Midnattsbiblioteket

The Midnight Library
Bok av Matt Haig
När Nora Seed hamnar i Midnattsbiblioteket får hon en ny chans att göra om saker i sitt liv. Ett liv som hittills varit fyllt av besvikelser. Det känns som om Nora har svikit alla i sin närhet, inklusive sig själv. Men nu ska det bli ändring på det. Böckerna i Midnattsbiblioteket får Nora att leva om sitt liv. Med lite hjälp från en gammal vän kan hon ta bort alla händelser hon ångrat i jakten på sitt perfekta liv. Men det blir inte alltid som hon drömt om utan hennes val försätter henne, och själva Midnattsbiblioteket, i fara. Innan tiden rinner ut för Nora måste hon hitta svaret på frågan: Vilket är det bästa sättet att få ett lyckligt liv?
Böcker som handlar om böcker vill jag gärna läsa. I Visby finns en fin bokhandel som jag besökte när vi var där i början av augusti 2021. Jag hittade många böcker jag ville köpa, men det blev Matt Haigs bok Midnattsbiblioteket från 2020 som fick följa med hem.

Bokens huvudperson är Nora Seed, en kvinna på 36 år som inte vill leva längre. Hon tycker att hon har svikit ”alla” och känner sig själv sviken. Men i stället för att dö hamnar hon hos mrs Elm i Midnattsbiblioteket, ett bibliotek som finns mellan liv och död och där hyllorna fortsätter i evighet. Där har Nora en egen Ångerbok. Varje övrig bok i Midnattsbiblioteket är en möjlighet att prova ett annat liv. Nora ser sin chans att ställa saker och ting till rätta när hon provar flera liv hon hade kunnat leva. Men allt har en ände och även detta har det. För Nora har visserligen fått möjligheten att bestämma sig för vilket liv hon vill leva – hon måste bara göra det innan tiden rinner ut…

Det kändes som ett perfekt val av bok för mig. Dels handlar den här boken om böcker, men framför allt tycker jag att det finns nåt fascinerande och spännande i detta att kunna få ångra sina misstag, göra om och göra rätt. Sen vet jag förstås att det inte är möjligt. Men Nora får även tillfälle att prata med och träffa nära och kära som är döda och det är också nåt jag skulle vilja göra. Tänk att få ha ett sista samtal med föräldrarna, till exempel…

Jag läser den här boken snabbt. Berättelsen har ett bra flyt och det är inga tillkrånglade meningar eller ord. Personen Nora antar lite olika personligheter beroende på vilket liv hon lever, men för mig är hon allt igenom sympatisk. Författaren lyckas nämligen skildra henne som väldigt mänsklig och det är en bedrift när alla litterära karaktärer ska vara antingen framgångsrika och vackra eller misslyckade och smarta, ungefär. Ett HBTQ-tema finns och eftersom det inte är överdrivet platsar det fint i romanen.

Mitt omdöme blir det högsta. Den här boken gav mig verkligen nånting att tänka på – precis som en bra bok ska göra.
Handlingen var så intressant och liknar ingen bok jag läst tidigare. Jag gillade verkligen Nora som huvudkaraktär och Mrs Elm. Midnattsbiblioteket tar också upp viktiga ämnen och den berör verkligen.

Den här boken borde verkligen alla läsa och jag rekommenderar den!
Det här är en bok jag verkligen önskar att jag hade älskat. Den landar i att vara fin och tänkvärd, men lämnade ett mindre avtryck än förväntat. Även om premissen är väldigt intressant blir jag inte slukad av berättelsen. När jag vet att de liv vi får följa Nora igenom (mest troligt) bara är tillfälliga har jag svårt för att känslomässigt engagera mig. Det hjälper inte heller att Nora verkar känna likadant. Och fokus hamnar upprepande gånger kring kampen i att inte minnas saker (eftersom hon, eller den versionen av henne, inte levt det livet). Nödvändigt för storyn kanske, men ganska tråkigt att läsa om. Jag upplever sådant mest jobbigt och obekvämt.

I en bok som handlar om psykisk ohälsa och självmord är det förstås mycket som är jobbigt och obekvämt. Och jag tycker att Matt Haig lyfter viktiga synvinklar och frågeställningar på ett väldigt bra sätt. Det är just det som höjer bokens betyg för mig. Flera gånger behövde jag stanna upp vid tänkvärda formuleringar. Jag önskar bara att jag hade kunnat känna mer för Nora som person och leva mig in i hennes värld mer än vad jag lyckades göra.
Möt Nora Seed, en deprimerad, stukad ung kvinna med ett förflutet fullt av press och misslyckanden. Efter en lång rad händelser som lägger sten på Noras redan tunga börda bestämmer hon sig för att avsluta sitt tomma, meningslösa och trista liv.
Mellan liv och död hamnar hon i Midnattsbiblioteket. Där finns oändligt med hyllor fyllda av gröna böcker i alla dess former. Böcker som ger henne möjligheter att prova andra liv hon kunde levt om hennes val i "rotlivet" sett annorlunda ut. Nora slår upp den stora, ofantligt tunga grå ångerboken och börjar beta av sådant hon ångrat i livet. Är det resan hon aldrig gjorde som gjort henne låg? Kanske var det val av pojkvän och hennes förhållanden som påverkat mest? Karriär och familjerelationer, hur påverkade de val hon gjort där hennes liv? Vad kommer Nora finna på sin inre resa där i landet mellan liv och död i det mystiska Midnattsbiblioteket?
En fin och tänkvärd bok om livet. Som Matt Haig skriver: "Du behöver inte förstå livet. Du behöver bara leva det." Men hur lätt är det alla gånger?
Mina varmaste rekommendationer till alla att läsa boken! Kanske får den oss att tänka lite annorlunda i vardagen?!
Jag tyckte om konceptet men boken föll platt. Den kändes klyschig och förutsägbar redan efter ett par sidor och jag hade svårt att hålla intresset uppe. Enklat och statiskt språk alldeles sprängfyllt med klyschiga citat om livet och dess mening. Boken tar däremot upp relevanta teman så som psykisk ohälsa och hur det kan ta sig uttryck. Kan tänka mig att boken faller en i smaken om man uppskattar feelgood.
En riktigt mysig och filosofisk bok som jag gillade skarpt. Tanken på att vi när vi dör hamnar i midnattsbiblioteket där vi har chansen att välja ett annat liv som baseras på de olika valen vi har gjort i vårt tidigare liv, är en spännande tanke. Vilka oändliga valmöjligheter. Vilken chans att verkligen få leva ut sitt liv och väga för och nackdelarna i alla de val som man ställts framför under en livstid.
Under bokens gång får man insikten av att det livet man drömmer om inte alltid är så underbart som man vill måla upp det. Besvikelsen följer en även om man får välja sitt drömlivet, för livet är aldrig helt perfekt.
Först och främst vill jag ge författaren beröm att han tar upp psykisk ohälsa i sin bok. Ett otroligt viktigt ämne att kunna återberätta på olika sätt. Boken har en mycket fin handling där jakten för det perfekta livet kan vara så intensiv. Den visar hur det strukturella samhället kan skapa ångest hos folk, som de anser inte har uppfyllt vissa krav för en viss ålder. Det är verkligen något jag känner igen mig. Ett ideal liv som man tror sig eftersträva sig för men egentligen finns det liv som är menat för dig, i dina händer och i dina beslut. Det är även otroligt fin bok som målar upp med ett rikt bildspråk de olika scenariska liven. Mycket fint! Det är en bok som väcker många tankar hos mig, tankar om vad, hur och när? Tankar om ”mina drömmar” om det verkligen är mina drömmar eller drömmar som jag uppfyller för någon annan. En tankeväckande bok som verkligen ligger mig varmt om hjärtat.
Intressant koncept och idé, som jag verkligen gillade. Tänk om man fick chans att prova andra liv man kunde ha haft? Tänk om-scenarier är ju väldigt intressanta. Men jag tycker att boken blev alldeles för långdragen, mkt kunde ha kapats. Och slutet var pinsamt väl hopknutet.
Gillar Matt och hans böcker. Den här är den senaste. Lätt att läsa flyter på bra.
Boken handlar om Nora som bestämmer sig att dö men hon dör inte direkt utan hamnar mellan liv och död på Midnattsbiblioteket.
Där varje bok ger henne att prova ett annat liv som hon kunde ha levt.
Skulle det ha blivit bättre ? Vilket liv var bäst att leva ? Vilka val var bäst att göra?
Spännande och intressant bok. Rekommenderar varmt!
En magiskt fin bok om alternativa liv och verkligheter. Känslan av alla de där "tänk om" dras i denna bok upp och huvudkaraktären får testa på alla sina möjliga liv.
Vilken svindlande tanke det är om man som människa fick möjligheten att leva om sina val och ändra på sina misstag. Boken Midnattsbiblioteket är en bok som verkligen biter sig fast i huvudet och ger upphov till en mängd funderingar kring livet, att leva och ta vara på det man har. Vad är det perfekta livet och finns det ett perfekt livet ?

I Midnattsbiblioteket får vi följa Nora som i gränsen mellan liv och död hamnar i Midnattsbiblioteket. Där får hon möjlighet att ångra vissa livsval och sedan prova att leva med det ändrade beslutet. Små som stora förändringar kan leda till avsevärda skillnader i Noras och hennes omgivnings liv och det som verkar så bra ifrån början kan istället visa sig vara katastrof. Till sin hjälp i Midnattsbiblioteket finns Noras gamla skolbibliotekarie som försöker hjälpa henne att förstå sina nya livsval.

Att läsa Midnattsbiblioteket är på ett sätt som att gå in i sig själv och fundera på sina egna livsval. Samtidigt som man följer Noras kämpande med att hitta det perfekta livet så väcks ens tankar och funderingar på det egna livet. Det är en otroligt vackert skriven bok som innehåller många fina tankar och visdomsord, det är en bok som jag kommer bära med mig länge och troligtvis även kommer att återvända till. Det är en bok som man mycket väl kan sträckläsa, för den inbjuder till det, men jag valde att läsa den lite pö om pö. Samtidigt som man vill veta hur det skall gå för Nora och vilket liv hon slutligen kommer att välja så ville jag även mäkta med att verkligen ta till mig allt i boken och njuta av de vackra orden och tankarna. Boken är tidvis väldigt intensiv och Nora växlar snabbt mellan en mängd olika liv och får mycket ny livserfarenhet, ibland känns det som det går lite väl snabbt och då var det skönt att ta en liten paus och låta texten sjunka in.

En vacker bok med ett vackert innehåll som jag enkelt rekommenderar er att läsa
Ja... I bland tror jag att jag lyssnar för mycket på vad alla tycker... så klart tycker vi alla olika men i bland tar jag förgivet att jag kommer tycka likadant.
Så va det här - har bara hört fantastiska saker om denna bok... o missförstå mig rätt... absolut en bra annorlunda o fin bok men det va nog inte helt mun melodi.

Delar av boken tilltalade mig mer än andra.. slutet tyckte hag mycket om ... men de kan jag liksom inte berätta om nu... lite tjaskigt för er som ska läsa den - och jag tycker att du ska läsa den 💕

Viktiga samhällsfrågor som ensamhet, psykisk ohälsa belyses och det finns där du minst anar.

Att få komma till Midnatts-bibloteket skulle va lösningen för Nora... bara precis välja de liv hon ville leva, där allt skulle bli bra o lyckligt... men är de så lätt... att bara välja..

Genom att ändra en enda sak kan förändra ALLT....

♡Va snäll mot dom runt dig, mot den du går förbi... du måste inte förstå livet... du behöver bara leva de♡
Jag skulle nog säga att Midnattsbiblioteket är en väldigt viktig och läsvärd bok. Man tänker till ordentligt och reflekterar över sina egna val man gjort i livet. Hur minsta lilla sak kan ha en sådan avgörande betydelse. Hur ett val i ens liv kan ha en sådan påverkan i någon annans. Och att det faktiskt inte finns något som ett perfekt liv. Rekommenderar faktiskt varenda en att läsa den här boken. Den får en att tänka till.
3,75/ 4

För tjugo år sedan var författaren Matt Haig redo att lämna jordelivet. Han vandrade upp till en klippa på Ibiza och stannade endast ett steg från att kasta sig ner till sin död. Sedan dess har han skrivit om mental hälsa och självmord/suicid på många olika sätt, mest känd är han väl för boken "Skäl att fortsätta leva".

I "Midnattsbiblioteket" är det butiksbiträdet Nora som inte orkar leva längre. Nora har ingen riktning i livet och allt verkar hopplöst. Varken hennes bästa vän Izzy eller hennes bror verkar vilja prata med henne. Den enda hon älskar och är älskad av är katten Voltaire, och han har just dött och till råga på allt får hon sparken. För att hon ser deppig ut.

Men när Nora stiger in i vad hon tror är dödets rike, möts hon av något helt annat. En bibliotekarie från barndomen välkomnar henne med erbjudandet om att prova på alla de liv hon ångrar att hon inte levt, en slags rundresa genom parallella universum, innan hon bestämmer sig för att leva ett av dessa liv till fullo eller dö i sitt så kallade rotliv.

Midnattsbiblioteket är en bok som blir bättre ju mer man läser. Den börjar lättsamt och sparsamt beskrivande och fortsätter i samma ton ett bra tag. Storyn är så intressant att man håller sig kvar och någon gång efter mötet med en hungrig isbjörn händer något även med stilen. Den fördjupas och blir med angelägen samtidigt som jag skrattar flera gånger högt under de sista hundra sidorna.

Boken blir bara bättre av att veta att Haig själv plågats av depressioner, och frågorna han lyfter om kvantfysik, parallella universum och moraliska dilemman är absolut värda att tänka på. Att det dessutom märks att författaren och jag delar tankar om klimatet och veganism (något han hintar till på flera ställen) gör mig extraglad.
Har du någon gång ångrat något i ditt liv? Har du någon gång stått vid ett vägskäl där de beslut du tog troligtvis påverkade resten av ditt liv? I så fall är detta boken för dig.

Den här romanen är en total hyllning till både litteraturen och till livet självt, till det vackra i att vilja leva, att vilja vara vid liv.

Det som är så ljuvligt med den här boken är att den tar sig an ett tungt ämne med en lättsam ton, utan att för den sakens skull bagatellisera det allvarliga. Att synliggöra depression och självmordsförsök på det sättet som Matt Haig gör är sannolikt både bra och nödvändigt. Det finns nog många vilsna själar där ute i denna stundtals förvirrande värld som skulle må bra av att få den här boken i sina händer av en omtänksam medmänniska.

"Midnattsbiblioteket" är en filosofisk fundering kring vad livet egentligen är, på ett både greppbart och obeskrivligt sätt. Vi rör oss mellan kvantfysik, parallella världar och kända filosofers tidlösa grubblerier. Man skulle kunna beteckna Haigs roman som en självhjälpsbok i konsten att leva, förklädd till skönlitteratur (men frågan är om inte all skönlitteratur i grunden är det?)

Jag läser med en lyckokänsla i bröstet och insuper de klokheter som dyker upp lite här å var. Och visst, boken är väl till viss del pyttelite förutsägbar, men den är faktiskt alldeles lagom förutsägbar när det kommer till kritan.
Efter att motgångarna kommit på löpande band bestämmer sig Nora för att dö. Men hon hamnar istället i Midnattsbiblioteket, någonstans mellan liv och död. Här vakar Noras gamla skolbibliotekarie Mrs Elm över böckerna. Däribland finns boken om allt Nora ångrat med sitt liv, och böckerna som berättar historier om hur Noras liv kunde sett ut om hon gjort annorlunda livsval. Genom dessa böcker får Nora chansen att testa på alternativa liv för att hitta ett hon verkligen vill leva.

Haig skriver på ett lättläst vis en riktig bladvändare som ändå är full med oväntade inslag som berör ämnen som psykisk ohälsa, suicid, missbruk, parallella universum och kvantfysik. Man vill hela tiden läsa vidare! Boken får en att reflektera över vad som är viktigt i livet och att oavsett vilka val vi gör kommer våra liv aldrig vara helt och hållet perfekta. Och det är bra nog. Det här är en bok jag rekommenderar!
Nora Seed är intelligent och rätt så söt, men ingenting verkar lyckas i hennes liv. Hon har konstant dåligt samvete över saker och ting som hon ångrar. När hon blir uppsagd från jobbet och hennes katt dör samtidigt blir det droppen, och hon tar en massa tabletter för att få slut på det eländiga livet som hon lever. Fast Nora dör inte, hon hamnar mellan liv och död - i Midnattsbiblioteket. Där finns alla Noras olika möjliga liv uppställt i form av böcker och hon har möjligheten att gå tillbaka och se hur livet skulle ha gestaltat sig om hon valt annorlunda. Men är gräset verkligen grönare på andra sidan staketet? Finns det överhuvudtaget ett perfekt och lyckligt liv? Vad menas egentligen med att leva i harmoni med sig själv?

Jag älskar den här boken! Den är så full av livsvisdom, men det blir aldrig för pretensiöst. Haig har en förmåga att skriva om stora och djupa saker på ett jordnära men inte simpelt sätt. Det är verkligen inte någon feel-good roman, men man känner sig bättre efter att ha läst den, man känner sig upplyft, lättad, fri.
Den här boken var inte alls något för mig. Jag hade höga förväntningar då jag tyckte att själva konceptet med ett midnattsbibliotek mellan livet och döden där man får testa på olika liv som man kunde ha haft var intressant. Tyvärr tyckte jag att denna boken i princip var en hög med moralkakor av typen "att vara berömd/rik innebär inte att man är lycklig". Vilket känns 1) självklart 2) som ett ämne som det redan finns 100000 böcker om.
Jag tyckte dessutom att boken var extremt förutsägbar och kunde efter ca 10 sidor förutspå exakt vad som skulle hända i slutet.
"Varje liv innehåller många miljoner beslut. Några stora, några små. Men varje gång ett beslut tas, framför ett annat, skiljer sig utfallet. En oåterkallelig förändring inträffar, vilken i sin tur leder till ytterliggare förändringar...".

Efter ett liv fullt av besvikelse, sorg, svek och ånger hamnar Nora i Midnattsbiblioteket. Midnattsbiblioteket finns mellan liv och död och hyllorna med böcker fortsätter i evighet. Varje bok är ett liv, ett liv som Nora hade kunnat levt.

Blev oerhört peppad på den här boken redan när jag läste baksidetexten, och jag blev inte besviken. Det är en magisk och tänkvärd historia som berör både hjärta och hjärna. Vad utgör egentligen det bästa livet?

Matt Haig är en ny författare för mig, har inte läst honom tidigare. Men jag kommer att fortsätta läsa honom. Uppskattar hans sätt att skriva, hans undermeningar och hans sätt att väcka tankar hon läsaren.

Det här är en bok som stannar kvar hos en efter att man läst ut den.
En annorlunda läsning för mig men oj vad jag gillade den! Jag gillar idén kring att testa olika liv och val. Däremot har jag svårt för slutet (säger inte mer för jag vill inte spoila)
Mina förväntningar var på topp när jag greppade Midnattsbiblioteket. Alla mina förväntningar infriandes. Och överträffades. Lika finurlig, klurig och genialisk som hans tidigare böcker.

Haigs böcker gör mig så berörd och tacksam. Kanske till och med till en lite bättre människa?! Okej, okej, jag kanske överdriver en smula med det sista – men det är snudd på!? Hans berättelser öppnar för fantasin att flöda fritt, och att ta sig en titt på sitt eget liv och vad som är viktigt.

Alla borde läsa Midnattsbiblioteket. Mitt tips är att köpa den som tryckt upplaga, då boken kommer med härliga insikter man vill återkomma till. Kan även slå fast; alla borde även ha en egen Mrs Elm. En klok bibliotikarie som rymmer oceaner av visdom. Jag kan känna en viss avund till dig som ännu inte bekantat dig med Mrs Elm och Nora Seed. Du har ett helt underbart bokäventyr framför dig!
Nora konstaterar att hon inte har något att leva för längre, nu när även hennes katt har dött. Så hon tar sitt liv. Men det visar sig att mellan livet och döden finns Midnattsbiblioteket. Där finns mrs Elm, hennes gamla skolbibliotekarie, som visar henne "Ångerboken" - där allt, stort som smått, hon någonsin ångrat finns nedtecknat. Och sen berättar hon att alla andra böcker är potentiella liv. Hur hennes liv hade varit om det hon ångrar att hon gjort (eller inte) blev på ett annat sätt. Och dessa liv kan hon prova på.
***
En väldigt fascinerande, intressant och tänkvärd historia. Boken är svår att släppa och mrs Elm har många bra tankar. Jag ångrar att jag inte satt med papper och penna när jag läste, men jag får väl bläddra igenom den igen. 🙃 Rekommenderas!
Alltså!! Den här författaren!! Jag är så glad att jag upptäckte Matt Haig och hans böcker. Han besitter en magisk förmåga att skriva sig in i både hjärta och hjärna. Så även i Midnattsbiblioteket som väcker tankar om vad som egentligen betyder något här i livet. Och han gör det så bra. Att storyn med sitt "slidingdoors-tema" dessutom är förlagd till ett bibliotek är lördagsgodis för en bokälskare som jag.
Midnattsbiblioteket får tveklöst ☕☕☕☕☕. Läs och upplev den magiska känslan du också!!