Julen enligt Julia

Bok av Kristin Emilsson
Julia Grahn ogillar allt som har med julen att göra. Hon har ingen att fira med och hon vill inte fira hemma hos föräldrarna efter förra årets incident. Petter Niklasson har äktenskapsproblem och planerar att åka till Gotland över julen. Julia får erbjudandet att vara kattvakt i ett vackert hus i Visby och tackar ja. Hon vet dock inte om att Petter fått samma erbjudande och också tackat ja.
Jätterolig och jättehärlig!!! Tyckte om den jättemycket och längtade efter att få lyssna vidare på den. En härlig huvudkaraktär som har massa tokigheter för sig. Kärlek, fylla, ett juligt Visby. Sånt mys! Vill läsa mer av den här författaren! Men nu kör jag vidare på julböcker.
En underbart humoristisk bok som får mig att vilja läsa mer av Kristin Emilsson. Verkligen underbar!!
En tokrolig bok om Julia Grahn som inte gillar julen och Petter Niklasson som inte får upp den. Båda hamnar av olika anledningar på Gotland just till jul.
Jag älskar språket i den här feelgood boken och Kristin varvar perspektiven mellan Julia, Petter, hans ex och en kille på Gotland med en sådan skicklighet att bara det är läsvärt .
Rekommenderas med andra ord.
Redan på första sidan skrattar jag tre gånger.
Sen blir det förvisso lite mer allvar efter hand men det här är ändå en väldigt rolig bok och många gånger skrattar jag rakt ut.

Julia Grahn hatar julen och gör allt hon kan för att slippa fira med familjen ännu en gång. Förra året blev något av en katastrof då Julia, (iklädd tomteutstyrsel och med lite väl många glas innanför tomtevästen), råkade krossa en antik vas samt skicka en av sina perfekta brorsbarn till akuten.

Det här året tar hon istället färjan till Gotland för att passa ett hus och vara kattvakt. Att fira jul i sin ensamhet kan i alla fall inte bli värre än året före, tänker hon.

Det hon inte vet är att även Petter kommer att bo i huset. Han har i sin tur åkt till Gotland för att försöka rädda sitt äktenskap och för att slippa fira julafton utan sin dotter.
Julias och Petters första möte blir allt annat än trevligt och ingen av dem får den jul de hade tänkt sig.

Det här är mysigt, roligt, romantiskt och underhållande och jag känner att det här är en sån bok som man vill ta fram och läsa varenda december. Lite som när man tittar på Love actually för tionde gången. Den här har med andra ord allt man behöver för att komma ordentligt i julstämning!
Vilken mysig och rolig feelgoodbok! Perfekt att läsa i jultid eller om man längtar efter snö.
Julia Grahn hatar julen sitt namn till trots. Hon ser inte fram emot att fira ännu en jul som singel hemma hos föräldrarna och bestämmer sig för att helt enkelt inte fira alls.
Petter Niklasson har andra problem. Han är nyskild, kämpar på med sin doktorsavhandling och saknar sin femåriga dotter varje gång hon är hos sin mamma. När exfrun meddelar att hon tänker åka hem till Gotland och fira jul och ta dottern med sig, bestämmer han sig för att också åka dit, men det är inte helt lätt att hitta någonstans att bo i Visby över jul.
Som av en slump får Julia ett erbjudande om att vara kattvakt över julhelgen i ett gammalt fint stenhus i centrala Visby och hon nappar på det, perfekt tillfälle att fly storstaden vid jul. Det hon inte vet är att Petter fått samma erbjudande och att även han har antagit det. Han vill försöka fixa sitt kraschade äktenskap och låta dottern fira jul med båda sina föräldrar som tidigare år.
Julias och Petters första möte blir en katastrof och det blir inte direkt bättre, snarare tvärtom. Att hela Gotland blir insnöat på grund av en snöstorm bidrar inte heller positivt till stämningen i det lilla huset eller?
Berättelsen om Julia och Petter är en varm julroman, med tydlig feelgood-känsla. Det är ett närmast filmiskt berättande där jag omväxlande skattar och skakar på huvudet åt karaktärernas agerande.
Jag tyckte om att allt inte löser sig direkt. Att det är missförstånd, förutfattade meningar och tveksamheter. Kristin lyckas ge djup och liv åt karaktärerna utan att släppa på den lätta tonen i berättandet. Bra gjort!
En härlig julroman som bjuder på skratt, tårar och lite funderande.
Julia som hatar julen bestämmer sig för att fira julen ensam istället för som vanligt med familj. Av en slump hamnar hon därför på Gotland som drabbas av snöstorm.
Även Petter som nyskild ännu inte gett upp hoppet om att återförenas med exfrun hamnar på Gotland där han möter Julia.
En riktigt julig bok som bjuder på mycket skratt och hög mysfaktor. Perfekt att läsa när en vill drömma sig bort en stund eller bara längtar till julen.
Åh vad jag känner med Julia. Julia Grahn, tjejen som fastnat på en arbetsplats hon ogillar och saknar framtidsutsikter på. Hon som dejtat varenda knäppgök som Tinder kunnat uppbringa och som saknar självförtroende efter en lite väl skyddad barndom. Julia som starkt ogillar julen trots eller kanske på grund av sitt namn...
Julia behöver egentid och bestämmer sig för att tillbringa julen ensam på Gotland i ett främmande hus som kattvakt. Hon tänker sig vilda utekvällar och chans till många nya möten, men det mesta floppar och en kväll slutar hon överförfriskad i en snödriva med risk för sitt liv. Tur då att Visby är magiskt i juletid och att tomten hittar henne...
En fin feelgoodbok utan för mycket gulligull. Inte ens slutet är en Askungesaga med ett hopp om att de levde lyckliga i alla sina dagar. Mycket humor och en trevlig lässtund. Läs den!
Följ Julia och Petter i jakten på den perfekta julen. Inget blir som någon av dom hade tänkt och ingen av dom hade framförallt räknat med att träffa den andra. En vacker berättelse som knyter ihop flera olika livsöden på ett härligt sätt. En perfekt bok i jultider
Julen enligt Julia av Kristin Enilsson är en varm och mysig berättelse med fina miljöbeskrivningar av ett vintrigt Gotland. Ett flertal olika personer möts på slumpartade sätt och deras liv flätas finurligt samman och knyts snyggt ihop till slut.En fin och julig berättelse.
Jag älskade verkligen ”Julen enligt Julia” av Kristin Emilsson. Det är en charmig berättelse i vacker gotländsk vintermiljö. Det här är en bok om att hitta sig själv och att hitta kärleken när man minst anar det.

Jag gillar att boken är skriven ur flera olika perspektiv, bl.a. Julias, Petters och Petters exfrus. Det gör att man får flera olika upplevelser av samma situation och man förstår bättre varför personerna i boken gör som de gör. Jag gillar även att uppläsaren pratar gotländska emellanåt, det ger berättelsen extra charm och gör att den sticker ut lite från andra julböcker. Det här är en bok jag kommer minnas länge och jag som aldrig varit på Gotland är så sugen på att resa dit nu. Men jag vill nog besöka ön sommartid. Snöstormarna och elavbrotten avskräckte lite.
❄️❄️❄️❄️❄️
Charmig bok om Julia och Niklas som råkar hamna i samma hus i Visby över julen. Jag som gotlänning i exil tyckte om beskrivningarna om Visby även om jag tyckte att det beskrevs lite väl mycket som obygden, såå långt bort från civilisationen är det faktiskt inte :) Men trevliga karaktärer, charmig handling och ett bra driv, lättläst och rolig!
Handlare om 2 olika personer med olika liv som inte känner varandra sen innan. Helt plötsligt råkar dom båda hamna i samma hus på Gotland. De båda hade tackat ja till att ta hand om ett pars katt. Det blir kaos & roligheter.
Ha ha hon skriver så som jag ungefär pratar. (När det är den kvinnliga karaktären). Kändes nästan som att läsa en konversation med sig själv.
Alltså så attans härligt skriven. Jag antingen skrattar hela tiden eller sitter med ett leende på läpparna.  Men där kommer också stråk av lite allvar, gammla minnen & känslor. Att våga, våga.
En både rolig & lovely bok. Rekommenderas.
Skulle jag läsa en julbok i år så är det av den här författaren, jag tycker hon skriver jättebra. I boken får vi följa med Julia till Gotland där hon ska vakta huset åt ett par som har en katt. Det visar sig att en man också fått samma uppgift, dålig kommunikation mellan uthyrningsparet. En hel del förvecklingar med andra ord och man får fnissa högt flera gånger. En riktigt bra feel good.
Jag tycker väldigt mycket om den här boken. Jag fastnar direkt för historien och den ger mig julkänslan som jag söker i en bok med jultema. Utifrån Kristinas miljöbeskrivningar måla jag upp en bild framför mig om hur huset och miljöer runtomkring ser ut. Att historien utspelar dig i ett snötäckt Visby förstärker min julkänsla. Det är en mysig julroman som bjuder på både humor och djup. Den handlar om att våga följa sitt hjärta och att hitta både sig själv och kärleken där man minst anar det.

Jag gillar att kapitlerna är uppdelade utifrån datum, med start den 15e december.

Jag kan varmt rekommendera denna mysiga julbok!
Eftersom huvudkaraktären inte gillar julen tror man ju kanske inte att man ska få någon julstämning av denna bok men det får man faktiskt. Dessutom är den otroligt rolig men samtidigt varm. En perfekt blandning helt enkelt.
Julen enligt Julia är den andra julromanen som jag läser för året. Det är en mysig roman om Julia Grahn som namnet till trots avskyr julen. För att fly julen tar hon på sig att vara kattvakt åt en katt i Visby, vars ägare rest bort över jul. Men det blir inte fullt så lugnt och mysigt som Julia önskat, då det visar sig att även Petter tagit på sig kattvakt-jobbet och också ska bo i huset.
Författaren är bra på att beskriva miljöerna och det är lätt att måla upp en bild framför sig hur huset och alla miljöer runtomkring ser ut. Det är en charmig roman om att våga följa sitt eget hjärta och att hitta den rätta kärleken. Karaktärerna är trevliga men jag känner inte riktigt med dem och blir inte så berörd som jag hade önskat. Boken är otroligt lättläst och det är mysig läsning men tyvärr gör den inget starkare intryck på mig.
En mysig feelgood roman med kärlek och massa julmys på Gotland. Boken är rolig och lättläst. Rekommenderar att läsa!
Julia Grahn, 32 år gammal, bosatt i Stockholm hatar julen. Allt hon längtar efter är att hitta mannen med stort H. Kanske skulle hon uppskatta julen mer om hon hade någon att fira den med? Nu hänger hon på Tinder & festar så fort hon får med bästa kompisen ut. När hon får erbjudande om att hyra ett litet hus i Visby, i utbyte mot att ta hand om en katt, är hon inte sen med att tacka ja. Äntligen lite lugn & ro.
Petter Niklasson, pappa till en liten tjej och nyligen lämnad av sin, vad han trodde, stora kärlek, har andra problem. Han har ett stort projekt på jobbet och misstänker nu också att han har blivit impotens efter att senaste dejten gått åt fanders. När exet berättar att hon ska ta med sig dottern och fira jul på Gotland bestämmer han sig för att åka dit han också. Han hyr ett hus i utbyte mot att ta hand om en katt.. Tydligen har nu Petter och Julia hyrt samma hus, totalt ovetandes om varandra och första mötet slutar bokstavligen talat i katastrof.

Årets första julroman och visst är mysfaktorn gigantisk när det bara är grått & mörkt ute! Jag gillar julen & tycker hela december är mysig. Denna bok är en riktig roman & feelgood. Hur lättläst & charmig som helst. Vi får följa med flera olika karaktärer genom boken även om Julia & Petter är huvudpersonerna. Boken är skriven på ett humoristiskt och välskrivet sätt. Jag älskar när Julia sätter ner foten i slutet & står upp för sig själv. En pärla som har ett så där lyckligt slut som lämnar mig varm I kroppen.
”Julia ogillar julen! Kanske främst för att hon inte har någon att fira den med....
Därför åtar hon sig kattvaktsjobbet under julen, i ett stenhus på Gotland”...

En charmig romantisk komedi, om än något förutsägbar, som jag sträckläste. Gillar att den till stor del utspelar sig i mysiga Visby.

Föll redan för bokomslaget!