Ett oväntat arv

Bok av Sofia Ymén
När föräldrarna hastigt omkommer i en tragisk bilolycka får Madeleine plötsligt ta över driften av familjens stora hästgård. Hennes bror finns inte tillgänglig för att hjälpa till och istället söker hon stöd hos Henrik som är en gammal vän till familjen. Samarbetet fungerar bra och känslor uppstår mellan dem båda. Madeleine tvekar dock något då det var Henrik som körde föräldrarnas olycksbil.
Madeleine och hennes bror Erik sliter med familjens gård. De fick ta över Fors hästgård när föräldrarna dog i en bilolycka för ett år sedan. Det är en tuff tid de har bakom sig och framtiden ser allt annat än ljus ut. Madeleine känner sig ensam med alla krav, eftersom brodern hellre åker Europa runt och tävlar.
Hon hittar hjälp i gamla vänner och med hovslagaren Henrik är relationen minst sagt komplicerad. Och varför är mormor Vera plötsligt så intresserad av gården? Hon har ju inte hälsat på, på många år?

En feelgoodbok med relationer, familjehemligheter och kärlek.
Och hästar förstås.
.
En mysig feelgood som passar att läsa även med noll kunskap kring hästar och hästgård. Ser fram emot att läsa fortsättningen.
Ett oväntat arv är första delen i Kungsbackakvartetten och det är en lovande start på serien. Vi får följa fyra olika personer och deras vardag. Jag gillar blandningen mellan personligheterna.

Madeleine är tjejen vars föräldrar omkommit i en olycka och hon står plötsligt ensam att driva hästgården vidare. Egentligen är hon inte ensam, utan delar ansvaret med sin bror, men han tävlar i hästhoppning och åker iväg tidigt i boken. Henrik var med i bilen när Madeleines och Eriks föräldrar förolyckades och förlorade då både sitt levebröd och sina närmaste vänner, eftersom han körde när deras föräldrar togs ifrån dem. Iris är Madeleines och Eriks mormor med en ganska trasig bakgrund. Hon är strikt och har inte särskilt mycket kontakt med sina barnbarn. Under bokens gång nystar Ymén i Iris bakgrund. Den fjärde personen är en väninna till Iris som finner sig i rollen som medlare mellan mormor och barnbarn och egentligen lite som spion å mormoderns räkning.

Då jag inte är en hästtjej var jag lite orolig över att det skulle bli alldeles för mycket om djuren för mig, men det var det inte. Visserligen är det en hel del hästprat och information men det kommer liksom i förbifarten och är inte den allra viktigaste delen av historien. Jag blir så medryckt i allt annat som händer att jag inte ”bryr” mig om hästarna.

Det är en bra blandning i persongalleriets karaktärer. De särskiljer sig verkligen från varandra i sätt att vara och att prata. Jag gillar Iris stenhårda fasad som man får fler och fler förklaringar till längs bokens gång och det gör att jag går från att ogilla henne till att tycka om henne. Ett oväntat arv är en bladvändare och när jag väl satt mig ner med den slutar jag inte läsa förrän det är färdigt. Nu läste jag den som e-bok genom Storytel och behövde ta kortare pauser för att vila ögonen men hade jag haft den som vanlig bok hade jag läst den pärm till pärm i en sittning. Det är inte rakt igenom lättsamt, för det finns en hel del svårigheter och gripande berättelser, men det är ändå lätt läsning. Det händer väl inte så mycket oväntade saker, men eftersom det ändå är en feelgood så gör det inte mig något. Det är resan till det förväntade som är målet.

Jag ser definitivt fram emot fortsättningen på serien för att se hur det går på Fors gård och kanske framförallt hur det går för Iris, om hon fortsätter att töa fram eller om hon hårdnar igen.
Feelgoodbok i allra högsta grad.
Det finns gott om hundar, hästar, sorg och hopp. Trots att boken är extremt förutsägbar dras man mot slutet av bortglömd kärlek och konflikter som sopats under mattan.
Märker att jag från att ha varit en trogen läsare av deckare/spänning nu börjat läsa mer feelgood-romaner. Speciellt när handlingen utspelar sig i för mig okända miljöer. Fors gård är en hästgård som övertagits av Madeleine och hennes bror Erik efter att deras föräldrar omkommit i en bilolycka. När Erik lämnar gården för att delta i internationella hopptävlingar, tvivlar hon på att hon kan klara att driva gården ensam och skriver till tre av sina gamla hästvänner för att be om hjälp. Det visar sig också att hon måste bevisa för sin mormor Vera, som hon haft dålig kontakt med, att hon kommer att lyckas. Tyckte om boken med dess miljöer, karaktärer och uppdelning i dåtid och nutid. Ser fram emot att få följa händelserna på Fors gård. Betyg 4/5.
Riktigt mysig feelgoodbok. Spännande att se hur Madeleine ska kunna rädda gården. Och om hon kommer kunna förlåta Henrik för sina föräldrars död.
Madeleine Fors, hästtokig, hårt arbetande singeltjej med båda fötterna I myllan ärver sitt föräldrahem tillsammans med sin bror Erik, när deras föräldrar plötsligt omkommer i en tragisk trafikolycka. Gården går inte helt bra ekonomiskt och Madeleine står plötsligt ensam med hela ansvaret när Erik drar iväg på tävlingar i Europa. En inbiten grannfejd med en hotfull granne, en excentrisk mormor, en nitisk kvinnoförening, en förlorad vänskap och glada kompisar mixas i denna hästbok för vuxna till en spännande intrig, kryddad med kärlek till både människor och djur. Boken följer karaktärer från förr och nu och väver ihop en trevlig berättelse full med värme. Detta är första delen i en planerad kvartett och fastän jag inte vet ett dugg om hästar är den läsvärd och okomplicerad. Mysig, helt enkelt!
Jag har lyssnat på Ett oväntat arv genom Storytel med Sofia Bengtsson som uppläsare

Handlingen utspelar sig på Fors Gård där Madeleine är född och uppvuxen. Hon drabbas, utöver en stor sorg, av ett tungt ansvar då hennes föräldrar dör i en trafikolycka. Fors Gård är en hästgård av större mått och måste också drivas som en sådan för att gå runt. Madeleine har en bror men han visar sig inte vara till någon större nytta då gården ska drivas. Han lämnar gården med sin häst för att tävla runt om i Europa och på så sätt kunna driva in en del prispengar.

Madeleine inser att hon måste ta itu med driften och det blir inte det lättaste. Hon får tänka till över vad hon har för vänner och hör av sig till dem.

Ett stycke från gården lever Henrik som är hovslagare. Han var med i trafikolyckan där Madeleines föräldrar dog och har delvis hållts som skyldig till deras död. Innan olyckan var han en god vän till familjen, efteråt har han känt skuld och inte vågat närma sig syskonen.

Så en dag behöver de dock en hovslagare till gården. I och med det så återupptar Madeleine och Henrik kontakten på nytt. Deras relation blir full av förvecklingar. Men, men - detta en feelgoodroman så det går ju att ana vad relationen ska mynna ut i.

Utöver detta finns Madeleines mormor, en stram och krävande dam. Hon bjuder på mer än en överraskning. Mormodern har en vän som heter Iris. Hon gör vad hon kan för att hjälpa Madeleine att kunna behålla gården.

Hästar och hundar är ett naturligt inslag i boken vilket jag uppskattar. Det får mig att minnas min barndoms hästböcker. Det förhöjer mysfaktorn
Hon har gjort de igen, en bok som är helt omöjlig att lägga ifrån sig. Den handlar om Madde som efter en bilolycka där hennes föräldrar dör tar över föräldragården

Säger bara en sak Läs den.
För att vara en bok som utspelar sig på en hästgård, så handlar den (tack och lov!) förvånansvärt lite om hästar. Jag kam ingenting om hästar och för mig hade det varit lite jobbigt om det varit för mycket begrepp jag inte kände till. Så var inte fallet utan jag lyssnade lätt igenom denna feelgood. Gillade att allt inte bara gick hur lätt som helst på en gång. Jag ska definitivt läsa fler böcker av Sofia Ymén!
En fin och spännande bok. Jag som har mina föräldrar kvar i livet kan inte föreställa mig hur det känns att förlora dom som Madeleine och Erik i boken gjorde i den fruktansvärda bilolycka. Men däremot är och har jag alltid varit en hästtjej. Har ridit i många år men nu var det några år sen jag red sist. Men jag älskar hästar och att rida och funderar på att börja rida igen. Saknar det mycket
Ett oväntat arv av Sofia Ymén handlar om Madeleine. För ett år sedan omkom hennes föräldrar i en bilolycka, och efter det är det hon och hennes bror som tagit hand om familjens stora gård. Eftersom brodern Erik är tävlingsryttare och vill ut i Europa och tävla blir det Madeleine som får det huvudsakliga ansvaret. Allt eftersom hon sätter sig in i gårdens verksamhet upptäcker hon att situationen ser allt annat än bra ut. Samtidigt dyker hennes mormor Vera upp, och eftersom hon och dottern inte kom överens har hon inte haft någon stor plats i barnbarnens liv, men nu börjar hon lägga sig i och ställa krav på att gården måste gå runt. Madeleine inser att hon måste agera. Med hjälp av människor i hennes närhet börjar det succesivt vända och gå åt rätt håll. En av dessa människor som finns där är Henrik, hovslagare, men också nära vän till familjen. Deras relation är dock komplicerad eftersom det var han som körde bilen när föräldrarna omkom. Madeleine kan inte undvika honom för alltid, hon behöver både hans stöd och yrkeskunskaper, men vet inte hur hon ska hantera sina minst sagt blandade känslor.

Boken beskrivs som en hästbok för vuxna, och visst utspelar sig handlingen på en hästgård, men den innehåller så mycket mer. Här finns både kärlek, vänskap och familjehemligheter. Genom tillbakablickar får man följa vad som hänt tidigare i familjens historia och för mig är det just Veras berättelse som fångar mig allra mest. Jag tycker också om att kapitlen berättas utifrån olika karaktärers perspektiv. Detta gör att jag som läsare får olika perspektiv på det som sker. Den huvudsakliga handlingen kretsar kring hur släktgården ska leva vidare, men boken handlar också om att hitta sig själv, ta reda på vad man vill och att inse att ensam inte alltid är stark.
Den enda invändningen jag har är att handlingen är lite väl förutsägbar, utan några större överraskningar, men det är absolut en bok jag rekommenderar.
Ett oväntat arv är första delen i den planerade Kungsbackakvartetten, och jag ser verkligen fram emot att läsa mer!
En otroligt mysig men lättläst hästbok som jag skulle kalla det. Den innehåller väldigt mysiga delar så som romantik och hemligheter även om det i det stora hela handlar om hästgården som hon fått ärva. Det är bra beskrivningar och man har lätt för att komma in i boken och drömma sig vidare.
Perfekt mysbok för en stund i soffan.
Jag har aldrig varit särskilt intresserad av djur och knappt ens suttit på en häst, så jag var lite rädd för att det skulle bli för mycket "hästbok" över det hela då handlingen kretsar kring Madeleine som har fått ärva just en hästgård efter sina föräldrar. De farhågorna kom dock på skam, för även om det förekommer en del hästar så finns här också en envis mormor, hemligheter från det förgångna och lite kärlek. Det sistnämnda hade det gärna kunnat få vara mer av. Det gick kanske lite för fort och lätt, men men... Man kan inte få allt.

"Ett oväntat arv" är en lättläst och mysig feelgood som passar bra att krypa upp i soffan med.
Ett oväntat arv
AV: Sofia Ymén
Utgiven hos: Printz publishing

Madeleine Fors förlorar sina föräldrar i en tragisk bilolycka och står inför sin största utmaning någonsin, att driva hästgården som tillhört familjen Fors i generationer.
Hennes bror, Erik är mer intresserad av att tävla runtom Europa än stanna hemma och hjälpa till.

Kan Madeleine klara utmaningen att vända gårdens ekonomi? Till sin hjälp har hon en gammal kärlek, vänner och bekanta men även en mormor hon knappt talat med innan olyckan.

Gissa ifall jag blev överlycklig när den här pärlan började cirkulera i sociala medier. Äntligen kom en hästbok för vuxna. Den här boken fick mig att minnas hur mycket jag saknat att läsa feelgood böcker.
På ett lätt och förstående sätt tar Ymén upp tunga känslor som rädsla för att visa sig svag, hur svårt det kan vara att be om hjälp även när folk erbjuder den, känslan av förlust och svårigheten att förlåta. Men även hur hämndbegär kan hålla sig fast i ens hjärta.

Det jag saknade i boken var lite bättre beskrivningar när det kom till karaktärer och ibland platser..

Ifall ni som jag drömt/drömmer om en egen hästgård eller bara i allmänhet älskar att läsa och vistas i hästmiljö så måste ni läsa denna bok. Det bästa av allt är att det här är del ett av fyra!
Det här är första delen i Kungsbackakvartetten och det är en mycket lovande start.
Fors gård har gått i arv i generationer och efter att föräldrarna tragiskt omkommit i en bilolycka står syskonen Madeleine och Erik som ansvariga. Erik tävlar framgångsrikt i hoppning och lämnar Madeleine med gården för att fortsätta sin karriär. Hon brottas med sorgen efter föräldrarna samtidigt som hon måste få igång gårdens lönsamhet. Och så kommer mormor Vera, som varit minst sagt frånvarande under uppväxten, och lägger sig i, ställer ingående frågor och avslöjar hemligheter. Madeleine känner sig ensam och rådvill och finner oväntat stöd hos hovslagaren Henrik som varit hennes vän länge, men det var han som körde bilen när föräldrarna dog. Det visar sig att även han bär på en hemlighet.
Man måste inte gilla hästar för att gilla den här boken eftersom fokus ligger på människorna och deras relationer. Men som gammal hästtjej njuter jag av att få läsa om en hästgård och livet där. Det är precis som jag hoppats det ska vara och det här bådar gott inför kommande delar. Vi bjuds på familjehemligheter, vänskap, kärlek och grannfejder. Det är precis så som en bra feelgood ska vara.
Har man läst och gillat Sofia Yméns tidigare böcker kommer man att känna igen sig i den här. Det är mysig och underhållande läsning som jag varmt rekommenderar.
Bok med klassiskt feelgoodtema. Kärlek, vänskap, familjehemligheter och en hästgård. Dessa faktorer skapar en härlig läsupplevelse. Författaren har skapat en mysig bladvändare.
Det här är en charmig bok om familjehemligheter, sorg, kärlek och vänskap som kretsar kring Fors Gård med de människor och hästar som finns där.

Historien växlar mellan nutid och en historisk handling och sakta lyfts locket till gömda hemligheter. Jag tycker om boken och hur handlingen är uppbyggd och även om jag aldrig varit någon hästtjej så fångar miljöbeskrivningarna mig och jag lär mig ett och annat på köpet. Madeleine kämpar och det händer en hel del på vägen som är intressant att följa. Det är till viss del förutsägbart, men det är vägen dit som jag uppskattar och tycker om.
Det här är första delen i Kungsbackakvartetten och jag ser fram emot att läsa de övriga tre för att få veta hur det kommer att gå för Madeleine och hennes vänner.
”Ett oväntat arv” är den första delen i Kungsbackakvartetten. Madeleines föräldrar omkommer i en tragisk olycka och kvar står hon och brodern Erik med familjens hästgård, en gård som funnits i släkten genom generationer.

Ett oväntat arv är en charmig bok om kärlek, vänskap, familjehemligheter och sorg. Historien växlar mellan nutid och dåtid och bit för bit får vi pusselbitarna till de gömda hemligheterna kring karaktärerna på hästgården Fors gård.

Jag tycker om hur Sofia bygger upp sin historia och hur hon gör karaktärerna och miljöerna så levande. Man börjar läsa, sjunker in i handlingen och känner sig hemma där. Det är en underbar läsupplevelse och jag är glad att det kommer fler böcker! Sofia kan feelgood och har du inte läst så gör det och njut!
Det är en härlig feelgood trots de omständigheter som uppdagas. Ett oväntat arv handlar om modet att förlåta, älska och låta livet gå vidare, trots att inget blev som tänkt. Ett oväntat arv handlar även om kärleken till naturen och hästarna. Jag ser fram emot kommande böcker i Kungsbackakvartetten.

Bokens helhetsbetyg blir 5 av 5 detta eftersom ett oväntat arv är mer än välskriven, och du blir snabbt fängslad av berättelsen. Jag kommer på mig själv med att vilja veta mer tills första delen i berättelsen är slut, och nu behöver jag vänta på kommande bok i serien.
Feelgood när den är som bäst!
Madeleine och Erik, två syskon ärver hästgården de är uppväxta på. Men det finns flera hemligheter i släkten och Madeleine kämpar på med sin dröm.
Underbar feelgood som utspelar sig på en hästgård. Den mysiga miljön och människorna som jag ser fram emot att fortsätta få lära känna i nästa bok.