarslösa sätt. Frågorna som läsaren får brottas med är många. I vilken mån är hennes handlingar orsakade av ett trauma och i vilken mån är de hennes medvetna val? Är hennes fortsatta kärlek till Strane i någon bemärkelse äkta eller är den bara en ren försvarsmekanism? Och var är för övrigt överhuvudtaget äkta och falskt i människors känslor och tankar? Frågorna är många, svaren ännu fler.
Jag visste att jag skulle gilla denna. Älskade hänvisningarna till Lolita. Det är en hemsk berättelse som lämnar läsaren förfärad.
Min mörka Vanessa av Kate Elizabeth Russell är en bok som berör mig, griper tag i och stannar kvar hos mig. Sannolikt länge.

Det är ett svårt och tungt ämne som tas upp i boken: grooming och övergrepp mot unga. Den visar på hur ett barns framtid och hela liv kan påverkas av vad som händer hen i barndomen. I detta fall en flicka, men det kunde lika gärna ha varit en pojke, tänker jag.

Det är också en bok om komplexiteten i frågor kring skam, skuld och makt. När jag läser boken slås jag av att det verkar vara så svårt för Vanessa att se att ansvaret vilar tungt, ja helt och hållet på läraren, den vuxna mannen. Hon vill förbli speciell för Jacob Strane. Vara hans ”mörka Vanessa”. Då och nu.

Det är en mycket stark debutbok! Språket är helt fantastiskt och berättelsen kryper verkligen in under huden på mig. Jag har förstått att författaren inledningsvis beskrev boken som ren fiktion, men senare avslöjade att den i själva verket är autofiktiv.

Om du inte redan läst boken - gör det!
Boken har så viktigt och har ett starkt innehåll. Ibland måste jag pausa för att klara av att läsa vidare. En välskriven debut. Boken gör mig upprörd och får mig att fundera över samtycke och beroendeställning. Den väcker många funderingar hos mig. Vanessa är trots allt bara ett barn.

Boken handlar om Vanessa som älskar böcker och dikter. Hon är femton år och han fyrtiotvå. Han är karismatisk och manipulativ. Hon har bekräftelsebehov. Han är hennes lärare trots det inleder de en relation. Vanessa anser att allt är hennes fel men är det verkligen så?
❥ Recension

Det här är en vansinnigt bra skildring av hos grooming kan gå till. Det var tuff läsning och det var svårt att försöka hålla ifrån mig tanken på att detta händer på riktigt varje dag i världen.

Boken är skriven i jag-form samt i dåtid och nutid. Vi får alltså följa Vanessa under tonåren när övergreppen börjar och som vuxen då hon fortfarande har sporadisk kontakt med sin lärare. Det är ett virrvarr av känslor och tankar i detta trauma som tar form och författaren är riktigt duktig på att sätta ord på dem. Den här boken väcker så himla mycket inom mig, ilska, skräck, ångest. Inte bara på grund av det tuffa ämnet utan för att författaren lyckas göra berättelsen så levande. Målande språk, beskrivningar och dialoger. Det är helt enkelt riktigt, riktigt bra. Hatten av! Den kunde dock ha varit ganska mycket kortare.
En mörk och fängslande berättelse om en kvinna som tvingas att återupplever sin relation med en professor under sin skoltid. Hon var 15 år, han var 42. De visste vad de gjorde var fel, men kunde inte stoppa det. Vart går egentligen gränsen för samtycke?