Dan före dan

Bok av Felicia Welander
Sigrid återvänder i hemlighet till Sverige för att överraska sin familj vid jul. Det visar sig dock att de har andra planer och hon blir ensam. Hon bestämmer sig för att hitta en dejt till jul, men det går inte som hon tänkt sig. Vi följer henne i ett snöigt Hälsingland och ett juligt Stockholm.
En härlig julbok. Sigrid älskar julen och den har alltid firats i stugan i Hälsingland. Sigrid överraskar familjen och kommer hem tidigare än vad som sagts. Hon längtar efter en jul som den alltid har varit. Men de personer hon hade tänkt sig att fira jul med har andra planer. Hur ska julen bli??? En härlig feelgoodbok.
Felicia Welanders roman ”Dan före dan” är en mysig (och lite sorglig) julberättelse. Den tar upp hur det kan vara att förlora en närstående och rädslan för ensamhet – särskilt kring jul.

Samtidigt som jag kände med Sigrid, kunde jag inte låta bli att bli irriterad på henne med jämna mellanrum. Med tanke på att jag inte befinner mig i Sigrids situation är det lätt för mig att komma med pekpinnar, men så snart hon hade bestämt sig för att hon skulle hitta någon att fira jul med spelade inget annat någon roll. Sigrid blev blind och oförmögen att lägga märke till sin omgivning och människorna kring henne. Det är en lärdom som jag kommer bära med mig.

Jag brukar ha svårt för den här genren (feelgood), men Felicia Welanders sätt att skriva fungerade för mig. Jag kan tänka mig att läsa mer av Felicia Welander. Och Philomène Grandin gjorde en fantastisk inläsning, som vanligt.
Underbar historia som har både kärlek, spänning, skratt och sorg i sig. När man väl börjat läsa så kan man ej släppa den ut sin hand. Läs och du ångrar dig ej
Kanske den mest förutsägbar bok jag någonsin läst. Otroligt mycket onödig dialog och inre monolog. Hade behövt gå igenom en eller två eller tre redigeringar till. Undvik denna.
Boken handlar om Sigrid som är på väg hem i november för att överraska sin familj efter en längre utlandsvistelse. Hon ser framemot att fira en traditionsenlig jul i stugan i Hälsingland med sin familj. Men det vissar sig att hennes familj har andra planer inkl även barndomsvän Nina. Men det blir inte som hon tänktsig, delvis håller hon på att bränna ner huset. Killen Dan dyker inte upp på julafton pga en förkyldning. Hon har fått mycket hjälp av grannen Ulla. Som hon trodde under barndom var en Häxa. Ulla blir sjuk och hamnar på sjukhuset. Slutar bra tillsist när Nina ändå dyker upp
Snudd på olidlig. Osympatisk - urtråkig! - huvudkaraktär som av oförklarliga skäl ändå får ligga 🤷🏼‍♀️ Som alla andra i feelgood-böcker fruktansvärt naiv och lätt korkad. Gav mig noll julkänsla vilket jag hade hoppats på.
Sigrid åker tillbaka till Sverige efter en lång vistelse utomlands för att överraska sin familj lagom till den traditionella julen. Det är inte bara familjen som blir överraskad utan Sigrid själv. Istället för att familjen ska fira i deras sommarstuga som de gjort varje år sedan hon och hennes syster varit små så åker mamma med en vännina utomlands över jul. Sigrids syster firar med sin mans familj. Sigrid tänker inte bryta traditionen hon ska hitta någon som vill fira jul med henne i stugan.
Sigrid ser fram emot en jul med familjen som traditionsenligt firas i deras stuga i Hälsingland. Men alla i familjen har helt andra planer och inte ens hennes bästa vän har tid att ses. Plötsligt känner Sigrid sig som ensammast i världen och bestämmer sig för att försöka hitta den perfekta mannen att fira jul med i stugan på bara några veckor. Det går inte riktigt som planerat och till och med stugan håller hon på att bränna ner. Finns det något hopp för ensamma Sigrid?

En fin bok om just ensamhet som är väldigt aktuellt i dessa coronatider.
Kärlek, jul, vänskap och saknad.
En mysig feelgood bok!
En lättläst och mysig julbok som handlar om Sigrid som älskar julen. Sigrid vill/måste hitta någon att fira julafton med i familjens stuga. Som bonus får man som läsare en del fakta om julen och dess traditioner.
Sigrid återvänder hem till Stockholm efter att ha varit utomlands en längre tid. Det är drygt en månad till julafton och hon längtar till julafton och alla traditioner som hålls i stugan i Hälsingland. Sigrid får dock reda på att hennes familj har andra planer till jul. Sigrid som definitivt inte vill fira julen ensam börjar jakten på den perfekta dejten till julen.
Jag gillade denna även om Sigrid känns något naiv. Jag gillade också att små intressanta historiska fakta ploppar upp här och var! Jag blev väldigt sugen på julmat nu och det får gärna vara jul nu så jag mumsa i mig en vörtbrödsmacka med julskinka medan jag tittar på Love actually 😀🎄
Mysig julbok. Ibland kändes det som att huvudpersonen var lite väl naiv, men överlag gillar jag känslan som jag fick av boken. Jag tycker att slutet var lite väl abrupt, jag hade gärna vetat vad som hände sen också.
En väldigt lättläst bok! Drivet att få veta vad som händer gör att jag bläddrar vidare men blir aldrig helt gripen av historien.
Lite sorgligt när tjejen som älskar jul kommer hem från utlandet och det plötsligt inte blir något julfirande som vanligt vilket hon det fram emot. Istället börjar jakten på att hitta någon som vill fira jul med henne. Innehåller också mkt värme och kärlek så inte bara sorg!
I boken får vi följa Sigrid som i början av december kommer hem från en resa för att återskapa sina tidigare jular i en stuga med sin familj. Familjen har dock räknat med att Sigrid ska vara borta över julen har därför egna planer och i boken får vi följa Sigrid på hennes nya jobb och i jakten på någon att fira jul med.

Att läsa den här boken är som att kliva rakt in i en julklapp. Det är julstämning från första till sista sidan samtidigt som vi också får följa med genom smärtan av att förlora en familjemedlem och vad som händer när ens vänner går vidare i livet! Ångrar bara att jag inte läste den närmre jul, får bli en omgång till!
Precis så här vill jag ha min feelgood-bok. Mysiga karaktärer, mindre mysiga karaktärer, lite fniss, lite hur ska det gå? och lite varm känsla i hjärtat (för det gick ju bra). Extra plus för julkänslan, vill ha jul nu med detsamma!
Väldigt mysig jul feelgood. Gillar att den innehåller lite små fakta om julen här och där. Tycker även att miljöerna i boken är mysiga.
En mysig bok som får mig att längta till julen. Boken har allt. Jag älskade boken redan från första sidan
En bok som gav fantastiskt fin julkänsla men även väckte tankar om familj och vänner eller kanske snarare avsaknad av men också om hur fint det kan bli med nya kontakter.
De senaste dagarna har jag inte kunnat sluta läsa denna julroman. Legat vaken på kvällarna och läst sida efter sida. En bok som skapar eftertanke kring bl.a ensamhet och vänskap.
Dan före Dan är en juldoftande berättelse om vänskap och varför är det okej att känna sig lite ensam ibland. Att vara ensam på julafton är dock inget man önskar någon. Boken utspelar sig i ett krispig Stockholm och bland snötäckta Hälsingeskogar. .
—————
I boken följer vi inte bara huvudkaraktärer Sigrid utan några andra viktiga personer runtomkring henne. Agneta, som inte orkar julstressen i år och åker istället iväg till en solsemester med sina kompisar. Stoffe, som är inte bara en bra arbetskamrat, utan en vän som finns som en trygghet för Sigrid när något går inte riktigt som hon planerat. Nina, det bästa barndomskompis som gör Sigrid sällskap på sista minuten, trots att hon har fullt upp med egen familj. Och sist men inte minst, Ulla som blir en räddning för Sigrid när hon hade minst av allt väntat sig. .
—————
Boken beskriver en traditionell jul med luciafirande, pepparkaksbak, lussebullar, julpynt och julbord. Vi får även en blick om jul och traditioner kring julen som fanns tillbaka i historia och hur det egentligen började vilket är väldigt intressant. .
————
En härlig feelgood julroman där vi följer Sigrids kamp att slippa vara ensam på julafton, mysigt bok som ni inte får missa! .
Lättsam julläsning som inte lämnar några djupare spår, men som är som en riktigt god pralin medan man läser den. Den flyter på bra, är riktigt trevlig och välskriven, men inte så mycket av en överraskning. Lagom läsning efter en skidtur eller istället för en shoppingrunda, uppkrupen i fåtöljen och med en stor kopp te. Om man vill ha en bok som gör en på gott humör är det här rätt bok. Förvisso berör den tyngre ämnen, men inte på ett betungande vis.

Jag gillar att det är bra flyt i dialogerna. En sak jag verkligen uppskattar är att boken slutar där den slutar. Många (framför allt anglosaxiska) romaner i samma genre hade innehållit några sidor till och slutet hade blivit övertydligt (och kanske lite väl tillrättalagt). Vi förstår mycket väl hur det kommer att sluta, men det sista lämnas åt fantasin på ett bra sätt. Det är modigt av författaren att göra så.

Om man gillar att se julfilmer är det här bokvärldens motsvarighet. Lättsmält utan att vara ytligt.
I början gillade jag inte riktigt Sigrids karaktär, utan tyckte hon var lite småjobbig, men under berättelsens gång så blev hon lite lättare att tycka om. Hon tar hjälp av kollegan Stoffe i jakten på kärlek och den är rätt så förutsägbar hur den ska sluta på den punkten. Men så är ofta fallet när det kommer till feelgoodböcker och det är ju en del av charmen med dem. Sigrid älskar julen verkar det som då hon kan en hel del fakta om julen. Jag gillar vänskapsaspekterna i boken och det faktum att den utspelar sig både i Stockholm och Järvsö. Stugan i Järvsö verkar vara riktigt mysig och en sådan plats som man gärna hade firat jul på.