Beatrice

Lina Bengtsdotter

Kriminalinspektör Charlie Lager blir kallad till Karlstad för att utreda försvinnandet av den nio månader gamla flickan Beatrice. Föräldrarna är chockade och massmedia kritiserar sökandet efter flickan. Tiden är knapp och samtidigt brottas Charlie med sina egna problem. Boken är den tredje fristående kriminalromanen om Charlie Lager efter debuten "Annabelle" och uppföljaren "Francesca".

4 utgåvor
Välj utgåva
BeatriceSvenska - Inbunden
ISBN: 9789137151274
BeatriceSvenska - Ljudbok
ISBN: 9789137156798
BeatriceSvenska - Okänt
ISBN: 9789137156491
BeatriceSvenska - E-bok
ISBN: 9789137151281
Beatrice är berättelsen om ett spädbarn som försvinner från sitt hem i Karlstad och Charlie Lager lämnar Stockholm för att utreda fallet. Kopplingen till hennes hemtrakter i Gullspång finns med även i den här boken, som är den tredje i serien. Flickans föräldrarna kommer ursprungligen från det lilla brukssamhället på gränsen mellan Västergötland och Värmland, och svaret på vem som tagit barnet och motivet till den handlingen tycks finnas just där.

Lina Bengtsdotter har de senaste åren gjort stor succé med sina tidigare böcker, Annabelle och Francesca. I Beatrice är en ny flicka i centrum och även denna gång kretsar handlingen kring själens mörker och de avgrundsdjupa hål som ibland uppstår i det mänskliga psyket. Flickors och kvinnors utsatthet är en av grundbultarna och ofta finns en tydlig koppling, tragedierna är sprungna ur orättvisor och övergrepp.

Charlie Lagers eget mående och den svåra balansgången för att behålla livet på rätt köl tar även fortsättningsvis stor plats och författaren väver samman det segmentet med den aktuella handlingen på ett sätt som gör att Charlie alltid blir berörd och involverad på ett personligt plan. Hennes förmåga att uppslukas av händelseförloppet smittar av sig till läsaren, men den här boken når inte riktigt upp till samma nivå som de två tidigare. Allt känns lite tunnare i jämförelse med den nivå Lina Bengtsdotter skämt bort oss med tidigare, men Beatrice är ändå en läsvärd, bitterljuv kriminalroman som är både känslomässigt engagerade och suggestivt spännande.
En bladvändare som inte bara behandlar fallet med den försvunna lilla flickan Beatrice utan också tar upp psykisk ohälsa och människans inre kamp. Mycket bra!
Det här är den första boken jag läst av författaren Lina Bengtsdotter. Det fungerar emellertid fint då boken är fristående, och det blir aldrig problem att förstå vad det är som försiggår.

Jag plockar sällan upp böcker inom den här genren. Och det av en anledning. Jag tycker helt enkelt inte att det är intressant att följa en alkoholiserad polis som försöker lista ut vem den skyldige är. Det ger mig inte tillräckligt mycket för att engagera; det känns inte som att berättelsen kommer någonstans. Och tyvärr följer Beatrice den här mallen till punkt och pricka. Men, som jag skrev, så tyckte jag ändå om boken.

Språket flyter på oerhört fint och jag upplever boken som väldigt välskriven. Lätt att följa, och fast jag inte läst tidigare delar i serien tyckte jag mycket om Charlie. Hon känns trovärdig och äkta, tuff utan att bli nedlåtande och pompös. Jag gillar dessutom att vi får följa två olika paralleller, som snyggt knyts samman närmare bokens slut. Det hela görs på ett väldigt genomtänkt och raffinerat sätt.

Överlag har jag dock inte möjlighet att uttrycka särskilt starka känslor. Beatrice är en bra bok, men den gjorde inte särskilt stort intryck på mig. Den tar inget till det extrema och fast jag aldrig direkt var uttråkad under läsningen kände jag inte heller annat än neutralitet. Jag var aldrig rädd, lycklig eller ledsen. Jag bara var. Det är svårt att sätta fingret på varför, men något skaver.