Stormvakt

Ängelns som försvann
Bok av Kristina Ohlsson
Den omtyckta läraren Agnes försvinner samma natt som den före detta finansmannen August Strindberg anländer till Hovenäset i Bohuslän. En plats som han håller kärt. Polisen Maria Martinsson söker aktivt efter Agnes men hoppet av att hitta henne vid liv minskar. Det är en gåta som skakar hela samhället och August får en känsla av att han kan bidra med en del i pusslet.
Hej och hå. Gillade verkligen denna! Tycker Kristina Ohlsson är så bra på att skapa verklighetstrogna karaktärer som tycker och känner saker som vi alla gör. Man är kär i fel person, trött på sin man, älskar sitt jobb, cyklar upp för jobbiga cykelbackar, går med i en bokklubb för att få kompisar, oroar sig för sina barn. Och allt däremellan.

En bok man inte vill lägga ifrån sig utan läsa tills man vet vad som händer med Agnes, den omtyckta kvinnan som en dag försvinner från Hovenäset. Och boken tar många läskiga vändningar innan man får veta det. Rekommenderar den och ser fram emot nästa bok i serien.
Första delen i en ny serie av Kristina Ohlsson. Handlingen utspelar sig i Bohuslän, närmare bestämt runt Kungshamn. En kvinna försvinner och fallet kopplas av lokalbefolkningen ihop med ett trettio år gammalt mord. Vi får följa kriminalkommissarie Maria och den nyinflyttade stockholmaren August m fl. Lika spännande och bra som hennes tidigare böcker. Ser fram emot nästa del i serien.
August Strindberg har tröttnat på Stockholm och finansbranschen och flyttar till Hovenäset, en liten ort i Bohuslän. Han tänker starta en secondhandbutik och göra något han verkligen vill. Huset han hyrt visar sig ha en otäck historia.
Vid samma tid försvinner läraren Agnes. Vad har hänt? Har det skett en olycka eller har någon fört bort henne? Frågorna hopar sig.
Polisen, med Maria Martinsson i spetsen, söker tillsammans med frivilliga dag och natt utan resultat. Något otäckt måste ha hänt!
August undrar om det finns en koppling till det som hände för längesen i huset där han bor.

Kristina Ohlsson är duktig på att bygga upp spänningen och skapa trovärdiga, intressanta personer.
Boken är en bladvändare och se till att du har tid att läsa när du börjar! "Jag ska bara läsa ett kapitel till!"
Längtar efter nästa bok!
Jag har aldrig blivit besviken på en bok av denna författaren. De är alltid fruktansvärt bra. Och så är fallet även med denna.
Med denna bok börjar en ny serie som utspelar sig i nya miljöer, i vackra Bohuslän.

Vi får följa August Strindberg som har tröttnat på storstadslivets hets och efter en havererad relation tar steget och flyttar till västkusten för att förverkliga sin dröm, att öppna en second hand butik.
Samtidigt som han kommer dit är den populära lärarinnan Agnes försvunnen.
Hon gick ut för att kolla till båten och kom aldrig tillbaka.
Hennes man och son är lamslagna och ju längre tiden går desto mindre sannolikt är det att hon lever.

Huvudpolisen som kämpar mot klockan för att hitta Agnes är Maria som är en kompetent och ödmjuk polis men som kämpar med personliga problem och en våldsam make.
De söker efter Agnes dag och natt men hittar henne inte.
Vad kan ha hänt henne?

Har det som hänt någon koppling till det ohyggliga som hände för längesen, styckmordet i huset där August nu bor?

Jag gillar verkligen denna boken.
Ett lugnare tempo än hennes andra böcker. Inte en lika komplex deckargåta men en väldigt bra sådan.
Fina gestaltningar av huvudkaraktärerna som fastnar med en gång. Som man vill läsa mer om.
Och ett dramatiskt slut som överraskar..
Mycket spännande och bra bok!!🙌

Jag rekommenderar verkligen den som inte har läst boken att läsa den.

Handlar om en försvunnen kvinna som de letar efter och även om ett gammalt mordfall som hände i Hovenäset 30 år tidigare. En kvinna som hittades styckad i en frys.

August Strindberg, nyinflyttad från Stockholm, hyr samma hus där kvinnan som blev styckad hittades 30 år tidigare.

Han öppnar en second hand affär i Kungshamn men blir mer och mer engagerad i det gamla mordfallet och hjälper även till i sökandet efter den försvunna kvinnan Agnes.

En riktig bladvändare som måste läsas!!

5/5
Finansmannen August Strindberg lämnar livet i Stockholm efter en skilsmässa och flyttar till Hovenäset på Västkusten. Han tänker öppna en secondhand-butik på orten. Samma dag försvinner läraren Agnes spårlöst, hon skulle bara titta till båten. Folk i trakten tror att det kan ha samband med ett försvinnande trettio år tidigare. August dras oväntat in i händelseutvecklingen..
Det här är första boken i en ny serie. Det är en lättläst och välskriven bladvändare. Jag gillar karaktärerna och ser fram emot fler böcker. Kristina Ohlsson är pålitlig, när man börjar på en bok av henne vet man att man blir underhållen.
Jättebra och spännande roman. Bra beskrivningar, miljö och trovärdiga karaktärer. Riktigt välskriven!
En lysande start på en ny serie som fångar från första sidan. Författaren är duktig på att bygga upp stämning och det är fler än en gång som händelserna tar en ny vändning. Längtar efer forsättningen av serien.

Rekomenderar boken starkt.
Det kan låta närigt när jag skämtar och säger att jag gärna ger bort böcker och sen lånar och läser dem själv. Kristina Ohlsson är en favoritförfattare som jag delar med andra. Jag köpte hennes bok Stormvakt och gav bort den i julklapp. I slutet av januari passade jag på att låna och börja läsa den. Det blev den sista boken jag läste i januari.

Även den här boken liksom den jag läste före den handlar om en tjej/kvinna som försvinner. Läraren Agnes försvinner samma natt som August Strindberg, före detta finansman, anländer från Stockholm när till Bohuslän. August ska starta en second hand-affär i Hovenäset, en plats han tycker mycket om. Hela bygden söker förstås efter Agnes och August blir även han indragen i sökandet trots att han aldrig har träffat Agnes. Han gör en del nya bekantskaper, bland annat polisen Maria Martinsson och några andra ortsbor som har en bokcirkel August söker sig till.

August kommer till en plats som är mycket annorlunda jämfört med Stockholm. Det förekommer skvaller på ett helt annat sätt än i storstan. Människor vet mer om varandra på en liten ort. Förvånansvärt nog kommer August lätt in i gemenskapen och det är ju bra, men är det trovärdigt? Att vissa av människorna ruvar på hemligheter inser August snart. Detta bidrar till att skapa en kuslig stämning samtidigt som det då och då blir strömavbrott. Och ja just det… August affär ligger i en före detta begravningsbyrå…

Jag tycker att det här är en spännande bok som har flera bottnar. Det är inte bara en kriminalroman utan skildrar relationer mellan människor, relationer, som inte alltid är de bästa. Jag hoppas på att snart få läsa en fortsättning. Som vanligt är boken välskriven rent språkligt och berättelsen har ett fint driv, men tråkigt nog hittar jag flera korrekturfel.

Mitt omdöme blir högt.
Första boken i en ny serie av Kristina Ohlsson. En första bok som lovar mycket gott.

Huvudpersonen August Strindberg lämnar till allas förvåning ett välbetalt jobb i Stockholm för att flytta till Kungshamn på västkusten. Han har köpt en begravningsbyrå men tänker använda lokalerna till något helt annat. Begravningsbyrån inkluderar en bostadsdel och medan den renoveras har Strindberg hyrt ett hus.

Samma natt som August anländer går Agnes Eriksson ut i stormen under förevändning att hon ska titta till båten i det hårda vädret och kommer inte tillbaka. Poliskomissarie Maria Martinsson och hennes kollega Ray-Ray blir ansvariga för utredningen.

Ortsborna kopplar genast försvinnandet till ett gammalt fall. Ett försvinnande med kopplingar till det hus Strindberg nu hyr. Genom huset och genom att han lär känna Maria Martinsson dras Strindberg in i utredningen.

Med Stormvakt visar författaren vilken bredd hon har som spänningsförfattare. Genom att placera händelserna i en mindre ort får naturen spela en större roll än i tidigare böcker. August Strindberg är en riktigt trevlig bekantskap som skulle pryda sin plats i vilken feelgood-roman som helst och även Maria Martinsson är sympatisk men har stora privata problem. Till det sedvanligt skickligt behandlad bladvändarspänning på hög nivå. Kan det bli bättre - ja, jag tror faktiskt det. När Strindberg kommer igång med sin verksamhet också, kommer den här serien att innehålla en komplett mix av härliga saker.
Vilken besvikelse - förstår inte ens hur bokens titel kopplar till dess berättelse. Stormvakt är kanske en annan sorts deckare eller spänningsroman. Tyvärr känns berättelsen långt ifrån den dramaturgi som finns i en deckare. Olika händelser i berättelsen är inte heller realistiska att de skulle gå till på det sätt som författaren skriver. Har författaren haft sakkunniga inom tex polisen som resurs för att få polisarbetets olika faser att kännas realistiska?Ibland blir berättelsen allt för långsam eller omständig. Hur många gånger berättas det om att Maria eller August cyklar i det kuperade bohuslänska landskapet? Även om miljöskildringen bara skulle kännas igen av oss bohuslänningar så behöver den inte upprepas så många gånger.
Deckare blir inte bra för att de skrivs som en annorlunda berättelse. Kanske passar denna form inte författaren? När berättelsen har svårt att fängsla läsaren uppfattas också språket som bristfälligt.
Jag har inte läst Kristina Ohlssons tidigare böcker, men är de lika bra som ”Stormvakt” så kommer jag definitivt läsa dem. Stormvakt utspelar sig i Hovenäset och Kungshamn, det är så vacker miljö där! Jag älskar Bohuslän 😍

Stormvakt är den första boken i en ny serie som handlar om den nyblivne butiksägaren August Strindberg och polisen Maria Martinsson. Jag gillar bägge två och vill gärna lära känna dem mer, håller tummarna att nästa bok kommer snart. Jag har dock lite svårt att förstå hur Maria som är polis väljer att stanna hos sin man efter hur han behandlar henne. Tur att hon har bra kollegor och trivs på sitt jobb.

Den före detta finansmannen August Strindberg flyttar till Hovenäset en stormig natt för att börja ett helt nytt liv och öppna en second hand-butik. Samtidigt försvinner den omtyckta läraren Agnes spårlöst. Polisen Maria söker efter henne överallt med hjälp av kollegor, Agnes familj samt Missing people. August får känslan av att någon smyger runt i hans hus. Vad var det egentligen för fruktansvärt som hände i huset för länge sedan och har det någon koppling till Agnes försvinnande?
Wow vilken bok!!
Det var ganska länge sedan jag läste en bok som höll mig i sitt gap som denna.
Välskriven med intressanta karaktärer och miljöer som är mycket beskrivande. Ibland kände man sig nästan där.
De karaktärer man skulle tycka om var otroligt lätta att känna sympati för och själv hade jag gärna velat vara vän med både Maria och August.
En sak som lockade mig ganska mycket med boken var faktiskt August Strindberg och vem han var och om han var släkt med författaren med samma namn.
Historien var lätt att komma in i och det var både roligt, spännande och intressant att få följa alla karaktärers resa och utveckling.
När slutet kom var allt man trodde fel och man hade inte kunnat se vad som skulle komma. En mycket bra avslutning på en riktigt bra bok!
Efter alla böcker i serien om Fredrika Bergman måste jag säga att förväntningarna var ganska höga när det kom ut att Ohlsson skulle släppa en ny serie förra året. Jag var inte först på bollen men inte heller långt därefter och boken hamnade snart i min bokhylla. Sen var det dock något som skavde lite. Kanske var det mina höga förväntningar som satte käppar i hjulet?

”Stormvakt” är ingen rafflande kriminalroman med bestialiska mord och högintensivt utredningsarbete där allt är tillåtet. Den är snarare lugn och fokuserar lika mycket på relationer och miljöer som på själva polisarbetet. Någon beskrev det lite som en ”feelgood-deckare”, och det tyckte jag kändes helt rätt då den påminner lite om Christoffers Holsts böcker om Cilla Storm. Då och då skruvas spänningen upp ett snäpp eller så händer det något avgörande.

Boken utspelar sig på västkusten, närmare bestämt i Kungshamn med omnejd. Jag tycker att Ohlsson gör ett bra jobb med att skildra miljöerna, och även invånarna. Det känns precis som om man har kommit ut till landet där alla känner alla och det snackas alldeles för mycket. De olika karaktärerna i boken har sitt eget bagage. August vill verkligen starta på ny kula, Maria har en mörk hemlighet som kommer upp till ytan och Ray-Ray fick jag inget riktigt grepp om.

För att ha ett ganska lågt tempo genom boken så måste jag säga att den är snäppet för lång. Vi hade kunnat klara oss utan vissa delar, alternativt skruvat upp tempot. Kristina Ohlsson är dock en författare som jag verkligen tycker om. Hon skriver välskrivna, spännande böcker och jag kommer absolut att fortsätta läsa den här serien.
Alltså, vad bra denna bok var. Kristina Ohlsson  är en av mina favoritförfattare och även denna gång har hon lyckats. Jag tar varje tillfälle i akt att fortsätta  lyssna på ljudboken och går extra långa promenader för att  få veta vad som händer. Dessutom förträffligt inläst av Martin Wallström.

Bra story, bra språk, bra karaktärsskildringar, bra miljöbeskrivningarna. Jäkligt bra helt enkelt.   Läs den!
Med briljanta miljöbeskrivningar och intressanta karaktärer känns det bitvis som att man befinner sig i Kungshamn och på Hovenäset. En fängslande och tankeväckande berättelse som väcker frågan om hur långt var och en av oss kan gå för att skydda eller hämnas de vi älskar. Ser fram emot fortsättningen på Strindbergsserien!
Alltid spännande med den första boken i en ny serie och den här gången är handlingen förlagd till Bohuslän, närmare bestämt till Hovenäset/Kungshamn. Det är för mig en okänd miljö, men med de utförliga miljöbeskrivningarna hade jag lätt att föreställa mig hur det ser ut där. Tycker bra om de båda huvudkaraktärerna August Strindberg, en utflyttad stockholmare som vill starta en second hand butik på orten, och den infödda polisen Maria Martinsson, som lever i ett olyckligt äktenskap med en make som misshandlar henne. Ensamhet, hemligheter, försvinnande och mord ingår i den spännande handlingen. Ser fram emot att få återvända till Hovenäset och lära känna August och Maria bättre och se hur deras liv utvecklas. Jag ger boken 5/5 📚
Första men inte sista boken jag läser av Kristina. Sträckläste den, lite för lite sömn några nätter. Spännande bok där det inte går att förutse vem som har gjort vad. Kan varmt rekommendera den!
Första delen i en ny serie av Kristina Ohlsson.
Boken utspelar sig på västkusten dit August Strindberg flyttar för att öppna en secondhandbutik.
Samtidigt försvinner läraren Agnes Eriksson under en stormig natt.
Boken är mycket spännande och man får följa August och Agnes öden som vävs samman på ett mycket bra sätt.
Jag längtar redan efter nästa bok om August Strindberg.
August Strindberg flyttar till Hovenäset i Bohuslän o ska öppna en second hand affär . Han har köpt ett hus som passar perfekt för ändamålet . I samma veva så har läraren Agnes försvunnit o hela samhället hjälper till att leta efter henne. Nåt makabert hände för 30 år sen , kan samma sak ha hänt igen ? Poliserna Maria o Ray-Ray håller i utredningen . Målande miljöbeskrivningar o starka karaktärer. Den är lågmäld o har ett lugnt tempo utan att den blir seg. Man vill bara läsa mer o jag ser fram emot o få följa August o Maria igen
Åh, ny serie av en favoritförfattare. Det var längesedan jag läste serien om Frederika Bergman. Älskade den. Så det var med höga förväntningar jag tog mig an denna. Och oj vad hon levererade igen! Detta som är en första del i tänkt serie var riktigt bra.

Polisen som står i centrum heter Maria Martinsson. Nyinflyttade August Strindberg spelar en stor roll och jag anar att han kommer stanna kvar i serien. Boken utspelar sig i Hovenäset på Bohuslän. En lärare försvinner och hela trakten letar. Vad har hänt henne? Lever hon?

Boken är tjock, 491 sidor, men det märker man inte. Språker flyter på ett sätt som drar en in och får en att inte vilja lägga boken ifrån sig. Konsten att få mig fast efter bara några få sidor in är fantastisk. Hur skriver man så att det blir så? Vissa böcker fastnar inte alls, och man känner inget för karaktärerna. Här är jag fast direkt och människorna i samhället känns som bekanta redan. En fullträff!

Ser fram emot ytterligare delar i denna serie! Och ser fram emot att lära känna Maria och August mer.
Samma stormiga natt som den populära läraren Agnes försvinner lämnar den f.d. finansmannen August Strindberg det hektiska livet i Stockholm för att förverkliga sin dröm att starta en second hand butik i Kungshamn. Han bosätter sig i det ökända Fryshuset som visar sig bära på mörka hemligheter.

Kriminalinspektör Maria Martinsson leder tillsammans med sin kollega Ray-Ray utredningen om Agnes försvinnande.
Har Agnes försvunnit frivilligt eller har något ondskefullt hänt henne? Chansen att hitta Agnes vid liv blir en kapplöpning mot tiden.

Kristina skriver så fantastiskt fängslande, jag hade svårt att sluta lyssna då nästa ledtråd hela tiden låg som en liten uppmuntrande godisbit framför mig. Historien flyter på i en lagom takt utan att varken halta eller bli tråkig. Jag ser så oerhört mycket fram emot att läsa kommande böcker i serien!
Stormvakt är första delen i Kristina Ohlssons nya deckarserie med huvudkaraktären August Strindberg, den f.d. finansmannen som lämnat en framgångsrik karriär i huvudstaden och bosatt sig i Hovenäset i Bohuslän. Här ska han förverkliga sin dröm och öppna ”Strindbergs second hand”. Det visar sig att Fryshuset där han bosatt sig bär på mörka hemligheter.

Samma natt som August Strindberg anländer blåser det upp till storm i det gamla fiskeläget. Denna natt försvinner Agnes Eriksson, en mycket omtyckt lärare. Har hon försvunnit frivilligt eller ligger det ett brott bakom? Kriminalinspektör Maria Martinsson leder utredningen och tillsammans med kollegan Ray-Ray söker hon efter alla spår de kan hitta. Hoppet om att Agnes ska hittas vid liv minskar ju mer tiden går...

Kristna Ohlsson skriver så fantastiskt bra och fängslande. Redan efter några sidor är jag fast. Bohusidyllen slås i spillror när gömda och skamfyllda hemligheter avslöjas. Flera historier pågår parallellt och genom Agnes dagboksanteckningar avslöjas saker från det förflutna.

Den här måste du läsa om du gillar spänningsromaner. Jag ser redan nu fram emot att läsa många fler böcker i serien och att få veta hur det ska gå för August Strindberg och Maria
Det här är första delen i Kristina Ohlssons nya serie Strindbergdeckare om finansmannen August Strindberg som lämnar Stockholm och sitt framgångsrika jobb för att starta en secondhandbutik i Kungshamn. Som tillfällig bostad hyr han huset som ortsborna kallar för Fryshuset och som gömmer en mörk historia för 30 år sen som ortsborna ännu inte glömt. Samma stormiga kväll som August flyttar in försvinner lärarinnan Agnes och trots ett stort sökpådrag hittar man henne inte utan kriminalinspektör Maria Martinsson med kollegor tar sig an fallet. August och Marias vägar korsas på olika sätt, bland annat via ortens bokklubb och det här ses inte med blida ögon av Marias dominerande man Paul.

Det här är inte en deckare med högt tempo och mord efter mord sker, utan den har det där lite långsamma tempot som finns i vissa engelska deckare som Morden i Midsummer. Men det är inte ett behagligt lugn utan det finns en underliggande oro och spänning som byggs upp kring vad som hänt som driver handlingen framåt. Kontrasten av att något hemskt händer i den bohusländska idyllen bidrar till stämningen. Persongalleriet är intressant och de olika relationerna mellan personerna flätas samman undan för undan. Kristina Ohlsson visar med den här nya serien att en deckare inte behöver vara full av blodiga och bestialiska mord för att hålla läsaren i sitt grepp. En deckare perfekt att läsa med en kopp te medans höststormarna ryter utanför. Ser framemot att följa August Strindberg och Maria Martinsson
Stormvakt är den första delen i Kristina Ohlssons nya serie som handlar om den före detta finansmannen August Strindberg som lämnar Stockholm för ett lugnare liv i Hovenäset i Bohuslän. Men det visar sig inte bli så lugnt som han planerat.
I samma veva som Strindberg flyttar in så försvinner en kvinna och det går också en massa rykten om vad som hänt tidigare i huset där han bor.

Det här en riktigt bra start på en deckarserie! Kristina tecknar intressanta karaktärer som väcker min nyfikenhet och jag känner för dem. Speciellt för Maria som är en hängiven polis som ger allt på jobbet, men som hemma tvingas tassa på tå och välja sin ord. Poliserna har inget vanligt kontor som de jobbar ifrån utan de jobbar från en husvagn vilket gör det intressant och det gör också att historien sticker ut från gängse kriminalromaner. Miljöerna är väl beskrivna och det är lätt att se alla miljöer framför sig, västkusten är alltid fascinerade och har en stor dragningskraft hos mig. Boken tuffar på i lite lagomt tempo genom hela boken men den känns aldrig seg utan den har ett driv framåt som når sitt kulmen strax innan slutet. Kristina bjuder på en fängslande och oförutsägbar deckare som håller läsaren på halster ändå in på slutet! Jag längtar redan efter att få träffa August och Maria igen!