Ur askan

Bok av Lina Areklew
Mirakulöst överlever Fredrik Fröding en av Europas värsta färjekatastrofer. Han förlorar båda sina föräldrar och hans bror Niklas spolas av en av flottarna i väntan på räddning, kroppen hittas aldrig. Tjugofem år senare tar livet en ny vändning, Fredrik upptäcker att hans bror lever och han blir anklagad för mord på hotellägaren Adam Ceder, den enda som tror på hans oskuld är en person ur Fredriks förflutna, Örnsköldsvikspolisen Sofia Hjorten.
Fredrik överlever Estonia katastrofen men 25 år senare ser han sin bror som försvann med Estonia. Innan han hinner få kontakt med honom hittas han mördad. Mycket spännande bok som är läsvärd och underhållande.
Riktigt bra och spännande debut! Bra beskrivna karaktärer och ett driv som gör boken nästan omöjlig att lägga ifrån sig! Så många oväntade vändningar och spännande från början till slut.
Jag kunde släppa boken, men ville absolut fortsätta...sida för sida!

Den gav mig en upplevelse, jag kände inte igen mig i någon karaktär och jag stod utanför handlingen men ändå var jag med i den. Ny känsla.

Handlingen tog vändningar som inte var förutseende, som fick mig att tänka om och klura under tiden jag läste.

Jag gillar upplägget i boken med sunda tankar i resonemanget gällande utredningen som gör att den inte upplevs som en kriminalare.
Bra, lättläst och lätt att följa trots att det är flera personer som karaktäriseras.

Nu väntar jag på uppföljaren...
Första delen i Ulvö-serien med utredaren Sofia i spetsen. Fallet i den här boken bottnar i ett tragiskt mord i skärgården utanför Örnsköldsvik och under utredningens gång möter Sofia sin gamla kärlek Fredrik som kämpar med en sjukskrivning efter att ha förlorat sin familj i Estoniaförlisningen. Frågan är om Fredrik kan ha med fallet att göra?
Jag är en deckarfantast och älskar deckarserier. Ju mer klassisk, desto bättre. Och ja, den här deckaren lever upp till mina förväntningar. Upptakten är väl det som skiljer sig till just den klassiska deckaren men den ger lust att fortsätta läsa och spänning! Det är dessutom kul att stifta bekantskap med en ny miljö i deckar-Sverige. (Förlåt om jag missar en tidigare Höga Kusten-deckare). Meningen var att jag skulle på semester till Höga kusten i somras men pga pandemin blev det inget. Nu blev jag ännu mer nyfiken på det geografiska läget.
Fredrik överlevde Estonia men han glömmer aldrig. Och han tappar aldrig hoppet på att hitta sin bror som tros omkommit i katastrofen. Fredriks sökande leder honom till Ulvön i Höga Kusten där han blir inblandad i ett mord.
Den enda som tror på hans oskuld är Lina, en polis som Fredrik känt sedan skoltiden.
En bra mordgåta på underbara Ulvön som skildras så väl att man kan känna det som om man är där.
Rekommenderas varmt.
Jag tycker debutboken Ur askan är riktigt bra. Den är upplagd på ett klassiskt sätt där vi får följa olika personer kring brottet, både i nutid och även i en historisk tråd och sakta får vi veta hur allt hänger ihop. Mer fokus på vardag och relationerna än beskrivningar av själva brotten.
Språket och tonen i boken är bra och de två huvudkaraktärerna, en kvinnlig polis och en man som figurerar i utredningen, är intressanta att följa. De har personlighet och lite annorlunda bakgrunder än vad jag är van vid.
Dessutom roligt att läsa en ny deckarserie från Höga kusten.
Jag läser de fem som blivit nominerade till Årets deckardebut och denna är sist ut. Den är i mitt tycke den svagaste men då ska man veta att den är i mycket gott sällskap och konkurrerar med titlar som jag gett toppbetyg. Och för den sakens skull är denna deckare absolut inte dålig!
Den är lättlyssnad och spännande. Pendlar mellan då- och nutid och vi får bit för bit reda på sanningen och vad som ligger bakom de mord som sker. Det hela avslutas dessutom med en rejäl överraskning och jag följer gärna både polisen Sofia och en av de misstänkta, Fredrik, som har ett förflutet ihop, i framtida böcker!
En spännande bladvändare med karaktärer jag ser fram emot att följa. Med utgångspunkt i Estoniakatastrofens efterdyningar rullas historien upp bit efter bit och tar med läsaren från Stockholm upp till Höga Kusten. Helt klart en läsvärd debut!
Det här är första delen i serie deckare. Boken utspelar sig på Ulvön, en ö i höga kusten, i Örnsköldsvik och i Stockholm. Vi följer Fredrik som mår psykiskt dåligt efter ett trauma i barndomen, han överlevde ensam i sin familj Estoniahaveriet. Hans vägar korsas med Sofia, som jobbar åt Örnsköldsvikspolisen och som han har träffat tidigare i livet. Deras vägar korsas i samband med ett mord på Ulvön. Mordet visar sig vara ett i en serie av mord och polisutredningen blir komplicerad och tar flera gånger nya vändningar. Boken är en riktig bladvändare, riktigt spännande även om det nästan blir överdrivet emellanåt. Den har fina skildringar av miljön som gör att man förflyttas till platsen och intressanta personbeskrivningar. Åtminstone om man som jag känner till omgivningarna. Jag väntar med spänning på nästa del.
Fredrik Fröding överlevde Estonia-katastrofen. Hans bror som satt i samma livbåt försvann däremot innan räddningen kom. Då Niklas kropp aldrig hittats kan Fredrik inte släppa tanken på att brorden lever. När han tycker sig se honom tillsammans med den kända hotellägaren Adam Ceder, tror Fredrik därför inte på Ceder när han förnekar att det var Niklas.

Fredrik följer efter Ceder upp till Ulvön för att få honom att berätta var Niklas är. Innan han hinner konfrontera honom hittas Ceder död, mördad. Fredrik minns inget av kvällen då han dämpat sin ångest med en blandning av alkohol och tabletter. Han förstår dock att han riskerar att vara en av de huvudmisstänkta och flyr hotellet undan polisen.

Sofia Hjorte'n hittar sin gamla romans Fredrik utanför sitt hus. De träffades under polisutbildningen, som Sofia till skillnad från Fredrik slutförde, och nu är hon en del av mordutredningen.

En riktigt bra debutdeckare som ger Ulvön och Höga kusten en självklar plats på den svenska deckarkartan. Med en skickligt sammanflätad intrig och intressanta karaktärer - älskar speciellt Sofias egensinniga gudfar - har författaren skrivit en riktig bladvändare. Till det en fantastisk miljö och en oväntad twist på slutet. Det här är definitivt en serie som det ska bli spännande att följa framöver.

Välförtjänt nominerad till Crimetimes debutanter.
En väldigt välskriven och bra deckare. Boken har fina miljö- och personbeskrivningar. Händelserna är realistiska, dvs inte som det kan vara i vissa deckare där hela tiden det ”otroliga” inträffar och man mest bara blir irriterad. Boken har en intressant handling och ger en utrymme att tänka själv men gav en ändå en överraskning i slutet när allting förklarades. Boken lämnade inga frågetecken kvar vid slutet utan man fick svar på alla polisens frågor och misstankar. Det jag däremot hade önskat var kanske lite mer kopplingar till Fredriks bror, att man skulle fått veta lite mer eller att han faktiskt skulle bekräftas död/levande. Men annars en jättebra deckare som rekommenderas. Verkligen en sån bok där man bara måste fortsätta läsa ett kapitel till hela tiden.
Det är en riktigt mogen debut - en fantastisk berättelse, riktigt välskriven och spännande med många överraskande kurvor. Genomgående finns här otroligt skickliga karaktärsteckningar, imponerande miljöskildringar, främst från Ulvön, och en genomtänkt berättarteknik där många olika perspektiv i olika tider hjälps åt att bygga spänning för en ivrigt bladvändande läsare på vägen mot en dramatisk upplösning med en ljuvlig twistkaramell mot slutet. Är övertygad om att den här boken kommer att synas på bästsäljarlistorna när den kommer ut och jag ser redan fram emot att få träffa Sofia och Fredrik igen!
Fredrik Fröding överlever år 1994 Estonia-katastrofen medan båda hans föräldrar drunknar. Hans bror Niklas påståtts även han ha drunknat men Fredrik vägrar att tro på detta. Livet är tufft i perioder och han tampas med sjukskrivningar, starka mediciner och terapeautbesök. Tjugofem år efter katastrofen ser han sin bror utanför ett hotell i Stockholm tillsammans med ägaren Adam Ceder. Innan Fredrik har hunnit reagera ger han sig av efter Adam för att försöka få tag i sin bror. Dessvärre slutar det med att Adam hittas mördad på Ulvön i Örnsköldsviks skärgård. Utredningen hamnar hos Sofia Hjortėn som har ett förflutet tillsammans med Fredrik. Nu korsas deras vägar igen och allr kan hända.

Åh vilken fin och spännande deckardebut av Lina Areklew! Så välskriven och genomarbetad bok att man aldrig hade kunnat ana att det är hennes första. Jag längtar extremt mycket efter fler böcker i serien. Här finns mycket mer att hämta. Karaktärerna i boken vill jag gärna lära känna mer och visst älskar man att läsa om små byar runt om i vårt fina land! Slutet är aldrig förutsägbart, det gäller att vara med på tårna för att luska ut vem den skyldiga är. Mer, mer, mer säger jag!
Ur askan är en spänningsroman som till största delen utspelar sig i de vackra trakterna kring Ulvön utanför Höga kusten. Huvudpersonen Fredrik Fröding överlevde Estonia-katastrofen, men fick sitt liv slaget i spillror. Numera tampas han med ångest och tablettmissbruk. När han tror sig se sin döde bror Niklas i Stockholm tillsammans med hotellägaren Adam Ceder rivs de gamla såren upp, men han hinner aldrig konfrontera Ceder innan denne påträffas mördad. Därefter går det snabbt utför. Fredrik anklagas för att ligga bakom mordet, men han får en oväntad allierad i Sofia Hjortén. Även hon är ett ansikte från hans förflutna, men även en av poliserna från Örnsköldsvik som ska utreda mordfallet.

Ur askan är Lina Areklews deckardebut och det är en väldigt stabil och raffinerad sådan som lätt hade kunnat tas för ett verk av vilken erablerad spänningsförfattare som helst, för övrigt en grupp som Areklew med all sannolikhet snabbt kommer sälla sig till. Med intagande miljöbeskrivningar, en stark intrig och intressanta karaktärer som ledord skriver hon fram en berättelse där både själ och hjärta ryms, för det märks att författaren brinner för sin historia och har lagt ned mycket arbete på att få till sina vändpunkter och slå an en fängslande ton. Lina Areklew lyckas och är definitivt ett nytt namn inom spänningslitteraturen värt att hålla koll på.
Detta är Lina Areklews debutroman och hon gör det väldigt bra.

Det utspelar sig till största delen på Höga Kusten, mer specifikt på/omkring Ulvöarna. En miljö som jag tyckte verkade väldigt intressant och som jag gärna besöker i framtiden.

Jag gillar den här typen av spänningsroman där vi får följa olika spår, i det här fallet dåtiden och det som händer nu. En liten extra krydda är en av huvudpersonernas, Fredrik Fröding, upplevelser som tonåring när han förlorade sin familj i Estoniakatastrofen.

Jag försöker hela tiden klura ut hur det hela hänger ihop, men känner att jag ligger steget efter, vilket är bra för jag vill inte ha listat ut allt från början. Det är först mot slutet som jag börjar förstå allt och kan dra vissa slutsatser som sedan visar sig vara riktiga.

Det är väldigt skickligt skrivet, så att jag hela tiden tvivlar på Fredrik, på grund av hans problem med tabletter och alkohol, dessutom vet han själv inte alltid vad han har gjort.
”Ur askan” är Lina Areklews debutroman och första delen i en kriminalserie. Boken är utgiven på Strawberry förlag, numera Bazar förlag.

Jag tyckte mycket om boken, så detta är en författare att följa. Huvudpersonerna är Fredrik Fröding och polisen Sofia Hjortén och handlingen utspelar sig på Ulvön utanför Örnsköldsvik. De båda har ett förflutet tillsammans på polisutbildningen. Fredrik bär på ett stort trauma. Han miste sina föräldrar och sin bror i Estoniaolyckan. Hans bror hittades aldrig och han tror sig se honom överallt. P.g.a. det frenetiska letandet råkar Fredrik bli inblandad i mord...där han själv blir misstänkt.

Boken är spännande, välskriven, lättläst och absolut inte förutsägbar. Jag rekommenderar den som gillar spännande kriminalare att läsa boken och ser fram emot kommande böcker i serien.
Har varit nyfiken på den här boken sedan den började dyka upp i flödet. Ännu en debutbok som är en riktigt välskriven, spännande bladvändare. Ska bli intressant att få följa Fredrik & Sofia för med en sådan cliffhanger förstår jag som lyssnare att det blir fler böcker och jag ser redan fram emot att få läsa/lyssna på nästa.

Som det också står på förlagets hemsida ”Nytt stjärnskott på deckarhimlen” kan jag bara klappa händerna och hålla med.
Deckare är inte min favoritgenre. Jag plockade upp den för att Lina skulle komma till bokträff Jönköping annars hade jag nog inte läst den. Det kändes som en typisk deckare/spänningsroman. Men den blev riktigt spännande mot slutet därav en 3:a istället för 2:a i betyg. Jag kan till och med tänka mig att läsa del 2 när den kommer.
jag är verkligen glad att det troligen kommer att komma fler böcker i den här serien - för oj oj oj vilken bra bok.
Jag gillar storyn , jag gillar personerna, kort sagt, jag gillar allt med en här
Detta är en riktigt spännande deckare!
I korta kapitel med bra flyt i språket får vi följa både Fredrik och Sofia i deras jakt på mördaren, blandat med tillbakablickar från sommaren 1979. Intrigen är spännande och vi får då och då små ledtrådar om vad som hänt, vilket gör att man hela tiden vill läsa vidare. Att Fredrik fortfarande lider av posttraumatisk stress 25 år efter att ha överlevt Estonia påverkar honom mycket och blir en väldigt intressant aspekt i berättelsen. Ur askan är Lina Areklews debutroman och jag ser mycket fram emot hennes kommande böcker!